A legjobb természetes immunerősítő – avagy miért nem betegszenek meg soha a Pilatesesek?

1918. – az I. Világháború vége: súlyos, több millió ember életét követelő spanyolnátha járvány tombol Angliában. Német lévén, Joseph Pilates ekkortájt Man szigetén, internáló táborban tölti napjait, ahol – néhány hadifogoly társával együtt – minden nap végzi gyakorlatait.
A legenda szerint – bár a közegészségügyi és a higiénés állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk után – sem Pilates, sem a tanítványai nem esnek áldozatul a járványnak. Mi több, még csak meg sem betegszenek! Vajon hogy lehet ez??? Mi a “titok”? Kíváncsi vagy rá?

Joseph Pilates meggyőződése, hogy testi egészséged kulcsa a JÓ KERINGÉS és a HELYES LÉGZÉS. Ez nagyon is passzol ahhoz, amit a modern orvostudomány az immunrendszer működéséről azóta megtudott.

Immunrendszered egyik legfontosabb része a nyirokrendszer. Egy kicsit ismerkedjünk meg e rendszer működésével, hogy megértsd, miért nem betegszenek meg – vagy csak nagyon ritkán és egy “normál” embernél sokkal rövidebb ideig tartóan – a Pilatesesek 🙂 …

A nyirokrendszer – a szív-és érrendszerhez hasonlóan – a test minden pontjába eljutó erek, a nyirokerek, hálózatából áll, melyek a vérerekkel párhuzamosan futnak. A nyirokrendszernek a testben 2 fő feladatot kell ellátnia: egyrészt vissza kell juttatnia a véráramba a szövetekben felhalmozódott folyadékot, ezzel is segítve a vér állandó térfogatának és koncentrációjának megőrzését, másrészt a kórokozók elpusztítása révén meg kell védenie a szervezetet a betegségektől.

A folyadék elvezetés funkciójának megértéséhez fontos tudnod, hogy – a vérkeringési rendszerrel ellentétben – a nyirokerek “vakon” végződnek és a nyirokrendszernek nincs “szíve”, amely áramlásban tudná tartani a folyadékot. Vagyis mi történik? Miközben a vér áthalad a hajszálereken, az érfalon keresztül folyadék szűrődik ki a vérből a környező szövetekbe, a sejtek közé. Ez a folyadék juttatja el a minden sejt működéséhez nélkülözhetetlen oxigént és tápanyagokat a “célállomáshoz”, illetve viszi onnan magával a sejtek anyagcseréjének végtermékeit, vissza a véráramba.

Az átszűrődött folyadék kb. 1/6-a azonban nem kerül vissza a véráramba, hanem szövet közti folyadék formájában a szövetek belsejében marad. Ezt a “koszos” többletfolyadékot nevezzük nyiroknak. A nyirok a szöveteidet behálózó, apró, vakon végződő nyirokhajszálerek kicsiny résein belépve vezetődik el. Ezek a hajszálerek egymással egyesülve egyre nagyobb nyirokereket képeznek, amelyek aztán még vaskosabb nyiroktörzsekké alakulnak – míg végül a folyadék a 2 fő nyirokvezetéken keresztül a jobb, illetve a bal kulcscsont alatti gyűjtőérbe ömlik.

De hogy halad a nyirok a nyirokereken keresztül, ha egyszer nincs, ami “hajtsa”??? Na, itt lép be a Pilates a képbe! A nyirok haladását a rendszerben a vázizmok összehúzódása, vagyis az izompumpa, biztosítja! Tehát ha használod a izmaid, áramlik a nyirok – ha meg nem, hát akkor bizony pang (sok ülés után “felvizesedett” láb – ismerős?) A méreganyagok eltávolításában pedig a légzés egyértelműen fontos szerepet játszik!

Látod, hogy rátapintott Joe bácsi a lényegre – mindenféle tudományos kutatás nélkül, csak a “józan paraszti észre” hallgatva – amikor a KERINGÉS és a LÉGZÉS egészségmegőrzés szempontjából történő jelentőségéről beszélt? Ezért már önmagában megéri Pilatesezni, nem igaz?

A Pilates gyakorlatok még így támogatják az immunrendszer működését:

 • a nyirokáramlást a merev, kötött izmok, sérült szövetek hátráltatják. Mivel a Pilatesben az izmok nyújtásának és a “hossz generálásnak” fontos szerepe van, az izmok fellazulnak, a folyadék könnyebben át tud haladni a rostok között
   
 • a Pilates az ízületeket is átmozgatja, mobilizálja, ami azért említésre méltó, mert az ízületek körül nagyon sok nyirokcsomó található, amely feladata a nyirokfolyadék tisztítása
   
 • az Erőközpont, vagyis a törzsed közepén, különösen a köldököd körül elhelyezkedő izmok aktív használata serkenti a nyirokciszterna működését, amely épp a köldök felett helyezkedik el (a nyirokciszterna az alsó testfél nyirokereinek összeömlésénél található kiöblösödés, ahová az alsó test összes nyirokfolyadéka gyűlik)
   
 • végül, mivel nagyon sok Pilates gyakorlatot fekvésben végzünk, a nyirok könnyebben áramlik vissza (ugye, a kulcscsontodig kell feljutnia), mert nem kell még a gravitációval is “megküzdenie” :)!

Remélem, hasznosnak találtad a nyirokrendszer működésének vázlatos áttekintését. Azt hiszem, talán ennyi épp elég indoknak, hogy miért is kezdj bele a Pilatesbe most! Hosszú, egészséges életre vágysz? Nem kell hozzá semmi “extra” – gyógyszer meg különösen nem – “csak” napi 20-30 perc Pilates.
Az immunrendszered máris “turbó” fokozatban, intenzíven kezd el majd működni!

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

5 válasz

 1. Hálásan köszönöm a magyarázatot! Magát a tényt, tudtam, de komolyabban megindokolni nem tudtam-eddig!:)
  Köszönöm Ági!

 2. Simonfi Ági,

  Drága Ági!
  Nagyon jól esett, hogy aggódtál értem. Ezért is írok újra, mert aggodalomra semmi ok, nem sérültem meg. A kék foltjaim azért lettek, mert a zúzott kövek itt-ott megnyomták a lábszáramat és a combomat, de semmi egyéb. A családom is csak akkor hitt nekem, amikor megmozgattam és megcsavartam a térdem, bokám. Az Arabeszket is meg tudtam csinálni, ez a tény Neked biztosan mond valamit.
  Mindezt csak azért írtam meg, mert a Pilátesz hatását a környezetem eddig csupán valami féle placebó hatásnak tulajdonította. Most hallottam először részükről, hogy igen, ez valóban hasznos dolog.
  Nézetem szerint először magunkon kell segíteni, olyan életmóddal, amellyel megelőzhetjük a komolyabb bajokat. Ha mégis megbetegszünk, akkor forduljunk orvoshoz, szedjük be a gyógyszert, de csak annyit és addig, amíg ez feltétlenül szükséges.
  Ami a pihenést illeti, minden délután pihenek, amióta nyugdíjas vagyok, de nem viszem túlzásba.
  Már csak annyit fűznék hozzá: örülök, hogy Rád találtam az Interneten, mert sokat köszönhetek Neked.
  Ölellek: Kati

 3. Madarász Jánosné Kati,

  Kedves Katikám,

  Jajj nekem! Nagyon örülök, hogy nem történt komolyabb bajod! Abban én is biztos vagyok, hogyha nem tornáznál, lehet, hogy nem “úsztad volna meg” ennyivel …

  Kívánok Neked mielőbbi és teljes gyógyulást – és persze további kitartó Pilatest :)! (de most előbb pihenj és gyógyulj meg)

  Szeretettel: Ági

 4. Kedves Ági!
  Nagyon örülök a rövid és jól érthető összefoglalódnak. Már az első alkalom után éreztem, hogy szinte hihetetlenül javul a közérzetem. A cikkednek köszönhetően már értem is, hogy miért.
  Túl az immunerősítő hatáson, még az idősebb korosztály számára az is nagy előny, hogy a fiatalos rugalmasság is visszanyerhető. A napokban nagyon csúnyán elestem. Zúzott kővel felszórt lejtőn negcsúsztam, egyik lábam térdben meghajlítva alámtört, miközben a másik kinyújtva csúszott előre, így estem rá teljes súlyommal. Egy pillanatra azt hittem, hogy nem tudok felállni, de mégis segítség nélkül meglepően gyorsan sikerült. Ami a legfontosabb, néhány kék folttól eltekintve semmi bajom nincs. Aki hatvan év fölött így elesik, biztos, hogy nem ússza meg törés, vagy zsakadás nélkül. A harmadik éve napi rendszerességgel végzet Pilates gyakorlatoknak köszönhetően, nekem sikerült.
  Puszi:
  Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük