A Pilates őse? A Turnverein gyakorlatokról …

Pilates-történeti újdonság! Hallottál már valaha a Turnverein gyakorlatokról? Még soha? Nem vagy vele egyedül.

Pedig könnyen meglehet, hogy a Pilates mozgásrendszer ősét tisztelhetjük benne! Sokkal valószínűbb, mint hogy Joseph Pilates a 19. század végén jógázott volna … (honnan? hogyan?) Ezt az eredet-magyarázatot amúgy is régóta kétkedés lengi körül … 

De mi a túró ez a Turnverein és honnan bukkant fel ilyen hirtelen? Tudod, mindig vannak olyan emberek, akik szeretnek a dolgok végére járni – különösen, ha valami nem tűnik logikusnak, vagy hibádzik valahonnan …

Így tett ezzel az egyik Elder, Jay Grimes tanítványa, az amerikai klasszikus Pilates edző, Nicole Marcione is, aki Los Angeles testkultúráját kutatva bukkant rá néhány nagyon érdekes fotóra. A los angeles-i német Turnverein Klub gyakorlatait ábrázolta (amúgy ez a Klub a mai napig működik LA-ben :)). Az álla esett le, amikor kísérteties hasonlóságot fedezett fel a Contrology (a Pilates régi neve :)) és ezek között a gyakorlatok között …
És a történeti háttér feltárása megkezdődött!

Turnverein_saw  Turnverein_JackKnife

Lehetnek-e a Turnverein gyakorlatok a Pilates gyakorlatok ősei?

Könnyedén. Az 1. Turnverein Klubot a “gimnasztika Atyjá”-nak aposztrofált Friedrich Ludwig Jahn alapította Berlinben, 1811-ben. A mozgalom nem csak sport, hanem politikai színezettel is bírt (Jahn nem bírta elviselni, hogy Napóleon megverte országát, ezért egy erős, fizikailag ütőképes hadsereg bázisát akarta megteremteni Klubjaiban edzésmódszerével – talán elnézed nekem, hogy a történelmi háttér boncolgatásától most eltekintünk … )

Maradjunk a mozgásos résznél: Jahn edzésmódszere is szisztematikus; holisztikus szemlélettel bírt és az “Ép testben ép lélek” filozófiáján alapult – csakúgy, mint Joseph Pilatesé.

Ráadásul Mönchengladbachban – Pilates szülővárosában – is működött egy Turnverein Klub, méghozzá 1888 és 1904. között. Ebben az időben a Pilates Család ugyanabban az utcában lakott, ahol ez a klub megnyitotta kapuit, csak a másik végén 🙂  … és Heindrich Friedrich Pilates (a kis Joe apukája) neve szerepelt is a belépők nyilvántartásában! Miért ne vihette volna magával a Fiát is edzésre???

Vagyis minden adott ahhoz, hogy alappal feltételezzük, Pilates merített ezekből a gyakorlatokból. Ellenben, hogy nem ragadt le a Turnverein gyakorlatoknál, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy 60 év alatt Ő azért még rengeteg mást is kifejlesztett (gépek, eszközök tekintetében), ami elvezetett saját mozgásrendszere mostani formájához. A legjelentősebb különbség mégis az, hogy a Pilates mozgásrendszer ma is él és virul, mert használjuk – ugye 😛 ??! – míg tedd fel a kezed, ha valaha is hallottál a Turnvereinről … (már hogy ezen a cikken kívül ;)) 

Még ezek is érdekelhetnek

2 válasz

 1. Kedves Ági!
  Örömmel látom, hogy már itt is van lehetőség hozzászólni. Elgondolkodtató témát vetettél fel. A matracos gyakorlatokat végignézve, sokan állítják, hogy ez nem más , mint gimnasztika. Ha valakinek módjában áll és veszi a fáradtságot, hogy egy kicsit elmélyültebben szemlélje és tanulja Joseph Pilates módszerét, hamar észreveszi, hogy sokkal hatékonyabb annál a gimnasztikánál, amit az iskolai testnevelésórákon is végezhettünk. Ez utóbbival kapcsolatban soha nem tudatosult bennem, hogy mennyire fontos a gerincoszlop és a tartóizmok szerepe, bármilyen mozgást is végzünk. Nem éreztem azt sem, hogy erősödnék tőle akár lelki, akár fizikai szemponból.Emlékeim szerint, aki jobb fizikai képességekkel rendelkezett, képes volt a követelménynek megfelelni, de a gyengébb képességű tanulók számára a fejlődés lehetősége egyáltalán nem volt biztosított (bizonyára most már javult a helyzet). A gimnasztika csak arra volt alkalmas, hogy az óra elején kicsit átmozgassuk a testünket. Sajnos azt kell mondanom, hogy gyermek és ifjú koromban 16 évi iskolai testnevelésórái alatt közel sem fejlődtem annyit, mint a 60-as éveim elején, négy évi Pilátesszel. Ha Jozeph Pilates egyszerűen csak lemásolta volna a Turnverein-gyakorlatokat, nem lenne ennyivel hatékonyabb a módszere. Ha maradtak hiteles források a XIX. százdi Turverein klubok munkáiról, némi kutatómunkával részrehajlás nélkül be lehetne bizonyítani. Aki már érezte a Pilátesz jótékony hatását saját magán, nem is kell meggyőzni erről.
  Puszillak: Kati

  1. Szia Katikám,

   Az iskolai testnevelés órákon szerintem – szemléletben – nem történt túl sok változás, sajnos. Némi rálátással rendelkezem, két kamasz gyerek anyukájaként 😉 … Minden testmozgás legnagyobb ellensége az “öntudatlan”, gépies mozdulat kivitelezés! Amikor sem annak nem vagyunk tudatában, mely testrészünknek kéne stabilan maradnia, mely lehet mobil, sem annak nem, hogyan is néz ki az adott gyakorlat / mozdulatsor tudatosan kivitelezve. Pilates azt kéri tőled, hogy vidd bele a tudatod a testedbe mozgás közben (“a tudat az, amely építi a testet” – mondta).

   Így az elérhető eredmény exponenciálisan sokszorozódik :)! Mint ahogy azt Magadon is tapasztalod, Kati ;)!

   Puszi: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük