Úgy érzed, Te is túlzottan “belehúztál” az evés-ivásba az év végi ünnepek táján?
Január közepén vagyunk. Sokan ilyenkor döbbennek rá, hogy a karácsonyi + szilveszteri “vigadásnak” megvan a maga böjtje … Vagyis pont ellenkezőleg: a maga lerakódott kilói. És hajlandóak bármit megtenni – bizony, még mozogni is :)! – hogy leküzdjék azt a néhány lerakódott kilót.
Márpedig a téli időszak a fogyásnak sem kedvez túlságosan, hisz ilyenkor anyagcseréd lelassul, a szervezet tartalékolni akar a hideg ellen. Másrészt, ami látható formában lerakódott, az biztos, hogy “belül”, a szervezetedben is okozott némi túlterhelést, ha csak a méregtelenítő szerveid – májad, veséd, tüdőd – fokozott év végi igénybevételére gondolsz. Hogyan tehermentesíthetnéd őket kicsit, hisz igazán megérdemlik? Mit egyél, hogy kevéssé terheld a májad és még a kilóktól is megszabadulj? Erről szól ez a cikk 🙂 …
Mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Így van ez a táplálékokkal is. Fordulj a természet “patikájához” és annyi természetes formában előforduló étket – főként zöldséget és gyümölcsöt – találsz, hogy magad is meglepődsz majd!
Ha úgy érzed, nagyon “túltelítetted” szervezeted étellel-itallal az év végi ünnepek során, ha gyakran vagy gyenge és/vagy fáradt, netán minden vírus/baci megtalál és ledönt a lábadról, a most következő 10 csodagyümölcs-zöldség közül válassz, hogy újra friss és energikus légy, megerősítsd az immunrendszered és akár fogyj is! Ha elolvasod, hogy ezek a vitamin és ásványi anyag “bombák” mi mindenre képesek, a “csoda” jelző nem fog túlzásnak tűnni :)!
- Alma
Tadám! A legegyszerűbb, de legnagyszerűbb gyümölcs. A Florida State University kutatása szerint csökkenti a rossz (vagyis az LDL) koleszterin szintjét. Ugyanez a kutatás azt is felfedte, hogy azok a nők, akik mindennap legalább 1 almát elfogyasztanak, sokkal könnyebben, gyorsabban és többet fogynak, mint azok, akik nem. (ez igen jó hír, ugye?) Ez pedig a gyümölcs összetételének köszönhető, ami olyan, hogy csökkenti az étvágyad!
Az alma – szemben a tejjel – magas beépülő calcium tartalommal bír (phlorizin formájában), amely megerősíti a csontjaid és ily módon véd a csontritkulástól.
S ha ez sem elég még, csökkenti az Alzheimer-kór rizikóját, mert megvédi az agysejteket a pusztító szabad gyökök támadásaitól, ami a szellemi hanyatláshoz vezethet.
Pektin tartalma védelmet nyújt számodra a vastagbél rák ellen, mert az emésztőtraktust egészségesen tartja.
És ez “csak” egy alma!!! Ugye, nem olyan nagy “cucc” minden nap egyet megenni belőle? - Fekete áfonya
Hihetetlen magas az antioxidáns tartalma, ami a rettegett szabad gyökök ellen nyújt hathatós védelmet. Minél sötétebb a gyümölcs, annál jobb (vagyis a szeder is jöhet :)). Ásványi anyag tartalma a szemre is jó hatással van – lelassítja az időskori látásromlást. Megéri fogyasztani. - Ananász
Azt szerintem amúgy is tudod, hogy a fogyókúrában milyen csodatevő szerepet tulajdonítanak az ananásznak a tapasztalt fogyózók. Ami mind igaz is, leginkább azért mert természetes cukortartalma és édes íze miatt nem fogod kívánni a jóval magasabb kalória tartalmú édességeket (sütit, csokit). Ám ez a gyümölcs ennél sokkal többre hivatott: kész vitamin és ásványi anyag kincsesbánya! Találsz benne kalciumot, káliumot, magnéziumot, rengeteg C vitamint és rostot. Segíti az emésztést: étkezés után egy szeletet elfogyasztva belőle csökkenti a puffadást, a teltségérzést, a gázképződést; segít a szorulásos panaszokon és enyhíti az irrtábilis bélszindróma tüneteit. És még megfázás ellen is jó! Bromalin tartalma miatt enyhíti a köhögést és fellazítja a nyáklerakódást. - Papaya
A nagy bevásárlóközpontok korában az ilyen egzotikus gyümölcsök sem elérhetetlenek már számunkra! A papayával érdemes megismerkedned: 3 szuper antioxidáns vitaminban (A,C,E) gazdag. Tele van rosttal és csökkenti a rossz koleszterin szintjét. Gyulladásgátló enzimeket tartalmaz. Likopin tartalma pedig férfiaknál csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét! (a Harvard Egyetem kutatói 6 éven keresztül, 48 ezer férfi bevonásával végezték a vizsgálatokat: azon férfiaknál, akik hetente 10 alkalommal fogyasztottak likopin tartalmú ételt – ilyen a paradicsom is! – 45%-kal csökkent a prosztatarák kialakulásának valószínűsége) Úgyhogy Fiúk, a papayát ki ne hagyjátok! - Aszalt szilva
Nagyon jól emlékszem, hogy szülés után, “friss” Anyukaként, még a kórházban, hogy ittuk az aszalt szilva levet, hogy menni tudjunk! És milyen igazunk volt :)! Hisz az Európai Élelmiszer Felügyeleti Hatóság is megerősítette, hogy az aszalt szilva mennyire jót tesz az emésztésnek. Ezen kívül sok káliumot, vasat, rezet tartalmaz, amely mind nélkülözhetetlen az egészséges izmokhoz, a szép bőrhöz, hajhoz és körömhöz! Alacsony glikémiás indexének köszönhetően pedig hosszú időn keresztül egyenletes szinten tartja a vércukrod, így éhes sem leszel – ez pedig egyenes út a súlyvesztéshez :)! Minden nap 3 szem aszalt szilva és már sokat tettél magadért! - Paradicsom
Az én kedvencem. Gyerekkorom óta ragaszkodom hozzá, hogy minden nap legalább egyet elfogyasszak belőle – tök mindegy, milyen évszak van. (persze, a téli azért közel sem olyan finom, mint a saját kertünkben termett …) Tudtad, hogy a paradicsom gyümölcs? Bármi, ami magokat tartalmaz, az. Sok-sok A és C vitamint tartalmaz és likopinben is gazdag (csakúgy, mint a papaya) – a piros színe is ennek köszönhető. Vagyis a paradicsom is erőteljes rákmegelőző szereppel bír. A szervezeted jobban felszívja a likopint, ha valamilyen egészséges zsiradékkal – pl. avocadoval, olíva olajjal, olajos magvakkal – együtt fogyasztod. A paradicsom szívedre is kedvező hatással van. Ha teheted, edd! - Cékla
A kislányom imádja! Hát ha még tudná, mi minden jó van benne :)! Én meg vadul támogatom, hogy egye. A cékla – nyersen fogyasztva – kiváló gyökfogó, vagyis a daganatos betegségek megelőzésében fontos szerepe lehet. Sőt! 1939-ben Bakony professzor céklalével itatta fehérvérűségben szenvedő betegeit és határozott javulást tapasztalt náluk. Ferenczi Sándor az ’50-es években – kiegészítő gyógymódként alkalmazva – sikerrel kezelt rákos betegeket céklalével. A cékla ezen hatása a benne fő komponensként található betain, az allontoin és a C vitamin együttes hatásának köszönhető. A betain amúgy gyulladásgátló is! E növény magas folsav, magnézium és kálium tartalma miatt várandós kismamák számára is remek élettani hatással bír, ráadásul könnyen emészthető és a májat sem terheli … és egész évben fogyasztható! Úgyhogy nincs kifogás :)! - Brokkoli
Mint gazdag kalcium forrás, a változó korban lévő nők mindenképp fogyasszák, de adhatod a fogát váltó gyermekednek is! Lassítja az ízületek kopásos folyamatait, ami szintén nem hátrány, mert azok bizony kopnak, bármit is teszel! Az áfonyához hasonlóan ezt is “szeretni fogja” a szemed, hisz egészségesen tartja azt. Tudtad, hogy a brokkoliban több C vitamin található, mint a narancsban? (+ A és K vitamin, ami a véralvadáshoz fontos) Viszont nagyon nem mindegy, hogyan készíted el: 5 perc párolás bőven elegendő – semmiképp ne főzd túl puhára, vagy “tottyadtra” – mert így őrzi meg a benne lévő tápanyagokat! - Kígyóuborka
Evidens, hogy ebben is sok a C vitamin (vagyis remekül erősíti az immunrendszered), de emellett a héjában kovasav is van, amely a szintén benne található kalciummal és D vitaminnal együttműködve “bivalyerős” csontokhoz vezet. A héjában szintén megtalálható kávésav a szívedre van jó hatással; a molibdén nyomelem – ami pedig sok enzimünk fő komponense – serkenti az agyműködésed, természetes úton frissen tartja a memóriád (hová is tettem a Kavintonom :)?) és segíti a mozgáskontrollod (ami a Pilatesben az egyik fő alapelvünk, ugye :)). Magas rost-és víztartalma és ezzel egyidejűleg alacsony kalóriatartalma okán hozzájárul a súlyvesztéshez, ha rendszeres fogyasztását beiktatod étrendedbe!
Ja, és még egy! Jókedvűvé tesz, hisz triptofánt tartalmaz, ami a szerotonin, vagyis a “boldogsághormon”, előfutára. - Torma
Rengeteg vasat tartalmaz, méghozzá a vas azon formáját, amit a szervezetnek kéne előállítania, de ha valakinek hiányzik az az enzim, amely Fe2-ből Fe3-mat “csinál”, akkor hiába visz be akármennyi szintetikus vaskészítményt, mégis vérszegény marad. Kivéve, ha tormát eszik (meg homeopatias golyócskákat ferrum-phosporicum formájában – amúgy ebben azét vagyok ilyen “profi”, mert én is pont ezzel a problémával küzdöttem sokáig – vagyis születetten anemias típus vagyok …). A tormában lévő C vitamin pedig segít a vas felszívódásában. Lutein tartalma a szemedre van jó hatással: megakadályozza pl. a hályogképződést. Találhatók benne csontbarát összetevők: kalcium, magnézium, mangán. A, C és K vitamin + B6 vitamin, aminek a szervezet ellenanyag termelőképességének növelésében van fontos szerepe.
+1. Ez nem zöldség és nem gyümölcs, ám szuperül kezdődhet a napod, ha ezt eszed. “Ő” a zabkása, amely “lassú” szén-hidrát tartalma miatt hosszú ideig szinten tartja a vércukrod, így nem érzed magad éhesnek! Csökkenti a koleszterin szinted, így a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Olcsó, könnyű elkészíteni és nagyon egészséges. Ha az íze túl “lapos” Neked, dobd fel egy kis idénygyümölccsel!
Még 1 tipp, ha az évszak ellenére Te mégis azonnal meg szeretnél szabadulni 1-2 kilótól. Próbáld ki a “minden 2. nap böjt” táplálkozást. A kutatók kb. 70 évvel ezelőtt bebizonyították, hogy az állatvilágban az alacsonyabb kalória bevitel képes 40%-kal meghosszabbítani az élettartamot. Az “épp-elég” táplálkozás az embereknek is csak a javára válhat. Joseph Pilates szerint: “A táplálkozás tekintetében a legfontosabb, amit észben kell tartanod: csak annyit egyél, amennyi elegendő ahhoz, hogy a tested által elfogyasztott “üzemanyagot” visszapótold!”
Hogy is néz ki ez a gyakorlatban? A “böjt” szót ne szó szerint értsd – a lényeg az, hogy a napi kalória beviteled csökkentsd le az ACS értékedre a hét minden 2. napján; a többi napon étkezz “normálisan”, kiegyensúlyozottan (ACS = alapanyagcsere érték; az ACS érték táblázatot megtalálod az “Egyél, hogy lefogyj” című cikkemben: https://agipilates.hu/Agipilates_hirlevel_5.html) Így biztos lehetsz abban, hogy a szervezeted megkapja, ami a legfontosabb szervek működéséhez kell neki és nem lassul le az anyagcseréd! Ha a minden 2. nap elsőre túl “durvának” tűnik, próbáld ki heti egy nappal, majd felviheted 2-3-ra. Többre – így télen – igazán nem kell! Annak majd a tavaszi nagyböjt táján lesz itt az ideje – de az már egy másik téma!
A csökkentett kalória bevitelű napok lehetőséget adnak méregtelenítő szerveidnek a “nagytakarításra”, a tisztulásra! S ha ezt még rendszeres fizikai aktivitással – magyarán mozgással – is kiegészíted, olyan a világon nincs, hogy nem indulnak el lefelé azok a fránya kilók :)!
(A cikk alapjául Miriam Stoppard: Eat, drink and be healthy c. cikke szolgált, Mirror, 2013. jan. 1.)
3 Responses
Kedves Ági!
Örömmel olvastam a fenti írásodat, mivel tökéletesen egyetértek azzal, hogy elsősorban az étel legyen a gyógyszerünk. Rendesen szedek minden gyógyszert, amire szükségem van, de igyekszem úgy táplálkozni, hogy idővel elhagyhassam. A tapasztalatom az, hogy változatosan kell enni, még az ünnepeken is, és akkor nem szorulunk átmeneti diétára. Ha néha elfogyasztok egy nehezebb ételt, pl. kacsasült, másnap biztos, hogy könnyebb, esetleg hústalan étel lesz az ebéd. A kacsát is roston sütöm. Mivel a zsírját kiöntöm, csak a ropogós bőre marad, amit a hússal együtt elfogyasztok. Nagyszerű köret hozzá a párolt lila káposzta.
A tormáról a tapasztalatom annyi, hogy a rendszeres fogyasztása sem okoz egészségügyi problémát, sőt régebben elég gyakran volt arcüreg gyulladásom, ilyenkor az erős torma igen jól tisztította.
A fent felsorolt zöldségeket és gyümölcsöket szívesan fogyasztom én is, de a papaya eddig még kimaradt az életemből. Mivel a kolesztein csökkentésében magam is érdekelt vagyok, ki fogom próbálni. Azt még nem tudom, hogy milyen hatással lesz a koleszterinemre, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz semmilyen egészségkárosító hatása. Köszönöm a tippet.
Szeretettel: Kati
Petrás Gabriella,
Kedves Gabriella,
Köszönöm a hozzászólást :)!
Tudomásom szerint – több forrásban is utánanéztem – a torma előnyös hatással bír a májra.
Fenti jellemzői Ilcsi néni honlapján találhatók:
“Természet- gyógyászati szerepe
A torma a 16. században, mint gyógynövény vált ismertté. Vízhajtó, hashajtó, máj,- epe és vesetisztító hatása miatt alkalmazták. Mézes vízben főzve, felső légúti megbetegedés esetén hurutoldó, váladék kiürülését segítő szerként használták. Kipréselt levével varas fejbőrt, duzzanatot, kelevényt ápoltak, a pépesített gyökérrel fogfájást gyógyítottak.”
Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy bizony minden ember más és más, ezért nekünk magunknak kell kitapasztalnunk, mit “nem bír” a szervezetünk, mire vagyunk érzékenyek: én pl. a kígyóuborka héját nem bírom (hiába lenne jó hatással a szívemre, fáj tőle az epém …), ezért nem fogyasztom, csak meghámozva.
Biztos vagyok benne, hogy előfordul olyan, akinek a torma nem tesz jót (saját tapasztalata szerint …). Ilyenkor az ember hallgat a saját teste visszajelzéseire és nem eszi, ami nem esik jól.
Azért írtam ilyen sokat, hogy mindenki ki tudja választani, mi az, amit szeret és bír is :).
Kívánok minden jót!
Szeretettel: Ági
Tisztelt Szerző, elnézést de a torma legjobb tudomásom szerint nem tesz jót a májnak. A többivel messzemenőkig egyetértek. További jó munkát és jó egészséget!
Gabriella