A hőhullámok neurobiológiája

A minap egy igen érdekes cikket olvastam (valahogy ebben a témában most minden megtalál, ki érti ezt 😊?), a változókornak a női agy egészségére gyakorolt hatásáról Dr. Sarah McKay ausztrál neurológustól, akinél a Neuroscience Academy-t végeztem.

A legfőbb kérdés, amire a legtöbb Nő praktikus választ szeretne kapni: mit is tehetünk a hőhullám ellen (vagy vele)? Emellett érdekes persze az is, miért alakul ki – de amikor épp jön a következő, azt hiszem, ez talán kevésbé izgatja a legtöbbünket 😊 (épp ezért, erről csak néhány gondolatot írnék)

A hőhullám a leggyakoribb változókori tünet, amely a Nők kb. 75-80%-át érinti. Van, akinél csak „szimplán” magában bukkan fel, míg másoknál társulhat hozzá némi álmatlanság, vagy alvászavar; hangulatingadozás (akár depresszió is, súlyosabb esetben) és „ködös” memória.

Ide csak be szeretném szúrni az Ágipilates Közösség FB csoportjában folytatott kis kutatásom eredményeit, amelynek eredményei ennél jóval kedvezőbb arányt mutatnak (biztos vagyok benne, hogy a rendszeres Pilatesnek és a Csapat tagjai tudatos életvezetésének köszönhetően ;)). A november 14-én közzétett kérdőívre 126 válasz érkezett (ezúton is köszönet érte!), ebből:

 • „csak” 23%-nak okoznak panaszt a hőhullámok
 • 20% küzd alvászavarokkal
 • 16%-ot érint az ingerlékenység, hangulatingadozás
 • 12% feledékeny néha, vagy vannak memória-és koncentrációzavarai

Vagyis, listaszinten a miénk is hasonlít Dr. Sarah eredményeihez – az arányaink viszont sokkal jobbak! 😉

De vissza a hőhullámokhoz … Hogy mitől is alakul ki? Testünk működésének legfontosabb szabályozó mechanizmusait a neuro-endokrin (vagyis az ideg-és a hormon) rendszer vezényeli. A hőszabályozásért agyad legelfoglaltabb területe, a hypothalamus a felelős, annak is meleg-érzékeny neuronjai, amelyek a maghőmérsékletet 37 C fok körül igyekeznek tartani a testedben.

Ennek az idegrendszeri termosztátnak van egy alsó küszöbértéke a hidegre, meg egy felső a melegre. Most eltekintenék a mélyre menő tudományos magyarázatoktól és a pontos idegi mechanizmusok részletezésétől 😊! Ami a lényeg: menopauza idején a felső, meleg határ lejjebb kerül, az alsó, hideg határ pedig feljebb. Így idegi termosztátod hőintervalluma szűkül – vagyis jóval érzékenyebben fogsz reagálni a maghőmérsékletedben végbement akár legkisebb változásra is. Sokkal előbb elkezdesz izzadni (lever a víz), vagy dideregni!

Ami jó hír: tudsz vele mit kezdeni! Vagyis nyugodtan kiléphetsz a „változókor áldozata” szerepkörből 😊.

Először is, a rendszeres testmozgást végző, fitt Nőknek szuper a termoregulációs rendszerük; vagyis minél fittebb vagy, annál érzékenyebben és hatékonyabban működik testedben a hőszabályozás. (ezért fordulhat elő olyan, hogy valaki, aki rendszeresen sportol, szinte észre sem veszi és már át is ment a menopauzán) A sport sokkal elviselhetőbbé, szinte alig észrevehetővé teszi még a hőhullámokat is ;)! Hogy a lelki és mentális pozitív hatásait már ne is említsem! (1x lehet, hogy nekidurálom magam és összegyűjtöm, mi minden jót nem tesz Veled, ha rendszeresen edzel ;))

S hogy mi mindent tehetsz még az életed esetlegesen megkeserítő hőhullámok ellen? Néhány tipp, a teljesség igénye nélkül:

 • csökkentsd, vagy elimináld teljesen (ha tudod) a koffeint, az alkoholt és a fűszeres ételeket az életedből
 • a hőhullám megjelenéséért az alacsony ösztrogénszint tehető felelőssé, amin úgy tudsz segíteni, hogy fitoösztrogéneket ÉS fitoprogeszteront juttatsz a szervezetedbe! (ez utóbbi a 10-ből 9 magyar Nőnél akár hosszú évtizedek óta jelenlévő ösztrogéndominancia kiegyensúlyozása miatt fontos! Mert lehet, hogy az ösztrogénszint csökken menopauzában, de a progeszteronszint 50x meredekebb mértékben zuhan – a relatív ösztrogéndominanciát így tudod kiegyensúlyozni)
 • fogyaszthatsz fitoösztrogén tartalmú ételeket is, mint pl. szója, tofu, teljes kiőrlésű gabonák; vagy különböző gyógynövényeket, mint amilyen a vöröshere, az édesgyökér, a jeruzsálemi zsálya, vagy a szibériai rebarbara
 • legyen Nálad mindig egy palack ásványvíz (az mindig legyen, ne csak menopauza idején 😊!) és egy kis testpermet; használj ventillátort
 • öltözködj mindig rétegesen, hogy gyorsan meg tudj szabadulni 1-2 ruhadarabtól, ha épp szükséges
 • gyakorold a relaxációs – és légzés technikákat és a mindfulness-t (a jelenben való lét művészetét)
 • és mozogj-mozogj-mozogj!

A változókoron mindenki átmegy, aki Nőnek született – ha akarja, ha nem. Ez ténykérdés bizonyos életkor után, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni … amivel viszont igen, az az, hogyan viszonyulsz hozzá, hogyan éled meg! És itt a lehetőséges széles köre nyílik meg előtted – már ha felismered őket 😉 …

A „Jövőre fiatalabb-járd az utat!” életmódváltó, önismereti-és önfejlesztő Programban megalapozzuk a változókor után következő évtizedekre a megújulásod, „megfiatalodásod”, mind testileg, mind mentálisan és lelkileg!

És igen, foglalkozunk mindazokkal a témákkal, amelyek ebben a korosztályban a Nőket érintik – érdekelhetik, s amelyek hozzásegíthetik őket egy kiteljesedett, aktív, egészséges és tudatos jövő megteremtéséhez!

Csodaszép hétvégét Neked!

Szeretettel: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük