Ági Kismama Naplója 8.: Pilates otthon, DVD-ről, mostantól kismamáknak is :) – avagy PocakPilates Simonfi Ágival

A várandósság nem betegség – csupán egy MÁS-ÁLLAPOT (tudom, mert jelenleg én is benne “leledzem”, immáron harmadszor és kb. még 8 hétig :)).  Amelynek során nem csak hogy lehet, de fontos is, hogy minél többet mozogj – persze, a józan ész határain belül, orvosoddal egyeztetve és biztonságos mozgásformákat végezve. Ami nem a bungie-jumping, de mondjuk a Pilates nyugodtan lehet 🙂 … Szóval, mit mozogj és mit felejts el? Innen megtudhatod!

Mi is az a “megfelelő torna”?
– avagy milyen sportágakat űzhetsz várandósan is biztonsággal?

 • az úszás remek, hisz kíméli az ízületeid, a víz nyomásának köszönhetően pedig megindul a folyadékáramlás a kötőszövetektől az erekbe, így csökken az ödéma-képződés rizikója
 • a szobakerékpározás, kényelmes, “nyugdíjas” tempóban szintén igen barátságos
 • sok és nagy séták – jobb nem is kell az ideális keringésért 🙂
 • intimtorna, amellyel a gátizmaid készítheted fel a szülésre
 • és természetesen Pilates, amely segítségével megőrizheted erőd és ruganyosságod, s abban is biztos lehetsz, hogy a hasizmaid szülés után sokkal hamarabb “magukhoz térnek” majd – miközben fent megnevezett célokat is maximálisan eléred vele!

Mi az, amit felejts el?

 • kerüld a túlzott terheléssel, megerőltetéssel járó sportágakat; aerob terhelésed felső határa az életkorod szerinti max. pulzusod 70%-ánál ne legyen magasabb!!!
 • eszedbe ne jusson vadvizi evezni, küzdősportban, vagy labdajátékban részt venni!
 • kerülj mindenféle rázkódással, ütődéssel járó sportot (igen, az aerobic és a step is ilyen, de még a futás is) és a hasprés jellegű mozdulatokat!
 • a 6. hónaptól kezdődően ne ejtőzz túl sokat hanyattfekvésben, mert ilyenkor a méh és a magzat súlya összenyomja az alsó testből a vért a szívbe visszaszállítani hivatott vena cava-t (a nagyvérkör fő gyűjtőerét), ami hirtelen vérnyomás eséshez vezethet az anyánál, a babánál pedig a lepény keringésének romlását okozhatja!

És az örömhír :): mostantól kismamaként akár otthon is végezheted a speciálisan az állapotodra összeállított Pilates gyakorlatokat, mert 2011. áprilisának végén megjelenik
a “PocakPilates – fitt várandósság kismama Pilates gyakorlatokkal a könnyű, szép szülésért és gyors regenerálódásért” DVD, amely az 1. ilyen jellegű, hazánkban megjelent DVD.

Vagyis nem kell fitnesz királynőnek lenned és végigugrálnod a várandósságod, hogy fitt és formás kismama lehess :)!

 

 

Sok sikert hozzá!

Ui.: Ja, a DVD-be itt nézhetsz bele: https://agipilates.hu/Kismama_PilatesDVD2.html

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

3 válasz

 1. Al,

  Kedves Al,

  Ha valaki már a várandóssága előtt is Pilatesezett és teljesen tudja kontrollálni a hasizmait, nyugodtan folytathatja tovább a tornát, ha jól esik.

  Viszont a másállapot nem a legideálisabb egy újfajta mozgás megtanulására! A 3. hónaptól végzett tornát azért javasolják így, mert addigra megtapad rendesen a fejlődő embrió, minimálissá válik a vetélés kockázata.

  Én amondó vagyok, hogy mindent szabad, ami a mamának jól esik, mert az a babának is jó. De az ellenkezője is igaz! A várandósság a babáról szól, nem a mamáról, ezért ha valami nem esik jól, azt hagyni kell és hallgatni a test visszajelzéseire!!!

  A tornát is ennek fényében végezd.

  Szeretettel: Ági

 2. Kedves Ági!
  Hanyadik hónaptól lehet a Pilatest csinálni kismamáknak? Ugyanis én azt olvastam, hogy csak a 3. hónaptól ajánlott. Igaz ez?

 3. Szia,Kedves Ági
  Erdélyböl irok,igy hát az itt levö bemutatokat tudom lejátszani és megnézni,ez is sokat segit,64 éves nö vagyok és az enyhébb gyakorlatokat,meg a pocak lakost csináltam,mert 6 év alatt két hasfal mütéten estem át,söt
  polipropilén mühasfal van beültetve és ovatos kell legyek a mozgásokkal,de érzem hogy jot tesz.köszönöm a segitséget,ugyanis tulsulyos vagyok.
  Üdvözlettel Aranka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap