Forma-Tervező: A dolog, amiben nem értek egyet Norbival – avagy az ifjúság receptje

A minap egy üzleti konferencián jártam, amelynek meghívott díszvendége Schobert Norbi volt – ezúttal nem fitnesz edzõ, hanem üzletember minõségében.

A szervezõk – jó marketingeshez méltón 🙂 – a rendezvény elõtt rövid felvezetõ interjút készítettek és tettek közzé Norbival, amelyben azért csak szó esett arról is, amitõl Õ Magyarországon híres lett!

Az interjú készítõje záró akkordként felvetette a kérdést: “Mégis mit csináljunk mi, akik ülünk otthon/az irodában a számítógép elõtt, hogy jobb legyen?”

Erre Norbi a következõt válaszolta – persze, nem szó szerint, de a tartalmát hûen idézem:

Nem a mozgás a legfontosabb. Az elhízásért 90%-ban a táplálkozás a felelõs. Hagyd el a cukrot és a finom lisztet és a probléma oroszlánrészét megoldottad! Ne azért sportoljon valaki, mert le akar fogyni! A sport a jó közérzet, az edzettség és a stresszkezelés miatt fontos – de csak ha kedved van hozzá. “Én innen indulok és nem onnan, hogy kezdjünk el mozogni.” – tette hozzá a végszót.

1.) Mozogni vagy nem mozogni? Ez itt a kérdés …

Egy szóval sem állítom, hogy Norbi táplálkozásra vonatkozó megállapításaival ne értenék egyet – valóban, a finomított cukorra van a legkevésbé szüksége a szervezetednek – amikor a glükózt más, sokkal természetesebb forrásból is be tudod szerezni lásd gyümölcsök – és a teljes kiõrlésû liszttel is jobban jársz, mint a finomítottal! Ez vitathatatlan tény.

De hogy a mozgásnak mindössze 10% szerepet tulajdonít az az ember, akit úgy ismert meg az egész ország hogy falvakat/városokat mozgatott meg és hirdette a mozgás fontosságát és fogyásban betöltött szerepét? Ez több, mint furcsa … És ráadásul nem is igaz! Ezt tizenéves edzõi tapasztalat birtokában merem kijelenteni! Ugyanis létezik egy mechanizmus, amelyet úgy hívunk …

2.) Vitális zsírégetés – mozgással :)!

Ez azt jelenti, hogy nem folyton elkerülsz valamit, hanem teszel azért, hogy ne rakódjon le bevitt táplálék, helyes kis hurkácskák formájában! Márpedig egy túlsúlyos ember ezektõl akar megszabadulni elsõsorban …

Láttál Te már dagadt mókust :)? Pedig szerencsétlen naphosszat olajos magvakat rágcsál, amitõl köztudottan igen csak el kéne híznia – õ mégis karcsú marad. Vajon mitõl?

Hát mert egész nap ugrál, ágról-ágra! A túl sok bevitt szén-hidrát is akkor jelent gondot, ha mellette nem mozog az ember semmit! Az izmok fõ energia forrása ugyanis a szén-hidrát és annak tárolt formája, az izom-glikogén!

Vagyis teljesen evidens, hogy MOZGÁS NÉLKÜL NEM MEGY!

Ha rendszeresen mozogsz, szervezeted magasabb fokozatra kapcsol, felpörög az anyagcseréd és “alapjáraton” is sokkal több kalóriát fog fogyasztani, mint egy Hozzád hasonló kondíciókkal rendelkezõ, ám nem sportoló emberé! Ha mozogsz, sokkal többet megengedhetsz Magadnak táplálkozás terén is, mint az, aki csak ül a számítógép elõtt :)!

No de akkor kinél is van a “bölcsek köve”?

3.) Az ifjúság “receptje”

Dudás Katával, a ” Bombanõ születik!” programunk gasztropszichológus szakértõjével folytatott közös munka során arra is egyértelmûen fény derült, hogy a fogyás igen összetett folyamat és bizony elõfordul, hogy táplálkozz bár egészségesen és mozogj bár rendszeresen, mégsem mozdul meg a mérleg nyelve lefelé!

Mert van egy olyan részünk, amit léleknek hívnak: ha túl sok a lelki teher, ha nehéz helyzetben vagy, tested gyakran “leszigetel” és a kilók önvédelembõl nem mennek le. Azt üzenik Neked, hogy “hagyjon már engem mindenki békén!!!” S amíg a stresszt kiváltó szituációt nem kezeled, semmi nem fog történni!

Az ifjúság receptje 3 összetevõbõl áll tehát:

Fiatalító táplálkozás + rendszeres sport + pozitív gondolkodás és önértékelés

Ha ezek közül bármely hiányzik, akkor hiba csúszik a gépezetbe – és nem történik meg a várva várt súlyvesztés …

Tudta ezt már Joseph Pilates is – nem véletlen, hogy az Õ mozgásrendszere volt az elsõ, amelyben test-lélek-szellem hármas egysége hangsúlyt kapott :)!

4.) Te, aki a gép elõtt görnyedsz naphosszat …

… MOST állj fel és végezz néhány nagy vállkörzést, nyakkörzést, törzshajlítást, törzsfordítást! A mozgatórendszert ugyanis arra “rakta össze” a Jóisten, ami a neve! Hogy mozogjon!!! Ha nem mozgatod – use it or lose it – nagyon-nagyon hamar tönkremegy! Ha még plusz kilók is terhelik, akkor még annál is hamarabb!

Ha fenti néhány mozdulatnál többre vágysz, kezdd el a Pilates-t most :)!

Szeretettel: Ági

Ha ruganyos hátra, feszes alakra is vágysz, akkor ismerkedj össze
” Pilates 13″ DVD-vel, amelynek 5 db 13-16 perces blokkja gondoskodik arról, hogy otthon máris belekezdj – még akkor is, ha nem most volt, hogy utoljára valamit sportoltál :-)! Végezd ezeket a programokat heti 3-4 alkalommal, s már az elsõ hét után azt érzed, “zongorázni” lehet majd a különbséget tested mûködésén és közérzeteden … (Kezdd mindjárt az oldalt található gyakorlatokkal, amelyek szintén innen valók :-)!
Nézz bele!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük