Így lesz az újév a valaha volt legjobb formád éve :)

Szeretnéd, ha az idei év nem egy lenne azok sorában, amikor elhatároztad – mi több, újévi fogadalmat tettél! – hogy lefogysz és rendszeresen sportolni fogsz, bele is veted Magad a cselekvésbe, aztán valamiért már január vége felé kútba esik a fogadalmad?

“Megkaphatsz mindent, amit csak akarsz – mondá az Úr – de előbb add meg az árát.” (Spanyol közmondás)

 

Épp Keith Ellis: Csodalámpa című könyvét olvasom (immáron sokadszorra :)) és ebben szerepel a fenti idézet, amit, gondoltam, megosztok Veled: egyrészt, mert nagyon tetszik, másfelől, mert igen elgondolkodtató … Mert ez az egyszerű mondatocska 2 fontos kérdést is felvet:

– tudod-e, hogy mit is akarsz, kivé is akarsz válni pontosan?
– fontos-e ez Neked, akarod-e ezt annyira, hogy hajlandó légy megfizetni az árat – kerül, amibe kerül?

Részemről egyébként nem vagyok “újévi fogadalom-párti”, mert az újévi fogadalmak azok:

– amelyeket az ember úgy impulzusból, lazán kijelent, néha anélkül, hogy különösebben átgondolná, mit is kíván ez tőle hosszútávon
– amelyekre január 10-én általában már senki sem emlékszik – nemhogy megtartaná őket!

Mert ne áltassuk magunkat: régi, “rossz” szokásokat felülírni nem könnyű! (ha csak arra gondolsz Pilatesben, hogy egy helytelenül berögzült mozgásmintát kb. 5 000 (!) ismétléssel tudsz felülírni, hogy az idegrendszeredben a helyes berögzüljön, látod, miről beszélek 🙂? Miért menne ez könnyebben a lelki mintázatokkal??!) Márpedig nagyon gyakran mi magunk állunk saját magunk útjában, hogy a hőn áhított változást elérjük!

De az álmok, a célok azok mások! Olyan dolgok, amelyek régóta foglalkoztatnak bennünket. Ami körül akkor is forog az agyad, amikor nem is akarod … egyszerűen csak azon kapod magad, hogy már megint ezen jár az eszed … Ilyenkor – könyörgöm! – le ne állítsd Magad!!! Hanem kapj elő egy papírt és kezdj el írni! Az ember az álmaiért / a céljaiért olyasmire is képes, amit ki sem nézne magából!

Tehát, csináljuk most másképp, mint ahogy eddig szoktad ;): mert ahhoz, hogy más legyen egy terv végeredménye, szükséges, hogy más legyen az “őt” kiváltó / megteremtő cselekvéssorozat, mi több, a cselekvést megelőző gondolkodásmód! Hisz ezek ok-okozati összefüggésben állnak egymással!

S ha ez most “kicsit kínainak” hangzik, nézzünk egy példát :): évek óta szeretnél lefogyni, de valahogy sosincs elég időd a sportra! Ezért kampányszerűen edzegetsz, alig eszel valamit, ettől folyton ideges és frusztrált vagy … és persze, hogy nem fogsz lefogyni, mert több “bibi” is van a dologban …

Hogyan gondolkodsz a fogyásról?

Azt hiszed, hogy lefogyni csak koplalással, éhezve lehet? Mindenféle fogyókúrát kipróbáltál már, de mégsincs tartós eredmény? A sportra, mint egy élvezhetetlen, szükséges rosszra tekintesz?

Hogyan gondolkodsz magadról?

“Dagadt vagyok” “Lusta vagyok” “Ugyan, kinek van ideje arra, hogy rendszeresen sportoljon?” “Úristen, borzasztóan nézek ki …” “Áááá, eddig sem sikerült, miért pont most tenné?”

Vigyázz, mit gondolsz! Mert a gondolat MINDEN. Azzá válsz, amire a leggyakrabban gondolsz!

 

igy-fogyj_le

 

És végül: HAJLANDÓ VAGY MEGADNI AZ ÁRÁT? Még akkor is, ha ehhez az szükséges, hogy megváltozz? Ad absurdum, egészen a gondolatmintáid szintjén?
A Természet ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy egy vágy / cél teljesüléséhez olyanná válj, aki ezt a vágyat / célt teljesíteni képes – ezzel felkínálva Neked a legszuperebb dolgot, ami történhet Veled: a fejlődést :)! (Tulajdonképpen az edzés sem más, mint a teljesítményfokozás, a fejlődés tervszerűen, tudományosan irányított folyamata … )

Kérdezheted, hogy Pilates edzőként miért foglalkozom mostanában ennyit a gondolataiddal :)? Részben azért, mert én is most ébredtem rá és tanulom, hogy mennyire fontos a gondolkodásmód – s mint ilyen, ezt rögtön szeretném Neked átadni, mert ez a tudás megváltoztathatja az életed :)!

Másrészt pedig azért, mert – ha még emlékszel – 2016. novemberének végén küldtem ki egy kérdőívet a Hírlevél Olvasóimnak (köztük Neked is, ha akkor már olvastál), amelynek egyik kérdése arra vonatkozott, hogy melyek azok a gátló tényezők, amelyek akadályoznak Téged a rendszeres Pilatesben. A kapott válaszok, amelyek nagyjából 3 fő csapásvonal köré csoportosíthatók, tudatosították bennem, hogy egyszerűen nem tehetem meg, hogy nem foglalkozom a gondolkodásmóddal, mert sok emberhez még csak közel sem tudok férkőzni a Pilatesszel – legyen akármilyen klassz mozgásforma! – amíg nem tudatosítja, hogyan is gondolkodik edzésről, saját magáról …

 

  ez_tetszik_2     ez_tetszik_1

 

Tehát: Hogyan is lesz 2017. a valaha volt legjobb formád éve???

1. Akarod, hogy az legyen? Tényleg??? Annyira akarod, hogy hajlandó vagy megadni az árát? Akkor tűzd ki a célt! Gondolj rá úgy, mint OKOZATRA, mint kiváltandó eredményre, amit el akarsz érni! Ha ez a cél megvan, tapadj rá, mint egy célkövető rakéta és ne veszítsd szem elől!

2. Cselekedj! Először is, ÍRD LE a célod!
1953-ban a Yale Egyetem végzett egy felmérést az egyik frissen diplomázott osztályban. A felmérés azt mutatta, hogy a hallgatók mindössze 3 %-a rendelkezett konkrétan meghatározott, leírt célokkal. Húsz évvel később a Yale újra felmérte az egykori osztályt és arra a felismerésre jutott, hogy a fent említett, célokkal rendelkező 3% nagyobb nettó jövedelemmel rendelkezett, mint a “maradék” 97% együttvéve!
Lehet valami a leírt célokban, nem?! Mozgásba lendítik az okozathoz vezető okokat – a cselekedeteid!

3. Irányítsd a fejlődésed! Mire van még szükséged, ami közelebb visz a célodhoz? Táplálkozási ismeretekre? Keress egy dietetikust! Hajlamos vagy feladni? Keress egy személyi edzőt / Mentort / vagy egyszerűen vond be a barátnőd, hogy ne hagyjon! Vedd a kezedbe az irányítást és kérj segítséget, ha úgy látod, szükséges!

4. Tarts ki!
“Türelem és Kitartás nélkülözhetetlen tulajdonságok minden valamirevaló fizikai erőpróba teljesítéséhez” – mondta Joseph Pilates. És milyen igaza van – mint általában 🙂 … Ha ehhez szükséged van egy Közösségre, hát keress egyet! Az Ágipilates Család épp ilyen: a tagok összetartanak, húzzák egymást felfelé, adják egymásnak az energiát 🙂 …

 

CRW_9426

 

Én is szeretnék egy kis ajándékkal, egy, Téged “sínen tartó”, motiváló kis meglepetéssel hozzájárulni ahhoz, hogy az idei év tényleg a valaha volt legjobb formád éve legyen :)! Ajándék “Pilates Átváltozás Naplód” – amelybe leírhatod céljaid, mi több, vezetést is kapsz azok eléréséhez – innen töltheted le:

Pilates Átváltozás Naplóm – amely segít kitűzni a célom és végigmenni az úton!

Ha pedig szeretnél élőben “repülőrajtot” venni velünk, hogy ez a lendület adja meg az egész éved mozgásos alaphangját, mi több, szeretnéd, hogy azok a bizonyos célok tuti meghatározásra kerüljenek, várunk Téged is sok szeretettel január 7-én, szombaton, 2017. első, “Jövőre fiatalabb!” Ágipilates napján :)!

Persze, hogy jó lenne lendületbe kerülni – szeretném elolvasni az Ágipilates Nap programját :)!

Én tudom, hogy BÁRMIT tervezel is el, azt idén MEG TUDOD CSINÁLNI 🙂! Segítünk … Te, a Pilates, az Ágipilates Nagycsalád és én – nagy dolgokat érünk el így együtt az idén 😉!

Ha sikerült némi inspirációt nyújtanom Neked egy sportosabb évkezdethez és tetszett, amit itt olvastál, iratkozz fel oldalt a blogértesítőre, hogy azonnal és első kézből értesülhess az Ágipilates háza tája körüli történésekről :)! S ha úgy érzed, Barátnőidnek, Ismerőseidnek is jó szolgálatot tenne e bejegyzés, hálás vagyok, ha megosztod velük. Ők is azok lesznek Neked :)!

Ezúton kívánok Neked egészségben, Pilatesben, szeretetben gazdag, a céljaid / vágyaid megvalósítását hozó, boldog újesztendőt!

Szeretettel:

Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

4 válasz

  1. Ez a bejegyzésem tavaly januárban született – gondoltam, idén is megállja a helyét!

   Puszi: Ági

  1. Kedves Tatjana,

   Üdv. a fedélzeten :)! A hajó horgonyfelszedésre kész … mindjárt indulunk! Örülünk, hogy Te is velünk tartasz ;)!

   Puszi: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük