Még hogy 40-en túl nem lehet izmot építeni!

Ez egy közkeletű tévhit, amivel az emberek zöme inkább csak magát nyugtatgatja (miért is? hogy talán ezzel felmentést adhasson magának az edzés alól?) …  Nem lehet, hogy nem AZÉRT nem tudsz lehajolni és elérni a lábujjad, MERT 45 éves vagy, hanem egyszerűen azért, mert mondjuk 25 éve nem foglalkozol azzal, hogy meg tudd csinálni?

Többé nincs mentség és nincs kifogás: az izom a terhelésre bármely életkorban reagál!!!
Nemrégiben láttam egy videot a testépítő magyar bajnokságról, ahol 65 éves, kigyúrt “nagypapák” vallanak arról, hogy nekik a dohányzás és a TV nézés helyett testük “gyúrása”, edzése és izomzatuk formában tartása a hobbijuk – és nem azért, mintha marhára tetszeni, vagy megfelelni akarnának bárkinek is, önmagukon kívül! De a kedvencem annak az 53 éves, kategória-döntős Hölgynek a története volt, aki elmesélte, hogy 43 évesen derékfájással és egy addig-nem-sportoló Nő átlag izomzatával látogatott le először a terembe és tessék, most 53 évesen itt áll a legjobb 6 között, akik közül egyik-másik a lánya lehetne! Az üzenet egyértelmű: MOZOGNI ELKEZDENI SOSEM KÉSŐ! Mert a változás egy testben csakis a mozgás útján jön létre – a mozgás pedig gyógyít!

Másik kedvencem, amit az egyik Edző kollegina mesélt: lejött hozzá a terembe egy hölgy Pilates órára, aki az egyik gyakorlat előtt közölte: “nekem ez nem fog menni, mert én már 47 éves vagyok!”, mire a kolléganőm: “én meg 49 és nekem meg megy, úgyhogy Neked is fog! Ez nem kifogás …” Szóval, ne takarózz a koroddal, mert az csak egy szám; tested naptár szerinti és valós biológiai életkora között kicsit sem kell egyenes aránynak fent állnia … 

De hogyan, minek tudatában kezdj el sportolni, ha tízen éve nem tetted?

  • először is, légy tisztában vele, hogy az ember agya (idegrendszere) “úgy emlékszik”, hogy “ez nekem ment”! Igen ám, de mikor is volt az? 10 éve, 15 éve? Az izomzatod viszont érzi ezt a “röpke” kis kihagyást, ezért nagyon fokozatosan vágj csak bele az edzésbe, amit érdemes szakember segítségével felépítened!
  • az sem árt, ha egy rutin orvosi ellenőrzésen átesel (40 felett ez már amúgy is melegen ajánlott, éves gyakorisággal – ja, kérem, a kor “vörös pipa” a személyi edzésben)
  • érdemes kíméletesebb, holisztikus szemléletű mozgásformákkal bekezdened pl. jóga, Pilates (nem feltétlenül a kangoo, vagy a nagy súlyok emelgetése a Neked való, legalább is, kezdésnek :))

 Így fog rajtunk az idő vasfoga – többek között …

  • 20-21 éves korodban a testtömeged 45%-át teszi ki a vázizomzatod. 40 éves korod után az izomtömeg-csökkenés 3-5% 10 évente. 50 éves kor felett ez évi +1%-kal felgyorsul, aminek eredményeként egy 70 éves embernek a vázizomzata a testtömegének a 27%a, 80 éves korára pedig a 20 éves kori fele. DE! Mindez nem jelenti azt, hogyha elkezded terhelni az izmaid, akkor azok nem reagálnak, mert igenis fognak! Vagyis a folyamat lassításának a kulcsa a Te kezedben!
  • romlanak a testfunkciók is: a receptorok, az idegsejtek és a reflexkörök károsodása miatt romlik az érzékelés, megnyúlik a reakcióidő, a reakciók intenzitása csökken.A nyugalmi alapanyagcsere csökken. Lassul a mentális funkció. A romlásban szerepet játszik az érzékszervek károsodása, a reflexkör elváltozásai és az idegsejtek számának csökkenése. Lassul a szövetek, szervek regenerációs készsége.

Óhatatlanul elindulnak olyan folyamatok a testedben, aminek nem örülsz különösképpen, de attól az még elindul … Viszont Te vagy az úr a háznál: ha tudod, mit kell tenned, onnantól már “csak” meg kell tenned!

Use it or lose it! – Öreg ember nem vén ember …

Ismered a mondást: amit nem használsz, azt elveszíted! Igaz ez az izmaidra is. Hát használd őket! Edzői tapasztalatból mondom, hogy “öreg ember nem vén ember” ;)!
A mozgás “konzervál” :)! Amúgy meg, mint sok minden, ez is fejben dől el! A tanulni vágyás, az újdonságok kipróbálásának varázsa, a nyitottság mind hozzájárul, hogy “fiatal” maradj! (szigorúan saját tapasztalat, nem reprezentatív kutatás igazolja: érdekes módon egy merev gondolkodású embernek a gerince is olyan, mint aki “karót nyelt”)

Nagyon sok 40+ (sőt, 50+, sőt, 60+-os) Vendéggel dolgozhattam már! Határozottan és bátran állíthatom, hogy az érett és a senior korosztály tagjai nagyon lelkesek, hihetetlenül akarnak és egyáltalán nem “ügyetlenebbek” ifjabb társaiknál, sőt! A megfelelő edzésmódszereket alkalmazva náluk nagyon szép eredményeket tudunk elérni, nem is túl hosszú idő alatt! Igazi élményeket osztanak meg velem, amikor le tudnak hajolni, hogy bekössék a cipőfűzőjüket (ami előtte nem ment); amikor jobban bírják a strapát, mint a fiatalabbak egy kiránduláson, amikor elmúlik a hátfájásuk …

Mindezt maguknak – és a Pilatesnek köszönhetik. Mindig azt mondom, hogy számomra az a mozgásforma hiteles, amelynek kifejlesztője maga is végezte saját gyakorlatait és idős korában is eredményeket ért el vele (vagyis a rendszer kiállta az idő próbáját). A Pilates pont ilyen és nem hinném, hogy Joe bácsinak 80 éves korában sokkal kevesebb volt az izomtömege, mint sok 20 évesnek 🙂 …

Joseph Pilates 57 és 82 éves korában!
Joseph Pilates 57 és 82 éves korában!

Mozogj, mert az élet nem áll meg 40-nél (tanúsíthatom :))!

 

 

Még ezek is érdekelhetnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük