Ági szülés utáni fogyás naplója 7. – Mérési pont! Formálódik a Bombanő, ugye :)?

Figyelem, figyelem! Ha Te is belekezdtél – velem együtt 🙂 – az alakreform programba, nagy valószínűséggel mérési ponthoz érkeztél! Vagy ha még nem, nemsokára oda fogsz. A mérési pont – amikor azt ellenőrzöd, hogy SMART célod ismeretében tartod-e még az irányt – nagyon fontos: ha jól állsz (értsd: elérted a kitűzött és kívánatos részcélt) akkor azért, ha meg elmaradsz tőle, akkor meg azért. Mert akkor jön az “újratervezés”, tudod, mint a GPS 🙂 …

Az én részcélom az volt, hogy február végére – 2 kg-nál leszek, vagyis 64 kg-mal vágok neki az oly nagyon várt tavasznak. A mérlegelés február 29-én történt, ezzel az eredménnyel:

– súlyom: 63,5 kg (reggel mérve)
– testzsírom: 28,5 %
– BMI: 24,5 (lassan kezdek belelépni a “normál” tartományba, ami 25 alatt van :))
– derekam: 73 cm
– csípőm: 96 cm

Nagyon érdekes, hogy egy-egy adag Pilates után a derék és csípőméret is 1-2 centivel kisebb 🙂 …

Azt nem tudom, tudtad-e, hogy a nőknél 1 hónapon belül 2 ízben is kilenghet egy kicsit a mérleg nyelve – ilyenkor olyan, mintha megtorpantál volna, sőt, visszafele haladnál. Az egésznek, persze, a női ciklushoz van köze – majd figyeld meg magadon! “Félidőben” – vagyis peteérés-ovuláció körül – és a menzesz előtt 1-2 nappal legalább 1, de van akinél akár 2 kilóval is többet mutathat a mérleg, ami nem azt jelenti, hogy úristen,  mennyit híztál, hanem csak annyit, hogy vizet tart vissza a szervezeted. Ilyen tájban inkább ne is mérj, hogy ne idegesítsd fel magad :)!

Most viszont mérj! És a kapott eredményt hasonlítsd össze azzal, amit részcélként kitűztél magad elé. Ha ezt az akadályt “vetted” :), tűzd ki a következő elérendő célt!
Nekem ez március 31-ig újabb 2 kg!

Ha nem “ugrottad meg”, amit el szerettél volna érni, elemezz! Vedd elő a táplálkozási naplód és az edzésnaplód, azért van! Ugye, írtad??? Nézd át mindkettőt!
Tartottad Magad az előírt edzéstervhez? Nem nasiztál túl sokat? Ha mindent betartottál, mégsem ment le annyi, amennyit szerettél volna, semmi gáz – csak kitartás! Az anyagcsere kapcsológombja digitális: vagy nullán, vagy 1-en áll és át kell billennie! Lehet, hogy Nálad ez még nem történt meg – vagyis nem sikerült még felpörgetned az anyagcseréd. Itt kell most nagyon észnél lenned és kitartanod!!! A legrosszabb, amikor egy fogyni vágyó a türelmetlensége miatt – “nem ment le, amennyit szerettem volna, pedig nem is eszem sokat!” felkiáltással – nekiront a hűtőnek, mondván, úgyis mindegy … Na, ilyenkor zavarja össze legjobban szegény szervezetét, ami lehet, hogy épp másnaptól kezdett volna felpörögni anyagcsere szempontjából. Te ne tedd! Hidd el, működni fog! A tavasz is velünk van :)!
Mozogj a “Bombanő születik!” DVD szuper zsírégető programjaira, mozogj a szabadban és tartsd magad a kiegyensúlyozott, mértékletes kajáláshoz!

Kerülgettem mint macska a forró kását, de a következő bejegyzésben csak fogok az étkezésről írni. És már előre látom, hogy igen heves reakciókat fog kiváltani, amit hamarosan megosztok majd Veled 🙂 …

Addig, ha van kedved, oszd meg velünk Te, hogy haladtál az elmúlt hetekben!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

4 válasz

 1. Kedves Ági, kedves Inez!

  Köszönöm szépen, hogy válaszoltatok, megfogadom a tanácsotokat, szépen lassan, fokozatosan visszaállok egy életen át tartható egészséges, de normál étrendre, és diéta helyett inkább erősödni próbálok:) Jó érzés majdnem beleférni az egyetemen hordott ruhákba, viszont el kell fogadnom azt hiszem, hogy 33 évesen nem feltétlenül az áll a legjobban, ami 20 évesen:) De nagyon sokat segít ez az oldal az észszerű éltevitel kialakításában, és egyre jobban várom a helyes táplálkozásról (akár fogyási szándék, akár egy életre szóló életmód alapjaként) szóló írást!!:)

 2. Szabóné Ági,

  Kedves Ági,

  Húú, hát csak ideértem. (Múlt hét családi betegségekkel tarkítottan telt … )

  A fürdőszobai mérlegek valóban nem túl pontosak! Nem tudom, érdemes-e, kell-e bármit is hozzáadni, vagy levonni. Én az OMRON testzsírmérő készülékét használom, ami nem egy olcsó darab, de nekem, mint edzőnek, megérte a beruházást :)! A táborokban ezzel mérem le a Lányokat tábor kezdetekor és végén. Egyébként ez is mutathat akár 2-3%-nyi eltérést attól függően, mikor méred (a vízháztartástól is függ a mutatott érték)

  Ági, ne diétázz! Alakíts ki egy olyan életmódot – beleértve a kajálást – ami a normális, hosszútávon is jól esik, amibe akár 1-2 “kilengés” is belefér …

  Fontos, valóban, hogy ne ess át a ló túloldalára, mert a teherbeeséshez szükséged van a zsírra is (nem véletlen, hogy a túl vékony lányok sokkal nehezebben lesznek várandósak)!

  A leírt adataid alapján pont jó vagy :)! (én is 63 kg vagyok, de mellé 162 cm :))

  Remélem, tudtam segíteni!

  Szeretettel: Ági

 3. Kedves Szabóné Ági!
  Én azt javaslom neked, hogy a SMART célodat módosítsd, és ne testzsír %-ban add meg. Mint Te is mondtad, a mérlegek csalnak, én pedig az Interneten kerestem kiszámítási módot rá. Hát sokfélét találtam és mindegyik mást mondott, voltak nagyon durvák is. Inkább szerintem BMI indexben határozd meg, vagy pedig legyen egy kitűzött tetsúly (az ideális testsúly kiszámítására is van kalkulátor a neten). Szerintem a Te testsúlyod már pont ideális a baba vállalásra, és igen, a helyedben én már csak az alakformálásra koncentrálnék. Én is abban a súlyban vagyok mint Te, csak 9cm-rel alacsonyabb, szóval elképzeléseim szerint biztos, hogy nem vagy túlsúlyos! (Sőt, merészkedtem kiszámolni a Te ideális súlyodat, ami 66kg lenne, a BMI indexed pedig 22 alatt van, szóval én fogyást egyáltalán nem javasolnék már! Izmosodni lehet, ezt úgy tudod elérni, hogy a megfelelő tartományban tartod a pulzusodat edzés közben).
  Ne haragudj, nem akartam pofátlan lenni és beledumálni a dolgokba, csak sokszor jó, ha egy kívülálló elmondja az álláspontját (számomra).
  Üdv: Inez

 4. Kedves Ági!

  Először is gratulálok az ereményedhez, nagyon lelkesítő, hogy annak ellenére – nem, inkább épp azért – , mert birtokában vagy a “csodaszereknek”, mégsem az átlagember számára elérhetetlen célokat tűztél ki magad elé, így veled tudunk tartani, és nem érezzük azt, hogy erre én úgysem vagyok képes.

  Viszont a kitűzött céllal kapcsolatban lenne kérdésem:

  Az otthoni testzsírt is mérő mérlegek (két fémlappal) úgy tudom, a legkevésbé pontosak, és némileg eltérően számolnak, mint a hivatalos eszközök pl. orvosnál vagy edzőteremben. Nem tudod véletlenül, hogy mennyit kell levonni az otthon mért adatból (netán hozzáadni?), hogy egy megközelítően hiteels számot kapjunk? Én ugyanis nem kg-ban határoztam meg a célomat, hanem az egészséges (sőt,a teherbeeséshez ideális) testzsírszázalékban, ami a Nagy tavaszi állapotfelmérés cikkedben talált képlet alapján 22,4 lenne, és ez reálisnak is tűnik. Az itthoni mérlegem alapján az enyém 20,6 (174 cm vagyok és 63-64 kg), akkor most hagyjam abba a diétát, és csak az alakformálásra koncentráljak, vagy ez egy hivatalos eszközön még több lenne 22,4-nél?

  Tudom természetesen, hogy érzésre is meg kellene tudnom mondani, hogy mikor vagyok “pont jó”, de én azt vettem észre magamon, hogy míg mások egyre vékonyabbnak látnak esetleg, én szinte akármeddig tudnám folytatni, amit elkezdtem, és kellene mindenképp egy külső, objektív mérce, hogy tudjam, mikor kell megállni, nehogy átessek a ló túloldalára:) Fontos, hogy a célom a karcsúság ugyan, de nem a modellekhez viszonyítva, hanem ahhoz, ami a családtervezés előtt a legideálisabb.

  Előre is köszönöm a válaszodat.

  Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük