Fogyás Pilatesszel?

A bikini szezon kellős közepén járunk. Vagyis e kérdés most “húsba vágó”.  Persze, legyinthetsz, hogy most már úgyis mindegy – majd jövőre 🙂 … De sosem késő! És nem árt tudnod, mit várhatsz a Pilatestől! Lehet-e fogyni vele és ha igen, mit tégy, hogy Nálad is működjön :)?

 

 • Pilates, a “testszobrász”

A nők számára a fogyás és az alakformálás egy életen át tartó “project” (kivéve azt a néhány szerencsést, akinek az a problémája, hogy hízni akar :))! A bikini szezon kezdetén a helyzet általában “fokozódik” … Ez így van, volt és lesz! Nem egyszer az én szememben tökéletes alakú lányok is még “formálni” szeretnének magukon! Nem is tudom, hányszor szegezték már nekem a kérdést: “Jó, jó, de akkor most tulajdonképpen lehet fogyni a Pilatesszel vagy nem?!!!” Alábbiakban mindent, de mindent igyekeztem összegyűjteni arról, hogyan – és miért is – fogyhatsz a Pilatestől. Mert a válaszom határozott “IGEN”!

DSC01108

 

 

 • Karcsú, ruganyos test – a legjobb mellékhatás

Ez a mozgásrendszer NEM alakformálás célzattal került kifejlesztésre! Ebből is látszik, hogy nem nő találta ki 🙂 … Joseph Pilatesnek esze ágában sem volt alakot formálni gyakorlatrendszerével!

Fő célja kezdetben az volt, hogy visszanyerje az irányítást beteges teste felett (gyermekkorában asztmával és angolkórral küzdött). Később szerette volna saját magát, majd tanítványait megszabadítani fizikai “korlátaiktól” és a szellem erejével akart képessé válni a test és a mozdulatok teljes kontrollálására – ez maximálisan sikerült is neki! Akkor hogy jön a fogyás és az alakformálás a képbe?

A Módszer olyan jóra sikeredett, hogy ezt kellemes “mellékhatásaként” is felfoghatjuk :)! Ugyanis, ha a gyakorlatokat tökéletesen és precízen kivitelezed, olyan mélyrétegű izmok – főként a helyes testtartásért felelős mély törzsizmok – lesznek feszesek és ruganyosak, amelyek a mai, zömében ülő életmódot folytatódó embernél, sajnos, nem azok! A tónusban lévő izomzattól és a visszanyert helyes testtartástól – ha még egy dekát sem fogytál, akkor is – optikailag sokkal karcsúbbnak fog tűnni a tested! Mondhatnám úgy is, hogy a feszes izmok jobban “felveszik” a felettük elhelyezkedő kis zsírt. De itt nem állunk meg, hanem haladunk az IGAZI fogyás irányába!

 • Fogyás centikben

Ez itt az anatómia óra helye: tudod, nekem ez mániám. Azt szeretem, ha nem csak elfogadod, amit leírok – mert ugye, messziről jött ember azt mond, amit akar – hanem ismered a hátterét is – lett légyen az anatómiai, avagy élettani. Sokkal jobb, ha tudod, mit miért csinálsz, nem?!

Tehát, a Pilates az eddigiektől eltérő, teljesen más szemléletet csempész az edzőtermekbe: a “felpumpált”, bodybuilderes, a nyújtás hiánya miatt sok esetben merev izomzattal szemben ezektől a gyakorlatoktól erős, ám szálkás és ruganyos lesz izomzatod! Hogy a hajlékony gerincoszlopról és a mozgékony ízületekről már ne is beszéljek (tudtad, hogy a mozgásszervi panaszok civilizációs népbetegségnek számítanak? 30 éves kor fölött szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna már a háta…!) És vajon mitől lesz karcsúbb a derekad és feszesebb a combod?

A titok nyitja: a Pilates a nyújtott izmot erősíti! Nagyon sok, az erőkifejtés engedő fázisában lévő mozdulattal dolgozik, aminek következtében az izmok erősödnek, de nem rakódik rájuk felesleges izomtömeg! Ez különösen igaz a rugós ellenállással felszerelt, és itthoni “hódításukat” most kezdő, a jövőben várhatóan egyre elterjedtebbé váló Pilates gépek, a Reformer és a Cadillac esetében. (Ezekről hamarosan írok is a blogon.) Mit is jelent ez pontosan?

Minden dinamikus erőkifejtéssel járó mozdulatnak van egy legyőző és egy engedő fázisa. Legyőző, avagy más néven koncentrikus fázisnak nevezzük, amikor egy izom eredési és tapadási pontja közeledik egymáshoz, magyarán, az izom összehúzódik. Az engedő, avagy másképp excentrikus fázisban az izom eredési és tapadási pontja távolodik egymástól, vagyis az összehúzódott izom kontroll alatt megnyúlik. ILLUSZTRÁLOM, ne ijedj meg!

Képzeld el, hogy háton fekvésben vagy, plafon felé nyújtott lábad kis terpeszben, bokáid körül egy összekötött gumiszalag. Idáig megvan? Most nyisd a lábad nagy terpeszbe, miközben húzd szét a gumiszalagot (ez a legyőző fázis, szegény kis-közép farizmod számára!), majd lassan engeded vissza a nagy terpeszt, nem hagyva, hogy a kötél visszarántsa a lábad! Ez nehéz! Ez az engedő mozdulat, melynek alakformáló hatékonysága többszöröse a legyőző mozdulaténak! Ráadásul nem kell attól tartanod, hogy nagy “felpumpált” izmaid lesznek (mely gondolat egyébként jelentős számú, edzőteremben súlyzós edzést végző lány legnagyobb “mumusa” ). Izmaid “csak” erősödni fognak, miközben nem rakódnak rájuk felesleges “kötegek”! A Pilates tele van ilyen mozdulatokkal! Az eredmény?

Leolvadó úszógumi, szálkás izomzat és centikben mérhető fogyás! És még nincs vége!

 • Fogyás kilókban

Hadd szögezzem le: a Pilates nem egy tipikus kardio edzés! Egy klasszikus Pilates órán nem az a cél, hogy felvidd percenkénti szívveréseid számát a zsírégető zónádba, hanem hogy elsajátítsd a precíz mozdulat kivitelezést és a teljes testkontrollt, miközben Erőközpontod izmait erősíted. Ám az sem igaz, hogy a Pilates egy laza, tötyögős, “öregasszony” torna – Úristen, hányszor jöttek már hozzám órára az “itt majd jól kipihenem magam!” tévképzettel (csalódottan távozhattak…)! Olyan elképzelésekkel, hogy Pilatesben mindent lassan, lendület nélkül végzünk, úgy, hogy közben megalszik a tej a szánkban! Jaj, dehogy!

Az elején, amíg elsajátítod a precíz testtartást és tökéletes mozdulat kivitelezést, persze, hogy lassabban dolgozunk, bár a tötyögéstől ez is távol áll! Ilyenkor főként a szellemi erőfeszítéstől merülsz ki kissé. Néhányan itt feladják, mert ez elég melós dolog! Ugyanis olyan ideg-izom összeköttetéseket kell megteremteni és bejáratni, amelyek eddig nem voltak meg (ugyan, mikor kanalazod be úgy a hasad, mintha a köldököd oda lenne varrva a gerincoszlopodhoz? Hát, nem így járunk-kelünk a hétköznapokon, az biztos…! Pilatesben pedig ez a lényeg: tudod, az Erőközpont!) De aki kitart, annak nagy élményben lesz része! Az első órák küzdelmei után ugyanis a tartásbeli dolgok automatizmussá válnak és kivitelezésük, alapból, nem igényel annyi energiát! A felszabaduló energiát másra tudod fordítani! És itt jön a “mazsola sütibe” 🙂 …

A klasszikus Pilatesben – úgy, ahogy azt Joe bácsi is tanította – a gyakorlatokat sorozatban tanítjuk. A sorozatot fokozatosan, alkalomról-alkalomra gyakorlatonként bővítve építjük fel és sokáig gyakoroljuk – amíg tökéletesen nem megy. Ha ez megvan, akkor jöhet a – DINAMIKUS SOROZAT!

Képzelj el egy csoport embert, akik ismernek egy – mondjuk 20 gyakorlatból álló – gyakorlatsort. Mindenki pontosan tudja, mi után mi következik és miből hány ismétlést kell végrehajtani (jelzem, nem sokat, hisz ez a minőség és nem a mennyiség tornája) – ez hihetetlen biztonság érzetet ad az embernek! A gyakorlatsort az edző diktálta tempóban, mindenki csakis saját magára és a tökéletes mozdulat kivitelezésre koncentrálva – zene és gyakorlatok közti pihenő nélkül – végzi! Teszem hozzá, ez már csak nagyon rutinos és régóta együtt dolgozó, továbbá azonos szinten lévő vendégek esetén lehetséges, akik az alapokkal 200%-ban tisztában vannak! Ez kezdőként nem megy, de könyörgöm, senki nem úgy született, hogy “vágta” ezt a sorozatot – mindenki volt kezdő 1x! És akkor a dinamikus sorozattal fogyni is lehet?

Naná, hogy igen…! Néha közben felcsatolom magamra a pulzusmérő órát, és azt látom, hogy teljesen “jó helyen”, zsírégető zónámban vagyok – vagyis pontosan annyira dolgozik a szívem és a vérkeringésem (+ persze a tüdőm), mintha kocognék. Viszont ez mennyivel élvezetesebb! Márpedig – mint ahogy a neve is mutatja – a zsírégető zónában valami számodra igen fontos dolog történik!. Az izomsejtek energia szükségletüket a zsírsavak oxidációjából fedezik; vagyis – kicsit pongyola megfogalmazásban – zsírt égetnek! (Persze ez a folyamat, sajnos, nem rögtön, az edzés 1. percétől lép be – de ez is egy olyan témakör, amelyről többször írtam már) Ez kell nekünk! Különösen a bikiniszezon előtt. Meg közben. Meg után. Szóval mindig 🙂 …

Tehát hajrá! A cél adott! Először tónusossá váló izomzat és “optikai” karcsúság, majd sok-sok excentrikus mozdulat és a centinként leolvadó zsírréteg alól előbukkanó szálkás izmok (főleg a hasadra, csípődre és a combodra nem fogsz ráismerni!), majd fogyás kilo by kilo egy kis dinamikus sorozattal….

Jól hangzik, nem? Akkor mire vársz :)???

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

5 válasz

 1. Kedves Ági!
  Hormonkezelés miatt 6 év alatt felszedtem 30 kilót. Ebből az utóbbi évben kalóriaszámlálással lejött 15. 4. hete pilatesezek, nagyon élvezem, szinte újjászülettem. De. a fogyás megállt, sőt fel is szedtem 1.5 kilót. Ez normális vagy valamit rosszul csinálok?

 2. Kedves Ági!
  Lehet hogy most nagyon lükét kérdezek……Itthon kezdtem el és szeretnék továbbra is pilatesezni.Lehet valamit tudni a gyakorlatok sorrendjéről?Nagyon hálás lennék egy kis segitségért!
  Köszönettel,
  Erzsi

  1. Kedves Erzsi,

   Nem kérdezel “lükét” :). Mert igen, a klasszikus Pilatesben mind a matracon, mind a Reformeren VAN a gyakorlatoknak egy ideális sorrendje, amelyet Joseph Pilates dolgozott ki. A matracon mindig a Százas az első és a Fekvőtámasz az utolsó gyakorlat! A közötte lévő összes többi pedig attól függ, milyen szintről beszélünk (Kezdő, Középhaladó, Haladó)

   Az eredeti gyakorlat sorrendet, Pilates prezentálásában a “Pilates Biblia” c. könyveb találod: https://agipilates.hu/termek/pilates-biblia-a-konyv-amelyben-maga-a-mester-szol-hozzad/

   Remélem, tudtam segíteni egy kicsit. Ha bármely további kérdésed merülne fel, írj nekem bátran az agi@agipilates.hu címre.

   Szeretettel: Ági

 3. Kedves Ági!
  Két éve váltottam életmódot és egy éve végzek Pilates gyakorlatokat. Most jutottam el arra a szintre, hogy tudnék fogyni a Pilates-gykorlatoknak köszönhetően is. Pulzusméréseket végtem, a mérési eredmények a Pilatesnél és az úszásnál megegyeztek, és már a zsírégető tartományban voltak, tehát most jutottam el arra a szintre, hogy képes lennék a Pilates gyakorlatok segítségével lefogyni. Az igazi kardio edzést csak szobakerékpározással értem el. Az úszással is felturbózhatnám magam, de akkor nem esne jól, és nem bírnám egy órán keresztül csinálni. Véleményem szerint csak akkor lehet eredményesen fogyni, ha az ember kevesebbet eszik, mint amennyit eléget, és ehhez is időre és kitartásra van szükség, mint a Pilates gyakorlatok elsajátítására. Ami a mozgás sebességét illeti, ha nem vagyunk elég erősek, nem érdemes lendülettel rásegíteni, mert ez bizony kellemetlenül végződhet. Az izmok erősítése szempontjából sokkal eredményesebb, ha eleinte lassabban végezzük a gyakorlatokat. Szerintem sokkal nehezebb szép lassan felgördülni, mint lendülettel felülni. Ha valaki úgy hízott el, hogy megfelelő erős izomzattal rendelkezik bizonyára rövid idő alatt eljut a Pilates gyakorlatok során a zsírégető tartományba. A gyengébb izomzatú embereknek sokkal több kitartásra van szükségük és ez sajnos sok emberből hiányzik.
  Említetted, hogy könnyű a sovány embereknek. Tini koromban sovány voltam és állítom, hogy nagyon rosszul éreztem magam. Karcsú szerettem volna lenni és nem sovány, sajnos a kettő nem ugyanaz. Ezért sajnáltam nagyon, hogy fiatalon nem volt lehetőségem ezt a nagyszerű dolgot megismerni és gyakorolni. Biztos vagyok benne, hogy soha nem híztam volna el.
  Mostanra már megbékültem a sorsommal, örülök annak, hogy sikerült lefogynom és megerősödnöm. Egy éve tartom a súlyomat és a derékbőségem folyamatosan apad a Pilatesnek köszönhetően. Köszönöm, hogy erre lehetőséget kaptam.
  Szeretettel: Kati

 4. Es en ezt teljes mertekben megerositem…:-)) Hajra Pilates!! Mindenkinek csak ajanlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük