Ágipilates 1-percesek: Hogyan érezz rá az Erőközpontodra …?

Új videósorozat indul a blogon – ez pedig az Ágipilates 1-percesek! Ezek olyan rövid videó tanítások a Pilates Módszerrel és magukkal a gyakorlatokkal kapcsolatban, amelyek hozzásegítenek Téged Joe bácsi mozgásrendszerének mélyebb megértéséhez – hogy ne “csak csináld”, öntudatlanul, hanem azt is tudd, mit miért és miért pont úgy végzel – ezáltal egy újfajta testtudatosság kialakulásához vezetnek! Jobban “otthon” leszel a saját testedben – és Te leszel az Úr a háznál 😉 … Akkor nézzük is a gyakorlatban, hogyan érezhetsz rá az Erőközpontodra ;)?

 

Az Erőközpont elméletével remekül tisztában vagy, de azért nézzük át még 1x, merthogy ismétlés a tudás anyja ;)!

Mi is az az Erőközpont?

Az a 15-20 cm széles izomfűző, amely a derekadon fut körbe és a szeméremcsontodtól a mellkasod aljáig helyezkedik el. Funkcióját tekintve tartja illetve elölről megtámasztja az ágyéki gerincszakaszt, alulról pedig a medencét.

 

Melyek az EK fő izmai?

  •  először is a hasizmok – méghozzá az összes. Legmélyebbről kifelé haladva ezek a következők: haránt hasizom (amely a has be-és felfelé húzásáért felelős, ez az EK legfőbb izma), belső ferde (A-alakban köti össze a mellkast a medencével), külső ferde (X-alakban, a belső ferde rostjaira merőlegesen köti össze a 2 csontos övet, a mellkast és a medencét) és végül, de nem utolsó sorban a legfelső réteg, a látványos “6-pack”, vagyis az egyenes hasizom 🙂
  • aztán ide tartoznak hátul a gerincmerevítő izmok az ágyéki gerincszakaszon (elsősorban a multifidus = sokbahasadt izom magyarul, a gyógytornászok ezt nem értik, ezért írtam ide a latint is ;))
  • van Neked egy olyanod is, hogy Quadratus Lumborum, amit magyarul Négyszögű Ágyéki izomként aposztrofálunk és amely a mellkasod hátdó felét köti a medencéd hátsó részéhez. “Ő” a legfőbb oldalhajlító izmod.
  • az összes farizmod és a medencefenék záróizomzata, mi több, a belső combizmaid is az EK részei
  • no és persze a csípőhajlító izmaid (a nagyhorpasz és a csípőizom)
  • felülről pedig a legfőbb légzőizom, a rekesz “zárja le” az Erőközpontod

Anatómia óra vége 😉 ! Wow! Ennyi izom? És ezek, amikor ezt az egyszerű mozdulatot elvégzed, amit a videóban megmutatok, mind egymással csodás szinkronban kezdenek el dolgozni, ahogy ráérzel a mozdulatra! Mert a tested egy CSODA, ha eddig még nem ébredtél volna tudatára!

Az utolsó, elméleti rész arról szól, hogy milyen szerepet játszik az EK a Pilates gyakorlatok végzésekor, vagyis …

Az Erőközpont funkciói

  1. Elindíthatja a mozdulatot – pl. a Felgördülésnél, vagy a Labdánál, amikor a visszaúton magad alá navigálod a medencéd, pont ezt teszi 🙂
  2. Stabilizálja a medencét – pl. az 1-láb körzésnél, vagy a teljes Oldalláb szériánál
  3. Kontrollálja a mozdulatot – pl. a Dugóhúzónál, amikor elemeled a popsid a talajtól és elkezded visszagörgetni, ellentartva a gravitáció húzóerejének; vagy akár a Vállhídnál a “visszaúton”

 

Akkor most már nincs más hátra, minthogy kipróbáld ezt a roppant egyszerű gyakorlatot és tuti, hogy mindig fogod tudni, milyen érzetet keress Magadban gyakorlás közben, ha szóba jön az Erőközpont ;)!

 

Mostantól folyamatosan érkeznek az Ágipilates Egyperces videók :)! Ha szeretnél Te is értesülni róluk, iratkozz fel a blogértesítőre és frissiben Nálad lesz. Ha pedig hasznosnak találod a tanításaimat, kérlek, oszd meg ismerőseiddel is! Legyen a Pilates – az IGAZI Pilates – mindenkié ;)!

Csodás napot Neked: Ági <3

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

3 Responses

  1. Ági!
    Ezeknek nagyon örülnék, mert bár mindennap tornázom, többször is, de nem 3/4 órákat. Bárhol.

  2. Kedves Ági! Én tényleg 2006 óta veled vagyok”lélekben”,sajnos még nem találkozhattam Veled “élöben”,gratulálok a sikereidhez.Jól éreztem én és azóta is jól érzem,hogy Te vagy a legjobb!! 🙂 Nem is tudott még senki rábeszélni,hogy mással Pilátesezzek,mármint másnak a DVD-jére. Én személy szerint már nagyon várok egy új DVD-t Tőled,mert már minden megjelnt DVD-det rongyosra tornásztam.Karácsony-tájára túl nagy kérés lenne?Szeretettel üdvözöllek.Erzsi mama

    1. Kedves Erzsi Mama!

      Nagyon köszönöm a visszajelzésed és hálás vagyok, hogy ilyen régóta olvasol-követsz! Meg persze nagyon büszke is Rád, hogy tornázol a DVD-kre ;)! Hamarosan igazi újdonsággal jelentkezem, viszont nem DVD formátumban, mert az a technológia már eléggé elavult … de ha szeretnéd, megtudakolom, hogy fel tudjuk-e rakni Neked DVD-re.

      Addig is, további jó tornát és remek egészséget kívánok Neked!

      Szeretettel: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük