Készülj Pilatesszel a síelésre!

Nem vagyok egy nagy síbajnok – ez tény. Már felnőtt fejjel fedeztem fel magamnak a síelés örömét, előtte sokáig csak távolról csodáltam a lejtő “ördögeit”. Viszont amióta rákaptam az ízére, szívesen kísérem el a Nagylányomat a domboldalba. Végül is, Visegrádhoz közel lakunk, ott meg csak ott van a Nagyvillám 🙂 … Szégyen lenne nem élni vele! Idén múlt vasárnap jártunk ott először. Ha hozzám hasonlóan Te is az a síelő vagy, akit általában visznek, ez a cikk arra ad majd tippeket, hogyan élvezd a síelést akkor is, ha nem vagy az a nagy “sport fenomén” 😉 …  

Ha év közben nem arról vagy híres, hogy rendszeresen jársz edzőterembe, vagy fitnesz órákra, jobb, ha nem “in medias res” vágsz bele a téli sportokba! Hisz érzed is néha, hogy bizony szükséged lenne a rendszeresebb mozgásra: ilyenkor “kampány-jelleggel”, fel-fellángolva ráveszed Magad, hogy lemerészkedj tornázni, de aztán jön egy “húzósabb” időszak az életedben, amikor – hogy, hogy nem – bizony pont a sport az első, ami kihullik a rostán! Aztán már hipp-hopp, itt is a tél, amikor a barátokkal/családdal irány a sípálya! Te persze szívesen passzolnád, de hát nem lehet, meg különben is, ha már annyian szeretik, lehet, hogy tényleg van valami jó benne :)??? Vajon mit tehetnél, hogy ebből a szituációból kihozhasd a legjobbat és még – ad absurdum – élvezd is a síelősdit? (Sőt, hogy jövőre Te piszkáld a többieket, mikor mentek már :)?)

 

sieles_1

 

OK, lássuk! 3 tipp, hogyan növelheted magabiztosságod a lejtőn:

  • Ne hagyd, hogy befolyásoljanak! Nem kell Neked mindjárt a pálya ördögének lenned – senki sem úgy született, hogy a fekete pályát célozta meg rögtön az 1. lecsúszás alkalmával… Vagyis hagyatkozz józan ítélőképességedre és onnan gyere le, ahonnan úgy érzed, hogy biztonsággal le is tudsz! Ha ez a gyerekpálya, netán a bébilejtő :), az sem gond! (egy percig ne érezd cikinek – inkább, mint hogy kiskanállal szedjenek össze és örök életedre elmenjen a kedved az egésztől!!!) A cél, hogy rákapj az ízére!
  • A síelés technikai részét mindig oktató segítségével sajátítsd el és gyakorold. Egyedül próbálkozni nem csak kidobott idő és pénz, de igen veszélyes is lehet! Ahhoz, hogy meglegyen a biztonságérzet, nem elég a technika! Sőt, van hogy azért nem megy maga a technika elsajátítása sem olyan gyorsan, mert izmaid nem elég erősek, ruganyosak …
  • Készítsd fel tested és izomzatod a síeléssel együtt járó terhelésre! Vagyis a “nagy kaland” előtt mindenképp szánj időt a rákészülésre – így biztos lehetsz abban, hogy minden Tőled telhetőt megtettél, hogy a technikai rész elsajátítása után Tiéd legyen a lejtő! Igen ám, de milyen tornát végezz?

Vajon tisztában vagy vele, melyek tested erősségei és “korlátai”? Tudod-e, milyen ruganyosak az izmaid? És azt, hogy mit bírnak az ízületeid? Hogy állsz az erővel (csakúgy, mint minden sport esetén – talán a sakkot kivéve – egy bizonyos szintű izomerő elengedhetetlen a síeléshez is )? Mennyit bírsz szusszal – vagyis milyen az állóképességed? Vajon mi történik, ha elesel? Fel is fogsz tudni állni? Tudsz biztonságosan esni?

Az ember másképp mozog, másképp esik-kel, ha izmai erősek és ruganyosak, ízületei- és gerincoszlopa “fiatal”, hajlékony. Jó, de akkor mit csinálj? Mibe kezdj? Az aerobic és a különböző – ízületnyíró – ugri-bugri tornák nem a Te világod, hogy a gépes edzőteremről már ne is beszéljünk! Persze, a fitnesz termekben szezonális jelleggel található sígimnasztika is, de az egész éves “karbantartás” azért mégis csak jobb! Na de hogyan, mivel?

Hát persze, hogy a Pilatesszel! A Módszer, amelyet már a komoly sportolók – profi és amatőr szinten egyaránt – integráltak edzésprogramjukba és csak szuperlatívuszokban tudnak róla beszélni! Ezzel tartják karban testüket – persze, a “normál” edzésprogramjuk kiegészítéseképp – a balettosok, a kosarasok, az NHL profi jégkorongozói, sőt, a boxolók és a brazil jiu-jitsusok is. Talán megér Neked is egy próbát :)! Rendszeres Pilatesszel biztos lehetsz benne, hogy Te minden Tőled telhetőt megtettél előkészület gyanánt és hogy mindenkit elkápráztat majd látványos és “hirtelen” fejlődésed, az tuti :)!

S most már csak egyetlen kifogás maradhat: ez pedig a “de nekem nincs időm lejárni Pilates órákat venni”! A jó hír, hogy nem is kell!!! A gyakorlatokat DVD-ről is megtanulhatod és kényelmesen beillesztheted mindennapjaidba. Akkor hajrá, Pilatesre fel :)!

Ui.: Amúgy tudtad, hogy Joseph Pilates egyik kedvenc sportja épp a síelés volt ;)?    
          Joe_with_ski

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük