Ági Kismama Naplója 5.: Akár az Isten? Avagy a “nemek harca” …

Harmadik gyermekünk kislány lesz 🙂 – ismét. Lévén egy fiam és egy lányom van, nekem aztán most tényleg és tökéletesen mindegy volt, vajon újabb kisfiú avagy kislány taggal bővül-e a családunk. Nem így a gyerekeknek! Hónapokon keresztül ment a találgatás (néha még “hajba is kaptak” kicsit) : fiú-e vagy kislány? S hogy mi történt, amikor kiderült … azt innen tudhatod meg! A 18. hetes genetikai ultrahang végén az orvosom teljes bizonyossággal közölte velünk az örömhírt, hogy a baba kislány. Nagyon örültem neki – nálunk a családban a kislány a nyugodtabb természet, “apja lánya” – viszont már előre tartottam tőle, mit fog szólni a Nagyfiam. Ő 11 és fél éves, kritikus korszakát élő kiskamasz, aki annyira-de-annyira kisöcsire készült – következetesen Gergőzte az első pillanatoktól kezdve, úgy beszélgetett vele – hogy biztos voltam benne, nem lesz egy egyszerű menet a hír közlése vele.

Igazam lett. Annyira “megviselte” a dolog, hogy haza sem akart jönni velünk a Mamáéktól – engem meg egész délután szóra sem méltatott. Mindenesetre tudtára adtam, hogy forduljon bizalommal az Édesapjához reklamációs célzattal, mert a baba neme nem a nőkön múlik, úgyhogy erről a dologról speciel nem én “tehetek” :)! Titokban és gyorsan meginterjúvolta a család összes felnőtt férfi tagját, hogy ez valóban így van-e, majd nagy kegyesen mégis csak velünk tartott. És persze este már bocsánatot is kért – nem gondolta Ő azt komolyan, de azért mégis csak jobb lett volna egy kisfiú 🙂 … Azóta viszont lelkesen beszélget a hasammal – és benne az “új” kishúggal és már azt tervezi, hogyan fogja “harcra nevelni” szegénykét 🙂 …

Amint túlestünk a “nemek harcán” családon belül, mindenesetre elgondolkodtam egy érdekes kérdésen: közvetlen környezetemben 2 olyan család is van, ahol 4 (!!!) fiú született … Hááát, azért én mégis csak örülök, hogy “jutott” nekünk fiú is, lány is … Manapság egyre többet hallani arról az eshetőségről, hogy a szülők  eldönthetnék születendő gyermekük nemét … Orvosilag szinte már nincs lehetetlen!

Te mit gondolsz: jó-e, kell-e, lehet-e ezzel élni? Beleavatkozhatunk-e a természet rendjébe “akár az Isten” (csak hogy Robin Cook híres orvosi regényének címét idézzem)? Te élnél-e egy ilyen lehetőséggel – mondjuk 3 egynemű gyermek után, “bevállalva” egy negyediket, ha biztosra mehetnél?

A téma nagyon “forró” – ha van véleményed róla, kérlek, oszd meg velünk!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

17 válasz

 1. Leges-legelőször természetesen és is gratulálok, és nagyon sok örömet, és egészséget kívánok az egész Családnak.
  A leveleket elolvasva, túl sok újat azt hiszem nem tudnék mondani, de én is azon az oldalon állok, akik azt vallják, hogy nem szabad beleavatkozni a születendő gyermek nemének megválasztásába. A természet sokkal bölcsebb nálunk, földi halandóknál.
  Még egyszer a legjobbakat kívánom,
  Sörös Judit

 2. Kedves Ági !
  Nekem az első házasságomból lányom született, imádom.
  A második házasságomnál, amikor az orvos azt közölte:fiú,
  nem akarta elhinni, hogy lányt vártam ! Ma már boldog vagyok vele, és szégyelem az akkori hezitálásomat !
  Csak azért írtam, hogy tudd vannak apukák akik a lányokat
  is nagyon becsülik.
  Jó egészséget kívánok Bolváry Endre

 3. Szia Ági!Szeretettel kívánok Neked egy szép egészséges kislányt és boldog várandós időszakot!Én 38 éves voltam amikor szültem az egyetlen fiamat 12 évnyi “erőlködés ” után,ugyanis elkerült a gyermekáldás.Mikor már lemondtunk róla akkor lettem terhes.Nagyon boldog voltam úgy féltettem mint egy kincset!Mindegy volt,hogy milyen nemű!Nagyon beteg lettem szülés után,és Zoli többször is kórházba került.Szerettünk volna még gyereket de soha többet nem lettem terhes!Hála Isten,van egy szép dalia fiam 27éves lesz májusban egy igazi “bika”.42éves házasok leszünk jóban-rosszban együtt vagyunk férjemmel!Sok örömöt kívánok a gyerekeidhez szeretettel ölellek gondolatban:Emi.

 4. Kárász Erzsi,

  Kedves Erzsó,

  Jajjj, nagyon aranyos vagy!!! Köszönjük szépen :)! Teljesen meghatódtam …

  Tornázz szorgosan otthon a DVD-re, de azért remélem, ha tudsz, jössz hozzánk a Klubba is … Editnek átadom az üdvözletet!

  Vigyázz Magadra!

  Ági

 5. Kedves Lányok,

  Köszönöm a sok-sok hozzászólást :)! És nagyon örülök, hogy ezen a blogon egy ilyen “józan” társaság tagjai beszélgetnek egymással … Asszem, én sem avatkoznék bele a természet rendjébe – vannak nálunk jóval magasabb erők, akik tudják, mi a jó nekünk és abban is hiszek, hogy nem véletlenül érkezik az adott jellemű/karakterű gyermek egy Családba!

  Természetesen elfogadom és tiszteletben tartom annak a véleményét is, aki erről másként vélekedik 🙂 …

 6. Kedves Ági!
  Ma vittem a születendő hercegnőnek két pár cipőcskét
  hogy ne fázzon a lába.Megvettem a múlt héten a Kedvencek DVD-t és itthon tornázom,de szeretettel gondolok a csoportra és Editkére.Jó egészséget kivánok Neked és a babának is.
  Kárász Erzsó

 7. Szia Ági!

  Genetikailag, orvosilag én sem avatkoznék bele a természet rendjébe. Ha azonban 2-3 azonos nemű gyermek után szeretne valaki még gyermeket, és azt, hogy az az “előzőektől” eltérő nemű legyen, meg lehet próbálni a Jónás módszert. Ebben, úgy tudom, semmi művi nincs. …..és rágörcsölni nem szabad.

  Jó egészséget kívánok Nektek!

 8. Kedves Ági,
  Vannak természetes módszerek a születendő gyermek nemének szabályozására – pl. ovulációs naptár -, szerintem ezt alkalmazni nem bűn, ez olyan, mint az esőtánc. Vagy bejön, vagy nem. 🙂 Az orvosi módszert én sem támogatnám, no meg személy szerint kiváncsi is lennék, mit rendel számomra a “sors”, már csak ezért sem avatkoznék be drasztikusabban. Nem tudom átérezni, milyen mondjuk három egynemű gyermek után vágyni egy másik neműre – egy kisfiam van -. Az biztos, mindkét nem felnevelése egyedi és eltérő. Más örömöket és más aggodalmakat élhetünk át és egyik sem kevesebb a másiknál. Nekem fiam van és bár szívesen babusgatnék egy kislányt, fonnám a haját, öltöztetném szép ruhácskákba – erre fiúknál kevesebb lehetőség van -, ha lenne három fiam, egy negyedik gyermeket csak akkor vállalnék be, ha biztosan lány lenne. De ilyet kívánni önzőség, eltörpül más, nagyobb dolgok mellett, hogy csak azért, mert én szeretnék egy kislányt is, felborítsam a természet rendjét.

 9. Kedves Ági!

  Gratulálok a kis jövevényhez, és természetesen az egész családodnak sok boldogságot kívánok.
  Az én lánytestvéreimnél 2-2 fiú született amikor én is várandós lettem fel voltam készülve, hogy nekem is csak fiam születhetik. Így is lett. Viszont a második kislány lett, akinek nagyon örültünk. Egyiket sem tudtam előre, hogy milyen nemű lesz, de én azt mondom, szerintem mindegy, hogy milyen nemű a gyermek, ha szeretettel várják. Ezt jó lenne a természetre hagyni, nem kellene beleavatkozni.

  Szeretettel üdvözöllek Kecskemétről: Icu

 10. Szia Ági!

  Nekem két fiam van, meg egy ismeretlen nemű pocaklakóm. Nem mondom, hogy nem remélem, hogy kislány lesz. A második fiamnál megkérdeztük a nemét, de azt hiszem most nem fogom megkérdezni, mert félek én is csalódnék, mint a fiad. Amikor megszületik, akkor meg, ha fiú, ha lány imádni fogom!
  Egyébként van egy ismerősöm, aki elsőre is fiút akart annyira, hogy nem is készült lánynévvel, most 3 lánya van!
  Ember tervez Isten végez!

 11. Jó egészséget és sok boldogságot az újabb babához! Nekem egy 19 éves nagyfiam van aki után kislányt vártam és lett is egy szép nagy fiam 🙂 aki már 8 éves , de úgy gondoltuk ujra megpróbáljuk , mivel túl nagy volt a korkülönbség és kaptam egy ajándék kislányt aki mára 6 éves és túltesz a két fiún olyan , mint egy angyalbőrbe bújt kisördög 😀 Egyiket sem adnám semmiért és ha a harmadik is fiú lett volna nem vállalunk egy negyediket és soha nem avatkoznék bele a természet rendjébe.Szerintem nem jó dolog meg kell nézni a génmanipulált növényeket…hát az is hagy kívánnivalót maga után… tehát jöjjön aminek vagy akinek jönnie kell minden gyerek egy külön személyiség akármilyen nemü.

 12. Szia Ági!
  Sziasztok Többiek!

  Először is minden jót a kis pocaklakó hercegnőnek és a többieknek, akik nagyon várják már!

  Nagyon jó a kérdés!
  Én- talán kissé régimódi vagyok- nem avatkoznék be a természet dolgába! Sokkal bölcsebb nálunk az anyatermészet! Sokszor előfordul, hogy valakinek azért születnek egynemű gyermekei, mert valamilyen rejtett genetikai hibát hordoz és a másik nemű gyermek nem lenne egészséges vagy veszélyt jelentene az édesanya egészségére.
  Annyira mindegy milyen nemű, ha akarjuk és várjuk azt a csemetét.

  Mikor a kislányom megszületett, először azt akartam tudni megvan-e mindene, egészséges-e. Ezek után kértem az aneszteziológust, hogy most már a nemét is árulja el! Hát mit mondjak, jót nevetett rajtam! 🙂

  Egy szó mint száz nekem mindegy a gyermek neme!

  Vigyázz Magadra/Magatokra!

  Szeretettel: Andi

 13. Kedves Ági!
  Nagyon szeretem a blogodat, végre egy olyan közösség, ahol csupa okos és jó dolgot hallhat az ember, de mindig a mértékletességen van a hangsúly, és senki nem akar semmi iránt “megtéríteni” senkit. Bár a Pilates valóban szuper… :-)))))

  A baba nemének kérdésével kapcsoaltban én is azt gondolom, hogy semmi szükség beleszólni a természet rendjébe. A szülő nem teremtő, hanem szülő, ahogy a nevében is benne van. Tehát nem az ő dolga a gyermek nemét eldönteni, hanem az a dolga, hogy tisztességben felneveljea gyerkőcöt. Vannak dolgok, amelyek bármennyire is szeretnénk, nem a racionális döntések színterei. Hát, a “Nagy Ő” megjelenése vagy a baba neme is ilyen szerintem.
  Lehet, hogy egy picit ezoterikus beállítottságú vagyok, de én azt gondolom, hogy talán nem véletlen, hogy ha az ember kineziológushoz vagy pszichológushoz megy, az az első kérdésük, hogy koraszülött vagy-e, hogy tervezett, várt terhesség voltál-e, valamint hogy a nemeddel ki voltak-e békülve a szüleid. És ez nem véletlen.
  Biztosan 3 azonos nemű gyermek után az ember szeretne egy ellenkező neműt is, de az életben szerintem vannak dolgok, amiket el kell fogadni úgy, ahogy vannak, nem lehetünk gyarló egoisták. Ha csak a neme miatt vállalják a következő gyereket, akkor nem is igazán akarják azt a babát.
  Ha valaki átélte már, hogy bár mindent megtesz a pár, mégis éveken át nem sikerül teherbe esni, miközben tényleg mindent megadnának egy babáért, az tudja igazán, hogy mennyire mindegy is a baba neme… Az csak külsőség, az igazán fontos dolgok úgyis ott bent vannak. 🙂
  Sok boldogságot a bővülő családhoz, és üdv a kis Pocaklakó hölgynek is!
  Bea

 14. Szia Ági és minden olvasó!

  Én nagyon örülök, hogy nem tudtam gyermekeim nemét egészen a megszületésükig. 3 lányom van.
  Én úgy gondolom, hogy ma már nincs jelentősége annak, hogy milyen nemű gyermekünk születik. Sem vagyont nem örököl az elsőszülött fiú, sem hozományt nem kell adni lányainknak. (Persze nem baj ha adunk, de nem elvárás)
  Talán a lányaimat jobban féltettem/féltem, mintha fiúk lennének.
  Az apák nagyon örülhetnek, ha kislány születik. Lányaim nagyon apásak. (Én is az voltam.)
  Tehát én egy világért nem avatkoznék be a természet rendjébe:)

  Bihari Katalin

 15. Szia Ági!
  Nekem két fiam van 43 és 38évesek.Annakidején még nem
  volt olyan lehetőség hogy szülés előtt megmondják fiú lesz vagy lány.Mindakétszer lány szerettem volna,vállaltam volna harmadikat is ha biztos lány lett volna.
  Üdv:Erzsó

 16. Érdekes kérdés ez, természet kontra genetika de én inkább maradnék a természet útján. Ha 3 fiú 3 fiú. Bár még a gyermek vállalás előtt állunk most így gondolom lehet 3 fiú útán vágynék egy kislányra. Na majd meglátjuk
  Jó egészséget kívánok nektek!

 17. Szeretettel üdvözöllek kedves Ági! és természetesen ugyanilyen szeretettel gondolok családodra, fiadra, lányodra és pocilakó kislányodra. Amikor találkoztunk Karácsony után, még nem lehetett tudni, hogy kislány érkezik…
  A kérdésre, hogy jó volna-e előre eldönteni a születendő gyermek nemét, a válaszom egyértelmű: NEM! A természet rendjébe már eddig is túl sokszor avatkozott bele az ember, és általában balul sikerült a dolog. Bízzuk sorsunkat a természetre, vagy – akinek úgy tetszik – Istenre!
  Előre örülök, hogy egy szerető családba érkezik egy kislány, aki bizonyára boldog gyermekkort élhet meg szerető szülei és testvérei segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük