A Pilatesről

10 ok, amiért Neked is szükséged van a Pilatesre – Joseph Pilates, a Módszer „Atyja” szól Hozzád!

Tolmács: Simonfi Ági

                                         KC1B4195                              Joseph_Pilates                           

 

1. „Az embernek veleszületett joga a fizikai tökéletesség.”

A Pilatesszel ezt Te is elérheted – ”csak” egy kis rendszeres gyakorlás az ára – méghozzá hamarabb, mint gondolnád. Mert…

 

2. …„10 alkalmat érzel, 20 már látszik, 30 után pedig mintha új testet kaptál volna.”

És tényleg. Mivel a Pilates a mélyizomzatra hat, a gyakorlatok átalakító, feszesítő, alakformáló hatásával semmi sem vetekedhet (Pippa Middleton is „neki” köszönheti formás hátsóját :)). Nálad is működni fog, ha ez a cél vezérel.

 

3. „Testi egészséged a boldogságod előfeltétele. A fizikai fittséget sem vásárlással, sem vágyakozással nem szerezheted meg. Elnyerheted viszont a Contrology gyakorlatainak napi végrehajtásával.”

Fogyasztói társadalomban élünk. Ha valami elromlik, nem megjavítjuk, hanem kidobjuk. Másikat venni egyszerűbb! Mindent azonnal akarunk. Lefogyni is. Ha valamink fáj, bekapkodunk valamit és várjuk, hogy azonnal hasson. Nem nagyon becsüljük a hétköznapi élet csodáit, mert ebben az őrült rohanásban nincs rá időnk. Az egészségünket sem. Pedig a beteg embernek egyetlen vágya van – ha voltál már beteg, tudod: hogy újra egészséges legyen! A Pilates ebben segít. Hogy el se juss a betegségig! Vagy ha már ott vagy, mihamarabb kilábalj belőle.

 

4. „Hiszek a módszeremben. Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A betegségek mindig elkerültek. Mindenkinek végeznie kéne a gyakorlataimat. Fittek és egészségesek lehetnének.”

Joe bácsi 86 évesen tette ezt a kijelentést. Ő már csak tudta! Hisz 1880-ban, amikor a kis Joseph született, azok a betegségek, amelyektől szenvedett – asztma, angolkór – mind-mind a gyógyíthatatlan kategóriába tartoztak. A beteges, vézna fiúcska 20-as évei elejére erős, gyönyörű izomzattal rendelkező férfivá érett, aki az anatómia tankönyvek modelléül is szolgált. Mindezt saját gyakorlatai segítségével sikerült elérnie. Pilates tudta, hogy gyakorlatrendszerével különlegeset alkotott. Nagy álma volt, hogy New York-ban egyszer majd minden sarkon Pilates stúdiók várják a betérni vágyókat és módszere világszerte ismertté és elismertté válik. Ez az álom mára valóság – Magyarországon is. Csak élned kell vele!

 

5. „Az a test, amellyel rosszul bánnak, nem felejti el a múltbeli nemtörődömséget – végül teljes figyelmet követel.”

A magyar lakosság 77%-a még mindig nem mozog rendszeresen. Az Eurobarometer 2010-es adatai szerint legalább is. Pedig az emberek tudják, hogy nem jól van ez így. Mégsem … Hány generációnak kell még felnőnie, hogy érezhető legyen a változás?

A 18 év alatti gyerekek 2/3-a tartáshibás, ami egyenes út a későbbi gerincbetegséghez! De 30 éves kor után már talán nincs is olyan felnőtt, aki ne ismerné a hát, vagy derékfájást – legalább alkalmi jelleggel. A táppénz leggyakoribb okai a legkülönbözőbb mozgásszervi megbetegedések (lumbágó, isiász, gerincsérv és társai)

Egyben biztos lehetsz: ha nem adod meg, ami jár neki, a tested – előbb-utóbb – “benyújtja a számlát”. Ne várd meg! Válaszd a megelőzés bölcs útját, amelynek egyik leghatékonyabb módja a Pilates . Miért, mit is tud ez a Módszer?

 

6. „Csak annyi idős vagy, mint a gerincoszlopod.”

A mozgatórendszered kopik. Ez természetes sajátossága, hisz használod (jobb esetben; ennél rosszabb, ha nem, mert ilyenkor meg berozsdásodik). Ám nem mindegy, hogy hogyan ….
És itt jön a PILATES!
Lehetsz 60 évesen ruganyos, fiatalos, ha karbantartod gerinced és 30 évesen is merev, mozdíthatatlan “betontömb”, ha elhanyagolod! Tégy egy próbát: le tudsz hajolni állásból előre úgy, hogy a tenyered a talajon, miközben térded nyújtva? Szóval … akkor talán hasznos lehet Neked is ez a módszer … Pilatesszel gerincoszlopod fiatal és rugalmas marad – vagy ha már esetleg nem az, újra azzá varázsolhatod!

 

7. „ A Pilates módszer egyenletesen fejleszti a testet, kijavítja a rossz testtartást, visszaadja vitalitásod, felpezsdíti elméd és jókedvűvé tesz.”

Ez pont passzol a korszellemhez, nem? 5 az 1-ben megoldás :)! Ugyan, melyikre ne lenne szükséged a fentiek közül? S hogyan sikerül mindezt elérned a gyakorlatokon keresztül? A KULCS …
8. „Mindenek felett, tanulj meg helyesen lélegezni! Törekedj arra, hogy a szennyezett levegő minden parányi részét úgy préseld ki tüdődből, ahogy az utolsó csepp vizet csavarod ki a nedves ruhából.”

A légzés mindennek a kulcsa. A megfelelő szellemi, és izomaktivitásnak is. A légzés életed első és utolsó cselekedete, s mivel félig automatikus, azt hiheted, nem kell külön figyelmet szentelned neki. Pedig dehogy nem! A sok stressz, a kapkodás, a hajszolt életmód, a teljesítmény kényszer légzésed is felszínessé, kapkodóvá teszi, amely így tüdődet „haldokló és elhalt baktériumok temetőjévé alakítja”… Brrr! A Pilates gyakorlatok segítségével megtanulsz helyesen lélegezni :)!

 

9. „A Contrology nem egy lehangoló, unalmas, monoton gyakorlatokból álló, kimerítő mozgásrendszer, amelyet napról-napra növekvő undorral végzel. Nem szükséges hozzá edzőterembe járnod, sem költséges eszközöket vásárolnod – előnyeit az otthonodban is élvezheted.”

Csupa-csupa jó hír, ugye? A Pilates élvezetes, mert változatos. A gyakorlatok a MINŐSÉGRE, nem a MENNYISÉGRE törnek, ezért nincs 100 ismétlés semmiből! És igen: minden ellentétes híreszteléssel szemben, ki sem kell tenned a lábad otthonról, úgy is végezheted a gyakorlatokat …

 

10. „Ahhoz, hogy a képességeidhez mért legmagasabb teljesítményt érhesd el életed minden területén, folyamatosan törekedned kell az erős, egészséges test elérésére és szellemed fejlesztésére.”

Versengő világban élünk, ahol mindig a topon kell lenned (s érdekes módon így volt ez már Pilates korában, 1945-ben is – legalább is az akkor élt emberek szerint)! Nem engedheted meg Magadnak, hogy beteg, dekoncentrált, vagy gyenge légy! A Pilates gyakorlatok hozzásegítenek a kiegyensúlyozott test – lélek – szellem páratlan hármas egységének eléréséhez, amelyet megnövekedett önbizalom kísér!

 

+1. „A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az ÉLET, az élet pedig MOZGÁS. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel.” (Ron Fletcher – Joe Pilates tanítványa) Ehhez nincs mit hozzátenni …

Ha azonnal tudni szeretnéd, Neked mit adhat a Pilates, gyere az oldal tetejére és válaszd ki a csoportod!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük