Ági szülés utáni fogyás naplója 2.: A fogyás sikerének kulcsa és egy hasznos segédeszköz …

Miért van az, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak meg folyamatos küzdelem árán sem? Mi a súlyvesztés sikerének a kulcsa és mi a legtöbb füstbe ment fogyás oka? Minthogy ez jelen helyzetben saját szempontomból sem lényegtelen, nézzük, mit tehetünk mi, fogyni vágyók 🙂 …

Van egy kulcsfontosságú tényező, amely nem csak a tudatos súlycsökkentés, de egészében véve egy tudatos élet vezetéséhez is nélkülözhetetlen!
Ez pedig a CÉLÁLLÍTÁS. Célok nélkül sehová sem jutsz – ezt bizton állíthatom! Mégis mi szokott lenni a fogyni vágyók célmeghatározásának legnagyobb csapdája?

Hogy IRREÁLIS, TELJESÍTHETETLEN célokat tűzünk ki magunk elé!!! Pl. május közepén ráeszmélünk, hogy “Úristen, mindjárt itt a nyár! 2 hét alatt szeretnék lefogyni 6 kilót!” Majd vadabbnál-vadabb fogyókúrás módszerek bevetésével próbálkozva, csalódottan konstatáljuk, hogy nem sikerült  …

Épp ezért, nagyon fontos, hogy SMART= ÉRTELMES célokat tűzz ki Magad elé! Mit is jelent a SMART (ami egy angol betűszó)?

S (specific, vagyis) = Jól meghatározott
M (measurable, vagyis) = Mérhető
A (attainable, vagyis) = Megvalósítható
R (result-oriented, vagyis) = Eredményorientált
T (time-phased, vagyis) = Időben rögzített

Íme, az én SMART célom:

Június 9-re, Natália lányom 1. születésnapjára visszanyerem a várandósságom előtti “paramétereimet”, vagyis újra 58 kg leszek, 65 cm-es derékkal és 92 cm-es csípővel. Célom eléréséhez az edzéstervem betartom és követem a kiegyensúlyozott, “bűnözés-mentes” táplálkozás irányelveit. (SMART célod meghatározhatod kilóban, centiméterekben, ruhaméretben – ahogy jól esik :)) Az edzéstervezésről és táplálkozásról pedig lesz még bőven szó a blogban, ne aggódj!

MOST vegyél elő egy darab papírt, írd le SMART célod és tedd jól látható helyre, hogy lehetőleg minden nap szem előtt legyen  (beírhatod ide a blogba is, úgy legalább jó sokan elolvassuk és még inkább elköteleződsz :))!

SMART célod célszerű RÉSZCÉLOKRA bontanod, részhatáridőkkel – úgy nem olyan ijesztő! Az enyém így néz ki: február végére – 2 kg-ot leadok a jelenlegi testsúlyomból. (a normál, tartható súlyvesztés mértéke kb. 0,5 kg /hét). És akkor figyelembe vettem, hogy még tél van 🙂 … Ha ez megvan, jön az új részcél meghatározás. Csak lépésről-lépésre … Határozd meg Te is az 1. részcélod írásban!

A célmeghatározás hiánya, vagy nem megfelelő volta mellett mi okozhatja még a fogyás kudarcát? Az Ági Pilates kutatása – a Forma-Tervező hírlevél olvasóinak válaszai alapján – 6 tényezőt tárt fel. Te melyikkel küzdesz leginkább? Itt olvashatod őket: “Füstbe ment fogyókúra – a kudarc 6 legfőbb oka”

A következő bejegyzésben az edzéstervezésről írok. Addig is, fogadj tőlem szeretettel egy roppant hasznos motivációs eszközt, amelyet most AJÁNDÉKBA adok és amelyet innen tölthetsz le (ahányszor csak akarod):  “Pilates Átváltozás Naplóm” amely segít végighaladnod az úton, ha Te is rászánod Magad, hogy velem tarts :)!

Bátorító gondolatok: “Általában az az ember jut legmesszebb, aki hajlandó merni és csinálni. Egy óvatos hajó soha nem jut messze a parttól.” (Dale Carnegie)

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

21 válasz

  1. Kedves Lányok,

    Remek SMART célok! CSak előre a kijelölt úton és ne felejtsd el az ellenőrző pontokon mérni, hol is tartasz!

    Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük