Csak el ne veszítsd a fejed …

Hol a fejed?!

… hanem tartsd ott, ahová való! Vagyis a gerincoszlopod tetején! Fejfájós vagy, miközben naphosszat a számítógép előtt görnyedsz, vigyázó szemeid a monitorra szögezve? Nem marad következmények nélkül (itt sem :)), ha “elveszíted” a fejed …

Kutatások igazolják, hogy a “fejlett” nyugati társadalmakban egy átlagember kb. 6 cm-rel hordja előrébb a fejét, mint ahol annak a helye lenne!

De hol a helye normál esetben?

Hát a gerincoszlopod tetején! Oldalnézetben a fülednek-válladnak-csípődnek-térdednek-bokádnak egy függőleges egyenesen kell elhelyezkednie. Ha ez elé a függőleges elé kerül a koponyád, megváltozik a gerinced terhelésének statikája! A fejed súlya “kihúzza” a nyaki gerincgörbületed helyes állásából – így alakul ki a fokozott nyaki lordosis – s ez végigfut a teljes gerinced mentén, mint egy korall nyakláncon, máshol is torzítva a gerincgörbületeiden!

A nyaki csigolyáknak és porckorongoknak túlzottan elől “hordott” fej esetén sokkal nagyobb terhet kell cipelniük! Így bizonyos nyaki tartóizmok túldolgoznak, kompenzálnak, hogy tartsák a fejed súlyát – izomzatod szimmetriájának pedig annyi! A túldolgoztatott izmok merevvé válnak, “beállnak”, összenyomva ezzel a bennük futó ereket, amelyek így nem képesek elegendő, oxigénben gazdag vért szállítani az agyadba – s már kész is a fejfájás! Ha következőre ezzel szembesülsz, ahelyett, hogy gyógyszerhez nyúlnál, állj fel az asztaltól, végezz néhány vállkörzést, finom fejkörzést, törzsforgatást jobbra-balra. Ha teheted, mindezt nyitott ablaknál! Hátha nem is lesz szükséged aznapra arra a fejfájás-csillapítóra :)!

Hazaérve pedig állj neki a Pilates gyakorlataidnak, mert ez a legjobb módja, hogy megőrizd gerinced egészségét!
Szóval csak el ne veszítsd a fejed, mert túl nehéz (3,6-4 kg)! Ezzel sok későbbi kellemetlenségtől kíméled meg magad!

Még ezek is érdekelhetnek

A káoszon túl …

A szabadság után visszaérkezve, a múlt héten annyi minden történt, hogy még most is csak emésztgetem (KATA törvénymódosítás, rezsicsökkentés vége stb.). Engedem, szűröm át magamon

Tovább olvasom ➞

Egy válasz

  1. Kedves Ági!
    Minden új írásodat örömmel fogadok és többször is átolvasom figyelmesen. Alapvető tulajdonságom (jó-e vagy rossz nem tudom), hogy minden információt megfontolok, ha jónak ítélem meg kipróbálom és csak ezután döntöm el, hogy valóban jó ez nekem vagy sem. Lassan már három éve végzem rendszeresen a Pilates gyakorlatokat. Valóban nem fogyókúra torna, nem versenysport, de nem is egyszerű alakformálás. Egy nagyszerű dolog, amellyel megelőzni (és a kezdeti szakaszban gyógyítani is) lehet a civilizáció okozta betegségeket. Többek közt ezt is, amelyről a jelen cikkedben írtál. Orvostól hallottam fogyókúra tanáccsal kapcsolatban, hogy csak a feszes hasizom tartja a helyükön a belső szerveinket, biztosítva azt, hogy minden jól működjön belül. Lehetne sorolni tovább is, de ez meghagyom azoknak, akiktől én is hallottam. A Pilates-nek bizony van mellékhatása is (akár a gyógyszereknek), azonban ez nagyon kellemes; csinosabbak leszünk. A divatos testépítő módszerekkel szemben nagy előnye, hogy könnyített formában is lehet végezni, így a kevésbé erős emerek számára is lehetődéget ad. A gyakorlatok pontos végrehajtása, viszont figyelmet igényel. El tudom képzelni, hogy egy jó fizikai képességekkel rendelkező ember számára is problémát okozhat kezdetben a Pilates doboz folyamatos megtartása és a helyes légzés. Már mást is hallottam erről panaszkodni amikor beszélgetésünk a fogyásra és a Pilates-re terelődött. Sajnos a probléma az, hogy gyors megoldásra vágyunk. Próbáltam keresni a lakóhelyemen Pilates stúdíót, de csak efféle hirdetéseket találtam: Fitness-Pilates, Aerobick-Pilates, Pilates óvodásoknak. Mit mondjak erről enyhén szólva komolytalan. Pilates állította, hogy ötven évvel megelőzte a módszere a korát. Attól tartok, hogy ez valamivel több is lehet, főleg ha félreértelmezik.
    Tényleg szerencsés embernek tartom mgam, hogy lehetőségem volt megismerni, és képes voltam meg is tanulni. Amikor a házi orvosnak említettem hogy Pilates gyakorlatokat végzek, az első kérdése az volt hitetlenkedve: “És meg tudta tanulni?”. Azt válaszoltam, úgy látszik sikerült megtalálnom a megfelelő tanítót. Annak viszon örültem, hogy legalább hallott a módszerről és nem beszélt le róla.
    Az idei enyhe tél jobban megviselt, a tavalyihoz képest többször volt légúti megbetegedésem, de a Pilates-sel ezt is könnyebben tudtam átvészelni.
    Szeretettel: Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

CAPTCHA Kép

*