A hőhullámok neurobiológiája – és mit tehetsz ellenük?

A minap egy igen érdekes cikket olvastam (valahogy ebben a témában most minden megtalál, ki érti ezt :)?), a változókornak a női agy egészségére gyakorolt hatásáról. 

Szerzője az a Dr. Sarah McKay, ausztrál neurológus, akinél volt szerencsém tanulni és elvégezni a Neuro-science Academy-t. S mivel ez a téma sokunkat érdekelhet, igyekszem összefoglalni most a lényeget …

A fő kérdés, amelyre a legtöbb Nő praktikus választ szeretne kapni: mit is tehetünk a hőhullámok ellen (vagy velük)? Emellett érdekes persze az is, miért alakulnak ki – de amikor benne vagy és épp jön a következő, azt hiszem, ez izgat a legkevésbé 🙂 …  (épp ezért, erről csak néhány gondolatot írnék)

 

Hőhullámok hátán

A hőhullám a leggyakoribb változókori tünet, amely a Nők kb. 75-80%-át érinti. Érdekes, hogy pl. a japán nőknek szavuk sincs rá! Mondjuk, azt nem tudom, hogy vajon azért-e, mert Japánban egyetlen nő sem tapasztalja ezt meg (bőven fogyasztanak ösztrogén tartalmú ételeket, ha csak a szójára gondolsz – ami természetesen befolyásolhatja a hormonháztartás alakulását … ez lehet egy ok például), vagy inkább azért, mert ebben a szemérmes társadalomban erről beszélni sem illett hosszú évszázadokon keresztül …

Van, akinél a hőhullám „szimplán” csak magában bukkan fel, míg másoknál társulhat hozzá némi álmatlanság, vagy alvászavar; hangulatingadozás (akár depresszió is, súlyosabb esetben) és „ködös” memória.

 

Hogy mitől is alakul ki?

Testünk működésének legfontosabb szabályozó mechanizmusait a neuro-endokrin (vagyis az ideg-és a hormon) rendszer vezényeli. A hőszabályozásért agyad legelfoglaltabb területe, a hypothalamus a felelős, annak is meleg-érzékeny neuronjai, amelyek a maghőmérsékletet 37 C fok körül igyekeznek tartani a testedben.

Ennek az idegrendszeri termosztátnak van egy alsó küszöbértéke a hidegre, meg egy felső a melegre. Most eltekintenék a mélyre menő tudományos magyarázatoktól és a pontos idegi mechanizmusok részletezésétől :)! Ami a lényeg: menopauza idején a felső, meleg határ lejjebb kerül, az alsó, hideg határ pedig feljebb. Így idegi termosztátod hőintervalluma szűkül – vagyis jóval érzékenyebben fogsz reagálni a maghőmérsékletedben végbement akár legkisebb változásra is. Sokkal előbb elkezdesz izzadni (lever a víz), vagy dideregni!

Ami jó hír: tudsz vele mit kezdeni! Vagyis nyugodtan kiléphetsz a „változókor áldozata” szerepkörből.

Így kerülheted el – vagy szabályozhatod …

Először is, a rendszeres testmozgást végző, pl. pilatesező, fitt Nőknek szuper a termoregulációs rendszerük; vagyis minél fittebb vagy, annál érzékenyebben és hatékonyabban működik testedben a hőszabályozás. (ezért fordulhat elő olyan, hogy valaki, aki rendszeresen sportol, szinte észre sem veszi és már át is ment a menopauzán) A sport sokkal elviselhetőbbé, szinte alig észrevehetővé teszi még a hőhullámokat is ;)! Hogy a lelki és mentális pozitív hatásait már ne is említsem! (1x lehet, hogy nekidurálom magam és összegyűjtöm, mi minden jót nem tesz Veled, ha rendszeresen edzel ;))

S hogy mi mindent tehetsz még az életed esetlegesen megkeserítő hőhullámok ellen? Néhány tipp, a teljesség igénye nélkül:

  • csökkentsd, vagy elimináld teljesen (ha tudod) a koffeint, az alkoholt és a fűszeres ételeket az életedből
  • fogyassz fitoösztrogén tartalmú ételeket, mint pl. szója, tofu, teljes kiőrlésű gabonák
  • legyen Nálad mindig egy palack ásványvíz (az mindig legyen, ne csak menopauza idején ;)!) és egy kis testpermet; használj ventillátort
  • öltözködj mindig rétegesen, hogy gyorsan meg tudj szabadulni 1-2 ruhadarabtól, ha épp szükséges
  • gyakorold a relaxációs – és légzés technikákat és a mindfulness-t (a jelenben való lét művészetét)
  • és mozogj-mozogj-mozogj!

A változókoron mindenki átmegy, aki Nőnek született – ha akarja, ha nem. Ez ténykérdés bizonyos életkor után, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni … amivel viszont igen, az az, hogyan viszonyulsz hozzá, hogyan éled meg! És itt hatalmas lehetőségek nyílnak előtted – már ha felismered őket 😉 …

A „Jövőre fiatalabb-járd az utat!” Programban megalapozzuk a változókor után következő évtizedekre a megújulásod, „megfiatalodásod”, mind testileg, mind mentálisan és lelkileg!
És igen, foglalkozunk mindazokkal a témákkal, amelyek ebben a korosztályban a Nőket érintik – érdekelhetik, s amelyek hozzásegíthetik őket egy kiteljesedett, aktív és egészséges jövő megteremtéséhez!
A Programról itt olvashatsz – az új évfolyam jövőre indul – addig is, érdemes megismerkedned a lehetőséggel:
https://jovorefiatalabb.hu/jovore-fiatalabb-jard-az-utat-csatlakozas/

Ha pedig kérdésed merülne fel akár a hőhullámokkal, akár a Programmal kapcsolatban, írj bátran hozzászólást ;)!

Szeretettel: Ági 

(Forrás: Dr. Sarah McKay, blog)

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap