A 6 VALÓBAN EREDETI Pilates alapelv – és egy hetedik :) …

Ha vissza tudsz még emlékezni az első néhány Pilates órádra, azok valamelyikén biztosan Te is megtanultad (de legalább is hallottad :)) a Pilates azon 6 alapelvét, amelyek minden egyéb mozgásformától megkülönböztetik a Módszert – amik a Pilatest Pilatesszé,  ezzé a milliók által kedvelt és gyakorolt mozgásrendszerré teszik.

Igen ám, de ez a 6 alapelv – mindamellett, hogy valóban remekül megragadja és tömören összegzi a Pilates lényegét – NEM Joe Pilatestől származik! De akkor honnan? Kitől? És van egyáltalán olyan, amit maga Joe fogalmazott meg még életében? Jay Grimes – az “Elders” utolsó, mai napig aktívan “működő” és oktató képviselője, aki még magától az “Öregtől” sajátított el mindent – leszögezi: az nem úgy történt, hogy Joseph Pilates egyszer csak lejött a hegyről és kőtáblába véste hozta magával a “Pilates 6 parancsolatát” …

Az igazság az, hogy ez a hat, mindenki – de legalább is minden pilateses 🙂 – által jól  ismert alapelv (melyek is ezek? koncentráció, középpont, kontroll, légzés, áramlás, pontosság) elsőként egy 1980-ban, Joe halála után több, mint egy évtizeddel,  megjelent könyvben bukkan fel, amely a “The Pilates Method of Physical and Mental Conditioning” címre hallgatott. A könyvet Romana Kryzanowska két tanítványa, Philip Friedman és Gail Eisen írta és fő érdeme az volt, hogy a Módszert “kihozta” az elit stúdiók és a balett táncosok világából és amerikaiak milliói számára elérhetővé tette!

Azt hiszem, mi is sokat köszönhetünk a két szerzőnek, mert innentől kezdve a Pilates, ha lassan is, de feltartóztathatatlanul, elindult világhódító útjára! Az egy másik kérdés, hogy majd’ 2 évtized kellett ahhoz, hogy visszataláljon Európába – de erre mondják, hogy jobb később, mint soha, nem igaz? Mostanra viszont a fejlődés exponenciális méretekben zajlik, s bár sok “behozni valónk” van, jó néhány kollégámmal azon vagyunk, hogy mihamarabb utolérjük a nyugatot ezen a területen … Na, de vissza az alapelvekhez!

A könyv megjelenésének időpontjában az USÁban épp fitnesz őrület tombol: hihetetlenül népszerű a futás és Jane Fonda aerobicja is milliókat hoz lázba éppen. Mit mondjunk a Pilatesről, hogy megkülönböztessük az új divattól és mégis vonzóvá tegyük az emberek számára? Talán ezen töprenghettek a szerzők, s ennek eredményeképp született meg a hat, mai napig elfogadott és használt alapelv, amelyek valóban üstökön ragadják a lényeget!

Ha Joe még élt volna ekkor, biztos, hogy – rá jellemző módon :)- még fejlesztett volna egy kicsit és ezt feltétlenül hozzáadta volna: MOZOGJ! Az egészben az a legérdekesebb, hogy ezt Romana is folyton hajtogatta az összes tanítványának – köztük Peter Fiascanak, a klasszikus Pilates jelenkori nagy képviselőjének, aki viszont nekünk mondogatta ezt állandóan a júliusi, valenciai klasszikus Pilates konferencián. “Amíg nem mozogsz, nem tudlak kijavítani!” “A test mozgás útján tanul!” “A mozgás gyógyít!” Ezen mondatok mindegyike aranyat ér – pláne, ha nem csak elolvasod, de meg is érted a mondanivaló lényegét … (ha fáj valamid, és nem rándulás/ficam/törés vagy valami akut probléma az okozója, mozogj! finoman, óvatosan – ez fog segíteni! nem a “pihentetés”! hidd el, tudom, miről beszélek – tapasztalatból mondom :)!) Ha mozogsz, még egy érdekes dolgot veszel majd észre Magadon: a többi hatot automatikusan csinálod majd gyakorlás közben – vagy annyi Neked ;)!

De ha Joe köztünk lenne és lehozta volna a kőtábláit, lehet, hogy még ezt is olvashatnád rajta: “Amit nem szeretsz, kétszer csináld!” 😀 “Halkan szereld át a gépet!” “Ne csapódjon a kocsi visszafelé!” (ez a Reformer gép csúszópadjára vonatkozik …)

Ez mind szép és jó, de akkor léteznek egyáltalán olyan alapelvek, amelyeket maga Joe bácsi fogalmazott meg? Az alábbi hatot Brooke Siler osztotta meg velünk, szintén Valenciában (ezek, állítólag, tényleg Tőle származnak – de ki tudja?): gravitáció, relaxáció, egyensúly, LÉGZÉS (bingo! ez mindkét helyen ott van – biztos fontos :)!), az izmok feszítése és elernyesztése; emelőhatás.

Tudod mit? Nekem a “régiek” jobban tetszenek … talán azért, mert rajtuk keresztül ismertem és értettem meg ennek a fantasztikus módszernek a lényegét. Ha már “csak” annyit észben tartasz, hogy MOZGÁS nélkül a másik hatot egész egyszerűen nem fogod tudni átültetni a gyakorlatokra – révben vagyunk! Már megérte megírnom ezt a cikket.

S ha tanácsolhatok még valamit, az ez lenne: bízz! Magadban. A módszerben. A saját testedben. Hogy vezetni fog. (nem kell folyton agymunkát végezned közben, hogy mindig mindent megérts! ki a túrót érdekel, hogy gyaloglás közben lendülő lábnál a szabóizom az egyetlen, ami kontrakcióban van? ugye, hogy Téged sem? de attól még tudsz járni!) Nem kell mindent egyszerre és azonnal tudnod. Vagy értened. A tanulás egy folyamat. Úton vagy. Hagyj időt neki. Hagyj időt Magadnak. És élvezd az utazást ;)!

A Pilates MŰKÖDIK. Én még olyat nem láttam, akinél ne tette volna! Ha valóban azt és úgy csinálod, ahogy Joseph Pilates Neked szánta!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Egy válasz

 1. Kedves Ági!
  “Bízz Magadban!” Erre az utasításodra akkor is ráéreztem amikor a DVD alapján elkezdtem a Pilartest. Kimondatlanul is tudtad közvetíteni.
  Az első lelkesedésemet rögtön elújságoltam egyik ismerősömnek, aki már volt egy helyi Pilates stúdióban és kelőképp el is ment akedve az egésztől. Azt mondta, hogy nem tudja behúzni a hasát folyamatosan és a légzés sem megy úgy ahogy kellene. Erre kiszaladt a számon, hogy nem baj, majd egyszer fog sikerülni. Magam is meglepődtem, hogy honnan lett ennyi önbizalmam, a mozgással kapcsolatban mindig gátlásos voltam.
  Te voltál az első szakember aki még látatlanban is meg tudtál győzni. Elsősorban azzal, hogy a könnyített változatot is kellő gondossággal, laikus számára érthetően mutattad be.
  Két évi tapasztalatom alapján el kell ismerni, hogy tényleg sikerülhet, ha kitartóan és rendszeresen végezzük a gyakorlatokat.
  Most is csak megköszönni tudom, szeretettl:
  Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük