Megszületett Natália – és amit eddig tanultam Tőle …

Mondják, nincs 2 egyforma gyerek – mint ahogyan 2 egyforma várandósság, vagy szülés sincsen. A mi életünk nagyot fordult június 9-e óta, hisz ekkor született meg 3. gyermekünk, Natália :)! Nati születése már eddig is sok-sok dologra ébresztett rá és sok mindent tanított nekem; mi lesz itt még később :)! Ha épp szülés előtt állsz, talán hasznodra válik, ha megosztom Veled tapasztalataimat …

Körülötte forog most a világ – Natália :):


És amit idáig tanultam Tőle:

 • “Türelemmel viselt hosszú tűrés”: Natit túlhordtam, ami azt jelenti, hogy majdnem 1 héttel a kiírt terminus után hoztam a világra Őt. A túlhordás nem egy kellemes állapot, különösen, ha az ember arra számít, hogy – hasonlóan a korábbi szüléseihez – a Baba biztosan előbb érkezik majd. Minthogy az első 2 gyermekem előbb érkezett a kiírt időnél (az egyikük a 38., a másik a 39. héten született), teljesen evidensnek vettem, hogy ezúttal is ez történik majd. Ám juszt sem! Márpedig túlhordás esetén a kiírt időpont után minden áldott nap “piszkálják” az embert! Mindennap CTG-re jártunk, ami – tekintve, hogy Pesten szültem és a május végi-június eleji rekkenő hőségben 120 cm-es haskörfogattal mindennap feljártunk – fizikailag és lelkileg is roppantul megviselt! Egy idő után viszont rájöttem, hogy ez nekem a türelem próbája és nem idegesítettem magam többé … Gondoltam, tudja az a gyerkőc, mikor kell érkeznie – még akkor is, ha nekem ez már nem feltétlenül kényelmes … Tehát: ha túlléped a terminust, NE IDEGESKEDJ, próbálj lazítani és bízni az anyatermészetben és a saját testedben! Mindegyik tudja a dolgát!
 • Túlzott várakozások – akkor a legjobb, ha nincsenek ilyenjeid! Nekem voltak és ezzel – így utólag visszatekintve – igencsak megnehezítettem a saját dolgom … Fiatalon, 9 évvel ezelőtt szültem utoljára. Most pedig hihetetlen vágy élt bennem, hogy “szépen” szüljek – zavartalanul, háborítatlanul. Netán orgazmussal … (erről sokat olvastam, sőt, videót is láttam róla – tényleg lehetséges :). Rengeteg szakirodalmat elolvastam; nagyon szofisztikált lettem szülés-ügyileg és igen vonzott a szülés bábai modellje – ezt szerettem volna megtapasztalni! Ehhez képest az utolsó vizsgálat alkalmával csapnivalóan rossz volt a Baba szívhangja (a 40 fok Őt is megviselte), így az orvosom már nem engedett haza. És az én összes álmom a szép szülésről egy pillanat alatt dőlt dugába! Amikor erre ráeszméltem – hallván az orvosom szülésznőknek adott pattogós utasításait – még sírva is fakadtam. Annyira csalódott voltam! Most már azt is tudom, hogy az embernek nem szabad túlzott várakozásokkal belemennie egy szituációba, mert ha nem azt kapja, amire számított, az a csalódáson túl a testi funkciókat is blokkolhatja. Mivel Joseph Pilates óta azt is tudom, hogy “A tudat az, amely építi a testet”, biztos vagyok benne, hogy egy lazább lelki hozzáállás és a helyzethez való rugalmasabb adaptációs képesség sokat segített volna rajtam. Így – a doki szerint – a testem nagyon “atipikusan” viselkedett és a 3. szülésem nehezebbre sikerült, mint az első. Mindegy, ez most már történelem! TUDD, HOGY AKKOR TESZED A LEGJOBBAT MAGADDAL, HA EGYÁLTALÁN NINCSENEK VÁRAKOZÁSAID ÉS AZT TUDOD ELFOGADNI, AMI VAN!
 • Anyaság: azt hiszem, én így 38 évesen értem meg igazán az anyaságra :)! Hihetetlenül élvezem, saját magam számára is meglepő türelem-tartalékaim szabadulnak fel nap nap után – hja, kérem! az ember 2 kiskamasz gyerek anyukájaként már vajmi kevéssé emlékszik rá, milyen is az, amikor egy ilyen kis pöttöm belép az életébe 🙂 –  és élvezem a babázás minden percét! Most már azt is tudom – hisz a másik kettő 12 és 9 éves – hogy ez az időszak nagyon-nagyon hamar elröppen, ezért kicsit sem sürgetem az időt … Minden úgy van jól, ahogy van. Az anyaság pedig a Nő legszebb és legfontosabb feladata :)! Mert mindennek megvan a maga ideje: megvan az ideje a gyermek szülésnek és megvan az ideje a hivatásban való kiteljesedésnek …
 • Pilates: másfél héttel szülés után – igaz, csak módosított gyakorlatokkal – de belekezdtem. És hihetetlen! Nagyon kíváncsi voltam, hogy alakul szülés után a dolog, hisz a Pilates-t “frissen” szültként én is most próbáltam először (a 2. gyermekem születése után tanultam meg a módszert) … A 9 éves kislányom már a 2. alkalom után megjegyezte: “Anya, ez már majdnem kockás!” (a hasamra értette :)) S ha az nem is, de legalább lapos … Tapasztalatból állíthatom, hogy a Pilates remekül alkalmazható a szülés utáni regenerációra :)! Csak ajánlani tudom …

Ha Te is szívesen megosztanád tapasztalataid a várandóssággal, szüléssel, vagy az anyasággal, mint új élethelyzettel kapcsolatban – tedd meg! A kollektív tapasztalatnál nincs is értékesebb; sokaknak segíthetsz vele 🙂 …

Még ezek is érdekelhetnek

49 válasz

 1. Szia Ági!

  Szívből gratulálok Natihoz!!!
  Bocsi, hogy csak most írok, de a terhesség vége felé, már csak annyit töltöttem a gépnél amennyit feltétlenül szükséges volt, mert egyébként vagy nem voltam otthon vagy aludtam. (egész nyaras felújítás átalakítás, mire jön a mini)
  Az én lányzóm augusztus végén érkezett, így apának életében először könyveket kellett csomagolnia, mert a nagyobbik fiamnak az iskolakezdésre kellett, de mi csak utána jöttünk haza a kórházból.
  Én is sokat tanultam és fejlődtem, amióta a két fiú után lányom született. Még nincs 3 hónapos, de már 10-el kevesebb kiló vagyok mint mielőtt terhes lettem, pedig még nem is tornázom rendszeresen.
  A hasam mondjuk katasztrófa, de ezt majd a pilates, meg az idő megoldja. 😉
  A párom sokszor megdícsér, hogy milyen jól nézek ki és mióta lányom van nekem is fontosabb, hogy hogyan nézek ki. egy ilyen gyönyörű kislány mellett én sem lehetek slampos…

  Ha megengeded küldök neked priviben egy képet az én mosolygós cicababámról.

  üdvözlettel: Nóra

 2. Kedves Ági!
  Gratulálok neked a kis pici Natihoz. Erőt, egészséget kívánok neked és a kis “nagy” családodhoz. Én is 38 éves vagyok. Januárban szültem egy kis fickót a Bernát Boldizsárt. Ő egy kicsit hamarabb érkezett a kelleténél, de hál’Istennek egészséges. Én csak a harmadik hónap után kezdtem el a pilátest, de élvezem és azóta is testem lelkem felüdíti. Néha magam mellé teszem a kisfiamat is, amit ő még nem igazán fog fel, de mosolyog rajta. Ezúton szeretném megköszönni, hogy te vagy nekünk nőknek, sokat segítesz az alakunk formálásában, ezáltal a lelkünk karbantartásában.

  Szeretettel üdvözöl Csilla

 3. Kedves Ági!

  Kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel gratulálok Neked Nati születéséhez!
  Szurkoltam már a várandósságod alatt is Neked, és követtem az eseményeket, bejegyzéseket.
  Örülök, hogy minden rendben ment és jól vagytok.
  Mint mindig, most is nagyon hasznosak a tanácsaid és a Tőled kapott információk.
  Jó egészséget, és sok-sok sikert és boldogságot kívánok a továbbiakhoz, a nyári programokhoz, és a Babázáshoz.

  Cser Tünde

 4. Én is gratulálok minden új és régi Anyucinak, a rectus diastasis miatt türelem kell, nekem is volt, másfél év tornázás után összeért. Én is azt hittem, sose fog. Ez az első gyerek után volt, azóta még lett 2 és nem nyílt ki újra, hogy ezt ki érti?!
  Fodor Réka,

 5. Kedves Ági! Gratulálok a babához és nagyon sok békés, “angyalokkal teli” pillanatot kívánok vele és a családdal!

 6. Kedves Ági!
  Adjon a Jó Isten egészséget a kis jövevénynek és neked meg a családodnak, hogy felnevelhessétek szeretetben és boldogságban. Rég nem jelentkeztem, azóta én is anyuka vagyok, van egy 13 hónapos kisfiam, akit 4800 grammal szültem, emiatt sajnos rectus diastasis-om van na meg egy komoly köldöksérvem, és bármilyen keményen Pilatesezek, úgy tűnik ez az én esetemben sajnos nem elég(négy ujjam fért be a két izom közé,most már csak kettő, de igy sem záródik össze)
  Szeretettel gondolok Rád,
  Réka Nagyváradról

  1. Kedves Réka,

   Jajj, de örülök, hogy hallok Felőled!!! Gratulálok a Kisfiadhoz – szép nagy baba volt!!! Nem is csoda, hogy szétnyílt a hasizmod … Szerintem határozott fejlődés, hogy már csak 2 ujjnyi a rés 🙂 … Ehhez sok-sok türelem kell, ne add fel! Szerintem teljesen meg fog gyógyulni.

   Sok puszi Nektek: Ági

 7. Szia,

  gratulálok a babához! 🙂 Jó egészséget és sok örömet kívánok nektek!:-)

  Szabó Gabi

 8. Szia Nóra,

  Küldtem Neked mailben egy anyagot! Remélem, hasznosnak találod majd …

  Kedves Judit,

  Igen, az ember néha nagyon tudja várni a végét. Vannak jobb napok és vannak rosszabbak. Próbálj minden napra találni valami olyan tevékenységet, ami egy kicsit felvidít. Nekem a legjobb barátnőmmel tett napi sétáim, vagy egy kis light-os testmozgás voltak ilyenek … Kívánok Neked sok-sok kitartást és szép szülést!

  Szia Katikám!!!

  Jó unokázást!!! Remélem, jól vagy!

  Puszi: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük