Home-office = sms-nyak, betonváll … Téged is érint? Ez lesz a gyógyír.

Ez a home-office, a maga „látástól-mikulásig” történő képernyő előtt görnyedésével még a viszonylag kiegyensúlyozott, „normál” tartással bíró ember gerincét is hazavágja!

Méghozzá több területen is. Ám most beszéljünk arról, amelyik az egyik leggyakoribb: ez pedig nem más, mint a nyaki gerincszakasz … és az ún. forward head – elől hordott fej – szindróma.

 

A mai, „modern” = ülő (vagyis a mozgatórendszer szempontjából egészségesnek a legkevésbé sem mondható) életmódot folytató ember átlag 7-8 cm-rel „hordja” előrébb a fejét, mint ahol annak anatómiailag – és a gerinc helyes statikája szempontjából – a helye lenne. De miért is jelent ez gondot?

Minél előrébb hordod a fejed, annak „relatív” súlya annál nagyobbá válik. Amikor a gerincnek megvannak a maga helyes görbületei, a fejed a gerincoszlopod tetején ül – a gravitáció húzó ereje nem hat rá. Ám amikor a fej – a rengeteg feszült előre figyelés és annak lehajtása következtében – egyre előrébb „csúszik”, sok minden történik egyszerre:

 

 

 

 

  • az amúgy kb. 5-6 kg-ot nyomó fej súlya – az „előre csúszás” mértékének függvényében – kétszeresére, akár háromszorosára nőhet!  Amit szerencsétlen nyaki gerincizmaid megpróbálnak visszahúzni, persze, sikertelenül. Azért nagyon nem mindegy, hogy a legkisebb (vagyis a nyaki) csigolyáid 5 kilót, vagy 15 kilót próbálnak megtartani …! (tán ennek ismeretében nem csoda, hogy nem csak a nyakad, de a kompenzálásban részt vevő, összes izmod, no és persze a felettük elhelyezkedő kötőszövet, beáll, mint a beton, hisz folyamatos túlterhelés alatt kénytelenek működni)
  • a nyaki gerincszakasz struktúrája kiegyenesedik, a nyakfeszítők-hajlítók egyensúlya felborul
  • a fejed elől hordása következtében a nyaki gerincben történő változás az egész gerincoszlopon, mint egy korall nyakláncon fut végig! A háti szakasz túlzottan domborúvá, az ágyéki – a medence előre billenése következtében – túl homorúvá válik …

 

És mindez azzal kezdődött, hogy túl sokat ültél a géped előtt, statikus testhelyzetben, előrefelé figyelve – vagy hajtottad le a fejed, miközben az sms-eket és messenger üzeneteket pötyögted.

Aranyszabály a mozgatórendszer – de egyébként a test összes szervrendszere – esetén: a funkció befolyásolja (megváltoztatja) a formát. A negatív irányba megváltozott forma pedig nem engedi a későbbi, funkcionális használatot. És máris csúszol a lefelé menő spirálba …

De mit lehet ez ellen tenni??? Ne keseredj el, mert viszonylag egyszerű eszközökkel egész sokat – hogy ne az ortopéd szakorvosi rendelő legyen a végállomás …

  • már néhány fej-és vállkörzés sokat segíthet
  • a legjobb, ha minden órában felállsz az íróasztaltól és minden irányban megmozgatod a gerinced, a nyaki és a derékszakaszon is: hajlítod előre-hátra, oldalra, forgatod jobbra-balra, körzéseket végzel, jól megnyújtózkodsz a plafon felé, magastartásban ? … már érzetre is sokkal jobb lesz!

Ha pedig ennél profibb megoldásra vágysz, kukkants be a  „Mozogj szabadon!” Virtuális Mozgásstúdiónkba, ahol egy egész sor remek óra nyújt gyógyírt a nyakadra-válladra-derekadra.

Kedves és profi Csapatunk itt vár Rád!

 

Az órákra itt tudsz bejelentkezni: https://agipilates.hu/virtualis-studio/

Ennyi törődést – és egy kis vidámságot – igazán megérdemelsz az egész napos home-office-ban, nem igaz ??

Szeretettel várunk: Ági és a „Mozogj szabadon!” Virtuális Stúdió teljes Csapata

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük