Forma-Tervező: Neked mit mutatna a lakmusz papír? – a savasodásról…

Előrebocsátom: nem vagyok sem mikrobiológus, sem táplálkozástudós, vagyis nem megyünk le a sejtszintű anyagcsere-folyamatok kémiájának elemzéséig – gondolom, ezt nem fogod különösképp sajnálni :-); viszont érdeklődő, nyitott emberke vagyok, aki ha valami – más ember számára is hasznos – információról szerez tudomást, elemi erővel tör fel belőle a közlés és kommunikáció iránti vágy :-)! (ezekből születnek a hírlevelek…)

Így történt ez most is, amikor a SAVASODÁS témakörébe vetettem bele magam. Szóval, mi is ez az egész és miért fontos, hogy legalább elméleti síkon tudj róla?

1.) Téged is érint, ha akarod – ha nem…

Tudod, úgy voltam ezzel én is, hogy: “mit érdekel ez az egész engem?! Sportolok, próbálok egészségesen kajálni – nagy gáz nem lehet…” Aztán a dietetikus előadásán rádöbbentem, hogy ez igen csak strucc politika részemről, hisz vannak olyan környezeti és “civilizációs” tényezők és hatások, amelyek alól egész egyszerűen nem vonhatom ki magam – bármit is teszek az én kis egyéni szintemen. Miért is?

A savasodás Téged is érint, akkor is, ha nem tudsz róla:

 • termőföldjeinket savas esők mossák, így az ott termelt zöldségeink, gyümölcseink ásványianyag- és vitamin tartalma meg sem közelíti mondjuk a 100 évvel ezelőttiekét
 • folyamatosan szívod a szennyezett levegőt, amely – különösen, ha városban laksz – kipufogógázzal terhelt; csoda, hogy jut némi oxigén a tüdődbe! (Emlékszel még a Forma-Tervező “Óvakodj a tejsavtól!” című számára? Mi is történik, ha oxigén jelenléte nélkül kell a sejteknek a tápanyagokat energiává alakítaniuk? Hát tejsav termelődik…)
 • hormonokkal, kémiai anyagokkal terhelt, ihatónak ugyan minősített, de egészségesnek semmiképp nem nevezhető vizet iszol (az ásványvíz egy fokkal jobb)
 • emellé alig sportolsz (a jelenlévők/olvasók mindig kivételek; remélem!
  :-))
 • állandóan rohansz, stresszelsz és néha negatív gondolatokat engedsz a fejedbe, negatív érzéseket meg a szívedbe

Ez pedig mind-mind egyenes út a savasodáshoz. Ok, de akkor pontosan mi is az?

2.) A savasodás jelensége

Véred pH értéke enyhén lúgos, 7.365. (a pH az oldatok savasságának / lúgosságának mértékegysége, amelyet egy 1 és 14 között skálán mérünk.
1-től 7-ig savas, Ph 7 semleges, 7 fölött 14-ig lúgos oldatokról beszélünk)

Szervezeted MINDENT megtesz annak érdekében, hogy véred pH-ját állandó szinten tartsa! (csak egy kis érdekesség: a magzatvíz pH-ja lúgos – pH 8,4 – ebben a közegben tud fejlődni a baba; és ez a Ph értéke a tengervíznek is)

Egyébként egy egészséges szervezet felkészült arra, hogy az anyagcsere során folyamatosan termelődő savakat (ecetsav, húgysav, citromsav, tejsav stb.) semlegesítse! Ezek kiválasztása a fő kiválasztószerv – a veséd – mellett a bőrön, a tüdőn és a beleken keresztül történik. (tudtad, hogy 15 mély, rekeszi levegővétellel a termelődő savak kb. 20%-a eltávolítható lenne? Csakhogy a mai ember jellemzője a pihegő, kulcscsonti légzés! Itt jön be a Pilates – a maga mély oldallégzésével :-)).

Hát ez szuper! Na de akkor hol “csúszik félre” mégis a folyamat?

3.) Az akvárium hasonlat

Dr. Robert Young mikrobiológus, táplálkozástudós, az úgynevezett Új Biológia szülőatyja, egy rendkívül erőteljes képet használ a jelenség leírására és megértetésére.

Képzeld el, hogy tested egy akvárium, amelyben – mint aranyhalak az akvárium vizében – “úsznak” szerveid. Mi történik, ha kedvenc akváriumodba belevezeted egy kipufogó csövét, majd elkezdesz mindenféle szemetet belehajigálni? Először is, a halaknak nem jut oxigén, meg tápanyag sem, ellenben a sok szemét – már bocsi, de így van – rothadni kezd a vízben. Mi történik az aranyhalaiddal?

Először csak baromi kellemetlenül fogják érezni magukat, majd – ha a szennyezettség nem szűnik meg – megbetegszenek, végül pedig hassal felfelé fognak “úszkálni”! Vajon mit kéne tenned, hogy megmenthesd őket? Egyesével nekiállsz gyógyítgatni? Hát, megpróbálhatod, de nem sokra mész vele! Le kell cserélned a vizet! Ugye, micsoda “hal kínzás”?! Nem is tennél soha ilyet!

Pedig, ha fenti képet lefordítod a testedre, pontosan ezt teszed, méghozzá nap, mint nap, szisztematikus következetességgel – a saját szerveiddel! S ha megbetegszel, elmész az orvoshoz, aki megpróbálja meggyógyítgatni az aktuálisan megbetegedett “aranyhalad” – pedig lehet, hogy “csak” mocskos a víz…

Dr. Young szerint igaziból egyetlen betegség van – ami az összes többi táptalajául szolgál – ez pedig a test elsavasodása! Ha ezt megszünteted – nem mondom, hogy egy csapásra, de – lassan elmúlik a többi problémád is!

4.) Mitől savasodsz?

Talán Neked is feltűnt, hogy manapság nem éppen “ember-barát” életet élünk: a sok rohanás és stressz – vagyis az életviteled – mellett ami szervezeted belső egyensúlyának felborulását okozza leginkább, az a TÁPLÁLKOZÁSOD. Alábbiak az emberek zömére igazak – ha nem inged, örülj neki és semmiképp ne vedd Magadra :-)!

 • Túl sok savbevitel: a mai “modern” étrend rengeteg savképző anyagot tartalmaz. A gyorskaják, a színező-és adalékanyagok, az ízfokozók, mind-mind feleslegesen terhelik a szervezeted. A sok hús, felvágott, kolbász, margarin, sajt- és egyéb tejtermékek – egyáltalán, a feleslegesen sok fehérje, amely lebontása során húgysav keletkezik, feleslegesen terheli a kiválasztó rendszert és savasít. Hogy a kávéról már ne is beszéljek (ez volt egyébként a legnagyobb szívfájdalmam, mert azt én is nagyon szerettem :(()! A kávé + sör ultrasavasak: pH4-es értékük savasabb, mint a legsavasabb vizelet (pH5), amit veséd kiválasztani képes! És Te ezt iszod meg… van, hogy napi 3-4 alkalommal is! Brrr! A teák közül is igazán a zöld tea a jó. Édességek, sütik – dettó savképző.
 • Csökkent bázis bevitel: a friss zöldség, gyümölcs egyre kisebb arányt képvisel az étrendünkben, pedig ők a “királyok”! A gyümölcsöket leginkább délelőtt, a zöldségeket az egész nap folyamán fogyasztva sokat tehetsz sav-bázis egyensúlyod fenntartásáért (vagy helyre állításáért).
 • Csökkent savkiválasztás: egy pár évtizeddel ezelőtt nem volt úgy az ember fenekéhez nőve az autó, mint mostanság. A fizikai aktivitás – sport, fizikai munka – jóval nagyobb szerepet játszott az emberek életében. Márpedig, a vesén kívül a másik legfontosabb kiválasztó rendszer a bőröd, amelynek pórusain keresztül a verejtékkel rengeteg méreg-és salakanyag képes eltávozni. Ehhez társul a fizikai aktivitást kísérő fokozott légzés, amely szintén savtalanító hatású! Vagyis a mozgás szerepe semmiképp nem leértékelendő… De vigyázz, a túl intenzív, “lihegős” mozgás – amikor nincs elegendő oxigén a sejtjeid számára – tejsavat termel!!!
  Akkor mit mozogj? Hát, erre “találták ki” a Pilates-t :-)! Jobb mozgásformát keresve sem találhatnál a célra…

Ha Rád fentiek közül bármely, netán több állítás is igaz, tudd, hogy most is, miközben e sorokat olvasod, épp túlterhelés alatt van szervezeted! Tudod, a tested egy ideig küzd a savak semlegesítésével, de ha nem segítesz neki kívülről a bázisbevitellel -és termeléssel, elkezd tárolni! Véred rendelkezik egyfajta puffer kapacitással, ám ha veszélybe kerülne a pH-ja, “nyomja” tovább a nemkívánatos anyagokat, bele a lazarostos kötőszövetbe – amely viszont hatalmas puffer potenciállal rendelkezik – és az izületekbe. Itt ezek a káros salakanyagok eltárolódnak – vagy átmenetileg, vagy tartósan.
A savtúltengés miatt a salakanyagok úgynevezett felezési ideje viszont drasztikusan megnő: 14 napról akár 1 évre is ( a vese nem bírja a tempót)- így olyan anyagok “hulladéklerakójává” válik tested, amelyek folyamatosan mérgezik őt. Végső elkeseredésében pedig mihez folyamodik a szervezet?

5.) Az elhízás – más szemszögből…

Arra már Magadtól is rájöttél, hogy az ilyen-olyan diéták hosszú távon nem működnek! De jó is volna, ha nem is kellene velük szenvedni…

Az Új Biológia elhízásról alkotott nézetei a következők: mivel a zsírsejtek az egyetlenek, amelyek a ki nem választott savas salakanyagokat hosszú távon el tudják raktározni – mintegy bezárva ezeket az anyagokat magukba – a zsírsejt tulajdonképpen nem tesz mást, mint megóvja a szervezeted attól, hogy a savak halálra marják a szöveteid. Vagyis, ha túlsúllyal küszködsz, légy “hálás” a zsírodnak – hagyd a túróba a fogyókúrát: biztos lehetsz benne, hogy savas vagy, tehát kezdj el lúgosítani! Ennek mellékhatása az lesz, hogy maguktól fognak leolvadni Rólad azok a kis hurkák, amiket úgy utálsz :-)!

Ugyanis az egészséges pH-jú közegben szervezetednek egész egyszerűen nincs szüksége a zsírsejtekre! Te pedig visszanyered ideális testsúlyod!

De mielőtt a teendőkre térnék, gyorsan nézzük át, mely tünetek lehetnek savasodás gyanúsak?

6.) Lehet, hogy Neked is van valamelyik? – a tünetek

Majdnem végeláthatatlan lenne a sor, úgyhogy meg sem kísérelem a maga teljességében felsorolni az összes tünetet; maradjunk a legjellemzőbbeknél!

 • krónikus fáradtság / alacsony energiaszint: nekem pont ilyen volt, úgyhogy tudom, miről beszélek – és ez “gyilkos”. Tudod, amikor nincs kedved semmihez… Érzed, hogy gyenge vagy, fáradt és demotivált… és igaziból fogalmad sincs, miért. Ilyenkor könnyebben megtelepszenek az ember fejében a negatív gondolatok is… ( a savasodás miatt a véredben elszaporodó penész-és élesztő gombák + egyéb káros mikroorganizmusok gyakorlatilag “felzabálják” a tápanyagokat előled, így a Te sejtjeid éheznek, míg e “dögök” salakanyagai is szaporítják véred savtartalmát – bíztató, mi?)
 • betegségekre való hajlam: mikor attól is megfázol, ha megfúj egy gyenge szellő. Mivel a tested állandó túlterhelt állapotban van, az immunrendszer sejtjei is folytonos bevetésen – ilyenkor még a legártalmatlanabb kórokozó hatására is összeomlik a rendszer! Ráadásul ezek a kis kórokozók szinte lubickolnak a savas közegben, míg a lúgosban esélyük sem lenne (ez kb. olyan, mint amikor a vetőmagot termőföldbe, vagy a betonra szórod…) Ezért néhányan mindent elkapnak, míg másoknak egy spanyolnátha járvány se kottyan meg (lásd Joseph Pilates :-))
 • allergiák, bőrtünetek, kiütések
 • cukorbetegség, candida és egyéb gombás fertőzések
 • asztma
 • emésztési zavarok, gyomorsav túltengés, reflux,
 • túlsúly, szív-és érrendszeri megbetegedések
 • izületi problémák, reuma
 • minden tumoros megbetegedésnél kimutatható a savasodás, úgyhogy a terápia első lépéseként – ezt nem én mondom, hanem az orvos – létfontosságú a sav-bázis egyensúly helyreállítása!!!

Mondom, a felsorolás közel nem teljes körű! Ha bővebben érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe Dr. Robert Young: pH csoda című könyvét.

És akkor most néhány dolog, amit azonnal elkezdhetsz!

7.) “Most mit tegyek?”

Először is, szerezz be lakmusz papírt – lehet, hogy azt mutatja, hogy minden teljesen ok Nálad és irigylésre méltó a sav-bázis egyensúlyod :-)!

Ha pH7 alatti a napközbeni vizelettel mért pH értéked, vagyis a lakmuszpapír vörös (az univerzális indikátor papír meg sárga-világoszöld), akkor elkezdhetsz gondolkodni, vajon mit eszel-iszol olyat, amit nem kéne! Figyelem! A reggeli vizelet vizsgálata enyhén savas értéket mutat, mert éjjel választja ki a veséd a felhalmozódott savas végtermékeket – tehát enyhe savasság a reggeli vizeletnél teljesen normális.
Szóval, ha ezen kritériumok alapján savasnak találtattál, a következőket kéne tenned:

 • több bázikus és semleges táplálékot fogyassz! Zöldségeket, gyümölcsöt (délelőtt), krumplit, ásványvizet; tejterméket keveset; relatíve semleges a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tészta
 • kerüld a “savbombákat”: húsok, belsőségek, kolbászok, sajtok, édesség – igen, csoki is 🙁 – süti, alkohol, KÁVÉ!!!
 • egyél nyugodt körülmények közt! Jó alaposan rágd meg az ételt, mert a nyál lúgos, vagyis elemi érdeked, hogy a kaja minél jobban összekeveredjen vele, mielőtt “lecsúszik”. Próbálj ne túl sokat és ne túl későn enni!
 • Mozogj rendszeresen! Tudod, a bőr a verejtékezéssel, a tüdő pedig a kilégzéssel segít vesédnek a savak kiválasztásában.
 • Szedj táplálék kiegészítőt! Ez fontos, mert előfordulhat, hogy már “csak” a fentiek megtartásával nem fogsz tudni eredményt elérni (túl régóta fennáll a savtúltengés)! Hogy mit szedj, az házi feladat :-). Még csak véletlenül sem ajánlok semmit, nehogy szó érje a ház elejét :-)… Ha egy kicsit keresel, meg fogod találni, amire szükséged van!

Ha pedig szeretnél belenézni a mély légzéssel a szervezetednek a savtalanításban segítő Pilates gyakorlatokba, gyere és kukkants bele a Téged érdeklő DVD-kbe!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük