Mit kaphatsz a Pilates gépektől? – miért, a Pilatesben gépek is vannak?

Ne úgy képzeld el, mint egy konditeremben, hogy ott vannak a gépek (fekve nyomó pad, evezőgép, futógép, ellipszis tréner stb. stb.), az ember fogja magát, odamegy és csinálja. Nagyon ne így! Egy Pilates stúdió / klub nem így működik! Mivel itt nagyon sok gyakorlatról beszélünk (a rendszer kb. 500-600 gyakorlatból áll, beleszámolva az egyes gyakorlatvariációkat, módosításokat), nem is működhet így! De akkor hogyan?

Magyarországon – a Módszer hatalmas népszerűségének ellenére – a Pilates gépek mérsékelt elterjedését 2 fő tényező okozza: egyrészt ezek a gépek – ha jó minőségről beszélünk, márpedig Pilates gépből csak azt érdemes beszerezni … – kicsit sem olcsók. Persze, egy full konditermi géppark sem olcsó, most akkor nem mindegy egy teremtulajdonosnak, hogy mire költi a pénzét? Nem. Mert a megfelelő szakember gárda kiképzése sokkal-sokkal tovább tart és nagyságrendekkel többe kerül, mint mondjuk egy személyi edzőé. A Pilatesben a humán erőforrás – vagyis az oktató 🙂 – képzettsége, elhivatottsága, személyisége KULCSTÉNYEZŐ. Sok teremnek pedig se pénze, se ideje erre! Ezért maradnak inkább a “hagyományos” terem felszerelésnél, edzéstípusoknál és maximum a matracos Pilates óráknál, amik persze, tök jók, meg fontosak – de azt kell mondanom, hogy igaziból nem ismeri a Pilatest, aki nem tornázott még gépeken …

A Pilates gépekkel pici, csakis a Pilatesre – vagy mondjuk még valami más mind-body mozgásra – fókuszáló stúdiókban fogsz találkozni. És itt az edzők felkészültsége, szaktudása is jó eséllyel garantált – ami nem minden esetben mondható el, sajnos, a “csak matracos” termekről …  Pedig ha tudnák, hogy mi mindenre “képesek” ezek a gépek!!! Illetve Te, a gépek használatával! Na nézzük, miről is beszélünk! Fontos, hogy tájékozott légy, ha bemész egy terembe, hogy tudd, mit kell kapnod a pénzedért …

Ebben a cikkben az általam csak “nagypályásnak” titulált apparátusról lesz szó – ide tartozik a Reformer, a Cadillac és az itthon – talán a neve okán 🙂 – kicsit sem elterjedt Guillotine, no meg ezek különböző kombinációi, variációi és permutációi 🙂 … (mert van egy pár). Egy következő bejegyzésben pedig sorra vesszük majd a “kispályásokat”, mint amilyen a Magas “Villamos” szék, a Wunda szék, az ezek alapján kifejlesztett MVe Fitness szék; a különböző méretű és nagyságú hordók, amelyek a gerinceddel tesznek nagy jót: a félhordó, a gerinc korrektor, a létrás hordó; a Ped-O-Pull, a Pilatesstick; és az igazi “apró-cseprőt”: a Pilates gyűrűt, a lábujj korrektort, a homokzsákot és a fekvőtámasz kéztartóját … Nagyjából ennyi – remélem, nem szédültél bele :)!  

Öveket becsatolni – íme, a gépek és rövid történetük:

1.) Cadillac: az 1. Világháború idején Pilates Angliában tartózkodott, ahol – német lévén –  internáló táborba zárták. Man szigetén, egy kórházba került, ahol segédápolói feladatokat látott el. Itt született meg a Cadillac őse: Joe bácsi a mozgásképtelen, sérült katonák kórházi ágyait régi ágybetétekből “kioperált” rugókkal, partvisnyelekkel, kötelekkel szerelte fel, a rugók segítségével mozgatva a gyakran mozgásképtelen, magatehetetlen embereket. Olyan sebesülteket is sikerült talpra állítania rehabilitációs módszerével (a Cadillac gyakorlatok elődeivel), akikről néha már az orvosok is lemondtak. Később ezekből a rugós kórházi ágyakból született meg a Cadillac, amely azért ezt a nevet kapta, mert Joe bácsi szerint egy ilyenen tornázni olyan, mint egy Cadillacben utazni, vagyis luxus és csúcs szuper :)!

Alul egy “rózsaszín cadillac”, amelyen rengeteg gyakorlat végezhető: dolgozhatunk karra, karrugókkal; lábra, lábrugókkal; a gerinc és törzs izmaira a hátragördülés rúddal, az áttoló kerettel és lóghatsz akár fejjel lefelé a trapézon 🙂 … Persze, nem mindjárt ezzel kezdjük :):

Trevor “szemérmetlen” mozdulatai a rózsaszín Cadillac-en – igen, de ő egy balett táncos!

Manapság a Cadillac ilyen nagyméretű változata nem olyan népszerű, mert rengeteg helyet foglal! Épp ezért születtek meg azok a Reformerek, amelyek végén, mintegy “ágyvégként”, a klasszikus Cadillac tornya található a rúddal, a kar-és lábrugókkal és az áttoló kerettel. Ez sokkal helytakarékosabb és a Cadillac gyakorlatok 80-85 %-a így is elvégezhető rajta … És akkor nézzük a Reformert!

2. A Reformer: a matrac mellett a legnépszerűbb gép a Pilates Reformer. A Reformer Joseph Pilates szerint azt “teszi”, amire a neve alapján hivatott: megreformálja, teljesen átalakítja az egész tested, ha használod. A Reformert kicsit később fejlesztette ki az “Öreg”: new york-i stúdiójában már 4 ilyen gép társaságában van lefényképezve. A Reformert úgy képzeld el (de mindjárt majd meg is látod), hogy van egy kerete – ez lehet fából, vagy fémből – amelyhez 4 vagy 5 rugó (gyártótól függ) segítségével egy csúszó pad van rögzítve. A padon 2 válltámasz biztosítja, hogy a füled ne tudd a válladba felhúzni :), míg a lábad a lábtámaszon tartod. A Reformeren az igazi munka a csúszó felület visszaengedésekor zajlik az izmokban, mert végig ellen kell tartanod, hogy a kocsi ne csapódjon vissza. Ezt nevezik excentrikus (engedő) mozdulatnak, amikor a megnyúlt izmot erősíted. Ezért olyan szép szálkás a Pilatesezők izomzata 🙂 …

Néhány példa, milyen gyakorlatokat lehet a Reformeren végezni:

Próbatétel a Reformeren – jobb oldalt a szélén egy PPS (Peak PilateSystem) gépet látsz, aminek a vége a Cadillac tornya. Középen egy Graz rózsaszín Reformer, a másik szélén egy fa gép

 

Nyújtás lefelé gyakorlat a Reformeren – a gerincnek tesz nagyon jót 🙂 …

 

A PPS-en

 

Lógok a szeren … A Fa nevű gyakorlat (Kisdoboz sorozat a Reformeren)

 

Rövid gerincmasszázs – a világ legjobb gyakorlata :)!

 

Szerintem ennyiből is érzékelhető, hogy ezt mindenképp ki kell próbálnod :)! És csak a rend kedvéért …

3.  A Guillotine: ilyennel nem sok helyen fogsz találkozni itthon, de merítsük ki ezt a témát és tudj róla, hogy ilyen is van :)! Esetleg teszteld az oktatót, hallott-e valaha róla 🙂 … Íme, a drága – tényleg hasonlít névadó szülőjére, nem?

Egy modern kori Guillotine …

Ugye, Neked is megjött a kedved, hogy kipróbáld a Pilates gépeket? Most már azt is tudod, mit kell kérned, ha bemész egy stúdióba :)!

 

 

 

 

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

11 válasz

 1. Érdekelne az összes gép,és minden anyag amelyekkel bővíthetem ismereteimet ezzel az életformával kapcsolatban.
  Köszönettel.
  Kriszti

 2. Minden gép érdekelne.Félhordók, Gerinc korrektorok , Wunda szék,kis gépek is.
  Szívesen vennék,dolgoznék velük,megismertetném sok emberrel.
  Nagy álmom egy pilátes stúdió.Szeretnék minél többet megtanulni ezzel az életformával kapcsolatban.
  Nagyon köszönöm

  Kriszti

  1. Kriszti, hívj fel nyugodtan :)! Szívesen mesélek Neked a gépekről – meg is fogod tanulni őket! S minden további nélkül – a beszerzésben is tudok segíteni Neked :)!

   Puszi: Ági

 3. “Egy következő bejegyzésben pedig sorra vesszük majd a “kispályásokat”.”

  Ez a cikk megszületett és ha igen, hol olvasható?

  Köszönöm.

  1. Kedves Anna,

   Köszönöm kérdésed. Nem, még nem – de akkor meg fog hamarosan 😉 … figyeld a blogot és hamarosan olvashatsz majd benne a félhordóról, a gerinckorrektorról, a Wunda székről és a többi Pilates “kisgépről” és eszközről.

   Szép napot Neked: Ági

 4. Kedves Ági!

  Szeretnék pilates gépekkel dolgozni, gépeket is venni. Szeretném ebben a segítségedet kérni.

 5. Kedves Ági!

  Maglódon lakom és szeretnék érdeklődni, hogy van-e elérhető távolságon belül valaki, aki Nálad tanult. Nagyon szeretem e DVD-idet is, de nagyon jó lenne, ha ezt a területet is “lefedné” egy oktató.( már a talajgyakorlat is nagyon jó lenne, gépről nem is álmodom itt:))))

  Várom válaszodat!

  Előre is köszönöm és szép napot kívánok.

  Anikó

 6. Szia Ági!
  Vácon lakom és szeretnék egy stúdiót ahol pilates gépek is vannak, de nem tudom hogy kezdjek neki. Segítenél?

  Köszi: Ági

  1. Kedves Ági,

   Persze, nagyon szívesen segítek, amiben csak tudok :)! Írok Neked priviben és ott meg tudjuk tárgyalni, mit is szeretnél.

   Szép napot: Ági

 7. Kedves Ági!
  Hatvanban lakom, és szeretném kipróbálni a fenn látott pilates gépeket. Kérdésem, hol találok ilyen helyet ahol megismerhetem ezeket, kipróbálhatom, és ha tetszik, rendszeresen járhatok! Természetesen a lakhelyemhez közel.
  Köszönettel: Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet,

   Így elsőre, sajnos, nem jut eszembe egyetlen tanítványom sem, aki a közeledben lakna és gépekkel rendelkezne … végiggondolom a nálam végzett edzők listáját és jelentkezem hamarosan …

   Üdv.: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük