Bella Figura kaland Firenzében, Kaminnal

Az Élet attól szép, hogy zajlik. Hogy vannak benne váratlan fordulatok. A semmiből egyszer csak felbukkanó, rejtett ösvények és útkereszteződések, ahol eldöntheted, merre is mész tovább … maradsz a „biztonságos” komfortzónán belül – ami remek langyos víz, ámde épp ezért, sok fejlődést nem is tartogat számodra – vagy bátran kilépsz és beleveted magad az ismeretlenbe. Ahol olyan kalandok várhatnak, amikre legvadabb álmaidban sem gondoltál.

A múlt év júliusának elején még fogalmam sem volt arról, hogy az őszi szünetben a Lányaimmal Firenzébe látogatok majd (nem kevés idő után újra). Arról meg aztán pláne nem, hogy létezik egy iráni születésű, londoni írónő, aki 15 éve Firenze mellett él. Kamin Mohammadi, akinek Bella Figura című könyve újra kedvenc városaim egyikébe repít majd.
Pedig pont így történt. 🙂

A Bella Figurát idei nyaralásunk előtt ajánlotta figyelmembe az egyik kedves Barátnőm, akinek irodalmi ízlésében 100%-ig megbízom.
„Imádom a tudományos és szakmai könyveket, de a nyaraláson valami könnyedet és szórakoztatót szeretnék olvasni. Tudod, olyan csajosat …” – fordultam hozzá.
„Van egy szuper klassz könyv, nemrég jött ki. A Bella Figura – olvasd el! Imádni fogod …” – válaszolta Gyöngyi.
Az önéletrajzi ihletésű könyvet – amely Kamin életének sorsfordító 1 évét osztja meg az olvasóval – 3 nap alatt „befaltam”. Annyira tetszett, hogy elhatároztam: írok Neki!

A gondolatot tett követte, s mire észbe kaptam, élénk levelezést folytattunk, majd pikk-pakk, meg is volt a jegyünk Firenzébe.
Ahogy ültem a konyhaasztalnál – ugyanabban az apartmanban, ahol a „Bella” megszületett – és kinézve az ablakon Christobel tornyára vetődött a tekintetem (hogy eme építmény miért is nevezetes, az a könyvből kiderül – a lényeg: pont abban a lakásban laktunk, ahol Kamin anno, amikor a könyvein dolgozott ;)), arra gondoltam: mekkora kaland már az Élet!
Így leszel részese valaki történetének. Mert igaz ugyan, hogy a könyv az utolsó fejezettel lezárult, de annak szereplői élő, hús-vér emberek, akik története tovább szövődik … s mindez a „részévé válás” egy kósza gondolat magjából szökkent szárba.

Az meg külön ajándék, mintegy hab volt a tortán, hogy ennyi idő után, ráadásul a 2 Lányommal, élhettük át mindezt …

Firenze. Una cittá bellissima. 20 évesen, a szolnoki külker. főiskola másodéves hallgatóiként és olasz másodnyelvesként gondoltunk egy merészt a csoporttársaimmal. A kötelező nyári munkagyakorlatot – a tanulmányi osztály némi rábeszélést követő beleegyezésével :)-  Firenzében „letöltendő”, 1-hónapos olasz nyelvkurzusra „cseréltük”. Egy teljes augusztus az európai kultúra egyik bölcsőjében! 1993-ban. Viccelsz? Még a kijutás sem volt egyszerű … nemhogy a tanfolyam lírában (!) történő előre fizetése! 😀 Mit érdekelt minket, hogy augusztusban 40 fok van és üres az egész város! Úgy éltük ezt a kalandot, a 20 évesek csibész merészségével, ahogy illett … lehet, hogy ezért nem jutott még csak eszembe se jó hosszú ideig, hogy újra menjek? Tán tartottam tőle, hogy csalódnék abban, amit most ott találok?

Hát … tényleg nem ugyanaz! A 350 ezres várost évi 16 millió (!) turista lepi el! Szinte élhetetlen az egész. DE! Kaminnal, aki roppant kedves, közvetlen, vagány Csaj – bocsi, nem tudok nem „csajként” gondolni rá, mint ahogy magamra se, hiába vagyok 50 😀 – olyan eldugott helyekre jutottunk el a városon belül, ahol rajtunk kívül a madár se járt. 16 millió turista ide, vagy oda …

Fantasztikus élmény volt! A – több napon átívelő – találkozás, a beszélgetés, az arra történő ráeszmélés, hogy a Nők mennyire egyformák, származástól, kulturális háttértől függetlenül. Hogy sokkal-sokkal több a közös bennünk, mint ami elválaszt minket egymástól … és hogy a társadalmi-kulturális közegnél sokkal fontosabb a SZÁNDÉK, ki is akarsz lenni valójában és mit akarsz adni a világnak. Kamin személyében egy lelki jóbarátra is leltem ebből a szempontból!


Firenze – továbbra is csodálatos. A város különleges miliőjét még a turisták sem rombolhatják le! Virág és Nati is rettentően élvezte. Nem csak a város szépségét, de azt is, hogy kalandozásaink során megosztottam velük életem olyan szeletkéit is, amelyekről eddig még nem meséltem nekik. Ha lehet, ez még közelebb hozott minket egymáshoz … (bár a gyermeki énem megőrzésével sosem voltak problémáim, s ezt a gyerekeim is ismerik – talán most már jobban meg is értik ;))


S hogy a Bella Figura kaland csak most kezdődik igazán, abban biztos vagyok! 😊

Hisz 2024. – a Bella Figura éve az Ágipilatesnél! S hogy ez mit is jelent?
Arról hallani fogsz – biztos lehetsz benne …
(magam pedig épp egy író kurzust végzek Kaminnál online)

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

2 válasz

 1. Kedves Ági!

  Köszönöm szépen a sok biztatást.
  Örülök, hogy Nati szerencsésen meggyógyult, hála annak a szülői szemléletnek amit képviselsz. Nem szabad feladni, új utakat kell keresni.
  A könyv pedig Bella Figura, teljesen elvarázsolt.
  Köszönöm szépen!
  Munkádhoz további jó egészséget kívánok!
  Kati

  1. Kedves Kati,

   Köszönjük! És nagyon örülök, hogy tetszett a Bella Figura 🙂
   Szeretettel: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük