Ilyen lehet, amikor a suszter a saját cipőjét foltozza 🙂 … Nati 7 és fél hónapos – itt az idő, hogy nekikezdjek a “versenysúly-visszaszerző hadműveletnek”. Igen, bevallom őszintén, hogy amíg napi 6-8x szoptattam a kisbabám, nagyon nem érdekelt a szépen diszkréten rajtam ragadt jó néhány kiló (vállalom :)). Most viszont nekilátok, hogy legkisebb gyermekem 1 éves szülinapjára újra régi formám nézzen vissza rám a tükörből; csakúgy, mint az első 2 gyermekem születése után. Méghozzá fogyókúra nélkül (hogy gyűlölöm ezt a szót :))! Rajtad is van némi túlsúly? Akkor a mostantól kezdődő bejegyzések segítségedre lesznek.
Mit tesz a Pilates edző, ha fogyni akar?

Először is, felmér. Mert ugye, ha nem tudjuk, honnan indulunk, akkor azt sem tudjuk, milyen hosszú utat kell megtennünk, amíg célba érünk. Egy személyi edző is mindig ezzel kezdi a munkáját: felméri kliense “antropometriai adatait” (húú, de szép szó – de ne ijedj meg, ez semmi különöset nem jelent, csak néhány testméreted leellenőrzését :)). Most végre magamon is kipróbálom! Január 14-én ezekkel az értékekkel “büszkélkedhetem”:

  • testsúlyom: 66 kg
  • magasságom: 162 cm
  • derékkerületem: 73 cm
  • csípőkerületem: 99 cm
  • BMI-m: 25,1
  • testzsírom: 29%
  • DCS (derék-csípő) hányadosom: 0,73

Ezeket az értékeket mérd meg Te is és rendelj melléjük egy dátumot, mikor is voltál ennyi. Ez a “rajtkocka” – innen indulunk. Az értékek értelmezéséhez és az ideális értékek kiszámításához olvasd el a “Nagy tavaszi állapotfelmérés” című cikket!

A mérésekkel kapcsolatban még egy fontos dolog: minden 10 edzésalkalom után megismételjük majd őket. Lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban, vagy időpontban mérj, hogy az értékeid jól összehasonlíthatók legyenek egymással! Erre egyébként a reggeli órák a legalkalmasabbak – a reggeli testsúlyod legyen az etalon 🙂 (este inkább ne állj mérlegre!) Ne mérj a ciklusod félidejében és akkor sem, ha épp menstruálsz (vízvisszatartás; minden értéked magasabb)!

Amire számíthatsz: mivel még január van, ne számíts rá, hogy “repülőrajtot” vesz a fogyás – én sem teszem. A természet ritmusán nem lehet kifogni, még ha néha meg is kíséreljük, hogy erőszakot tegyünk rajta – és magunkon. Még tél van. A természethez hasonlóan a mi anyagcserénk is le van még lassulva – velünk együtt 🙂 + tartalékoló üzemmódban működünk. Hidd el, ahogy jön a tavasz, új energiák buzognak fel Benned is és a kilók is elkezdenek olvadni (mint a jégcsap – már ha persze lenne tél idén :))!

Először tehát mindig a centiket nézd, mert azok könnyebben megindulnak – és légy türelmes!

A következő bejegyzés a fogyás sikerének a kulcsáról és a célállításról szól majd!

Ui.: Ez a napló január 14-től június 9-ig íródik majd, mert remélhetőleg addigra lejár létjogosultsága 🙂 …

Bátorító gondolatok: “Életünkben leginkább arra van szükségünk, hogy legyen valaki, aki rábír, hogy megtegyük, amire képesek vagyunk.” (Ralph Waldo Emerson)

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

8 Responses

  1. Kedves Ági!

    Én egy kérdéssel fordulok hozzád. Nekem november végén született meg a kisfiam és szerencsére még szoptatom és szeretném is még jó ideig. A kérdésem az lenne, hogy becsatlakozhatnék-e már én is hozzátok vagy még korai. Illetve, hogy soha nem próbáltam még a pilatest, mit gondolsz így is menni fog-e.
    Nagyon várom a válaszod!
    Szerencsére nem nagyon vészes az állapotom, de nem érzem jól magam a bőrömben. (Első gyerekhez képest 8, másodikhoz képest 5 kiló feleslegem van.
    Ui: Nekem is van itthon egy Natim! 🙂

  2. Szia Àgi!

    December végén született meg a 3.gyermekem, rettentöen sok (24 kg) felesleg van rajtam, ami a terhességek alatt jött össze. Még soha nem tudtam fogyni, de most nyárra szeretnék ujra bikinit felvenni!!!
    Ha kicsit késöbb is de csatlakozom hozzátok, meg van a kezdö DVD-d, belevágok!!

    Üdvözlettel:Aniko

  3. Kedves Lányok!

    Az elhatározás már megszületett Bennetek! Én azért vagyok itt, hogy tartsam bennetek a lelkesedést és a hitet :)!

    Együtt menni fog!

    Ági

  4. Szűcs Sándor,

    Kedves Sándor,

    Ez remek! Gratulálok!!! És igazad van – ha fejben rendben vannak a dolgok, akkor tényleg működik :)!

    További kitartást és szorgalmas gyakorlást!

    Ági

  5. Kedves Ági!
    Először is szívből gratulálok a kisbabához.
    Nagyon örülök ennek az “együtt fogyás, alakulás” dolognak. Én is már jó ideje kisebb-nagyobb megszakításokkal használom a dvd-det. Szintén harmadik gyerkőc után vagyok és ez esetben valahogy nehezebben sikerül visszanyerni a “versenysúlyomat”. De most elhatároztam, hogy júniusra, a gyerkőc másfél éves korára elérem a kívánt eredményt.
    Köszönettel: Ildi

  6. Kedves Ági!

    Örülök, hogy eszedbe jutottam, s ha 10 nappal később is, de bekapcsolódhatok programodba. Számomra Te mindig is maga a csoda voltál, szerintem az is maradsz a Pilates-szel együtt! Először is gratulálok Natihoz (is. Mikor értesítettél, azonnal kielemeztem az adatai alapján. Ezek szerint ő nagyon szép életfeladattal született, s tiszta anyja lánya lesz emberileg.
    Nekem most elölről kell kezdenem mindent, de hiába jött volna hamarabb a “felhívásod”, csak pont most alkalmas. A lányom 35 napra kiment Németországba, így most enyém a “terep” ( a lakás.) Talán anyukám is kibírja, hogy nem nála vagyok reggeltől estig.
    Azért őszig kertészkedtem, és a Csepelemet is naponta használom.Az ablakom egész éjszaka résre nyitva, úgyhogy a nap 24 órájában “aerob” körülmények között vagyok. Szóval így indítok, s azt tervezem, hogy nagyon odafigyelve Veled tartok. Remélem nem tévedtem el nagyon,blogozni nem szoktam. Remélem nem sértem a házszabályt legkisebb csemetéddel kapcsolatos kitérőmmel, mert most láttam meg hogy az is van! (Sajnos)úgy gondolom még “tartom ” a dvd bejátszásokon is látott formámat, de semmi sem lehetetlen (a fogak felnőttkori kinövését kivéve)a jelenlegi állás szerint, úgyhogy munkára készen szeretettel üdvözöl: Horváth Mihályné Emese
    Ui: Remélem nyomon tudom követni a tennivalókat, s nem tréfál meg ez a blog helyzet.

  7. Kedves Ági!

    De jó, hogy megosztod ezt velünk! Én is épp most akarok visszatérni a rendszeres mozgáshoz, pilatesezéshez. Nemrég kaptam meg a DVD-idet, megvan a napló is… A beszámolóid pedig még külön bátorítanak, segítséget nyújtanak. Szóval minden készen áll. 30-án kezdek.
    A gyerekek születése után 62 kg voltam, ami +3 kg rajtam maradt “többletet” jelentett a szülések előtti állapothoz képest, de azóta valahogy felkúszott a mérleg mutatója 80 kg fölé… A BMI-m 27-es értékű. Mivel ez lett a megszokott állapot számomra (de elég kényelmetlen, kellemetlen), nem igazán tudom elképzelni, milyen lenne, ha újra akár 65 kg is lennék, nem tudom, fogynék-e, nem tudom, milyen mértékben, nincs e téren tapasztalatom önmagamról, így én célnak inkább a rendszeres gyakorlást állítom fel.
    Aztán kíváncsian és bizakodva várom, meddig jutok, mit érek el – pilatessel és tempós sétával – a születésnapomig, ami a tavasz végén lesz.
    Üdvözöllek: Csilla

  8. Kedves Ági !
    Örömmel tudatom Veled, hogy beindult nálam a szép lassú súlycsökkenés, minden “csodaszer” nélkül.
    Megvettem tőled a “Pilates Bibliát”, saztz szépen adaptáltam a koromhoz. 3-éve minden reggel pilatessel
    kezdek. 15-20-perc gyakorlatok.
    A döntő tényező pedig az elhatározás volt. Kevesebbet eszem mindenből és működik a dolog. A lényeg az elszántság !
    Űdvözletem küldöm !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük