És akkor mit egyen a gyerek??? – Főzz okosan … az egész Családnak!!!

Vannak szituációk, amikor nem feltétlenül jelent előnyt, hogy az ember lánya –szakmája „melléktermékeként” – pontosan tisztában van azzal, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy „egészség” legyen!  Itt van mindjárt a sport: tudjuk, hogy kell, mégis kevesen csináljuk! Hát ha még az ember saját gyerekéről van szó, hogy rávegye a mozgásra … Hogy a táplálkozásról már ne is beszéljek!!!

Mert akkor most mi is az egészséges??? Rengeteg irányzat, információ dömping … minden gyártó és iparág – érthető módon – a saját terméke egészséges voltát hangsúlyozza (az azért már nálam is „kiverte a biztosítékot”, amikor egy ismert gyorsétterem lánc, amelyről mindnyájan tudjuk, hogy étkei bárminek, csak egészségesnek nem nevezhetők, tette ugyanezt …)!

Az ember lánya, különösen ha sok, persze eltérő ízlésű, éhes csemete (+egy Férj) száját kell finom és egészséges étkekkel „betömnie”, ez a kérdés mindig a toplista első helyén áll:  MI LEGYEN HOLNAP AZ EBÉD? MIT FŐZZEK? Mit adjak a gyerekemnek, hogy ő felnőtt korában ne a túlsúlyos, a rossz táplálkozási szokásokat gyermekkorban magukévá tevő felnőttek csoportját gyarapítsa? HA ÉDESANYA VAGY, ÁTÉRZED ENNEK A FELELŐSSÉGÉT!

Nati 10 hónapos. Nagyon is érzem a bőrömön a kérdés jelentőségét!!! Most alakul az ízlése, aminek formálásában nekem is óriási a szerepem! Mit adok a kezébe? Mit főzök neki? Amíg csak anyatejen élt, nagyon boldog voltam, mert tudtam, hogy a legjobbat kapja, amit csak adhatok Neki. Sajnos azonban 6 hónapos korában – magától – felhagyott a szopizással (igen, ilyen is van – hiába határoztam én el, hogy márpedig „ha a fene fenét eszik is, Őt 1 éves koráig szoptatni fogom!”, sajna, Ő máshogy döntött) és kezdődtek a „gondok” … A gyümölcs még csak hagyján, mert azt imádja! Viszont nagyon rövid időn belül kiderült, hogy – a Nagyfiam által csak „se-íze-se-bűze-geműzének” nevezett –  gyári bébiétel nem az ő ízlésének megfelelő: étkezések során inkább kifelé, mint befelé csúszott a „cucc” …

 Így egyértelművé vált számomra, hogy én fogok főzni Neki … is – minden nap. Meg mindenkinek a Családban. Ami azért nagyon érdekes, mert a Férjem glutén- és laktóz érzékeny és nagyon szigorú diétát kell tartanunk, a nagy gyerekeim meg laktózérzékenyek (néha komoly lelkiismeret-furdalással küzdök, hogy én vagyok az egyetlen, aki bármit ehetne a Családunkban, de persze nem teszem, mert nem akarom kísértésnek kitenni őket).

Mikor a teljes kétségbeesés határán lavíroztam épp – hisz nem tudom az egész életem a konyhában tölteni, azt viszont szeretném, hogy a Család összes tagja finomakat és saját diétájának megfelelőt egyen – akkor találtam rá Frei Anitára és kismamatitkok.hu oldalra! Hála Istennek!

Az ott olvasott cikk – Hibák, amiket a szülők elkövetnek gyermekeik táplálása során  – engem is mélyen elgondolkodtatott: én vajon melyiket követem el (jajj, egyiket sem szeretném!!!)

De azt is tudtam, hogy – mivel sokan vagyunk a Családban – valahogy nagyon gyorsan és hatékonyan át kell vágnom ezt a gordiuszi csomót! Mert főznöm pedig kell, ez tiszta sor. Hogyan főzzek minden nap finomat és egészségeset úgy, hogy nem kelljen egész nap a konyhában állnom?

Anita – aki gyakorló anyukaként tudja, hogy a nőknek egyszerre sok területen kell megfelelniük, ám úgy gondolja, hogy az egészség és a táplálkozás jelentősége emiatt nem szorulhat háttérbe – receptjei, amelyekkel először a Blikk Nők Konyhájában találkoztam, 100%-ban meggyőztek arról, hogy mindez lehetséges (természetesen a Család mindenféle érzékenysége miatt az egyes hozzávalókat a receptekben néha módosítanom kell pl. liszt helyett rizslisztet használok, tej helyett pedig fele-fele tejszín-víz keveréket)! Ráadásul Natinak sem kell teljesen külön főzöcskéznem, mert néhány apró trükkel a Család kosztját az Ő számára is alkalmassá tudom tenni.

Ezután már kérdés sem lehetett számomra, hogy a „Főzz okosan” című kiadvány Anita tanácsaival és receptjeivel kell nekem és bár nem szakácskönyv a formátum, de sokszor fordulok „hozzá”, ha kifogyok a receptötletekből :)!

A CD-formátumú kiadványban rengeteg hasznos dolgot találhatsz, akár várandós Kismama, akár szoptatós Anyuka vagy, de kisdedek hozzátáplálásához, kisgyermekek és az egész Család egészséges étkezéséhez is iránytűként szolgálhat! És ami miatt nekem –aki egészen kb. 1 évvel ezelőttig nem voltam az a kimondott konyhatündér típus 🙂 – az egész kincset ér, hogy KONKRÉT RECEPTÖTLETEK garmadáját is megtalálod benne! Ha álltál már tanácstalanul a tűzhely előtt, azt hiszem, ennek jelentőségét Számodra sem kell ecsetelnem 🙂 …

Úgyhogy mostanság már kicsit sem „mumusom” a főzés – még így sem, hogy menet közben ennyi igénynek és szigorításnak kell megfelelnem – sőt, arra is rájöttem, hogy főzni jó! Néha már „kreatívkodok” és élvezem is :)! Köszi, Anita!

Ha Te is szívesen  megismerkednél a „Főzz okosan” tanácsaival és kipróbálnád Anita receptjeit, a kiadványt itt találhatod: 
Főzz okosan!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

3 válasz

 1. dr. Filippo Ongtaró

  dr. Filippo Ongaro helyesen a neve. elírásokért elnézést.

 2. Kedves Ági!

  Pusztán egy érdekessségre kívánom felhívni a figyelmet. dr. Filippo Ongtaró az Úgy egyél, hogy jól legyél című könyvében, egy nyúlfarknyi részben a csecsemők, elválasztás utáni táplálásáról is ír (nem receptek). Szerintem bármilyen táplálkozási elveket követ valaki, hasznos lehet ez is. A könyvében a 202-204 (v205) oldalig, tehát alig pár oldalon keresztül foglalkozik a témával.

  Van benne egy táblázat is, a csecsemők táplálására korcsoportonként, a szerző azt írja, hogy gyakorlatban már évek óta a kanadai vancouveri központi kórház Táplálkozási és Allergiaklinikájának a táblázatát hasznnálják (gondolom, nem hazánkban…). A táblázat benne van a könyvben, ami nem másról szól, mint az egyes ételféleségeket melyik hónapban vezessék be, stb. Tehát, meg van adva pl. , hogy mely zöldség gyümölcsfélét feleht bevezetni x korban, mely újabb zöldségek majd gyümölcsök vezethetőek be x+ korban, stb.(Természetesen benne van a könyvben az anyatej fontossága is, de a táblázat az elválasztás korszakát élő anyukáknak segítség lehet, stb).
  Bár, egy 10 hónapos gyermeknél, talán már le van a java úgy is zongorázva 🙂

  Viszont egy nagyon érdekes dolgot is ír Ongaro, ami gyakorló anyuka ismerősömnek sem jutott eszébe magától. Idézek Ongarótol, talán azoknaek lehet még nem túl késői, érdemi infó, akik most kezdik az anyatej mellé a hozzátáplálást:

  “Célszerű a zöldségeket a gyümölcs elé helyezni, így a gyerekek előbb a zöldségekben lévő cukrot tanulják meg értékelni. Ennek köszönhetően, majd később sem utasítják el a zöldségeket, és nem keresik a túlzottan édes ételeket.”

  Folytatom rövid szakaszon: “Bár a hal nagyon egészséges, a kicsikben immunválaszt válthat ki, ezért 12 hónapos korig ajánlatos kerülni. Jobb, ha minél előbb rászoktatjuk gyermekeinket az egészséges táplálkozásra, mert gyermekeink minél nagyobbak, annál nehezebben megy majd. A gyerekek sokkal könyebben áldozataivá válnak az egészégtelen és elhibázott táplálkozási szokások kialakulásáért feleleős reklámoknak.
  Az elválasztás után apránként szoktassuk hozzá a csecsemőt az új táplálákhoz, eleinte elég, ha 2-3 kiskanállal próbálkozunk. Nem kell sietni! Sokkal fontosabb megfigyelni hogyan reagál, és ha nincs semmi kellemetlen tünet emelhetjük az adagot…Ne erőltessük az evést! Bízzunk a gyerekek megérzéseiben, és abban, hogy a szervezetük pontosan jelzi, mikor mire van szükségük.”

  Remélem az idézetben van olyan, ami elgondolkodtató lehet-független attól, ki milyen étkezési elveket követ. Ági nyilván tisztában van fentiek jó részével többgyermekes anyukaként, tehát inkább azoknak lehet hasznos írásom, akik első gyermekkel, most kezdik az elválasztást.

  Az adott fejezetben azzal zárja gondolatait, amikor az elválasztás lezárul, továbbra is oda kell figyelni a táplálkozásra, felhívja a figyelmet, hogy sok szülő az első időszak odaadó táplálása után, érthetetlen módon nem fordít figyelmet arra, hogy később milyen vackokat eszik a gyerek. Sok az elhízott gyerek.

  A könyv alapvetően nem csecsemőkről, nem kicsikről szól, csak megemlékezik nagyon röviden róluk is.

  Éva hozzászólását is olvastam, rá reflektálok több mindenben. Nem tagadom Ongaro szimpatikusabb nekem, mint Szendi Gábor, hiszen Ongaro Szendivel szemben képzett szakember, nem egészen más végzettséggel bírva ír nem saját szakterületéről. Így én a paleoból azt fogadom meg (saját életemre vonatkozóan), amit átfedésben vannak az Ongaro könyvvel. Sok együttjárás van, de van különbség is a paleo táplálkozással.

  Ám, amit még én is jó szívvel ajánlok Szendi Gábortól bárkinek, az a Mezei Elmirával írt szakácskönyvei, mind kettőt. A paleot is ismerteti röviden, lényegretörőbben benne (nagy szó, mert egyéb könyveiben szerintem számos alkalommal csak csapong, -én is csapongok most, de legalább nem könyvet adok ki, pusztán egy kommentet írok.

  Elmira számos finom recept ötletet ad, ami az egész család étkezésére hasznos lehet, de nem kifejezetten picigyermek szakácskönyv (nagyobb gyereknek jó, aki már úgy étkezik, mint a szülei), szerintem semmiképpen sem az elválasztás kori, ill. az azutáni időszak étkezésről szól!

  Szerintem egy 10 hónapos gyermek étkezésén agyaló anyuka, nem feltétlen tud a Szendi-Mezei könnyvvel érdemben mit kezdeni, független attól, hogy garantáltan laktóz és gluténmentes ételek vannak benne. Egy 10 hónapos gyerek még nem úgy eszik, mint egy felnőtt! Hiszen ebben a korban még nem lehet bevezetni az összes zöldség, gyümölcs, ill. húsfélét! Hiába a finom receptek, ha a receptek egy jelentős része tartalmaz olyan ételcsoportot, ami egy évesnél kisebbeknél még nem vezethető be az étrendbe. És vannak olyan dolgok, amik csak 24 hónaposnál idősebbeknél vezethető be (pl. kókusz-, és mandulatej, diófélék, magvak).

 3. Kedves Ági!
  Kb. másfél éve realizáltam, hogy a tejérzékenységem mellé glutén érzékeny is vagyok (viszketés, gégeödéma, stb.)
  Erre akkor jöttem rá, amikor kezembe került Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás c. könyve. Egy éjszaka alatt elolvastam és elkezdtem Gábor tanácsai szerint enni, de azért nem 100%-ban.
  Az idén januárban voltam dr. Tóth Csaba paleo klinikáján Sárváron, ahol sokat tanultam és azóta teljesen betartom a paleolit táplálkozás irányelveit, mégpedig a szigorúbbat, mert nekem arra van szükségem.
  Megismertem Mezei Elmirát is, aki remek recepteket ad közzé a blogjában és a könyveiben.Már vannak saját receptjeim is. Csodálatosan finom dolgokat eszem és azóta nem hízom, egy nagyon keveset fogytam is, nem kell többé Claritin és egyéb allergia ellenes szerek, jól vagyok.

  Gondoltam is, hogy javaslom Neked, hogy hívj meg valakit, aki erről tartana beszélgetést. Hát most adok néhány linket és ha találkozunk, sokat mesélek Neked, ha szeretnéd, mert nekem már komoly tapasztalatom van.

  Szeretettel üdvözöl
  Éva

  ajánlott linkek:
  http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas
  elmirapaleokonyhaja.blogspot.com
  http://www.tenyek-tevhitek.hu/dr-toth-csaba-paleo-orvos.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük