Férfiak

OK, hajlandó vagy elgondolkodni ezen a Pilates dolgon – legalább egy próba erejéig. Szívesen olvasnál olyan cikkeket is, amelyek segítenek, hogy összeálljon a kép egyéb dolgokban is: pl. érdekel a pulzuskontroll, az egyes edzészónák és intenzitások kapcsolata, vagy a recept a jó kondihoz? Akkor olvasd el a kimondottan férfiaknak szóló “Izomból” csomag írásait, ahol csupa férfias témát tárgyalunk:)!

 

[post-content id=592]

 

Objektív, pilates-történeti tények, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a Pilates férfiaknak is való:

  • Joseph Pilates férfi volt. Ez vitathatatlan tény:)!
  • Azok az 1. Világháborús sérült katonák, akiket Man szigetén egy kórházban ápolt és akik számára rehabilitáció céljából a Cadillac gépes gyakorlatok zömét kifejlesztette, szintén férfiak voltak.
  • Az 1. Világháború kirobbanásakor Pilates épp Angliában tartózkodott. Német lévén, több honfitársával egyetemben, ellenségként nagyon hamar internáló táborban találta magát. Az itt bezárt sok-sok férfi Joseph ösztönzésére elkezdett vele együtt edzeni (a matrac gyakorlatokat végezték) – ennek köszönhették, hogy a fogolytáborban úgy vészelték át a lakosságot megtizedelő nagy spanyolnátha járványt, hogy a hajuk szála sem görbült!
  • Pilates – aki maga profi boxolóként is megállta a helyét – angliai tartózkodása során Módszerével edzette és önvédelemre is tanította a Scotland Yard rendőreit!
  • Németországba történt visszatérését követően 1926-ban felkérték, hogy az új német hadsereget hozza fizikailag a topra a Contrology-val, amit – megrögzött pacifistaként – visszautasított és inkább az USÁ-ba emigrált.
  • Rövid időn belül Manhattanben, a new yorki balett épületében megnyitotta saját mozgásstúdióját, amely a sérült balett táncosok zarándokhelyévé vált. A férfi táncosok is sűrűn látogatták Pilates foglalkozásait, mert Joe bácsi minden alkalommal „csodát” tett velük:) …
  • A jelenkor legnevesebb klasszikus Pilates mesteredzői között számos férfit találhatsz: Peter Fiasca, Bob Liekens csak néhány közülük.
  • Az amerikai kontinensen a tipikus férfi sportágak képviselői között is roppant elterjedt a Pilates módszer, amelyet felkészülésükhöz kiegészítésképp alkalmaznak. Pilateseznek az NBA kosarasai, az NHL jégkorongozói, az atléták, a tornászok, a golfozók, a teniszezők, no és persze a balett táncosok …

Ez talán elég „bizonyíték” arra, hogy a Pilates férfiaknak is való!

 

Miért van szükséged férfiként a Pilatesre? Mit ad Neked ez a módszer?

 

A férfiak genetikailag erősebb, ám kötöttebb izomzattal rendelkeznek, mint a nők! Arról nem is beszélve, hogy a fiúk sokkal többet ülnek – autóban, számítógép előtt – mint a lányok. Nagyon gyakran már egész fiatal korban, szinte észrevétlenül, megkezdődik az izomrendszer egyensúlyának felborulása: a tónusos izmok rövidülése, a fázisosak gyengülése. Mindezt tetézi, hogy a fiúkra, sajnos, még mindig elég ritkán jellemző, hogy alapos nyújtással “koronáznának meg” egy edzést – tisztelet a kivételnek … Ez pedig az izmok további rövidüléséhez vezet.

 

Ha van kedved, végezz el egy tesztet velem!

 

Ülj le terpeszülésbe, húzd ki Magad és próbáld nyújtva tartani a térded! (ez még csak a kiinduló helyzet:-)) Most hajolj előre a két lábad közé, amennyire csak tudsz, úgy, hogy a térded nyújtva tartod! Tudom, tudom, majd szétszakad belül a combod (= lerövidült combközelítők); hátul “húz” a lábad (=lerövidült combhajlítók); és esetleg még a derekad is fáj (=lerövidült ágyéki gerincszakasz)! Hány éves is vagy? Ne gondold, hogy ez a normális; hogy ennek így kell lennie! Igenis előre kéne tudnod hajolni nyújtott térddel és menni is fog!
Erre való a Pilates!

 

És tudod, hogy miért kell elkezdened most, amíg nem késő? Mert a helyzet egyre csak romlani fog (“A test, amellyel rosszul bánnak, nem felejti a múltbeli nemtörődömséget! Végül teljes figyelmet követel.” J.P.): most még lehet, hogy nem érzel fájdalmat, de ha nem dolgoztatod az izmaid, mindegyikkel az fog történni, amire hajlamos! Vagyis a gyengülésre hajlamosak gyengülni fognak (hátizmok!!!), a rövidülésre hajlamosak meg rövidülni! Az izomegyensúly felborulása pedig hátfájdalmakhoz, gerincbántalmakhoz pl porckorongsérvhez vezet. Ezt Te sem akarod, ugye?

 

Péter hátának nagyon jót tesz a Hattyú előkészítő gyakorlat ...
Péter hátának nagyon jót tesz a Hattyú előkészítő gyakorlat …

 

Nos, kedves férfi Olvasóm, van kedved kipróbálni?
Ha pedig további tudásra szomjazol, vagy hasznos információt szeretnél, hogyan és mit eddz, töltsd le az „Izomból” csomagot (nem csak Pilatesről írok benne, sőt!) és látogass el a „Blogba”, ahol kimondottan férfiaknak szóló cikkeket is találsz!

Pilatesre fel :)!

Üdvözlettel: Ági

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük