Az öregség a csípődben lakik

Az öregség a csípőben lakik … a Tiéd mennyire fiatal?

Szokták mondani, hogy az öregség a csípőben lakik. De hogy is kell ezt érteni, mit is jelent valójában?

Biztosan Te is láttál már olyan idős embert, aki kicsit csoszogva lépdel előre és a rugalmasság már nem igen van jelen a mozgásában. Ebben nagy szerepet játszik a csípőízület mozgástartományának a beszűkülése és a csípő körüli izmok rugalmasságának elvesztése.


Amiért ez „veszélyes” tud lenni az az, hogy az egész folyamat „alattomban”, szinte észrevétlenül zajlik le az emberben, s már egészen korán elkezdődhet! Ahogy sejtheted is, az ülő, mozgásszegény életmód sem tesz különösebben jót neki! De hogy megértsd, mi is történik ilyenkor a testedben, beszéljünk egy kicsit magáról a medenceövről – amelynek egyik része a csípőd.

 A medenceöv tested legnagyobb csontos öve. A 2 robosztus csípőlapát, a 2 ülőcsontod (ezt érzed, amikor annyira elülöd a feneked :-), a szeméremcsonti összeköttetés és a keresztcsont – amelynek révén a medencéd a gerinceddel is kapcsolatba kerül) alkotják. A medenceöved kapcsolja össze a törzsed az alsó végtagjaiddal. A nagy csípőlapátok a lábak és a törzs mozgatásáért, illetve stabilizálásáért felelős, nagy izmok számára nyújtanak eredési, illetve tapadási felületet.

Pelvis

A medenceöv legnagyobb ízülete a csípőízület, amely egy gömbízület. Ez azt jelenti, hogy – elvileg – minden irányba képes vagy mozgatni (ebből a szempontból a válladhoz hasonlít).
De tényleg KÉPES VAGY?

A hétköznapokban általában előrefelé – saggitalis síkban – használod, hisz a járáshoz erre van szükséged. A legritkább esetben lengeted oldalra, vagy emeled esetleg a vállad irányába! Márpedig, tudod: use it or lose it, ahogy az angol mondja! Amit nem használsz, azt elveszíted! S hogy miért kéne MINDEN irányban rugalmasan tartanod a csípőd és az őt körbe vevő izmokat? Hát pont azért, amiről a cím szól: hogy a Te csípődbe NE költözhessen bele az öregség!

Nem ritkán fordul elő Pilates órán, hogy az először közénk lelátogató Vendég ott ébred rá – pl. az Oldalláb szériáknál, vagy a Vállhídnál – hogy mennyire kötött a csípője! És Ő ennek még csak tudatában sem volt, mi több, fel sem tűnt neki! Miért is tűnt volna, hisz nem használja a hétköznapokon így a csípőjét …! Ám azt szoktam mondani: onnantól, hogy tudatába kerülsz a dolognak, már a Te felelősséged, hogy mit kezdesz vele!

Mi történik a medencédben, ha nem tartod rugalmasan a csípőízületed?

  • a csípőt körbe vevő izmok (és az őket körülvevő fascia is!) merevvé, rugalmatlanná válnak
  • a merev csípőhajlító izmok – amelyek fokozott nyújtásért kiáltanak! – kihúzzák a medencéd annak normál, semleges helyzetéből – ezzel fokozva az ágyéki gerincgörbületet, amelynek hatására simán megfájdulhat a derekad!
  • az egyoldalúan – nem funkcionálisan – használt ízület felszínén a porc kopásnak indulhat, ami fájdalmat okoz, a fájdalomelkerülő magatartás miatt pedig még inkább beszűkül az ízület mozgástartománya
  • ami nem rugalmas, könnyen sérül: szakad, törik (attól függ, hogy izomról, vagy csontról van-e szó) elég egy rossz mozdulat, s máris ott a sérülés!

S hogy mit tehetsz Te mindezek ellen?

Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád ;)! Például Pilatesezz! A július 17-én újra induló 30-napos Bikiniforma Program 1. torna videója a „Mindent bele” – popsi és combprogram, amelynek összes gyakorlata – amellett, hogy fent nevezett testtájékok formázását célozza – szuperül karbantartja a csípőízületed ;)!

Mindjárt ki is próbálhatod ;):

 

Azért, mert az idő telik, egyáltalán nem törvényszerű, hogy a Te csípődbe is beköltözzön az öregség! Hisz most már tudod, mit tégy ellene ;)!

Ha szívesen csatlakoznál a jövő szerdán elrajtoló Csapathoz, azt itt teheted meg:

 

Érdekel a Bikiniprogram!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük