Baba-mama hétköznapok 1.: “Mikor alussza már végre át az éjszakát? És én???”

Amikor baba érkezik a házhoz, egy Család élete roppant gyorsan ki tud billenni az addig stabilnak hitt egyensúlyi állapotból. Hogy mást ne mondjak, az egyik legérintettebb terület az éjszakai alvás, amelyről sokan tudnának “horror” történeteket mesélni (ha visszagondolok az 1. gyermekünkre és az akkori éjszakáinkra,  én is érintett vagyok :)) … De valóban törvényszerű, hogy a baba érkezése hosszútávra – néha évekre – felrúgja a szülők (és néha a testvérek) éjszakai nyugalmát? NEM, DEHOGY, ha nem hagyod, hogy a csecsemő vegye át az irányítást és eluralkodjon a káosz!
Szeretnéd végre átaludni az éjszakát??? Eleged van az idegőrlő “miért-nem-akar-már-aludni-ez-a-gyerek?” napi cirkuszából? Akkor “mondom, mi a szitu” :)! Van egy módszer, amely Neked is segíthet, ha nem vagy boldog azzal a helyzettel, ami most épp van (bárcsak én is előbb ismertem volna!) …Nati a 3. gyermekünk, így csecsemőalvás terén nagy tapasztalatokkal bíró szülőknek gondoltuk magunkat. Nem akar aludni a gyerek? Hát ringassuk, rázzuk a fenekét, rakjuk babakocsiba – mi több, autókázzunk vele egy kicsit – aludjunk vele egy ágyban, aztán ha megnyekken, gyorsan dugjuk a cicit a szájába – úgy legalább nem nyekereg 🙂 … (Sears módszer); avagy hagyjuk sírni, ami rövid időn belül olyan üvöltésbe csaphat át, hogy egy szavannai oroszlán is megirigyelhetné – Te meg hallgasd … Ismerős?
Ki így, ki úgy próbálja tartósan megoldani a kérdést – több, kevesebb sikerrel. Pedig van egy nagyon EGYSZERŰ, de annál NAGYSZERŰBB recept, amely MINDEN – de legalább is, a legtöbb – babánál beválik és amelyet ha alkalmazni kezdesz, nyugodt lehetsz afelől, hogy nem kell még a gyerek 3 éves korában is pattognod éjszaka, mint a gumilabda!

Mielőtt részletesen belemennék a “hogyan tegyünk szert némi nyugalomra egy kisbaba mellett?” témába, néhány fontos alapvetést le kell fektetnünk:

 • a csecsemők alvási szokásai:  mindig jókat mosolygok magamban, amikor erről olvasok (régi-új édesanyaként ismét fokozottan rácuppantam a babás szakirodalomra). Egy csecsemőnek ugyanis NINCSENEK alvási szokásai – egyáltalán nincsenek szokásai, hisz azokat idekint alakítja majd ki.  Odabent az anyaméhben állandó sötétségben-félhomályban lebegve édes egy mindegy a drágámnak, hogy nappal van-e, vagy éjszaka. A csecsemő egy “üres papírlap”, akire Te írod a kottát – vagyis azt fogja csinálni, amit Te megtanítasz neki! A szokás – definíciójánál fogva – valamely ismétlődő, megszokott vagy tanult cselekvést feltételez, ezért nagyon vigyázz, mit tanítasz meg neki!!! A baba ugyanis következetes – így Neked is annak kell lenned (hozzáteszem, ez néha nagy-nagy türelmet igényel). Ha arra szoktatod, hogy este a mama ölében alszunk el, akkor ő bizony bömbölve fogja követelni, hogy MINDEN ESTE  úgy aludjon el, akkor is, amikor a Te “hócipőd” bizony már kezd tele lenni az egésszel. Vagyis …
 • Úgy kezdd, ahogy folytatni szeretnéd! Gondolod csak végig: azt szeretnéd, hogy még 1 évesen is köztetek aludjon a franciaágyban? Netán 12 kilósan is a válladon cipelve akarod majd altatni? (ha igen, a derékfájás előbb-utóbb garantált … bár erre meg ismerek egy jó gyógyírt) Ha Te nem erre vágysz, hanem azt szeretnéd, hogy aludjon, mint a kisangyal, méghozzá önállóan, a saját ágyikójában, bömbölés-mentesen és ha lehet, minél előbb, akkor íme, egy módszer – amit ha mielőbb bevezetsz kisbabád életébe, annál nyugodtabban alakul a Család élete és a baba alkalmazkodik a Családhoz, nem pedig fordítva (amikor a kicsi – akaratán kívül – egy “rabszolgahajcsár” lesz, aki körül az egész família ott ugrál …)

Köszönettel gondolok az angol Tracy Hoggra, akit hálás szülők ezrei neveztek el “bébi-suttogónak” (tudod, a suttogó az, aki a hangjával, az állathoz folyamatosan beszélve megnyugtatja a vad és megvadult lovakat). A 4 É módszert a több ezer csecsemőt lenyugtató szülésznő, csecsemőgondozó Tracy alkotta meg, saját tapasztalataira alapozva – és nálunk is maximálisan bevált! Azóta az esti alváshoz készülődés nyugodt, vidám, 100% cirkuszmentes – az éjszaka szintén. Mindez egy 2 és fél hónapos csecsemővel, azt hiszem, nem rossz :).

Legfontosabb a napirend! Legyen egy napirendetek, amely fix, ám rugalmas. A babáknak szükségük van rá. Így érzik magukat biztonságban. Te pedig így fogod tudni, mi a következő lépés, amit a kicsinyedtől várhatsz. A 4 É pedig a következő:

 1. Étkezés: minden baba egy “zabagép” :). Ahhoz, hogy 1 éves korára megháromszorozza születési súlyát, kell is ennie rendesen 🙂 … Az újszülött még kb. 40 percet szopizik alkalmanként. Ahogy nő és ügyesedik a baba, ez 20-25 percre redukálódik.
 2. Ébrenlét: kaja után társasági élet. Az újszülött jóformán azonnal elalszik evés után, viszont egy 3 hónapos baba – pl. Nati is – kb. másfél órát bír ki nyűglődés nélkül. Ez idő alatt jókedvűen nézelődik, ismerkedik a világgal (nálunk a legújabb project a “hogyan tömjük be a teljes öklünket a szánkba? esetleg mindkét öklünket?”). Ahogy látom, hogy fárad és hallom, hogy nyafizni kezd, ugrunk is a következő É-re, ami az …
 3. Édes álom: újszülötteknél ez még elég gördülékenyen megy – szinte észrevétlenül álomba zuhannak. Viszont egy 3 hónapos néha nem akar aludni, mert olyan izgi ez az egész, ami körülveszi! Viszont szüksége van rá! És itt lép be a türelem-faktor. Először is, nagyon fontos, hogy megszokja – és megszeresse – a kiságyát! Így fog tudni benne önállóan elaludni … Ezt viszont nem is olyan egyszerű elérni. Ehhez kell a következetes, kitartó munka és az, hogy NE ENGEDJ NEKI! Az elcsigázott szülő félóra ordítás után hajlamos feladni és valami más módszerhez folyamodni: pl. ringatás ölben, vállon, autókázás és társai. Ne tedd! Tudod, ezt szokja meg! OK, Ok, könnyen beszélsz, de akkor mi a túrót csináljak, ha üvölt? Soha ne hagyd magára a bömbölő babát – mert elveszti a beléd fektetett ősbizalmát – , hanem nyugtasd meg – ha Te nem teszed, ugyan ki fogja??? Viszont ne engedd, hogy átvegye az uralmat! A megoldás a “felvesz/letesz” módszer. Sír? Hagyd egy kicsit. Még mindig? Vedd fel! Lehet, hogy beszorult egy büfi, vagy egyszerűen csak fél. Viszont ahogy megnyugodott, tedd le! Újra kezdi? Vedd fel! Megnyugodott? Tedd le! Türelemjáték, de működik (kipróbáltam :)). Hidd el, egyre kevesebbet fog nyafizni és – bármily hihetetlen – a végén örömmel megy az ágyába. (Tarcy azt írja, hogy volt olyan baba, akit 100-nál többször is felvett és letett egy éjszaka alatt, mire a kis drága feladta a küzdelmet és csak elaludt; következő éjjel már csak 25x, utána meg már csak 3x, majd csak megtanulta, hogy az éjszaka alvásra való 🙂 )
  Még egy: gondolj csak bele, hogy éreznéd magad, ha mondjuk elaludnál a TV előtt a kanapén, majd felébrednél a kertben a nyugágyban? Ijesztő lenne? ez történik a babával is, ha elalszik a babahordozóban és a kiságyában ébred. Ott ébredjen, ahol elaludt, így nem fog megijedni!
 4. Én: vagyis Te :)! Ha van egy kiszámítható napirendje a babának, akkor Neked is lesz! Két szoptatás között kb. 3 óra telik el, azt kell felosztani 4 É szerint – így magadra is jut némi időd. Ezt az időt valóban próbáld magadra szánni!!! Olvass, pihenj, vagy tornázz – naná, hogy Pilates-ezz kicsit, ha mielőbb formába szeretnél lendülni! Napi 20 perc is elég és a változás igen látványos lesz!

A 4 É modellt – ha boldogtalan vagy a jelenlegi helyzettel – mielőbb próbáld ki! A legjobb, ha már a baba születése utáni 1. otthon töltött napon megteszed – így eleve ezt szokja meg! Mit tégy, ha Neked már X hónapos a babád és szenvedsz az esti altatással? Nos, minél később kezded meg az “uralomátvételt”, vagyis a baba szoktatását, annál több időre és türelemre lesz szükséged. Viszont a jó hír, hogy következetességgel és kitartással a modell SIKERRE VAN ÍTÉLVE! Vagyis Nálad is működni fog :)!

Kíváncsian várom a tapasztalataidat :)!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

30 válasz

 1. Kedves Ági, és többi hozzászóló anyuka…

  Nekem ma 6 hetes a kisbabám és kb 4-5 napja kezdtem el olvasni a suttogó könyvet és kezdtem ráismerni a 4 é módszerre, viszont mostanra egy két “jó ” vagy legalább is bevett rutin már kialakult… és ezekről nem vagy arról hogy ez nagy baj – e még nem nagyon olvastam… leírnék egy kb napi rutint…
  -előző este fél 9 körül elalszik a baba majd kb
  -reggel 4 kor ébred,
  -20 perc szopi majd ha nem nyelt túl sok levegőt ami felébresztené (mert ez néha előfordult) akkor kb
  -8 kor ébred
  – 20 perc szopi
  – 8 30 tól még 1 órát alszunk majd
  – 9 30 kor kb pelenkázás és utána kb
  – 10 – fél 11 ig nézelődés apával – éhségtől függően ekkor jön
  – pelenkázás és rögtön utána
  – tízórai kb 20 perc majd
  – nézelődés kb fél 12ig amit követ
  – egy kis alváskb 13:00ig 13:31ig ébredés után
  – pelenkázás majd rögtön
  – ebéd 14:00 ig majd
  – nézelődés 14:30-15:00ig majd
  – 14:30-15:00 -(kb 1 óra ) séta=alvás a levegőn,de legfeljebb max 15 :30-16:00 körül ébresztés és rögtön utána
  – pelenkázás majd
  – uzsi kb 16:20ig
  – utána nézelődés kb 1 óra 17:20ig
  – majd alvás kb 18:00 ig
  – pelenkázás
  – “Vacsi” 18:20-30ig
  – utána nézelődés esetleg 20 perc alvás de többnyire nézelődés
  – 19:30-ig amikor is PELENKÁZÁS – FÜRDETÉS – ÚJ RUHA ÉS UTÁNA KB
  – 20:00KOR “VACSORA” utolsó evés kb 20:15ig utána büfiztetés és ébren amikor még nyitva van a szeme beteszem a kiságyba egy cumival és szépen altató zene mellett elalszik majd reggel kb 4 kor ébred…

  Amikor még nem hallottam a 4Ét akkor alakult úgy ki hogy az utolsó etetés a fürdetés után van mert akkor már jól kifáradt és utána biztosan alszik egy nagyot… Lehet hogy ez így nagyon nem jó viszont most már a fürdetés előre hoztuk fél 8ra és így legfeljebb 7re tudnám tenni az utolsó etetést fürdés előtt és akkor biztos hogy 3 kor vagy korábban kelne… Mit tegyek? Próbáljam a hat órás etetést kihúzni 7re és majd egyszer csak elmarad a késői pótlás?

  A másik kérdésem a pelenkázás, én igyekszem rendszeresen az étkezések előtt pelenkázni,/ hacsak nincs átázva, vagy nem folyt ki a kaki (De ilyen még nálunk nem volt) / mert attól és főleg az öltözködéstől néha paprikás kedve lesz amit aztán nehéz megnyugtatni viszont ha az étkezés követi akkor nyugis lesz…

  És még egy kérdés mi van akkor ha az
  Evés
  Ébren lét
  Alvás után megint
  Ébren lét majd
  Evés
  Ébren lét
  Alvás következik

  Pl ha csak 20 percet alszik de utána még láthatóan nem éhes viszont nem is nyűgös és szívesen nézelődik….

  Köszönettel

  Anna

 2. Kedves Ági! Külön köszönöm Neked, amiért megismertetted velem ezt a könyvet, most olvasom, és bár még korántsem tartok a végénél, megdöbbenve böngészem a bejegyzésedre érkezett heves reakciókat. Valóban, mintha nem ugyanarról a könyvről beszélnének sokan! Tracey hozzáállásáról és módszeréről, javaslatairól sok mindent lehet mondani, de hogy a gyermek igényeit és szükségleteit figyelmen kívül hagyná, vagy akár csak nem első helyre tenné, azt biztosan nem!!! A kulcsgondolat, ami szerintem a legtöbb ellenvéleményt szülheti, hogy a gyermeknek a legnagyobb biztonságot a rend és a rendszeresség, a keretek és korlátok adják. Egész gyermekkorában egyébként, ezt minden pedagógus tökéletesen tudja. És épp a pedagógusok, óvónők látják azt is, milyen következményekkel jár, ha egy gyermeknek nincs rend és rendszeresség az életében, ha nincsenek szabályok, ha a szülők önfeláldozó rabszolgái a gyermeknek, nem pedig a szó legeredetibb és legnemesebb értelmében – nevelői. Nem szeretnék hosszan írni erről, mert a téma túlfeszíti blogod kereteit, a lényeg, hogy én kincsnek tartom a könyvet, és még valami: minden fa a gyümölcséről ismerszik meg. A nevelésünk gyümölsét nem klinikai tanulmányokban mérik, hanem kamaszkorú , majd felnövő gyermekeink viselkedésében, hétköznapi- és munkamoráljában, boldogságkeresésük sikerességében.

  Ahogy edzésben is csak attól fogadok el tanácsot, akinek láttam a testét és egészségét, úgy nevelésben is kizárólag attól, akinek láttam nevelésének gyümölcsét. Ehhez pedig évek kellenek, térjünk hát vissza a témára akkor:)

 3. A karamaltz ital igen jó tejet csinál,de sajnos nem minden baba pocakja bírja(pukiztat és némelyik babának elég erőteljes a hasfájása tőla,igaz arra is van egyszerű gyors segítség:-))))pusz

 4. Simonyi Katalin,

  Kedves Kati!
  Kérlek nézd el,de már egy ideje nem kukkantottam be ide,azért leírom ezt az árpa barna rizs italt.
  Pofonegyszerű az egész.veszel bio árpát és bio barna rizst!Majd egy kvcsésze árpát és egy kvcsésze barna rizst beleöntesz egy kb. 5 literes fazékba.majd LASSÚ (kis láng)tűzön másfél óráig fődögél.Utána hagyod állni.Majd leszűröd és iszogatod.2-3 pohár per nap,de lehet,hogy ettől szétdurranásos érzet lesz a melledben,akkor csökkentsd az adagot!ha pedig nagy turbózás kell,akkor értelemszerűen emeld!A kásás részt vagy megeszed magában vagy csinálsz belőle vmi finomságot vagy egyszerűen kiborítod!:-)))
  Tapasztalatom van belőle bőven,de nem csak nekem,mert már sok aggódó anyuka mentsvára lett ez a “csodalötyi”
  Meleg szívvel ajánlom.Szívesen elmondom bárkinek a tapasztalataimat,aki tényleg kíváncsi rá.Ági tudja az elérhetőségem!
  Sok örömöt!
  Judit

 5. Melus,

  drága melus, ezért a néhány mondatodért érdemes volt benéznem ide, hálás köszönet érte, mindennél többet ért ez most nekem.

  <

 6. Simonyi Katalin,

  Kedves Katalin,

  Én a Judit által említett árpa-rizs italt nem ismerem, de kapható egy Karamaltz nevű malátasör (alkoholmentes), amely szintén nagyon jót tesz a tejtermelésnek. Nagy áruházakban beszerezhető.

  Ági

 7. Sziasztok!
  Én most várom az első babámat, és szeretnék minél több nézőpontot, szemléletet megismerni, mielőtt megszületik, ezért a kötődéselmélettől a suttogóig csomó könyvet beszereztem. Persze, sokan mondják, hogy ez csak jól megzavar majd, de szerintem nem hátrány, ha ismerem a lehetőségeket, a saját életünket pedig majd úgyis a saját habitusunk fogja meghatározni.
  Szeretnék egy idézetet megosztani veletek:
  “Az a csecsemő érzi magát biztonságban, akinek szülei mindent elkövetnek, hogy szükségleteit megismerjék és kielégítsék. Nem sír, ha leteszik, mert egyedül sem fél. Tudja, hogy bízhat környezetében – ha zavarja valami vagy fáj valamije, valaki a segítségére fog sietni. Furcsa módon az ilyen baba később kevesebb figyelmet igényel, és hamarabb megtanul önállóan játszani, mint az a csecsemő, akit hagytak sírni, vagy akinek a szülei folyamatosan félreértették a jelzéseit.”
  Ez a suttogóból származik, és nekem úgy tűnik, hogy pont egybevág a kötődéselmélet ősbizalomépítő elvével, így hát nem is igazán értem, miért alakult itt ki a két nézet ütköztetése körüli kis vita. A kettő, az én meglátásom szerint, nem áll ellentétben egymással, csak ha kisarkítva értelmezzük.
  Szép babázós időszakot nektek!
  Évi

 8. Judit,

  Kedves Judit,

  mit érdemes tudni erről az árpa-rizs italról? Van-e erről tapasztalatod, esetleg cikk, termékajánló, amiből meg lehet ismerni?

  Köszönöm,

  Kati

 9. Kedves Ági!
  Nagyon ügyes vagy Gratulálok!
  Én is viszonylag sok szakirodalmat lapoztam át!Találkoztam sok véleménnyel az un.igény szerinti szoptatás híveivel az időre etetéssel stb…és láttam jó sok anyukát a sok kis csemetéjükkel együtt.Az anyukák nagyon igyekeztek eligazódni ebben az információ rengetegben.És láttam a szemükben a kérdést is- galád anyuka vagyok-e,ha ezt vagy azt csinálom?-
  Sajnos kevés a jó védőnő is aki minden félelem nélkül nagy empátiával,felismerve az adott nő tényleges szükségleteit segíteni tudna.(Nagyon sok anyukának segített a szoptatásban pl az az egyszerű árpa-rizs ital amit itthon szinte nem is ismernek)
  Visszatérve a témához mindig azt szoktam mondani-mindenki másként csinálja jól-ezért aztán nem is kritizál az ember,hiszen van olyan anyuka,aki bírja az éjszakázást van ,akinek létfontosságú az alvás…
  A legelgondolkodtatóbb azért számomra mégiscsak az,hogy olyan sokat foglalkozunk,hogy a szülés után milyen folyamatok zajlanak le a gyerekben,ha felvesszük-foglalkozunk vele-vagy éppen nem,de avval kevesen foglalkoznak illetve hívják fel a figyelmüket a várandós anyukáknak,hogy milyen irgalmatlan nagy lehetőség van abban,ha vki már az anyaméhen belül is tud kommunikálni a gyermekével.Az un.lelki köldökzsinóros terápiában,ami egy magyar”találmány”.
  Hiszen annak a tudásnak a birtokában majdnem mindegy,hogy mit csinálsz,hiszen azt meg tudod”beszélni”a gyermekkel.
  Ennek fényében aztán már majdnem mindegy ki mit tart jónak vagy rossznak a módszeredben,hiszen minden gyermek azt az édesanyát választja,akitől pont azt kapja meg ,amiért megszületett.
  Nagyon sok örömet nektek:Judit

 10. Kedves Ági és Mindenki!
  Az én gyerekeim már nagyok, de most is hallok kül. véleményeket, amiken kiakadok, de nem szólok rá semmit, mert ez m.helyen történik, hivatalos közegeben.
  Egyik “kedvencem” az volt, hogy a kismama, ha megszüli a gyerekét, majd velük alszik, mert annyira fontos figyelni minden lélegzetét ( ez igaz ) és ő nem is érti azokat az anyákat, akik külön ágyba! sőt külön szobába!!! teszik az újszülöttet.Majd ha nagyobb lesz, akkor mehet külön, addig velük alszik! Most az ilyen anyukának hogy mondjam azt, hogy az én lányom ahogy hazajöttünk a kórházból, kül. szobájában aludt!!! Aki nem ismeri a lakótelepi panellakás méretét és az ott adott lehetőségeket, annak nem magyarázkodok. Semmi baja nem lett tőle, a falon a legkisebb sóhajtása is áthallatszott, Itt nekem a fő kérdés, hogy mikor lesz a gyerek a külön szobához elég nagy ??? Ki dönti el, a szülő ??? Ha kellően odaszokatták magukhoz a nagy ágyba, nem lehet onnan majd “kizavarni”.
  Ennél sokkal egyszerűbb, ha saját ágya ( lehetőség szerint) saját szobája van, semmi törés nem történik a kis lelkében, nem ettől lesz magányos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük