A pihenés: jog, vagy luxus?

Te hogy állsz a pihenéssel? Könnyen megy a kikapcsolódás, vagy inkább azok közé tartozol, akinek nem egyszerű letenni a lantot?

Most, hogy lassan belecsúszunk a nyár közepébe, s mi is a napokban érkeztünk haza egy 1-hetes családi pihenőről, elgondolkodtatott egy téma.

Nevezetesen az, hogy a közösségi média érában, a „folyton-jelenlét” korszakában vajon mennyire tudnak az emberek TÉNYLEG kikapcsolni. Tényleg pihenni … hogy vajon mennyire veszítettük el a képességünket a lecsendesedésre, befelé fordulásra?

 

Ausztrál neurológusok egy érdekes kísérletet folytattak: emberek egy csoportját megkérték, hogy vonuljanak be egy elsötétített szobába mindössze 15 percre (!), ahol semmi nem állt rendelkezésükre, amivel szórakoztathatták volna magukat, vagy elterelhették volna a figyelmüket.

Ellenben, remek lehetőségük lett volna egy kis befelé figyelésre, elcsendesedésre, saját gondolataik/érzelmeik feltárására. A kísérletben résztvevők fele határozottan kellemetlen élménynek élte meg a pihenés ezen lehetőségét!

OK – mondták az agykutatók – akkor a semmi helyett kínáljunk fel nekik valami kellemetlen, kissé fájdalmas választási lehetőséget. Amikor tudnak CSINÁLNI valamit. És minden résztvevő kezébe nyomtak egy elektromos sokkolót, amit maguk irányíthattak: egy gomb megnyomásával enyhe áramütést szenvedtek, ahányszor csak rányomtak.

A kísérleti alanyok 2/3-a (!) inkább választotta az önsokkolás kellemesnek éppenséggel nem nevezhető lehetőségét, minthogy csendben üldögéljen, a saját gondolatai társaságában – és pihenjen … Az egyik kísérleti alany férfi konkrétan 190x nyomta meg a sokkolót – 15 perc alatt!

Számomra ez döbbenet! Tényleg ennyire elveszítettük az elcsendesedésre való képességünket? Tényleg azt gondoljuk, hogy a „semmittevés” luxus, amit sem nem érdemlünk meg, sem nem engedhetünk meg magunknak és egyenlő a „lustasággal”?! Pedig erről szó sincs! Az idegrendszered szempontjából a legfontosabb regeneráló, fel-és beépítő folyamatok akkor zajlanak az agyadban, amikor pihensz! (tudod, szoktuk is mondani, hogy az új infonak/tudásnak le kell ülepednie ?; s az sem véletlen, hogy az időszakosan elérkező szünidő alatt sok diák sikeresebben építi be az előtte elsajátított anyagot, mintha folyton „tolná”!)

Még egy tanulságos tény: amikor másfél éve a Neuroscience Academy-t végeztem az ausztrál neurológusnál, Dr. Sarah McKay-nél, minden 4. hét pihenő volt. Amikor Sarah szigorúan ajánlotta, hogy azon a héten NE tanuljunk! Csak úgy legyünk, pihenjünk, próbáljuk meg feldolgozni-beépíteni az előtte lévő 3 hétben tanultakat … és tényleg klasszul működött!

Különben nem érdekes, hogy a testedzés is egy – bármily pozitív, de mégis csak – stressz a tested számára, ahol a katabolikus (=leépítő) folyamatok dominálnak? S az igazi felépítő (anabolikus), szuperkompenzációs folyamatokat az edzést követő pihenő fázisban végzi a szervezet? Ugyan, miért lenne ez másképp az idegrendszerednél? Hisz a tested egyes szervrendszerei egy olyan csodás működési mechanizmus alapján végzik a dolgukat, amelynek logikája – szervrendszertől függetlenül – azonos. Ahol fontos szerepet játszik a terhelés-pihenés ritmikus, ciklikus változása …

A lényeg: a pihenés – mármint a totális, elcsendesedős-nemzizegős, befelé figyelős kikapcsolódás – NEM LUXUS! Még kevésbé lustaság. Jogod van hozzá! És szükséged rá. Mert ez biztosítja tested és agyad ideális működését. NEM a rohanás, a kapkodás, vagy a multitasking! (ami amúgy is egy illúzió)
Sőt, mi több: a hétköznapi életed alapja is a pihenés kéne, hogy legyen. Ahonnan „csillagtúrákat” teszel a magas teljesítmény, az eredmények elérésének világába; majd gyorsan vissza is térsz 😉 … Lehet, hogy hallottad hírét, hogy Edison, sőt, Churchill is jókat szunyókált minden ebéd után. Utána jöttek a legremekebb ötleteik – ők tudtak valamit 😉 …

Az már egy másik kérdés – nem kevésbé érdekes – hogy miért esik ez ennyire nehezére ilyen sok embernek?! Mitől félnek? Hogy lemaradnak valamiről? Hogyha nincsenek szem előtt 1-2 hétig, kevésbé fontosak/értékesek? Vagy hogy „elfelejtik” őket? Ezek a kérdések mind-mind költőiek. De ha magadnak felteszed őket, elgondolkodsz rajtuk és őszintén válaszolsz is rájuk, mit tudsz meg magadról?

Ha Te lettél volna az ausztrál kísérlet egyik résztvevője, mit gondolsz, Számodra kellemes élményt jelentett volna? Elgondolkodtató kérdések (magam is megválaszoltam őket) …

Ezen a héten mi lenne, ha kipróbálnád: milyen „pihenés-alapúan” élni a hétköznapokat? Méghozzá lelkiismeret-furdalás mentesen.
A nyár ennek leteszteléséhez a legideálisabb időszak. Tudod: nem luxus. Képesség – amely abszolút fejleszthető. Jog, ami jár. És szükség, ami nélkül nagy bajba kerülsz, ha nem gyakorlod.
 
Te hogy látod? ?

Remek tornát – majd utána jó kis pihenést – a hétre is!

És csudaklassz nyári napokat, szeretettel: Ági

Ui.: Tudományos kísérlet forrása: Indulge your neurobiology | Sarah McKay | TEDxNorthernSydneyInstitute (YouTube)

 

Még ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

CAPTCHA Kép

*