Kendőzetlenül a menopauzáról – egy teljeskörű “menedzserszűrés” és annak tanulságai …

Az éves szűrővizsgálatok – fontosak. Ezt vallom. És gyakorlom is. Labor, nőgyógyászat, fogászat – minden évben belefér.

Ám ilyen jellegű, teljes körű szűrésen még életemben nem jártam.  Mondjuk, ezt nem is nagyon segíti elő a magyar egészségügy, a maga körülményeivel. Ha ezt állami úton akartam volna igénybe venni, talán neki sem kezdek, mert hetek mentek volna rá!

Viszont így túl az 50-en, gondoltam, csak megcsináltatom – ha máshogy nem, hát magánúton. Mert fontos. És mert megérdemlem. Nem a kozmetikai márka szlogenjével azonosulva, – amit kicsit felszínesnek érzek – hanem “úgy igaziból”! Végülis, ez a test 50 éve szolgál engem, s néhol, fiatalkoromban, extrém edzésterhelésnek kitéve sem hagyott cserben! Szóval, hálám jeléül … meg tényleg, kíváncsi is voltam. (gondoltam, a projekt lélegzetvételét tekintve, akár passzolhat az “őrült 50-es” vállalásaim közé is 😃)

A múlt csütörtöki napom ennek szenteltem. Reggel fél 8-tól délután 1 óráig csak mentem, mentem a vizsgálók között – mintha futószalagra raktak volna! Szusszanásnyi időm alig volt, úgy tartott ennyi ideig. Azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy amikor bent voltam a vizsgálatokon, ezt a “futószalag” jelleget – hál’ Istennek! – egyáltalán nem éreztem! A legtöbb orvos udvarias, nagyon kedves és – az orvoslás hagyományos felfogásának szellemében – felkészült volt.

Bár az azért feltűnt, hogy milyen keveset kérdeznek. A családi kórisméről igen. És biztosítottak róla, mi lehet “genetikusan öröklődött” – viszont senki nem kérdezte meg pl. mit csinálok, milyen életmódot folytatok, milyen az étkezésem. (néhol a beszélgetés közben azért csak beszúrtam) És azt hiszem, ez általános jelenség lehet. Hogy az életmódbeli, epigenetikus tényezőket még mindig szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Pedig-pedig …

Végül is, nem is ezért mentem – ezt a részét tudom magam 🙂. A leletek érdekeltek. A képalkotó diagnosztikai felvételek.

Rutin vizsgálatok, amelyek minden 45-50 év feletti Nő számára fontosak

Amiket egyébként megnéztek, a következők:

– alacsony sugárdózisú mellkas CT

– csontsűrűség mérés

– nagy labor

– hasi és nyaki ultrahang

– belgyógyászat

– emlő ultrahang és mammográfia

– nőgyógyászat

– kardiológia

– szemészet

– bőrgyógyászat

5 évvel ezelőtt pajzsmirigy alulműködéssel diagnosztizáltak. Ezért a pajzsmirigy panel véreredményeit nagyon kíváncsian vártam. Legnagyobb örömömre, e létfontosságú szervem sokat javult, mind struktúrája összetételében, mind működését tekintve. A hormonértékeim – kicsit emelkedett antiTPO mellett – tökéletesek.

Hogy ezt miért osztom meg Veled?

Tudod, annak idején a Hasimoto és a hormonszedés réme lebegett a fejem felett. Azt mondták, autoimmun”beteg” vagyok, amivel “együtt kell élnem”. Amit meggyógyítani nem lehet. Szerintük. Szerencsére, másképp gondoltam – és gondolom a mai napig!

Először is, soha nem tekintettem magam “betegnek”! Másrészt, pontosan tudtam, hogy ezt az állapotot én idéztem elő magamnak (a stresszes életmódomnak és az engem akkor ért érzelmi traumának “köszönhetően”). Márpedig ha ez így van, ugyanígy képes leszek vissza is fordítani azt!

Saját érzelmi klímám áthangolásával, sok-sok megbocsátással-elengedéssel, rendszeres meditációval, lelki állóképesség -és rezgésszint növelő technikák segítségével – amellyel a stresszkezelő képességem hatalmasat javult – ÉS persze az étkezésem átalakításával (teljes glutén-és tejmentes étkezés) mindezt, úgy tűnik, visszafordítottam! 🙂 S ha én visszafordítottam, bárki meg tudja csinálni …

A teljes képhez hozzátartozik, hogy van viszont egy számomra furcsa, több, mint elgondolkodtató eredmény. Amelyet még emésztgetek. Tudod, mindig teljesen őszinte voltam Veled – most is az leszek. Ezért is írom le.

A csontsűrűségmérés eredménye alapján enyhe fokú csontvesztő folyamatok indultak el – amit azért furcsállok, mert 45 éve mozgok rendszeresen, sportolok napi szinten.

Az is igaz, hogy az idei évtől kezdve erőteljesen beleérkeztem a menopauzába. Tehát, amikor az orvosnak szegeztem a kérdést, Ő azt mondta: ez egyértelműen hormonális hatás.

Na de ne már!

Semmilyen helyzetre nem tekintek “végletesen” – nem fogok a kardomba dőlni, vagy elkenődni most sem! Inkább gondolkodóba estem – és meghatároztam, rövid távon min akarok változtatni (pont úgy, mint anno a pajzsmirigyemnél).

A gerincem – köszönhetően az évtizedes versenysportnak – már fiatalon sem volt egészséges; ezért is volt szükségem és találtam rá a Pilatesre! A nyaki és az ágyéki szakasz mutat most is eltéréseket.

Ami már most biztos:


– komolyabban veszem a Ca-utánpótlást – napi 1000 mg formájában; ha szükséges, szedem a D és K vitamint, no meg egy kis Mg-t is (szedtem eddig is, de nem kúraszerűen)

– előszedem a súlyzóimat, nagyobb súlyokkal és kiegészítem velük a Pilates sorozataimat + “sima” súlyzós erőedzéseket is beiktatok (nem a kedvencem, de hát ez van)

– minimálisra csökkentem a kávé bevitelt (meg nem fosztom magam tőle – imádom, a lelkemnek szüksége van rá :)), mert a kávé akadályozza a kálcium felszívódást

– és persze elkezdek beszélgetni az osteoblastjaimmal (csontképző sejtjeimmel :))


Kíváncsi leszek a jövő évi eredményemre! A tested dinamikusan működő rendszer, amelybe ha kívülről “belenyúlsz”, simán finomhagolhatod a működését! Egész kicsinek tűnő változtatás tud Nagy eredményeket hozni a másik oldalon. Már amennyiben tudsz a problémáról …

Nna, ezért fontos, hogy az ember lánya átfogóan megnézesse magát alkalmanként (álmomban nem gondoltam volna, hogy a csontsűrűségemmel valaha problémám lesz!). Pláne, amikor a hormonjai is már egy új egyensúly felé törekszenek. 

Pont Era barátnőmmel (Erika Fincza) beszélgettünk erről, hogy újra visszatérünk a testünkhöz. Innen indultunk, 15-16 évvel ezelőtt. Aztán fejlődtünk, testi, lelki mentális, spirituális szinten. És most a testünknek újra szüksége van a figyelmünkre. Mert – ahogy a kismamaság egy “más állapot”, úgy – a menopauza is egy új állapot neki … a fejlődés spirálja halad felfelé, és mi újra a fizikai síkra fókuszálunk, egy kicsit magasabb szinten és sokkal több tudással felvértezve – mert ezt igényli a test!

Ha szívesen vennéd, hogy írok Neked a tapasztalataimról és a menopauza élettani hátteréről, csak mondd! Beszélgessünk, osszuk meg a tapasztalatainkat a témában – mert sokunkat érint 😉 … ha szeretnéd, küldj nekem csak annyit hozzászólásban: “szeretném, Ági”, kérlek!

A végső konklúziója a “menedzserszűrésemnek” :): remek döntés volt, hogy megcsináltattam! Állati hálás vagyok a testemnek, hogy az összes többi eredményem csodálatos! (A szívem olyan, mint újkorában pl ;)) Az az 1 terület, ahol meg nem olyan, megérdemli a figyelmem és a segítségem – és meg is fogja kapni!

Mert – hogy Joe bácsi szavaival éljek- az embernek veleszületett joga van a fizikai tökéletességhez. Tennie érte viszont mindenkinek magának kell!

Puszi: Ági ❤

PS. Még néhány gondolat – mert a vizsgálat és a cikk megírása óta eltelt 1 hét, volt időm gondolkodni …

 • Amikor hazaértem, akkor vettem észre, hogy a leleten helytelenül tüntették fel a magasságom. 162 cm helyett 172 cm-t írtak! Már pedig 10 cm – rengeteg eltérés … pláne, amikor valaminek a sűrűségéről van szó. Még 1x megyek hozzájuk amúgy is, akkor rákérdezek. Akár ez is befolyásolhatja az eredményt.

 • Soha életemben ezelőtt nem néztem csontsűrűséget – tehát nincs egy “alapállapot”, amihez
  hasonlítani tudnám a mostani eredményt. Mert ami igazán érdekes, az mindig a tendencia.

 • 3 gyermeket kihordtam és szoptattam – kétségkívül ez is befolyásoló tényező 🙂

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

17 válasz

 1. Kedves Ági!
  Mindig szívesen olvasom az írásaidat.
  A menopauza val kapcsolatban is örömmel olvasnék. Idén decemberben töltöm a 50. évemet, benne vagyok a változó korban.
  Köszönöm!

 2. Nagyon jó kis írás, szeretnék még a menopauza témában olvasni tőled Ági, köszönöm!

 3. Köszönöm. Engem is érintő kérdések! Szívesen olvasok még a témában.

 4. Kedves Ági! Örömmel olvasnék menopauzával kapcsolatos témáról ! December 1.-én leszek 60 éves, és már 15 éve küzdök a tüneteivel!

 5. Nagyon érdekel a téma, úgyhogy érdeklődve olvastam. Sajnos nálam csupa negatív dologgal jár együtt a menopauza, nem igazán tudok rá örömmel gondolni, igaz az előtte való időszak is meggyötört az embertelen görcseivel. Csak irigykedve hallgatom azokat, akik úgy esnek át a női dolgokon, hogy semmi panaszuk nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük