Amerikából jöttem …

És valóban 🙂 … Az elmúlt 1 hónapom olyan volt, mintha forgószél kapott volna fel és repített volna Nagy Kalandok felé. Így érezhette magát Dorka, amikor felkapta a hurrikán és elrepítette Óz birodalmába ;)! Elsőként, nem is oly’ rég -május 27-től június 3-ig – Miamiban, a Peak Pilates Empowerment Summiton és az ezt megelőző, a Peak Pilates országedzőknek – vagyis a saját hazájukban a Peak edzőképzésért felelős Master Instructoroknak – megrendezett MI Re-Unionon jártam. 

Fontosnak tartom, hogy az ember alkalomról-alkalomra kilépjen a megszokott rutinból és valami újnak, valami szokatlannak tegye ki magát. Hisz a testi mellett a lelki rugalmasságnak-állóképességnek is nagy szerepe van abban, hogy magabiztosan és komfortosan mozogj a szakmádban, az életedben … a világban!

Különös jelentősége van ennek a “segítő” hivatást választók körében. Mint amilyen az elhivatott Pilates edző is. Mert a Segítő nevében is benne foglaltatik, hogy ott van, támogat, buzdít, segíti a hozzáfordulókat … ám néha bizony megfeledkezik saját magáról. Hogy neki is szüksége lehet segítségre. Hogy milyen jó érzés, amikor Őt buzdítja, támogatja, inspirálja valaki. Mert ha ez nincs, a Segítő – aki szintén “csak ember” – egy idő után kiég … előfordul, hogy azt sem tudja, mi baja – csak azt érzi, valami nem OK. 

3 évvel ezelőtt pont így jártam én is. S bár akkor is megjártam Miamit, az akkor már egy kicsit későn történt – már benne voltam a folyamatban – nem is éreztem különösképpen jól magam, pedig gyönyörű helyen, remek társaságban voltam és jobbnál jobb dolgokat tanultam. Mennyivel más volt ez a mostani élmény :)!

Az MI Re-Union

Az nagyon fel tudja dobni az embert, amikor régi, kedves Ismerősökkel találkozik. Márpedig – lévén 2008. óta képviselem a Peak Pilates oktatási programját Magyarországon – elég “régi bútordarabnak” számítok, a nemzetközi mezőnyt tekintve is ;)! S persze vannak olyan Kollégáim, akik ugyanezt mondhatják el magukról, s akikkel évtizedes az ismeretség, 1-2 embernél elmondhatom, hogy a barátság is! Persze, rengeteg az új edző is, akikkel pedig igazi öröm volt találkozni, megismerkedni.

Ezen a mostani edzőképző találkozón nagy hangsúlyt kapott a Pilates-i Örökség ápolása, a klasszikus gyakorlat-technika letisztázása. Mivel a Pilatesben – a teljes repertoárt tekintve, beleértve a gépeket is – rengeteg a gyakorlat, bizony elkelt néhány helyen, hogy helyre kerüljenek a dolgok. Hogy Te vendégként bárhová egy Peak Pilates edző által vezetett órára betérve pont ugyanazt kaphasd! Legyen ez akár Rotterdamban, Tokióban, Jakartában … vagy épp Pilismaróton ;)! Nem mondom, hogy nem fáradtam el, mire a végére értünk!

 

IMG_7503

Reformeren a PilatesEmpowerment Summiton

Szív-alapú marketing előadás az MI Re-unionon a CsapatnakReformeren a Pilates Empowerment Summiton …

 

Igazi megtiszteltetés is ért idén, hisz Zoey Trap, a Peak oktatási igazgatója felkért, hogy tartsak egy előadást a nemzetközi Csapatnak marketingből. Ez azért meglehetősen komfortzónán túli kihívás volt számomra is, de ugyan mennyire lennék hiteles edző – akinek egyik kedvenc mondása, hogy “a fejlődés a komfortzónán túl található” 🙂 – ha nem vállaltam volna be örömmel?! 
S elmondhatom, hogy igen nagy élmény volt! Mert azt láttam-éreztem végig, hogy tudok ADNI a jelenlevőknek – nahát, csak nem a “segítő” vette át megint az irányítást :)?! – hogy elgondolkodtatom őket … hogy többek lettek az 1 óra végére, mint annak kezdetekor voltak. Márpedig csak így, csak ezért van értelme színpadra állni … 

 

Épül a Csapat

Hiszek a Csapat erejében. Minél érettebb vagyok, annál inkább a “mi”, a Közösség szerepe kerül előtérbe nálam. Az az erő, amely csak akkor tud megnyilvánulni, amikor sok, hasonló gondolkodású, egymáshoz közeli értékrendet képvislő ember mozdul meg egy ügy érdekében – összeadva mindazt, amilyük van.

Ezt a fajta, felemelő érzést – a Csapat élményét – ezen a két, egymást követő rendezvényen most fokozottan megtapasztalhattam! A Pilates nem csak mozgásrendszerként fantasztikus, de a Közösség-formálásban betöltött szerepe is óriási. Szerintem ezt maga Joe bácsi sem gondolta, milyen országokon átívelő Barátságok, kapcsolatok fakadnak a Pilates tövéről … (vagy mégis?!)

 

IMG_7507Ritaval
Hollandia, Anglia, Indonézia és Mo. a képen 😉 …Kedves Tanítványommal, Kollégámmal, Ritával …

IMG_7619IMG_7631
Az európai Csapat – középen Pam Garciával …Ez pedig egy Nagy Csapat 😉 …

 

A szakma

Pilatesben mindig van mit tanulni. Kérdezheted, hogy is van ez, hisz Joe Pilates immáron több, mint 50 éve nincs közöttünk. Egész egyszerűen akkora örökséget hagyott hátra, olyan sok tanítványa volt és a gyakorlatoknak annyiféle variációja, hogy mindig kerül elő valami újdonság, vagy éppen olyasmi, amit másképp is lehet :)!

Hogy azt már ne is említsem: Pilates ösztönös zseniként úgy nyúlt az emberi testhez, hogy a mai orvostudomány legújabb felfedezéseit követve az ember elámul, hogy Ő ezt vajon honnan tudhatta?! Pl. a fascia-kutatások – amely a szakma egyik viszonylag új területe – eredményeit figyelembe véve engem ámulattal tölt el, hogy Joe bácsi gyakorlatai olyan fascia láncokat nyújtanak a testben, amelyek létezéséről pár éve tudunk csak!!! Többek között EZÉRT marad fiatal a Pilatesesek teste! Akinek a testében a kötőszövet rugalmas, mozgékony marad, azon csak azt látod, hogy olyan könnyedén mozog. Szemben az idősebbekre jellemző fascilis összetapadásokkal, amely merevvé, szögletessé teszi a mozgást – amitől ez öregnek hat.

Nna, mi elég sokat tettünk ezekben a napokban a testünk fiatalságának megőrzéséért 😉 … imádom az ilyen fársztó etapokat, kicsit emlékeztetnek tinikorom kézilabda edzőtáboraira, amelyeket – a maguk fárasztó mivoltával együtt – nagyon szerettem!

S hogy mi minden újat tanultam? 

 • sokat a gerincferdülésről és annak Pilatesszel való karbantartásáról – ez a téma azért is különösen fontos, mert rengeteg fiatalt érint
 • a vállöv, mint koordinációs és mozgásegység, egészséges működéséről – szólj, ha Neked még sosem volt problémád a válladdal és a felső háti szakasszal!
 • aztán adaptáltuk a Reformer gyakorlatokat a Cadillacre – ez nagyon izgi és fárasztó volt! De hát végülis ezért mentem 😉 …
 • betekintést nyerhettem a gerincműtét utáni rehabilitációba és a Pilates ebben betöltött szerepébe
 • és egy fantasztikus Spiraldynamic workshopon vehettem részt két kedvenc mentorommal, Michaellel és Tonnal, amely egy igen érdekes nézőpontból, a testben a mozgás során végbemenő spirális – a DNS-hez hasonló – láncok szempontjából veszi szemügyre az ember mozgásást. Ha ezzel tisztában van a szakember, azt is látni fogja, egy mozdulat hol van “elcsúszva” a testben …

IMG_7580IMG_7613
Repülő a Cadillac-enOldalfelülés – Reformer gyakorlat Cadillac-en
IMG_7564 IMG_7608
Tekeredik a kígyó – jéé, és nem tört ki a karom ;)!Oldalfelülés 2.0

 

IMG_7644

 

Spiraldynamic Michaellel és Tonnal – csak ennyire tetszett a népeknek 😉 …

 

Mentorok

Hogy ezt mennyire fontosnak tartom, azt muszáj elmondanom! Nagyon reménykedem abban, hogy a mentorálás intézménye hamarosan kishazánkban is teljesen természetessé, elfogadottá válik. Hogy minek van szüksége az embernek mentorokra?

Elsősorban azért, mert egy Náladnál tapasztaltabb ember segítsége egy olyan területen, ahol Ő már ott van, ahová Te el szeretnél jutni, felbecsülhetetlen! Megkímél egy csomó felesleges erőlködéstől, rámutat olyan területekre, amelyek Neked a vakfoltodba esnek, felhívja a figyelmed az esetleges buktatókra.

Nem véletlen, hogy a céhek korában inaskodni kellett egy mesternél – hisz Tőle elleshetted a szakma csínját-bínját, s ha szerencséd volt, emberséget is tanulhattál!

Nincs ez másképp ma sem – csak valamiért nem élünk úgy a lehetőséggel. Én büszke vagyok és hálás, hogy nagyszerű szakmai mentoroktól tanulhatok, akik segítségével a fejlődésem gyorsabb és üresjáratoktól mentes.

A teljesség igénye nélkül néhányan közülük …

 

IMG_7633

Michael Friztkével és Ton Voogttal évek óta dolgozom együtt – nagyszerű szakemberek, jó fej emberek …

 

 

IMG_7521

 

Cathy Corey-val most volt szerencsém először együtt dolgozni – de biztosan nem utoljára 🙂 …

 

Köszönet mindenért, amit Tőlük kaptam! Alig várom, hogy adhassam tovább! (tudod, a sgítő-üzemmód ;))

 

Life, oh, life …

S ha Miamiban vagy, az nem lehet, hogy “csak” Pilatesezel :)! Hisz ez a város oly sok mindent tartogat az ember számára. Bár nem unatkoztunk a torna terén sem, azért egy kis városnézésre, fürdőzére szakítottunk időt 😉 … mert hiszem, hogy az élet azért van, hogy élvezd! Igen, persze, tanulj, fejlődj, haladj előre! De ha mindezt nem jókedvvel, jó szívvel, mosolyogva, hálásan teszed – akkor nem sok értelme van az egésznek …

 

FB5AE809-3C33-4778-94EE-17344E2B2211

 

Wynwood Walls – a graffiti “hazája” Miamiban 

 

Helgaval

 

Barátnőmmel, Helgával, a medenceparton … a kedvenc könyvem itt vett búcsút tőlem. Simán ott felejtettem!
De tudom, hogy valaki olyan kezébe került, akinek nagyobb szüksége volt rá, mint nekem per pillanat 😉 …  

 

Alig hazaértem, néhány napra rá kezdődött a 40. Ágipilates tábor, amelyre idén Dömösön, az 1-hetes táborban került sor! De ez már egy másik történet 😉 … hamarosan ezt is megismerheted ;)!

Ha úgy érzed, bármit kaptál ettől a bejegyzéstől és szívesen olvasnál hasonlót – és még nem vagy tagja az Ágipilates Közösségnek – szeretettel látunk a Csapatban! Csak iratkozz fel a blogértesítőre és máris közöttünk vagy – értesülsz minden rendezvényünkről és történésről a házunk táján!

S ha úgy gondolod, az Ismerőseid/Barátaid között szintén van, aki szívesen olvasná, oszd meg vele, kérlek!

Csodaszép napot Neked – s ne feledd: a jövőd a Te kezedben van!

Ági 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

3 válasz

 1. Azonnal kérhetek Pilates-gyakorlatokat felfoghatatlan mértékű…”.jószándékú-irigység”, vagy micsoda ellen?

 2. Olyan jó!!!!!!!!!!!!!!!
  Köszönjük!!!!!!!!
  Tanultam ebből!
  Ha valaki nem olvassa, nem is tudja, miből marad ki….
  Más:
  Jóindulatú-irigység- elleni Pilates gyakorlatokat kérek….legközelebb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük