A 3 legjobb tipp, hogy felpörgesd az anyagcseréd – és légy karcsú, fogyókúra nélkül!

Téged is foglalkoztat az alakod és a kilóid száma, ahogy belejövünk az újévbe? Ha ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy kipróbáld a legújabb diétákat, vagy a legmenőbbnek számító fogyókúrás önkínzó tippeket – STOP! Állj meg és olvasd végig ezt a cikket – ezek a tippek tetszeni fognak :)!

Miért nem működnek hosszú távon a fogyókúrák?

Mi több, nem csak, hogy nem működnek, de a megrögzött fogyózók nagyon is jól ismerik a jelenséget, hogy a kezdeti leolvadó kilók után jön a “plató”, majd a “kúra” abbahagyása után még több kiló ugrik vissza, mint amennyit sikerült ledolgozni :(! Mondhatnám, hogy ami nem megy, ne erőltesd!

Inkább fogadd el, hogy csakis akkor fogsz fogyni, ha sikerül felpörgetned az anyagcseréd! Ehhez pedig az alábbiakra lesz szükséged – és kérlek, nyitott elmével olvasd a tippeket, mert lehet, hogy olyannal fogsz itt találkozni, ami zsigeri ellenállást vált ki belőled első blikkre 😉 …

3 tipp, hogy felpörgesd az anyagcseréd:

 • Egyél :)!
  Lehet, hogy ismered a mondást, mi szerint attól nem hízol, amit nem eszel meg! Akkor ezt most fordítsuk meg: ha nem eszel eleget, attól bizony hízol! Mert mit tesz a szervezeted, ha nem kapja meg azt az alap kalóriamennyiséget, amely a szervrendszereid működésének puszta fenntartásához szükséges? Az első reakciója, hogy belassítja az anyagcseréd: elkezd vadul tartalékolni, mert azt gondolja, ínséges idők közelednek, azért nem adsz neki enni! Ugyan a fogyókúrád elején elindul a fogyás, de a leolvadó kilók nagyrészt a víz-és izomveszteségnek köszönhetők! Ez pedig nem jó üzlet Neked – a következő pontban látni fogod, miért! A jó hír tehát az, hogy ehetsz! Mi több, az alapanyagcsere (ACS) értékednek megfelelő kalóriát meg is KELL enned, ha nem akarod, hogy jöjjön a jojó!

  Az ACS értéked így számolhatod ki!

 

 • Építs izmot!
  Mert zsírt csakis az izom képes “égetni”! Az izom pedig fehérjékből épül fel, vagyis elegendő fehérje bevitelre van szükséged! De mi az elegendő :)? Az izomépítéshez minden nap ennyi fehérje bevitelére van szükséged:
  (teljes testsúlyod – testzsírod súlya) x 1-1.2 gramm. Testzsírod súlyát testzsír méréssel kaphatod meg.
  Ha bevitted a fehérjét, izomerősítő gyakorlatokra is szükséged lesz. Sokan emlegetik a súlyzózást – Pilates edzőként én természetesen a Pilatesre esküszöm ;)! Egyrészt, mivel kicsit sem motivál x kg 5×10 sorozaton át történő emelgetése (bocsi, nekem ez uncsi :)!), másrészt, annál jobb súlyzós edzést el nem tudok képzelni, minthogy a saját testsúlyod “emelgeted”, rakosgatod különböző térbeli alakzatokba a Pilates gyakorlatok segítségével, más-és-más viszonyban a gravitációval. Ez melós – és változatos és izgi :)! És hogy milyen szép izmokat “csinál”!

  A csodásan gömbölyödő, szálkás izmaidtól marad fiatal a tested – ez adja meg alakod sziluettjét! Tehát érdemes vele foglalkoznod ;)! Márpedig a Pilatesnél szebb izmokat semmi nem csinál Neked. Tudom, mert látom, tapasztalom, most már kb. másfél évtizede 😉 …

  Ha pedig ott az az izom, a zsírégetés a kardioedzések segítségével válik lehetségessé – de ez már egy másik téma.

 

 • Aludj eleget!
  De mi köze az alvásnak a testsúlyomhoz? – kérdezheted. Sokkal több, mint gondolnád! Most már a tudomány is alátámasztja a következőket: amikor nem alszol eleget, a tested ismét csak lelassítja az anyagcseréd és nem használ fel annyi kalóriát, mint az kívánatos lenne. Mégpedig azért, mert nem érti, miért is vagy fent! Vészhelyzetet sejt, amelyben a “küzd-vagy-fuss!” válasz miatt folyamatosan éber állapotban leledzik – ez pedig növeli a kortizol, vagyis a stresszhormon szintjét a szervezetedben. Ha nem alszol megfelelően, nem tud termelődni a növekedési hormon sem, amely a “fiatalság” hormonja, s amely a mély alvás fázisában jut a csúcsra. Ettől lesz bőröd kisimult, izmaid feszesek, zsírpárnáid pedig leolvadó tendenciát mutatnak 🙂 …
  Az alváshiány következtében még egy fránya hormon, a gyomorban termelődő ghrelin szintje is megnő. Ezt nemes egyszerűséggel “éhséghormonnak” is szokták nevezni. A kialvatlanság 20%-kal növeli a ghrelin és egyidejűleg 15%-kal csökkenti a leptin (a jóllakottság hormonjának) szintjét.

 

A gyerekeim körében szállóigévé vált mondás: “Anya szerint az alvás a legjobb dolog a világon!” rendelkezik némi igazságtartalommal :)! Bár abba sosem gondoltam bele, hogy még a súlyunknak is jót tesz! Mindenesetre, én valóban szeretek – és tudok is ;)! – jó nagyokat aludni!

Kövesd a fenti 3 tippet – próbáld ennek mentén szervezni az életed, s minden fogyókúra feleslegessé válik majd! Ámen.

Ha hasznosnak tartod e cikkben leírtakat, köszönöm, ha megosztod Barátaiddal, Ismerőseiddel! Hálásak lesznek érte :)!
Hamarosan pedig nagyon izgalmas dolgok történnek az Ágipilates háza táján 😉 … Kövesd a honlapot és a blogot Te is! Megtisztelő figyelmed köszönöm!

Csodaszép napot Neked: Ági

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük