Ági szülés utáni fogyás naplója 2.: A fogyás sikerének kulcsa és egy hasznos segédeszköz …

Miért van az, hogy az egyiknek sikerül, a másiknak meg folyamatos küzdelem árán sem? Mi a súlyvesztés sikerének a kulcsa és mi a legtöbb füstbe ment fogyás oka? Minthogy ez jelen helyzetben saját szempontomból sem lényegtelen, nézzük, mit tehetünk mi, fogyni vágyók 🙂 …

Van egy kulcsfontosságú tényező, amely nem csak a tudatos súlycsökkentés, de egészében véve egy tudatos élet vezetéséhez is nélkülözhetetlen!
Ez pedig a CÉLÁLLÍTÁS. Célok nélkül sehová sem jutsz – ezt bizton állíthatom! Mégis mi szokott lenni a fogyni vágyók célmeghatározásának legnagyobb csapdája?

Hogy IRREÁLIS, TELJESÍTHETETLEN célokat tűzünk ki magunk elé!!! Pl. május közepén ráeszmélünk, hogy “Úristen, mindjárt itt a nyár! 2 hét alatt szeretnék lefogyni 6 kilót!” Majd vadabbnál-vadabb fogyókúrás módszerek bevetésével próbálkozva, csalódottan konstatáljuk, hogy nem sikerült  …

Épp ezért, nagyon fontos, hogy SMART= ÉRTELMES célokat tűzz ki Magad elé! Mit is jelent a SMART (ami egy angol betűszó)?

S (specific, vagyis) = Jól meghatározott
M (measurable, vagyis) = Mérhető
A (attainable, vagyis) = Megvalósítható
R (result-oriented, vagyis) = Eredményorientált
T (time-phased, vagyis) = Időben rögzített

Íme, az én SMART célom:

Június 9-re, Natália lányom 1. születésnapjára visszanyerem a várandósságom előtti “paramétereimet”, vagyis újra 58 kg leszek, 65 cm-es derékkal és 92 cm-es csípővel. Célom eléréséhez az edzéstervem betartom és követem a kiegyensúlyozott, “bűnözés-mentes” táplálkozás irányelveit. (SMART célod meghatározhatod kilóban, centiméterekben, ruhaméretben – ahogy jól esik :)) Az edzéstervezésről és táplálkozásról pedig lesz még bőven szó a blogban, ne aggódj!

MOST vegyél elő egy darab papírt, írd le SMART célod és tedd jól látható helyre, hogy lehetőleg minden nap szem előtt legyen  (beírhatod ide a blogba is, úgy legalább jó sokan elolvassuk és még inkább elköteleződsz :))!

SMART célod célszerű RÉSZCÉLOKRA bontanod, részhatáridőkkel – úgy nem olyan ijesztő! Az enyém így néz ki: február végére – 2 kg-ot leadok a jelenlegi testsúlyomból. (a normál, tartható súlyvesztés mértéke kb. 0,5 kg /hét). És akkor figyelembe vettem, hogy még tél van 🙂 … Ha ez megvan, jön az új részcél meghatározás. Csak lépésről-lépésre … Határozd meg Te is az 1. részcélod írásban!

A célmeghatározás hiánya, vagy nem megfelelő volta mellett mi okozhatja még a fogyás kudarcát? Az Ági Pilates kutatása – a Forma-Tervező hírlevél olvasóinak válaszai alapján – 6 tényezőt tárt fel. Te melyikkel küzdesz leginkább? Itt olvashatod őket: “Füstbe ment fogyókúra – a kudarc 6 legfőbb oka”

A következő bejegyzésben az edzéstervezésről írok. Addig is, fogadj tőlem szeretettel egy roppant hasznos motivációs eszközt, amelyet most AJÁNDÉKBA adok és amelyet innen tölthetsz le (ahányszor csak akarod):  “Pilates Átváltozás Naplóm” amely segít végighaladnod az úton, ha Te is rászánod Magad, hogy velem tarts :)!

Bátorító gondolatok: “Általában az az ember jut legmesszebb, aki hajlandó merni és csinálni. Egy óvatos hajó soha nem jut messze a parttól.” (Dale Carnegie)

Még ezek is érdekelhetnek

A káoszon túl …

A szabadság után visszaérkezve, a múlt héten annyi minden történt, hogy még most is csak emésztgetem (KATA törvénymódosítás, rezsicsökkentés vége stb.). Engedem, szűröm át magamon

Tovább olvasom ➞

21 válasz

 1. Szia Ági!

  Szuper, hogy elővetted a témát, és hogy “veled együtt” kezdhetjük el az átváltozást! A bejegyzéseiddel sokat segítettél eddig is.
  A Naplót hol tudom letölteni? Sehol sem találom… 🙁

 2. Kedves Ági,
  veled megyek, köszönöm, hogy a személyi edzőm leszel!
  Kriszti

 3. Kedves Ági!

  BMI:28,7 célom ezt 25 alá csökkenteni.
  Ehhez kiinduló testsúlyom 11%-át kell letennem.

  Határidő: a szülinapom, 2012. június 4.
  MERT jön a nyár, jön az érettségi találkozó (25 éves!) és mert JÓ NEKEM.

  Ennek érdekében a következőket teszem:

  1. nassolás, édesség max. napi 1 alkalommal
  2. a heti 2 Pilates órát nem bliccelem el
  3. úszás heti 2 alkalom, 60 perc
  4. az őrült koplalós, fogyókúrás, túledzéses önkínzásoktól távol tartom magamat, még a mérési napok előtt is!!!

  A vár feladásáról szót sem ejtek, Isten engem úgy segéljen.
  Kelt ma, itthon.

 4. Szia Ági!
  Köszönöm,hogy “együtt-egymásért” dolgozhatunk.Tetszik a dolog,nekem az akaraterőmmel van gondom,bízom benne,hogy itt egy kicsi turbolökést kapok hozzá:)A Naplódat én sem tudtam letölteni,sajna..:( de azért próbálkozom:) üdv:E:)

 5. Szia Ági.
  Szeretném minél hamarabb elkezdeni az átváltozást. Szerinted szülés után mikor lehet elkezdeni újra a pilatest?

 6. Szia Ági!
  Örülök, hogy hallok felőled. Nagyon hiányzol!Irigyelem Natit, hogy Neki ilyen sok jut Belőled. Elhanyagoltnak érzem magam, hiányoznak a jó tanácsaid és úgy egészében véve MINDEN! Értem, hogy mindennek megvan a maga ideje és csodállak is ezért. Most sem csalódtam Benned! A témához annyit kívánok hozzáfűzni, hogy hála Neked és Joe Bácsinak, a tavalyi Pilates tábor óta,tartom az 57 kilogrammos súlyomat.A változókor és minden egyebek ellenére. Csajok, igyátok Ági minden szavát, mert sokat lehet tőle tanulni és csupa, csupa hasznos dolgot.A siker, az álomtestsúly, pedig borítékolva.Jó egészséget és kitartást kívánok Mindenkinek!

 7. Szia Ági!

  A legjobbkor küldted ezt a linket az e-mail fiókomba! A néhány évvel ezelőtti pilates táboros élményem jó sokáig kitartott, de tavaly kissé elhagytam magam mozgásilag is. Kipróbáltam ugyan néhány új mozgásformát, de mindig meg kellett állapítanom, hogy a pilates az igazi. + a tetejébe ott figyelt a hiányzó dvd-m /Bombanő születik/ + a párom meglepett egy nyári pilates táborral Nálad. /Szerintem nem bírta, hogy az első táborozás óta emlegetem, hogy milyen szuper volt!/ Így nem halogathatom tovább a változtatást és nem hagyhatom, hogy az élet egyéb nehézségei /pl. munkahely/ elvegyék a kedvemet tőle! Köszi a blogot, követni fogom és igyekszem lépést tartani! Pussz, Betty.

 8. Kedves Ági!
  A hírleveledből értesültem arról, hogy mire is készülsz. Nagyon megörültem neki:) Szinte az egész tavalyi évem a súlyingadozásról szólt. 2010-ben egy jól sikerült nyaralás következtében felcsúsztam 63kg-ra (60-ról:S), ebből csináltam tavaly 65-öt:( Több alkalommal visszamentem 63-ra, de pár hét múlva megint 65 lett. Ez a harc főként ősz óta tart, persze az új évet 65-tel kezdtem. Ezt sikerült leredukálnom az első héten ismét 63-ra, majd hazamentem (egyetemistaként más városban lakom) és egy hétvége alatt ismét 65 lettem:( Pedig nem is ettem túl sokat, csak a jól bevált teljes kiörlésű lisztet fehérre váltottam:( Most jelenleg ismét 63kg vagyok, és remélem, hogy innen csak lefelé vezet az út.
  Január eleje óta heti több alkalommal tornázom és igyekszem minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Be kell vallanom, hogy ezekben a tornákban nem a pilates a fő irányvonalam, hanem egy külföldi hölgy instrukcióit követem, mert ő kardió edzést tart. De természetesen mindig szem előtt tartom a pilates alapelveket, és a végére mindig beteszek pár pilates gyakorlatot, mert nincs más ami jobban fejlesztené a hátat (tanulóként a leggyengébb pontom) és szebb popsit csinálna.
  Jelenleg 165cm vagyok, 63kg, a BMI indexem 23,14. Cél az 58kg elérése és a szép formás test (főként has, popsi, és a lógó karok eltüntetése). Szeretném a testsúly csökkenést május elejéig véghez vinni (akkor kezdődik az államvizsgám, és nem hiszem, hogy pont a testsúly csökkenéssel lesz erőm/időm foglalkozni) utána pedig a megtartás, és a szép alak kidolgozása. A végleges cél pedig az, hogy jövő áprilisban bomba nőként álljak az oltár előtt:)
  Köszönök mindent és hajrá csajok!!!
  Üdv: Inez

 9. Szia Ági!
  Mindig szerettem volna csatlakozni hozzád innen Kolozsvárról.Most megteszem!

 10. Szia Ági!

  Nagyon örülök neki, hogy együtt lendülhetünk újra formába! Az én kislányom is 7 hónapos volt a napokban. Lemértem magam és annak érdekében, hogy túlzásba ne kerüljek jobbnak láttam, ha megkérdezlek, hogy nekem mi lenne az ideális cél. 53kg vagyok és 165cm MB: 98cm, DB: 87cm, CSB: 92cm. Én sajnos az alma alkat vagyok. Heti 3-4 Pilates edzéssel mennyi a reális, elérhető cél? A Kedvencek dvd-t már megkaptam és nagyon tetszik!

  Köszönöm: Andi

 11. T. Orsi,

  Kedves Orsi,

  A 6 hetes gyermekágyas időszak végét várd ki az intenzívebb mozgással. Amit elkezdhetsz, az hanyatt fekvésben a medencealapi záróizmok(gátizmok)edzése intim torna gyakorlatokkal (lásd Kriston Andi könyvét, DVD-jét), illetve a haránt hasizmaid hasizmaid edzése pilates előkészítő gyakorlatokkal.

  A 6 hét letelte után is szépen, fokozatosan kezdj mozogni és mindig hallgass a tested visszajelzéseire!

  Sok sikert!

  Ági

 12. Kedves Ági!
  Hasonló cipőben járok, mint Te. Csak az én babám még most öt és fél hónapos. Meg hát kicsit több a felesleg rajtam. Az lenne a kérdésem, hogy szoptatsz-e még vagy már nem. Nekem még csak kizárólag anyatejet eszik a babám és még nem merek elkezdeni túl intenzív tornába. Nehogy a tejcsim lássa kárát. Ez egy olyan csodás időszak, néhány hónapot még kibírok így. A jelenegi célom az, hogy ne gyarapítsam a súlyomat. Ezt odafigyeléssel és rendszertelen (szégyellem is érte magamat) pilatessel érem el. Ráadásul azt vettem észre, hogy az én szervezetem szoptatás alatt teljes erővel tartalékol. Az előző babámnál is a szopizás elhagyása után néhány kiló csak úgy magától távozott a többit pedig pilatessel próbáltam leadni. Neked is tartalékolt a szervezeted a szoptatás alatt? Vagy a szerencsések közé tartozol, akik a szoptatástól fogytak?

 13. Bognár Ottilia,

  Kedves Ottilia,

  Én is örülök, hogy írtál :)! És az elért – megtartott – eredményeidnek is!!!
  Remélem, az idei táborban találkozunk!

  Puszi: Ági

 14. Kriszta,

  Kriszta,

  Szuper SMART cél (bár lehet, hogy a napi 1x-i édességet inkább heti 3x-ra csökkenteném :), de Te tudod, mennyit bírsz betartani …)

  Szóval, csak előre a cél érdekében :)!

 15. Andi,

  Kedves Andi,

  Mi a pontos célod? Alakformálás, ugye? (mert fogynod nem kell, az innen úgy tűnik :)). Szabj meg magadnak egy határidőt, meddig szeretnél és mit elérni. Add meg ruhaméretben a csökkenést, amit el szeretnél érni pl.

  Hogy mennyi a reális, azt így látatlanban azért nem tudom megmondani, mert nem tudom, milyen testösszetétellel, izomzattal rendelkezel. Mérd meg magad 5 alkalom Pilates után és úgy nagyjából látni fogod a gyakorlatok Rád gyakorolt hatását …

  Egyébként ha pl. derékból szeretnél “lefaragni”, a forgatással járó gyakorlatokat nagyon ajánlom (pl. Keresztező mozgások, Fűrész, Gerinccsavarás …), mert minden törzsforgató mozdulat karcsúsítja a derekat, feszesíti és szálkásítja az oldalsó törzsizmokat.

  Sok sikert Neked!

 16. Csilla,

  Kedves Csilla,

  Nem, már nem szoptatok, sajnos. Nálunk Nati “választotta el” magát 6 hónapos korában. Amint megjött a mensesem, nem fogadta el többé az anyatejet. (a másik 2 gyermekem ugyanígy reagálta le a dolgot, csak akkor később történt, 9 hónapos korukban)

  És nem, egy fél dekát sem fogytam szoptatás alatt – pedig kiegyensúlyozottan étkeztem 🙂 … Ennek – mármint a fogyásnak – most jött el az ideje!

  Én is azt mondom, hogy amíg csak teheted, szoptasd a kisbabád! Ráér az a néhány kiló utána is … A Pilates-t pedig nyugodtan végezheted, az nem lesz negatív hatással a tejtermelődésre! Arra ügyelj nagyon, hogy eleget igyál és soha ne fáraszd le magad a tornával – csak lightosan, de amennyire lehet, rendszeresen.

  Jó egészséget és sok-sok tejecskét Nektek!

 17. Simonfi Ági,

  Kedves Ági!
  Köszönöm szépen a válaszodat. Az biztos, hogy most a szoptatás a legfontosabb. Majd a kislányom eldönti, meddig szeretne szopizni. A közelmúltban megrendeltem a pilates 13 dvd-t. Abból szoktam 1-2 blokkot időnként elvégezni. Nagyon szuper ez is. Ez már a negyedik amit vettem Tőled és ezzel is meg vagyok elégedve.
  Sok sikert a fogyáshoz! Továbbra is minden írásodat el fogom olvasni:-)

 18. Kedves Ági !
  Nagyon örülök, hogy ismét valami újjal jelentkeztél!Már nagyon vártam, bizony -senki nevében nem akarok szólni-nagyon rám fér egy kis segitség lelkileg, hogy testileg is tudjak változni,52 évesen.
  Paramétereim:52 év, 166cm magasság,73 kg,derék:89, csipő:105,
  Mindemellett hosszútávfutó,többszörös maratonfutó.Mivel a súlycsökkenés csak estleges és időleges(1-1 félmaratoni után max 1 kg minusz)szeretnék Veled fogyni!
  Az edzésnaplódat valamiért sajna nem tudtam letölteni, de nagyon figyelem a blogodat! Minden kazettád,”bibliád” megvan, csak egy kis segitségre van szükségem! Hajrá! Köszönöm!

 19. Szia ÁGi!
  Hogy mi is az én SMART célom? Normális életet élni 🙂 szeretnék ujra nagyokat sétálni ….sajnos a mostani kondicióm nulla, gyalog majdnem sehova sem megyek, az autó elvisz minden hova… már gondom van ha elkell gyalog mennem a munkába (ami 500 métere van) olyan szurásaim vannak ….a másik célom pedig leadni a feles kilókat, amiből van egy jó pár 🙂 körülbelül 30-35kg…..remélem a te edzésprogramoddal és egy kis odafigyelésel ez sikerülni is fog. A cálom hogy havonta 2,5-5 kgmal legyek könnyebb.
  Üdv!!!

  Nóra

 20. Kedves Lányok,

  Remek SMART célok! CSak előre a kijelölt úton és ne felejtsd el az ellenőrző pontokon mérni, hol is tartasz!

  Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép

*