Amiről a pulzusod mesél 1.

Ugyan miért kéne edzés közben a pulzusoddal foglalkoznod? Azzal “bíbelődnöd”, mennyit is ver a szíved? Hát csak azért, mert ha “vaktában”, érzésre edzel, ne csodálkozz, hogy bár fogyni szeretnél és becsülettel jársz kangoo órára, mégsem megy le egy deka se …

Tudatos és hatékony edzés számomra nem nagyon választható szét a pulzuskontrolltól! De egyáltalán, mi is az a pulzus és mit mutat tulajdonképpen?

Ez egy igen nagy és összetett témakör, amelynek alapelemeivel azonban muszáj megismerkedned, különösen akkor, ha tudni akarod, mit csinálj és miért edzés közben és mi az, amivel biztosan többet ártasz, mint használsz Magadnak! Sokszor leírtam már – ha rendszeresen olvasod a cikkeimet, lehet, hogy már unod is 🙂 – , hogy az egyik legnagyobb hiba, amelyet egy régen nem mozgó ember elkövethet az, amikor “fejest ugrik” az intenzív edzésekbe. Ennek súlyosabb változata, amikor az illető teszi ezt úgy, hogy esetleg még jónéhány kiló túlsúlyt is cipel – amitől persze szeretne mihamarabb megszabadulni! Hogy hogyan reagál erre a szervezet? Azt a pulzus egyértelműen megmutatja – csak éppen minek, ha a kutya se figyel oda rá! Mostantól Te másképp teszel, igaz?

Mit mutat a pulzusod?

A pulzusszám – hivatalos megfogalmazásban – a percenkénti szívverések (= szívizom-összehúzódások) számát mutatja. Kicsit szemléletesebben fogalmazva: szíved szervezeted motorja, egy nagyon érzékeny műszer, amely minden, a testedben és környezetedben végbemenő változást lereagál és azt egyetlen mutatóval, a percenkénti szívösszehúzódások számának változásával jelzi. Másképp “dobog” ha vizsgázni mégy, megint másképp, ha a gyerekért az oviba, és akkor is, ha netán nem érzed jól Magad. Egy átlag ember normál nyugalmi pulzusszáma percenként 60-80 Bpm (beat per minute = összehúzódás per perc).

Mi minden befolyásolja a pulzusszámod alakulását?

Szinte megdöbbentő, annyi minden (alább csak a leglényegesebb faktorokat soroltam fel, a teljesség igénye nélkül):

 • Nemed: a lányok szívének térfogata kisebb és a nagy vérkörbe az O2 dús vért kilökő bal szívkamrájuk izomzata gyengébb, így pulzusszámunk általában magasabb
 • Életkorod: egy kisgyerek szíve olyan frekvencián “pörög”, amelybe egy felnőtt előbb-utóbb belehalna. Az életkor előrehaladtával a pulzusszám értéke általában csökken
 • Testtömeged: a túlsúlyos emberek pulzusszáma általában magasabb, hisz a nagyobb test “cipelése” több energiát igényel (az energiahordozók “elégetéséhez” több oxigént kell szállítania a vérnek, így a szív egy állandó túlterhelt állapotban van! Olyan, mintha egy 20-15-10 kg-os hátizsákot cipelnél, amit sajnos nem tudsz letenni…)
 • Izomtömeged teljes testtömegedhez viszonyított aránya: ha sok izom van rajtad, működtetésükhöz több oxigénre van szükséged, ezáltal pulzusszámod megemelkedik – kivéve ha aerob edzésekkel a szív izomzatát is megerősíted, így egy összehúzódás alkalmával több vért fog tudni kilökni a verőerekbe
 • Napszak: ébredéskor a nyugalomban lévő test pulzusszáma a nap folyamán mérhető legalacsonyabb érték! A napi aktivitás és a nap közben elszenvedett kisebb-nagyobb stresszhatások ezt jelentősebb mértékben képesek megemelni – biztos van Neked is ez ügyben tapasztalatod…
 • Dehidratáció: kedvencem, amikor egy aerobic óra előtti rutin kérdésemre – “Van vized?” – azt válaszolja a kedves vendég: “Nem kell, én különben sem szeretek inni torna közben…” Nem szoktam erőszakoskodni, csak dióhéjban összefoglalom, mi minden történik a szervezetben erőteljes izzadás, folyadékvesztés következtében. A besűrűsödő vér sokkal erőteljesebb munkára készteti a szívizmot, aminek következtében a pulzusszám sokkal drasztikusabb mértékben emelkedik meg, mint azt tenné folyamatos folyadék utánpótlás esetén, így a kellemes kis aerobic óra könnyen egy besavasodással végződő, zihálós kínlódássá fajulhat – hát kell ez nekünk? Jó ha tudod, hogy a 15 percenkénti ivás óra közben nem az edző mániája, hanem egy élettani folymat alapján fellépő szükséglet kielégítése! Úgyhogy igyál, légy szíves!!!
 • Tengerszint feletti magasság: a magaslati levegő oxigéntartalma alacsonyabb. Hogy az izmok működéséhez megfelelő mennyiségű oxigént “kinyerjük” a ritkább levegőből, szaporább légzésre és keringésre van szükségünk, ami megemeli a pulzusszámot! Hogy miért vesznek részt magaslati edzőtáborozáson focistáink vagy úszóink egy-egy világverseny előtt (ja, bocsi, a focisták olyanra már egy ideje nem járnak :(…)? Ha ugyanis elég hosszú időt töltesz magaslaton (pl. 2-3 hónapot) okos kis szervezeted adaptálódik a megváltozott körülményekhez, a szívizom megerősödik és amikor megint “normális” sűrűségű levegőre kerülsz vissza, egy összehúzódással sokkal több oxigéndús vérhez fogsz jutni edzés során, így teljesítményed nagy mértékben javulni fog! Bár egy rekreációs sportolóra a magaslati edzőtáborozás kevéssé jellemző :), gondoltam, az érdekesség kedvéért leírom ezt is.
 • Edzettségi állapot: egy edzett szív hozzá van szokva a “strapához”, erősebb izomzattal rendelkezik, így egy összehúzódással több vért képes pumpálni az erekbe és alacsonyabb pulzusszámon képes dolgozni. Fontos tudnod, hogy mivel a szívizom is egy izom – bár elég speciális, hisz soha, egyetlen pillanatra sem állhat le – erősíthető, fejleszthető és meghálálja a törődést!
 • Pszichés tényezők: az izgalom, a felfokozott idegállapot a pulzusszám megemelkedéséhez vezet.
 • Kimerültség, túledzettség: ha reggel ébredéskor pulzusszámod 80-90 Bpm felett van, jobb, ha elfelejted az aznapi edzést, mert ez az érték jelezheti, hogy valószínűleg kicsit túlhajtottad Magad!
 • Ideg- és hormonrendszeri hatások: a szimpatikus (serkentő) és paraszimpatikus (nyugtató) idegrendszer reakciójaként a szívfrekvenciát befolyásoló hormonok (pl. adrenalin) termelődnek szervezetedben. A háziorvosom szerint én például “erőteljes szimpatikus idegrendszeri hatás alatt” állok, vagyis az állandó pörgés miatt edzettségem ellenére viszonylag magas a pulzusom … Próbálok lassítani, de ez nem mindig sikerül :).
 • Táplálkozás: bizony, még az is! Minél nehezebb ételt eszel, annál fokozottabb vérellátásra van szüksége emésztőrendszerednek, amely megemeli a pulzusod. Előfordult már Veled is, hogy egy nehéz vacsora után órákon át álmatlanul forgolódtál az ágyadban? Akkor tudod, miről beszélek!

 Nemsokára megnézzük, hányféle pulzus mutatóról beszélhetünk és melyik mit jelez. Addig ezt emésztgesd!

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

5 válasz

 1. Kedves Ági !

  Amikor engem utol ért a menopauza 54 éves voltam .

  Utána jöttek a bajok . Esténként kiugrott a vérnyomásom , magas volt a pulzusszámom .

  Volt olyan éjszaka , hogy 130 -as pulzussal , villogva vitt a rohammentő .
  Az orvosok csak írták a vérnyomáscsökkentőket (10 ) , de senki nem adott jó tanácsot .

  Én éreztem , hogy ezek a tünetek nem betegség , hanem a hormonok játéka .
  Kutakodtam az interneten , hogy gyógyszerek nélkül , hogy legyek a régi énem .
  Ugyanis annyi gyógyszert adtak , hogy egy reggel a fürdőszobában összeestem .

  Én mindig dinamikus , sportoló hölgy voltam.

  Fiatalabb koromban imádtam az aerobikot , amit most már nem bírok .

  Etka jóga gyakorlatozást is végzek .

  Az internetes kutakodás közben megismertem az Ági Pilatest .
  Vásároltam DVD-t , elkezdtem a gyakorlatozást .
  Részt vettem metamorfózis napon , ahol szinte újjászülettem , hónapokig erőt adott .

  Az Ági pilates és Ági személye elvarázsolt .
  A lelkesedése , ahogy a gyakorlatokat oktatja , magával ragad .

  Amióta gyakorlatozom , felváltva jóga és Pilates , nem kell rendszeresen vérnyomáscsökkentőt szednem .

  Nem jön értem a rohammentő , mert 98 fölé nem megy a pulzusom .

  Én úgy gondolom , hogy évente meglátogatok egy hétvégi napot , és ha időm engedi táborozni is , még aktív vagyok , nem nyugdíjas ..

  Szeretettel Klára

  1. Drága Klára :),

   Nagyon örülök, hogy ránk találtál és hogy immáron közénk tartozol :)! Várunk Téged sok szeretettel a Pilates napokon és a táborokban is ;)!

   Puszi: Ági

 2. Ági,

  Kedves Ági!
  Nagyon köszönöm a válaszodat. Számomra megnyugtató, hogy egy szakember megerősíti a mozgásterápiámat. Valóban magamnak dolgoztam ki, de nem saját kútfőből. Tény az, hogy egyáltalán mozogni tudok a kopott csigolyáimmal és ízületeimmel, kizárólag a Pilates gyakorlatoknak köszönhetem. Ehhez azonban szükség volt arra is, hogy ezt valahogy megismerhessem. A saját érdemem csupán annyi, hogy élni tudok a lehetőséggel, ami egyben a saját érdekem is.
  Szeretettek: Kati

 3. Kedves Ági!
  Megint örömmel olvastam az utóbbi két cikkedet. Az edzés akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha nem hajtjuk túl magunkat. A legnehezebb leküzdeni a szimpatikus idegrendszeri hatást. A Pilates-gyakorlatok ebben nagyon sokat segítenek, miközben (ahogy ezt már korábban Te írtad) élénkítik a vérkeringést és a nyirokkeringést. Két év után sikerült elérnem, hogy a húsz perces gyakorlatsor ideje alatt 130 fölött van a pulzusom. A bemelegítés, nyújtás alatt ennél jóval kisebb, de azt hiszem ez így van rendben. Ezért a Pilates-gyakorlatsort ki szoktam egészíteni 40 perc szobakerékpározással, ami szintén magas pulzussszámmal megy. Ezután jön a bónusz karblokk és a nyújtás. A nyújtás ideje alatt tökéletesen regenerálódik a szervezetem, így a nap folyamán egyáltalán nem vagyok fáradt.
  A nyugalmi pulzusom 70-75 közt van, néhány évvel ezelőtt 110-115 is előfordult, ami a mozgással nem ment sokkal följebb és a vérnyomásom is maradt a nyugalmi szinten, gyorsan el is fáradtam. Az orvosok közölték velem, hogy nem működik megfelelően a kardiovaszkuláris reflexem, még gyógyszert is javasoltak. Más orvros azt tanácsolta, hogy először próbáljak meg életmódot váltani.
  Köszönettel fogadnám vélemeényedet az edzésemmel kapcsolatban, ha valamit rosszul csinálnék.
  Kezedetben úgy alakítottam, hogy a pulzusom ne menjen 120 fölé. Ezt a Pilates-nél és az úszásnál nem is kellett irányítani, mert képtelen voltam magas pulzust produkálni, a szobakerékpározásnál már más volt a helyzet, ezért a biciklimet beállítottam hangjelzésre, ha mégis megemelkedik a pulzusm.
  Az edzés ideje alatt legalább egy liter ásványvizet fogyasztok el.
  Sajnos nekem is hiába tanácsolták évekig, hogy erőltessem az ivást. Úgy éreztem, ha nem vagyok szomjas, nem kell inni. Amikor a diétázás mellett újra megemelkedett a vércukrom, gondolkodni kezdetem, hogy mit próbálhatnék meg, mielőtt orvosi segítséget kérnék? A vizfogysztásomat kezdtem erőltetni (ez is orvosi tanács, csak nem fogadtam meg). Rövid idő alatt megszoktam, már nagyon is érzem a szomjúságot és a vércukrom is normális lett.
  Az egészséges embereknek sem árt megfogadni, különösen idős korban, amikor tetszik nem tetszik, mégis csak leépülő folyamatban vagyunk. A kiszáradás nem csak a testi leépülést gyorsítja, hanem a szellemit is, mert kiszáradt állapotban az agy vérellátása sem megfelelő.
  Ha valaki a fenti cikkedet figyelmesen olvassa és meg is fogadja a tanácsaidat, sokat tehet az egészségéért.
  Köszönettel: Kati
  U.i: Úgy hallottam, hogy magas vérnyomással nem tanácsos magaslatra menni. Engem ez nem érint, mert a vérnyomásom normális, néha kicsit alacsony. Jól érzem magam 2000m fölött is, de sokan küzdenek ezzel a betegséggel.

  1. Kedves Kati,

   Ez igen! Mindig csak ámulok-és-bámulok, amikor a Tiédhez hasonló történetet olvasok! Az elért eredményeid fantasztikusak és ezeket csak magadnak köszönheted!

   Azt hiszem, el kell telnie néhány évtizednek ahhoz, hogy az ember értékelni tudja az egészségét és ne sajnálja magától az időt, hogy mozogjon! + az is fontos – ahogy írod is – hogy tanuljuk meg megérteni és értékelni a saját testünk visszajelzéseit! Hogyha valami “bajunk” van, ne rögtön az orvoshoz rohanjunk (hacsak nem valóban gyors orvosi segítségre van szükségünk), hanem próbáljuk megfigyelni, mi változott. Mit csinálok másképp, mit eszem-iszom mást, ahhoz képest, ami akkor volt, amikor még jól éreztem magam … Ez nagyon fontos!

   Az edzésterved nagyon jól van összeállítva, ha ezt így folytatod, továbbra is azon az úton haladsz, amelyen szeretnél 🙂 …

   Katikám, kívánok Neked minden jót és további kitartó testmozgást!

   Szeretettel: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük