A tökéletes has titkai …

Hasizmok: haránt, belső ferde, külső ferde, egyenes
Hasizmok: haránt, belső ferde, külső ferde, egyenes

Itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba! És ez némi anatómiát feltételez 🙂 … de az sosem árt! A jó hír: mindnyájunkban ugyanezek az izmok találhatók, méghozzá ugyanilyen “sorrendben”, vagyis ha valaki tud “lapos, feszes”-et csinálni belőlük, Te miért ne tudnál? A rossz: foglalkozni kell velük! Ha elhanyagolod őket, nagyon könnyen elgyengülnek, s így nem csak a hasad nem lesz esztétikus, hanem a derekad is fájni fog, hisz a haránt hasizmok azok, amelyek elölről megtámasztják az ágyéki gerincszakaszt.  No és persze némi kardio edzés sem árt, hogy ne borítsák vastag zsírpárnák ezeket a – látod, milyen gyönyörű?- izmokat! Na, nézzük a szép has Pilates-i “trükkjét” …
Ha vetsz egy pillantást az ábrára, láthatod a metszetekből, hogy a hasizmok egymáson elhelyezkedő rétegeket alkotnak. Ezek a rétegek így következnek egymás után – legmélyebbtől a legfelszínesebbig:

– transversus abdominis (a legkisebb “lyuk” baloldalt) – haránt hasizom, ez vízszintesen helyezkedik el benned, ő támasztja az ágyéki gerincszakaszt.
– internal oblique – belső ferde hasizom; A-alakban köti a mellkasod a medencédhez, azonos oldalra forgat
– external oblique – külső ferde hasizom; V-ben (még inkább X-ben) köti a mellkasod a medencédhez, alsó rostjai keresztezik egymást, ellentétes oldalra forgat
– rectus abdominis – egyenes hasizom; szegycsontod köti a szeméremcsontodhoz, vagyis ha ez az izom összehúzódik, ezt a két csontot közelíti egymáshoz (pl. felülés, előrehajlás)

(a képen még láthatod a serratus anteriort = elülső fűrészizom és a pectoralis majort=nagy mellizom)

A legtöbb fitnesz óratípuson a hasprésekkel, felülésekkel az egyenes hasizomra gyúrunk, mert ez adja a látványos kockákat (six-pack) … Na jó, 1-2 törzscsavaró mozdulattal  a ferdék is dolgoznak!

A pilates-i Erőközpontnak viszont a láthatatlan és legmélyebben fekvő haránt hasizom az egyik legfontosabb izma, amelyet egy átlag alakformáló, vagy erősítő órán nem edzünk (sőt, a legtöbben arról sem tudnak, hogy ilyen is van …)!!! Pedig nagyon kéne, mert minden gyengülés innen, a láthatatlan mélyrétegből indul. Ezért nagyon fontos, hogy megtanuld a haránt hasizom tudatos működtetését!

Így érzel rá: köhögésnél, tüsszentésnél, csuklásnál, nevetésnél, vagy dúdolásnál ez a mély izom magától “bekapcsol”. Ha ilyenkor ráteszed a 2 kezed a derekadra (4 ujj előlre, hüvelyk hátranéz), azt érzed, hogy az ujjaid alatt megkeményedik a hasad és a derekad … olyan, mintha egy fűző venné körbe a derekad, csak a saját izmaidból :)!

Innen már “csak” meg kell tanulnod, hogyan aktiválhatod a harántot tudatosan (erről szól a Pilates) – és máris nyitva az út a feszes, lapos hashoz. Amelyen még csak nem is kell feltétlenül  “kockáknak” kirajzolódniuk (mert az, ugye, az egyenes hasizom :)), mégis esztétikus és “lötyögésmentes” lesz … Talán még szebb és nőiesebb is, mint a kockákkal – azt hagyjuk meg a Fiúknak 😉

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

3 válasz

 1. Kedves Ági!
  Az egyik legjobb dolog, amit megtehetek magamkért a Pilates gyakorlatok renszeres végzése.
  Boldog Karácsonyt és Sikeres Új Esztendőt Neked!
  Köszönettel:
  Kati

 2. Szia, Ági!
  Rendkívül hasznosnak találom a fenti írásod, nagyon szeretem tudni a dolgok mögött rejlő ismereteket 🙂 és sokkal könnyebben érezhető a haránt hasizom így 🙂
  Köszönöm, hogy megírtad mindezt.
  Szeretettel
  Kriszti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük