Fitnesz gyorsteszt “kötélidegzetűeknek” – csak akkor vágj bele, ha nem félsz szembesülni az igazsággal …

Eljött az igazság pillanata: a tavasz a mozgás elkezdése, a méregtelenítés, a fogyás legideálisabb időszaka! Ha Te is szívesen belevágnál (mert nyárra azért nem ártana jól kinézni), nem árt felmérned, hol állsz most :)!

Az alábbi tesztet játékos kedvű olvasóimnak raktam össze, viszont a tartalma korántsem játék! Komoly és hiteles tükröt tart majd eléd jelenlegi fizikai állapotodról. Készen állsz? Akkor HAJRÁ!

Mely állítások igazak Rád? Válaszold meg az alábbi 13 kérdést és jelöld magadnak: ahol kell, számolj, vagy végezd el a feladatokat! Sok sikert :)!

 

1. “Testsúlyom ideális, vagy közel áll ahhoz.”  

Ideális testsúlyod így számolhatod ki:
Ideális testsúlyod = magasságod (m)2 x (5 x csuklókerületed – 10) / 3
(ha csuklókerületed kisebb, mint 14 cm, számolj 14-gyel, ha nagyobb, mint 17 cm, számolj 17-tel)

IGEN – NEM

2. “Derék – csípő hányadosom alapján nem tartozom a veszélyeztetettek közé.”

Derék/csípő (cm) < 0,85 nőknél, < 1 férfiaknál

IGEN – NEM

3. “Nyugalmi pulzusom 60-80 ütés/perc között található.”

(A nyugalmi pulzust vérnyomásmérő, vagy pulzusmérő óra segítségével mérheted meg. Ha ilyened nincs, tedd a jobb kezed mutató-középső-és gyűrűs ujját a nyakad bal oldalára, ahol – közvetlenül a torkod mellett – egy kis bemélyedést találsz. Itt fut a nyaki fő verőér. Nyomd rá az ujjaid és számold az ütéseket, legalább 20 mp-en keresztül – az eredményt szorozd meg 3-mal!)

IGEN – NEM

4. “Elégedett vagyok az alakommal.”

IGEN – NEM

5. “Nem hiszek a fogyókúrában és nem is szoktam fogyózni”.

IGEN – NEM

6. “Igyekszem kiegyensúlyozottan, rendszeresen, egészségesen táplálkozni; és nem nassolok túl sokat.”

IGEN – NEM

7. “Heti legalább 3-4 alkalommal, rendszeresen végzek testmozgást, minimum 30-45 perc/alkalom időtartamban.”

IGEN – NEM

8. “Nem fulladok ki, ha fel kell gyalogolnom a 3. emeletre, vagy le kell nyomnom egy sprintet a busz után.”

IGEN – NEM

9. “Képes vagyok nyújtott térddel előrehajolni és lerakni a tenyerem a talajra.”

IGEN – NEM

10. “Nem okoz gondot hátrafordítani a fejem és mindezt képes vagyok csak nyakból csavarva megoldani (a törzsem csavarása nélkül)”

IGEN – NEM

11. “Meg tudok csinálni legalább 15 felülést 30 mp alatt.”

Ehhez szükséged lesz egy segítőre, vagy csak akaszd be a lábad valahová, hogy fix legyen!
(Így végezd: hátadon fekszel, térdek 90 fokos szögben behajlítva, talpak a talajon. Lábak fixáltak, a párod tartja.Kezek tarkón. Óra indul. 30 sec. alatt annyi felülést végezz, amennyi megy – könyököd érinti a térded. Fontos:akkor való Neked ez a teszt, ha a felülést egyébként segítség nélkül is el tudod végezni (ha nem, gyorsan kezdj el Pilates-ezni)!)

IGEN – NEM

12. “Meg tudom csinálni az 1 lábas felállás székről tesztet.”

Szék kell hozzá :)! (Digitális teszt: vagy végre tudod hajtani, vagy nem. )

Végrehajtás: kezed összekulcsolva a mellkasod előtt, egyik lábad a talajon, másik kinyújtva és a levegőben, a 2 térded egymás mellett. Így próbálj meg felállni a székről a támasz lábaddal. A teszt sikeres, ha mind a jobb, mind a bal lábaddal fel tudtál állni és meg tudtad tartani az egyensúlyod 1 lábon. Ellenkező esetben nem az.)

IGEN – NEM

13. “Képes vagyok végrehajtani legalább 19 db könnyített fekvőtámaszt.”

(Végrehajtása: térdelőtámaszban vagy a talajon, majd kinyújtod a csípőízületet (vagyis a csípőd leengeded a talaj irányába). Tetszőleges kéztámasz (én jobban szeretem, ha az ujjaid előre néznek, mintha befelé, és hajlításkor a könyököd súrolja a törzsed), a derekad nem “lóg”, hanem alulról megtámasztod a hasizmaiddal (pilates-i Erőközpont), popsid feszes. Karhajlításkor mellkasod érinti a talajt, vagy nagyon közel van hozzá. A szabályosan végrehajtott ismétléseket számold!)

IGEN – NEM

Hogy ment :)? Lássuk az értékelést!

Mennyire legyek szigorú :)??? A Peak Pilates edzőképző programok záróakkordjaként az elméleti vizsgán 80%-ot kell teljesítenie a vizsgázónak, a gyakorlati részen és a tanításon 95%-ot (!), hogy a vizsgája sikeresnek minősüljön … Tudom, tudom: Te nem edző leszel, viszont az eredmény Rólad, saját fizikai állapotodról és – mintegy előrejelzésként – a jövőbeni életminőségedről is szól. Teljes életet csak testileg-lelkileg fitten, edzetten lehet élni (kutatásokkal alátámasztható tény, hogy a rendszeres sport a lelki állóképességet és a lelkierőt is növeli)!

Tehát, az értékelés:

13-12 IGEN válasz esetén: Gratulálok :)! Minden OK Veled, csak így tovább! Remek fittségi állapotnak örvendsz és nagy valószínűséggel tudatában vagy annak, mit hogyan kell csinálnod, hogy ez így is maradjon.

11 – és ez alatti IGEN válasz esetén: változtatnod kell! Méghozzá minél előbb. Mert “az a test, amellyel rosszul bánnak, nem felejti el a múltbeli nemtörődömséget – végül teljes figyelmet követel.” – mondta Joseph Pilates. Ugye, nem várod meg?!

S hogy mit sportolj? A Pilatest jó szívvel ajánlom :)!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

4 válasz

 1. Anita,

  Kedves Anita!
  Ne haragudj, hogy ismeretlenül belekontárkodom, de nem a székre kell ráállni, hanem egyik lábat a talajra támasztva felállni és megtartani magad álló helyzetben szintén egy lábon. Szerintem eu megy összecsukható széken is. Lehet, hogy az én összecsukható székem stabilabb.
  Üdvözlettel: kati

 2. nekem csak olyan székem van, amelyik összehajtható ha arra ráállok, leesek:)))
  de öt éve járok pilatesre, meg egyebet sportolni, talán oké vagyok.

 3. Kedves Ági!
  Az ideálishoz közeli súly fogalmába 6kg plusz belefér-e még? Az egészséges testsúly tartományában még bőven benne van, de szeretném a Te véleményedet is tudni. Ha a válaszod igen, akkor megvan a 12 igenem, csak a 15 felülés nem sikerült 30s alatt.
  Lassan két éve Piláteszezem majdnem minden reggel (Neked köszönhetően)és nagyon jól érzem magam.
  Szerettel: Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap