Amit még nem tudtál 2/5.-Amiről a szíved mesél

Magyarországon a legtöbben szív-és érrendszeri problémák következtében betegszenek meg – ez a vezető ok a halálozási listán is. Mindezek ellenére, még mindig elég kevés tudatosságot tapasztalok a szív-és keringési rendszer egészségének megőrzésével kapcsolatban, amely – szerintem – egyrészt az információ, a megfelelő ismeretek hiányának tudható be; másrészt viszont a helytelen szokások mellé társuló kényelem következménye (csak változni ne kelljen! inkább nem is akarok tudni róla)  …

Évtizedek óta küldetésemnek tartom a tudásom megosztását – a lelkesedésem, s az elhivatottságom az idő előrehaladtával pedig egyre csak nő :)! Mert fantasztikus érzés látni-megtapasztalni azt, hogy Emberek a tőlem kapott információt saját életükre alkalmazva olyan változásokon mennek keresztül, amelyekről önmaguk is csak álmodni mertek 🙂 … ez egyrészt hihetetlen megtisztelő!

Másrészt pontosan ez szolgáltatja az erőt, energiát számomra az előrehaladáshoz – hogy menjek, tanuljak, felfedezzem a mély és rejtett összefüggéseket az EMBERBEN … – az EMBERben, amely szerintem maga a CSODA! – majd a saját tapasztalatomba mindezeket beépítve, megélve, adjam tovább, Neked! 

 

Rehabilitáld a szíved!

A szív sokkal nagyobb szerepet játszik az emberi szervezet belső kommunikációjában, a homeosztázis felállításában és fenntartásában, mint azt valaha is gondolták!

Sokáig azt hittük, hogy a test egyértelmű irányító központja az agy és az idegrendszer. Ez adja ki a parancsokat pl. a vázizomzatnak a mozgásra, a belső elválasztású mirigyeknek a hormontermelésre. A szívre, mint “karmesterre” ebben a kontextusban nem igazán gondoltak még a tudósok sem!

Mígnem 1991-ben egy fontos felfedezést tettek a kutatók: a szívednek saját “agya” van – 40 ezer, pontosan olyan neuront (idegsejtet) tartalmaz, mint az agyad … és folyamatosan 2-irányú kommunikációt folytat az agyaddal! Nem csak idegrendszeri parancsokat vesz és teljesít, hanem maga is parancsosztó! Amire pedig az agyad válaszol … a videóban ezt bővebben is kifejtem ;)! 

 

 

 

Légy a saját szíved Mestere …

Ahhoz, hogy magabiztosan eligazodhass “szív-ügyekben”, nem árt, ha megismerkedsz a szívvel kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakkal, mint amilyen a …

  • pulzus
  • a pulzuskontrollált kardioedzés
  • pulzusod alakulását befolyásoló tényezők

és még sok egyéb. Ha tisztában vagy azzal, mikor működik egészségesen és hatékonyan – hidd el, az is fel fog tűnni, amikor nem így “tesz”! S akkor nem megijedsz majd, hanem egyszerűen finomhangolsz … mert a szíved MINDIG azt reagálja le – nem tud másképp tenni! – ami Veled épp történik. Fizikai, érzelmi, vagy mentális szinten. Ugyanúgy jelzi, ha túl sok a stressz, mint azt, ha nagy a túlsúly, vagy épp a túledzés felé tartasz. Ismerd meg és hallgass a szívedre! Ha kapcsolatba lépsz szíved intelligenciájával és természetes bölcsességével és odafigyelsz fizikai karbantartására is, nem csak Te fogod jobban érezni magad a bőrödben, de a körülötted élők számára valami újat, követendő példát mutatsz majd 😉 …

 

Dancing Queen – kardioedzés, szívközpontú érzelmek kíséretében 😉 …

A Pilates elsősorban az izomzatod erejére és rugalmasságára ható mozgásforma, amely kíméletesen edzi és fejleszti a szív-és érrendszered, no meg, a légzőrendszered!

Ahhoz, hogy állóképességet tudj fejleszteni és “úgy igazán”eddzed a szívizmod, a pulzusod egy magasabb zónába szükséges emelned ;)! Erre sokaknak csupa “nem-szeretem” edzésforma jut eszükbe, mint amilyen a futás (amit én személy szerint imádok, de hát kinek a pap, kinek a papné 😉 …), vagy a bringázás.

Pedig van egy olyan, a szíved szuperül edző mozgásforma, amelyet a Nők döntő többsége imád, s még csak fel sem tűnik nekik közben, hogy edzenének … ez pedig nem más, mint a TÁNC! S mint hogy ezt még élvezik is, tánc közben csupa-csupa szívközpontű érzés generálódik bennük, rengeteg boldogsághormont szabadítva fel a rendszerben! Ennél többet-jobbat pedig – bizton állíthatom – hogy nem is adhatnál a szívednek …;)

 

 

A Dancing Queen programban csupa-csupa táncos mozgás vár Rád, ami közben fülig ér majd a szád: egy kis Groove, PortDeBras, balett, modern kortárs, tangó, sőt, Retrobic is van a kínálatban!

Az új Programod itt szerezheted be: Dancing Queen – önfeledt, örömteli kardioedzés a szuper keringésért

S ha úgy érzed, a fenti előadás bármely Barátod, Ismerősöd számára hasznos infot tartalmaz, nyugodtan oszd meg vele!
Hamarosan pedig érkezik a következő videó, amelyben 2 témát érintek: a nyugodt elme titkáról – a hatékony stresszkezelésről és a csontritkulás elkerüléséről mesélek majd Neked.  Természetesen ez is elérhető lesz majd a blogban ;)!

Fenti tudát pedig használd egészséggel!

Szeretettel: Ági

Ui.: A sorozat első része a fasciádról szólt – ha nem nézted még meg a videót, IDE KATTINTVA megteheted!

 

 

Még ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

CAPTCHA Kép

*