Forma-Tervező: Gyorsan romló üzenet! Nyaralás = Punnyadás?

“Nyár van, alig fürdőruhában, égetem magam a napon …” – emlékszel még a régi Neoton slágerre (a retro jegyében ismét aktuális: a “Szép nyári nap” című vadiúj musical ugyanis csupa-csupa Neoton számmal van tűzdelve :-))?

Eszembe jut az egyik kedves vendégünk a stúdióból, aki már előre lelkiismeret-furdalással küszködve vágott neki az idei családi nyaralásnak, mondván, hogy az nála mindig 2-3 kg pluszt eredményez! Vajon mit lehetne tenned, hogy jóízűen fogyaszthasd kedvenc étkeid, vagy “bűnözhess” néha egy-egy fagyi, vagy jeges koktél formájában – anélkül persze, hogy különösebben “ostoroznád” Magad, hogy márpedig Neked edzened kell???

Azzal főzzünk, amink van :-)!

1.) Használd a vizet!

Ha nyár, akkor csobbanás! Ha az idei nyaralásod helyszíne vízközelben található, feltétlenül használd ki e hűsítő közeg nyújtotta lehetőségeket – és próbálj nem csak a napon aszalódva némi színre szert tenni (annak ellenére, hogy mindenki – vagy mégsem mindenki? – tisztában van a napozás “szabályaival” és az UV sugarak bőrkárosító hatásával, megdöbbentően sok nőt látok a napon pecsenyét játszani azokban a bizonyos veszélyes órákban is, amikor egyáltalán a napra se tehetnéd a lábad …)!

Ha szeretsz úszni, akkor hajrá! Az úszás során tested összes izma dolgozik, így az úszás remek kalória égető!

És ha nem szeretsz? No problem! A vízben rengeteg egyéb mozgás is kivitelezhető és egyébként – a víz felhajtó ereje miatt – az ember egy csomó olyan dolgot is meg tud csinálni, amit a szárazföldön soha nem tudna :-)! Emellett a vízi torna bátran javasolható azoknak is, akik már rendelkeznek némi túlsúllyal, hisz a vízben az ízületek egyáltalán nem terhelődnek!

Nézzük, hogy az úszáson kívül mi minden egyebet csinálhatsz a medencében / Balatonban? Lehet derékig érő vízben aqua aerobicozni (tengerpartokon most már szinte mindenütt dolgoznak a szállodákban sportanimátorok, akik ezeket a foglalkozásokat vezetik), melynek lényege, hogy a víz ellenállását legyőzve, a szárazföldi aerobichoz hasonlóan lépeget az ember. Lehet aqua fitneszezni, ami mély vízben, a vizet taposva és karjaid is használva zajlik. És persze, lehet jobbnál-jobb játékokat játszani – pl. “halacskázni” – amelyekkel észrevétlenül repül el az idő!

Hogy a vizibiciklizésről, vagy a csónakázásról már ne is beszéljünk! Itt csak annyi probléma szokott akadni, hogy a terhek néha elég egyenlőtlenül oszlanak meg: pl. ha gyerekekkel megy az ember, akkor a sport neki tutti, míg a 2 gyerek nem győz csúszdázni és fejeseket ugrani …

2.) Használd a partot!

Mindjárt elmagyarázom, mit értek ez alatt :-)! Ha netán homokos tengerparton talál az idei nyár – de legyen szó akár csak a Balaton parti fövenyről – járj mezítláb a parton sokat! Süppedős talajon a járás olyan, mintha lábsúlyokkal a bokád körül végeznél lábemeléseket – roppant hatékony és mennyivel élvezetesebb, mintha tényleg lábsúlyokat kéne emelgetned!

Ha van elég lelkierőd, akár kicsit korábban felkelhetsz és kocoghatsz egy
15-20 percet a parton, miközben kicsit egyedül élvezheted a nyugalmat (valószínűleg nem sokan vannak oly’ “megveszekedettek”, hogy a kora reggelt futással kezdjék – viszont ha Te megteszed, az egész napod verőfényes és mosolygós lesz, azt garantálhatom :-))!

A parton más lehetőségek után is nézhetsz, pl. vegyünk egy jó kis strand röplabda meccset az alkonyatban, ad hoc verbuválódott csapattagokkal! Kell ennél jobb alkalom más emberek, netán kultúrák megismerésére 🙂 ??!

A parton továbbá lehet még tollasozni, frizbizni, ping-pongozni, vagy akár labdázni is (ez utóbbit persze a vízben is, úgy tán nem lesz olyan meleged sem)!

3.) Használd a lábad!

A nyaralás időtartama alatt vedd úgy, hogy semmiféle szállító járgány nem áll rendelkezésedre (ez alól persze kivételt képez az az eshetőség, amikor a Tőled 40 km-re fekvő városkát szeretnéd meglátogatni – bár igaziból biciklire is pattanhatnál… :-))

Ami a lényeg: használd a lábad minél többször (azér’ van :-)) és felejtsd el az autót! Gyalog menj a partra, az étterembe, sétálj sokat, sőt, akár túrázhatsz is, ha olyan helyen vagy!

A Nordic Walking bot remek társad lehet például egy-egy terep túra alkalmával. Használatával nagymértékben megnövelheted a kalória felhasználásod, javíthatod testtartásod és megerősítheted a törzs tartóizom szerkezetét! Ha egyszer kipróbálod, ragaszkodni fogsz hozzá (tudom, mert láttam :-))!

4.) Táncolj, gyere táncolj még!

Nyaralás alatt ugyan ki ne szeretne esténként táncolni egy kicsit? (én szeretnék, csak a párom nem egy nagy táncos – de hátha Te szerencsésebb vagy :-)). A lényeg: a táncnál nincs is jobb zsírégető “sportág”! S vajh gondolsz-e arra tánc közben – mondjuk egy jó kis salsa alatt – hogy Te tulajdonképp most sportolsz és zsírt égetsz?

Ugyan, kérem! Táncolni, felszabadultan, a világ egyik legjobb dolga! Egy végigtáncolt este után pedig ne fájjon a fejed, ha másnap lecsúszik 1-2 fagyi! Biztos, hogy meg se kottyan majd a kilóidnak :-)!

5.) Ha viszel magaddal laptopot, akár mellécsomagolhatod kedvenc mozgásos DVD-d :-)!

Bizony nem egy, nem két embertől hallottam már – bár talán elsőre furcsának tűnhet – hogy előszeretettel viszik magukkal kedvenc sportos DVD-jüket akár a nyaralásra is! Persze, ahány ház, annyi szokás, de ez is egy lehetőség :-)!

Ugye, mi mindent nem lehet csinálni egy nyaralás során? Persze, pihenni is “kötelező”, csakhogy a pihenés mindenkinek mást jelent! Ha Te az akítv pihenők táborába tartozol, válaszd ki fentiek közül a Neked leginkább tetszőt, s így biztos, hogy az idei nyaralás nem torkollik “punnyadásba” :-)!

Kellemes nyaralást Neked!

Ha pedig szívesen kipróbálnál egy mozgásos DVD-t a nyaralás során, a Pilates 13 – mindennapi Pilates-ed, napi 13 percben című új Ági Pilates DVD Neked szól! Napi 13 perced biztosan van Magadra …
Nézz bele!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük