Ági szülés utáni fogyás naplója 5. – Bridget Jones naplója?

Ígérem, a miénk az övénél kicsit hatékonyabb lesz :)! Bár kétségtelen tény, hogy valami közünk azért mégis csak van Bridget-hez, nevezetesen, hogy mi is fogyni vágyunk .
Ám mi nem csak leírjuk, épp mennyit is nyomunk és lamentálunk fölötte egy sort, hanem változtatunk is rajta (méghozzá lefelé)! Azért ha szórakozni vágysz 2 edzés között, nézz bele valamelyik filmbe, vagy mulass a könyvön – annyira emberi …
Tehát, naplót fogunk vezetni; méghozzá táplálkozási – és edzésnaplót, 2 az 1-ben formátumban …

Hihetetlen ereje van annak, ha betűbe öntve is látod, mi mindent teszel annak érdekében, hogy jól körülhatárolt  SMART célod a megadott határidőre elérd.

Sosem felejtem el, amikor évekkel ezelőtt az én drága Férjuram bevállalta, hogy személyi edzés szakdolgozatom “szenvedő alanyává” válik. Nagy tanulsággal járt ez mindkettőnk számára … Egyszer épp a – felhasznált kalória mérésére is alkalmas – pulzusmérő órával kontrollált futóedzéséről érkezett haza, majd leült, maga elé vette a félkilós Nutellás üveget, meg egy nagykanalat és épp belemártotta volna a mennyei mogyorókrémbe, amikor … pillantása véletlenül a kalória és tápanyagértékeket tartalmazó címkére tévedt. Hitetlenkedve előhívta pulzusmérő órája memóriájából az aznap futással felhasznált energia mennyiséget, szépen letette a kanalat és visszazárta az üveg tetejét (ekkor meg én nem akartam hinni a szememnek :)!) “Úristen, ebben ennyi kalória van? Hát én ezért ma fél órát futottam!” Tanulság: légy tudatában mindennek!

A fogyás csakis az energiamérlegen múlik: több kalóriát kell elégetned, mint amennyit beviszel. S hogy mennyi-de-mennyi kalória tud lenni 1-1 aprónak vélt falatkában, vagy egy kanálka Nutellában – azt fenti történet is ékesen bizonyítja … Épp ezért kell írnunk. Mindent.

Tudom, hogy kicsit spártai szigornak hangzik, de úgy gondolom, hogy a sikerhez nélkülözhetetlen: látnod kell, mit eszel (azt egy szóval nem mondom, hogy mindent mérlegen méricskélj és kalóriákat számolgass, mert az egy agyrém lenne!!! De ha mindent leírsz, pontosan látni fogod, hol volt az a tök felesleges kalória, amit pl. ma bevittél) és azt is, mikor és mennyit sportoltál! Ennek 2 eszköze a táplálkozási napló és az edzésnapló – a kettőt vezetheted akár egyben is (pl. Pilates Átváltozás Naplód is pont ilyen)

A táplálkozási naplóba kerüljön bele MINDEN – de tényleg minden – amit ettél, a mennyiség is! Reggeli, ebéd, vacsora, ha szoktál tízóraizni, vagy uzsonnázni, az is. Én nyitottam még egy fület, “nass” címmel, mert néha bizony becsúszik … + az én taktikám, hogy vasárnap “szabad a vásár” – lehet bűnözni … Érdekes módon, nem nagyon szoktam élni vele …
Fontos, hogy mindig emlékeztesd magad: Te nem fogyókúrázol, hanem épp empirikus módon azon fáradozol, hogy kialakíts önmagad számára egy hosszútávon is tartható és működő új életmódot, amelynek a mozgás szerves részét képezi és ahol nem megvonod magadtól a finom falatokat, hanem egyszerűen másképp készíted el pl. az ételeket és ügyelsz a mennyiségre (erről bővebben később: én min változtattam és miket eszik a Család).

Technikailag – ha nem a Pilates Átváltozás Naplóba vezeted a dolgokat – ez a következőképp néz ki.

Végy egy kockás füzetet, lehetőleg vastagabb félét. A 2. oldalon kezdd el a jegyzetelést, hogy a lapok párban legyenek: az elsőre kerül a heti étrended. Fordítsd el a füzetet fekvő állapotába, az oszlopok tetejére írd fel a hét napjait, a sorok elejére pedig az étkezéseket (tudod, mint az ételszállító cégek menüjében :)): reggeli, ebéd, vacsora, ha eszel tízórait és uzsonnát, azt is. És írj! Mindent! A legegyszerűbb, ha a füzet egy tollal egyetemben mindenhova Veled vándorol. A második oldalpárokra jegyezd a heti tervezett, illetve megvalósított edzésprogramod (pl. hétfő-szerda: PortDeBras a Bombanő DVD-ről, péntek: Kockahas-és nádszálderék a Pilates 13-ról) . Ha van pulzusmérő órád, az edzéssel elégetett kalóriákat is írhatod. Ilyen egyszerű az egész!

Azt is tudom, hogy ez csak a forma. Ezt – konkrétan a táplálkozásnál – minőségi tartalommal megtölteni, ami néha nem egyszerű! A következő bejegyzést ennek szentelem.

Addig is, HAJRÁ, előre!!! Bár a tél még erőlködik egy kicsit, de hidd el, nemsokára itt a tavasz 🙂 …

Bátorító gondolatok:  “A fejlődés nem véletlen, hanem szükségszerűség. A természet része.” (Herbert Spencer)

 

Még ezek is érdekelhetnek

5 válasz

 1. Tóth Judit,

  Kedves Judit,

  Én azt gondolom, hogy ebben a kérdésben nincs “univerzális”, mindenkire alkalmazható megoldás. Az emberek különbözőek, ha csak a testalkat típusokat veszed, nagyon más egy ektomorf alkat (Woody Allen :)) anyagcseréje, mint egy endomorfé (Danny DeVito). Nagy valószínűséggel másképp is kell táplálkozniuk …

  Ezért azt javaslom, hogy kísérletezd ki saját magad számára, Neked mi a legjobb! Hogy érzed magad a legjobban a nap folyamán, ha milyen reggelit fogyasztasz? Van, aki úgy energikus, ha csak gyümölcsöt eszik, én viszont tudom magamról, hogy elájulnék 🙂 … nekem pl. egy ESG vizsgálaton azt javasolták, hogy fogyasszak bőséges reggelit, mérsékelt ebédet és alig vacsorát. És szeretek is reggelizni :)!

  Úgyhogy, tök mindegy, ki mit mond – tapasztald meg, Neked mi a legjobb és tégy úgy :)!

  Sok sikert!

  Ági

 2. Szűcs Inez,

  Kedves Inez,

  A táplálkozás egy nagyon nehéz és megosztó téma és én nem vagyok dietetikus :). De ígérhetem, hogy – mindezek ellenére – fogok írni e témában is, viszont ezek inkább tapasztalat megosztások, táplákozási irányelvek lesznek, nem pedig konkrét étrendek …

 3. Kedves Ági!

  Hétről hétre várakozva olvasom a tanácsaidat, aztán a többiek hozzászólásait. És próbálom betartani a saját magamnak összeállított tervet. Nagyon élvezem a pilatest. Viszont egy dologban bizonytalan vagyok, szerinted, mi a jobb ölet, ha délelőtt csak gyümölcsöt eszel, a Testkontroll tanácsai szerint vagy bátran eszel, mint egy király, vagy mint ahogy Norbi ajánlja? Mindkét szemlélet indoklása ésszerű, de vajon melyik az igaz?
  Előre is köszönöm a választ!
  Üdv Mindenkinek: Judit

 4. Kedves Ági!
  Tényleg nagyon jó ötlet írni minden egyes falatot!
  Egyszer hallottam egy nőről, aki szeretett volna lefogyni, de nem tudott, és nem értette hogy miért, mert sosem volt éhes, nem evett sokat. A dietetikus mondta neki, hogy írjon minden falatot! Hát meglepődött rendesen, hiszen kiderült, hogy notorikus nassoló (mint én), ha kaját lát(unk) egyszerűen késztetést érzünk, hogy csak egy falatnyit együnk belőle. Nekem talán annyi a szerencsém, hogy nem a mű kajákból csipegetek, de persze befigyel a csoki.
  Én szeretnélek kérni és biztatni kedves Ági, hogy továbbra is írj nekünk a táplálkozásról! Mik azok az élelmiszerek, amiket feltétlenül kerüljünk (persze, tudom, csoki) és mik azok amiket vegyünk előre és sokat együnk. Esetleg ha egy pár napos mintaétrendet össze tudnál állítani arról, hogy te mit eszel általában, annak nagyon örülnénk:) És a nagy kérdés, ami számomra mindig is dilemma volt: étkezés előtt vagy után jobb tornázni?
  köszönöm, Üdv: Inez:)

 5. Szia Ági!
  Nagyon igazad van ezzel a napló vezetéssel, annyira könnyű elcsúszni…… de ha a napló őszinte, gyorsan szembesül az ember a “bűneivel” és korrigál.
  Köszönet Neked, hogy elindítottad ezt a programot és önzetlenül “piszkálsz” vele bennünket. Tulajdonképpen ez gyakorlatilag a BOMBANŐ-program újratöltve! Az nagyon jó és hasznos volt, tehát mindenképpen érdemes belevágni, vagy aki abban részt vett, annak folytatni. Nekem a fontosabb elemek abszolut beépültek az életembe: napi 2,5-3 liter víz citrommal, gyümölcs csak délelőtt, este hat után már semmi, és igen nem tagadom érdekel, hogy az egyes ételeknek milyen az összetétele, kalória értéke, és egy csomó adat már abszolut rögzült, mára már nem kell számolgatnom.
  A pilates az én mozgásformám: a rossz derekam is bírja, és mióta csinálom (hetente 3x), már nem is olyan rossz….. És a súlyom is csökkent.
  Ági, Te mindig szoktál mondani valami bátorító gondolatot, nekem is eszembe jutott most egy, fogalmam sincs kitől van, nem is biztos, hogy pontosan idézem, de jó és igaz: “Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzire, válassz magad mellé társakat.”
  Minarik Ede ezt egyszerűbben mondta: Kell egy csapat!
  Akkor hajrá!
  Üdv Mindenkinek: Ágota

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük