Fiatal anyukák

Szeretnéd, ha kismamaságod hónapjait aktívan, testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan élhetnéd meg. Mégis mit tornázz – tornázhatsz-e egyáltalán – pocakkal? Milyen változások mennek végbe a testedben várandósságod 9 hónapja alatt, amit a mozgás során sem szabad figyelmen kívül hagynod? Pilatesezhetsz-e pocakkal? S mi lesz Veled szülés után? Hogyan nyerheted vissza leghamarabb szülés előtti formád? Ha foglalkoztatnak ezek a kérdések, a Kismama-Kalauz pont Neked szól! Mivel bennem is friss még a várandósság/szülés/szülés utáni regenerálódás élménye, igyekeztem összes tudásom és tapasztalatom belesűríteni, hogy átadhassam Neked …

 

Ha pedig kisgyermekes Anyuka vagy – ami, ugye, minden kismama sorsa:) – már más dolgok foglalkoztatnak! Nálad gyakran az idő a szűk keresztmetszet: ha egy nap 36 órából állna, azt is simán ki tudnád tölteni, annyi a tennivaló … Szeretnél minél előbb megszabadulni a rajtad ragadt “babahájtól”, no meg a szétnyílt hasizmaidtól és jó lenne néha Magadra is több időt fordítani egy kicsit … a hátad is gyakran fáj a sok gyerekcipeléstől! Megajándékozhatlak a Fitt-Anya Csomaggal, amelyből sok-sok ötletet meríthetsz, mit hogyan csinálj, hogy jusson is, maradjon is :)? Ebben a csomagban a kismamaság első percétől a szülés utáni formába lendülésig vezetlek végig, ha Te is úgy akarod! S ha további és folyamatos motivációra vágysz, olvasd a blogot (benne Ági Kismama-Naplóját és Szülés utáni Fogyásnaplóját) és kövess minket a Facebook-on is – megéri :)!

 

[post-content id=574]

Te hová tartozol? Kattints és olvasd el, amit Neked írtam!

 

Kismama vagyok

„Mit mozogjak, ha babát várok?”- töpreng sokszor a kismama. Nem kell fitnesz királynőnek lenned ahhoz, hogy fitt és formás kismama légy!
A médiából a kismamákra ömlő, gyakran teljesen hibás (és káros) kismama képet közvetítő “sztár-sztorik” sok várandós nő önbizalmát elveszik – ami nem is csoda! S ahelyett, hogy élvezni tudnák ezt a csodálatos 9 hónapot, az életük folytonos aggodalomban telik, hogy többet híztak, mint X.Y. Részemről nem vagyok a végletek híve – az arany közép itt is jó lesz nekünk:)!

 

A babavárás NEM BETEGSÉG – hanem MÁS-ÁLLAPOT. Egy teljesen természetes, csodákban gazdag, áldott 9 hónap! Tudom, hiszen a 3. gyermekünk nem is oly’ rég született …

 

Ez alatt az idő alatt – ha várandósságod a “normál mederben” zajlik, vagyis egészséges, probléma-mentes – a józanész határain belül és tested természetes visszajelzéseire odafigyelve nyugodtan mozoghatsz.

 

E 9 hónap alatt a mozgással semmiképp se legyen az a célod, hogy:

 • életed csúcsformáját érd el és felkészülj a Budapest maratonra:)!
 • a sporttal biztosítsd, hogy minél kevesebbet hízz! Ez megbosszulja magát …
 • csodájára járjanak, “milyen jól nézel ki” és milyen fitt kismama vagy, miközben a baba nem biztos, hogy olyan jól érzi magát a pocakodban …

Célod a sporttal “mindössze” annyi legyen, hogy jobban érezd Magad a bőrödben! Mert ha Te jól vagy, a kisbaba is pont úgy érzi magát:)!
A mozgás segítségével magasan tarthatod energiaszinted, amely különösen akkor fontos, ha nem az első babád várod és a Család többi tagjának szüksége van Rád! Elkerülheted a kismamákat oly’ gyakran kínzó derékfájást és lábdagadást, a megfelelő torna végzésével pedig megkönnyítheted a vajúdást és a szülést és felgyorsíthatod tested szülés utáni regenerálódását!

 

Mi is az a “megfelelő torna”?- avagy milyen sportágakat űzhetsz várandósan is biztonsággal?

 • az úszás remek, hisz kíméli az ízületeid, a víz nyomásának köszönhetően pedig megindul a folyadékáramlás a kötőszövetektől az erekbe, így csökken az ödéma-képződés rizikója
 • a szobakerékpározás, kényelmes, “nyugdíjas” tempóban szintén igen barátságos
 • sok és nagy séták – jobb nem is kell az ideális keringésért:)
 • intimtorna, amellyel a gátizmaid készítheted fel a szülésre
 • és természetesen Pilates, amely segítségével megőrizheted erőd és ruganyosságod, s abban is biztos lehetsz, hogy a hasizmaid szülés után sokkal hamarabb “magukhoz térnek” majd – miközben fent megnevezett célokat is maximálisan eléred vele!

 

Mi az, amit felejts el?

 • kerüld a túlzott terheléssel, megerőltetéssel járó sportágakat; aerob terhelésed felső határa az életkorod szerinti max. pulzusod 70%-ánál ne legyen magasabb!!!
 • eszedbe ne jusson vadvizi evezni, küzdősportban, vagy labdajátékban részt venni!
 • kerülj mindenféle rázkódással, ütődéssel járó sportot (igen, az aerobic és a step is ilyen, de még a futás is) és a hasprés jellegű mozdulatokat!
 • a 6. hónaptól kezdődően ne ejtőzz túl sokat hanyattfekvésben, mert ilyenkor a méh és a magzat súlya összenyomja az alsó testből a vért a szívbe visszaszállítani hivatott vena cava-t (a nagyvérkör fő gyűjtőerét), ami hirtelen vérnyomás eséshez vezethet az anyánál, a babánál pedig a lepény keringésének romlását okozhatja!

 

Még egy dologra hadd hívjam fel a figyelmed! Ez az egész, amiről fentiekben írtam, akkor vonatkozik Rád, ha várandósságod teljesen panaszmentes!!! Bármely probléma esetén – pl. méhnyak elégtelenség, veszélyeztetett terhesség, szívbetegség, fájdalom, vérzés, ikerterhesség stb. – csakis orvosoddal egyeztetve és szakember felügyelete alatt végezhetsz bármit! Eszedbe ne jusson “partizánkodni”!!! És akkor végül, de nem utolsósorban…

 

PocakPilates – mostantól otthon is!

 

Kismamák számára nem sok, otthon biztonsággal végezhető torna van, sajnos! Ez a tény inspirált arra, hogy – miközben 3. gyermeket vártam – megosszam Veled és elérhetővé tegyem Számodra azokat a leghatékonyabb és kismamák által is biztonsággal végezhető Pilates gyakorlatokat, amelyekkel igyekeztem én is “karbantartani” magam a 9 hónap alatt.

Így született meg a “PocakPilates Simonfi Ágival – Fitt várandósság kismama Pilates gyakorlatokkal” DVD, amely Neked is segít abban, hogy a kismamaságod alatt jól érezd Magad a bőrödben:)! A DVD-t a webshopban találod, ahol bele is nézhetsz …
A Neked szóló, ajándék “Kismama Kalauzt” – benne a 10 legjobb tippel, hogyan lendülj formába szülés után – az oldal tetején, a Fitt-Anya Csomag részeként szerezheted meg …

 

Kisgyermekes Anyuka vagyok

Magadra ismersz?

 

Az életed tele van feladatokkal. Persze, rengeteg szépséggel és feledhetetlen pillanattal is, de erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a nagy rohanás közepette … Néha az az érzésed, hogy ha a nap 48 órából állna, az sem lenne elég? Én is épp ebben a cipőben járok, ezért pontosan átérzem a helyzeted :)!

 

A gyerekek „logisztikája”, ovi, iskola, főzés, háztartás, bevásárlás… Férj! Ja, hogy saját magad? Arra már se időd, se energiád! Pedig minden Család motorja az Édesanya! Ha Ő kiegyensúlyozott, türelmes, mosolygós, az egész Család hangulata olyan lesz. Sajna, az ellenkezője is igaz!

 

Úgyhogy muszáj Magadra is időt fordítanod! Keress segítséget: ha Apuka nem tud besegíteni, nagymama nincs a közelben, bébiszitterre nem szívesen bízod a gyereket, fogj össze néhány anyukával és felváltva vigyázzatok egymás gyerekeire, amíg a másik elcsen magának egy órát a napból! 1-2 óra nem a világ, a gyerek sem áll meg a lelki fejlődésben, ha egy kisimultabb Édesanyát kap vissza egy óra múltán… Menj és töltődj: tornázz, menj el egy masszázsra, vagy csak sétálj egy kicsit (az semmibe nem kerül, de a hatása fantasztikus tud lenni…)!

 

Szerinted az ideális nő…

 

Minden feladatát tökéletesen ellátja. Jól szervezett és türelmes. Külsejét illetően ápolt és csinos, aki alkatának és stílusának megfelelően öltözik. No és persze energikus, elégedett és boldog – és elfogadja azt, hogy amíg kicsi(k) a gyerek(ek), az ő legfontosabb feladata az ANYASÁG.

 

Ezzel szemben itt vagy Te, aki még mindig magadon hurcolod azt a néhány kilót, ami a szülés után rajtad ragadt – vagy ha épp most nézel anyai örömök elébe, akkor már előre azon aggódsz, hogy mennyi marad rajtad – és folytonos szélmalomharcot vívsz az idővel!!! Gyakran érzed magad agyonhajszoltnak, fáradtnak, mert túl sok a teendőd és nem egyszer küzdesz lelkiismeret-furdalással, mert már megint nem játszottál annyit a gyerekkel, amennyit szerettél volna, vagy mert megint türelmetlen voltál.

 

Segítség!!! Mi lesz így Veled??? Ugyan kinek van ideje tornára elrohangálni, mikor a gyerek felügyelet folyamatos gondot okoz? Hidd el, nem vagy egyedül! Egy egész csomóan küzdünk ezzel a problémával – és van megoldás!

 

Te és a Pilates…

A Pilates az a torna, amelyet minden kismamának és kisgyermekes Anyukának végeznie kéne!

Ha kismama vagy, azért, hogy jobban érezd Magad a bőrödben! Mert ha Te jól vagy, a kisbaba is pont úgy érzi magát :)! A Pilates segítségével magasan tarthatod energiaszinted, amely különösen akkor fontos, ha nem az első babád várod és a Család többi tagjának szüksége van Rád! Elkerülheted a kismamákat oly’ gyakran kínzó derékfájást és lábdagadást, a megfelelő torna végzésével pedig megkönnyítheted a vajúdást és a szülést és felgyorsíthatod tested – különös tekintettel hasadra és medencealapi záróizmaidra – szülés utáni regenerálódását!

Kisgyermekes anyukaként pedig a Pilates segítségével rekordidő alatt visszanyerheted régi formád, elkerülheted a sok dolog és a túlhajszoltság miatt gyakori hátfájást…

 

Rita - aki azóta egy tündéri kisfiú boldog anyukája - 8 hónapos kismamaként a Sellőnyújtást végzi velem ...
Rita – aki azóta egy tündéri kisfiú boldog anyukája – 8 hónapos kismamaként a Sellőnyújtást végzi velem …

 

Látod, nekik sikerült! Neked miért ne menne? Itt van Neked a „Fitt-Anya Csomag” amelyben rengeteg hasznos tippet összegyűjtöttem Neked, mit és hogyan tornázz, hogyan lehet újra „álomhasad” és hogy kerüld el a hátfájást. S ha ez megvan, már „csak” mozogni kéne:)…

 

Tudom, hogy folytonos időzavarral küzdesz (nekem is van 3 lurkóm) … Erre is van megoldás :), hisz az Ágipilates Neked szóló DVD-ivel ki sem kell tenned otthonról a lábad, mégis tudsz tornázni:

 • Kismamáknak: PocakPilates Simonfi Ágival / vagy „Formában Pilatesszel szülés előtt, szülés után” csomag
 • Kisgyermekes, folyamatos időhiánnyal küzdő, “agyonhajszolt” Anyukáknak az időtakarékos Pilates DVD: „Pilates 13 – mindennapi Pilatesed napi 13 percben”

Ha pedig úgy érzed, a szimpla DVD-nél többre van szükséged, hogy látványos eredményt érj el, a „Bombanő születik!” komplex átalakító program, vagy egy Ágipilates tábor megadhatja Neked a kezdő löketet a teljes átalakuláshoz:)!

 

Ha fenti idézetek még mindig nem győztek meg, hogy Neked is sikerülhet, járj utána: a Rólunk – Így írtok Ti … menüpontban elolvashatod, melyik „sorstársaddal” mi történt a Pilates, a táborok, vagy a Bombanő születik! program hatására:)…

 

Kérdésed van? Az „Edző válaszol” rovatban sok-sok kérdést és a rájuk adott válaszokat is megtalálhatod! Ha olyat kérdeznél, amire nem találsz választ, csak írj nekem az agi@agipilates.hu mail címre! Örülök, ha segíthetek! Remélem, egy napon személyesen is megismerjük majd egymást!

Szeretettel: Ági

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük