“Mennyit híztál az ünnepek alatt?” – így fest a kép

A múlt hét folyamán egy rövid kérdőívet küldtem ki a Forma-Tervező olvasóinak. Arra voltam kíváncsi, vajon kinek mit jelentettek az ünnepek – plusz kilók tekintetében, illetve hogy ki milyen módon és mennyi idő alatt tud – vagy legalább is próbál – megszabadulni a kéretlen extrától … A kérdőívet eddig 1 018 fő töltötte ki – ezúton is köszönet nekik – és az eredmények igen tanulságosak … Vajon Te melyik csoportba tartoznál?

1.)    Mennyit híztál az ünnepek alatt (Karácsony, Szilveszter 2010.)? – szólt az első kérdés. Az 1 018 fő közül:

–  1-2 kg-ot hízott                                                                   550 fő, válaszadók 54%-a

–   3-4 kg-ot                                                                           212 fő, válaszadók 21%-a

–   4 kg-nál többet                                                                    24 fő, válaszadók 2%-a

–   egy dekát sem hízott                                                           232 fő, válaszadók 23%-a

Vagyis, az összes válaszadó 4/5-e számára az év végi ünnepek még mindig plusz kilókkal járnak –  Karácsony és Szilveszter tájékán az evés központi szerepet tölt be a legtöbb családban.
A válaszadók 1/5-e 3-4 kg-ot hízott, amely – tekintve az ünnepek hosszát – igen jelentős súlytöbblet (a kutatásból kiderül, hogy ettől jó néhányan vagy „véres verítékkel”, vagy egyáltalán nem szabadulnak meg a későbbiek folyamán!)

A válaszadók kicsivel több, mint 1/5-e tudta a tavalyi ünnepek során kordában tartani az étvágyát. Ők –ünnepek ide-vagy oda – nem híztak egy dekát sem! Gondolhatnánk, hogy “mázlisták”, de inkább nevezzük őket „egészségtudatos” csoportnak …

2. ) Azok közül, akik híztak (786 fő):

– 58% hízott ugyanannyit, mint az egy évvel korábbi ünnepek során.
– 24% hízott kevesebbet, mint 2009-ben.
– 18% hízott többet, mint 2009-ben az ünnepek alatt.

Azoknak, akik a 2010-es karácsonyi ünnepek alatt többet híztak, mint előtte való évben, nagyon oda kell figyelniük a súlyukra, mert az évek előrehaladtával egyre könnyebben szaladnak fel a kilók és egyre nehezebben tudunk megszabadulni tőlük.

3.) Mit teszel, hogy megszabadulj a felszaladt plusz kilóktól?

A válaszadók:

– 7%-a elkezd többet mozogni.
– 20%-a kicsit jobban odafigyel az év elején a táplálkozására.
– 60%-a mozogni kezd ÉS odafigyel jobban, mit eszik.

2%-a „vadul” fogyókúrázni kezd.
– 11%-a nem tesz semmit, a felkúszott kilók lemennek maguktól.

A válaszadók 60%-a (!) tisztában van azzal – hál’ Istennek – , hogy nem elég vagy csak a táplálkozásra, vagy csak a mozgásra figyelni – a kettő együtt vezet tartós eredményre (ők biztosan régóta olvassák a Forma-Tervezőt :)). Mindössze 2% vallja azt, hogy eszeveszett fogyókúrába kezd – ez nagyon jó arány. Tehát a legtöbben közületek tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a fogyókúrák hosszú távon semmilyen eredményre nem vezetnek.

11% van abban a szerencsés helyzetben – ők azok, akik 1-2 kilót szedtek fel az ünnepek alatt – hogy semmit nem kell tennie annak érdekében, hogy leolvadjanak a kilók. Visszazökkenve a napi rutinba, ez magától megy végbe náluk …

Remek eredmény, hogy az összes válaszadó 87%-a tisztában van azzal, hogy TUDATOSAN, de nem DRASZTIKUSAN kell cselekednie valamit annak érdekében, hogy régi formáját visszaszerezhesse és azt „egészséges” formában meg is teszi (a fogyókúra, ugye,  nem ilyen!)

4.) Nálad mennyi idő alatt mennek le a kéretlenül felszaladt kilók?

 

A túlsúlyt felszedők 34%-ának 1-2 héten belül sikerül megszabadulnia a feleslegtől; 41%-ának ez 1-2 hónap alatt sikerül; 13%-nak több, mint 2 hónapot vesz igénybe a dolog (bár a korrelációt a kutatás nem vizsgálta, ám nagy valószínűséggel ők azok, akik 3-4 kg-ot, vagy annál többet híztak) és 12% egyáltalán nem tud megszabadulni a plusz kilóktól. Vagyis idén Karácsonykor erre rakódnak majd az újabb pluszok, ami rendkívül kellemetlen és az egészségre káros is lehet …

Hogy mihamarabb megszabadulhass a plusz kilóktól, kezdj el Pilates-ezni 🙂 – ennél látványosabb alakformálóval, feszesítővel még nem találkoztam …

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

2 válasz

 1. Sziasztok!
  Én az 1- 2kg-t felszedők közé tartoztam!
  A klubban ahová tornázni járok az év első Pilates órája elmaradt.( én voltam az egyetlen lelkes…) Gondoltam átmegyek a másik terembe, ahol step-aerobik óra volt. Kiment a bokám! Bokaszalag sérülés, négy hét bokarögzítő,… semmi mozgás, + még 3kg!!!!! Pech!!
  Üdv:Kriszta

 2. Kedves Ági,lányok!
  NEM HÍZTAM!!!!!!Nagyon boldog vagyok ezért,pedig még ettem is ,de soha nem annyit,hogy degeszre jól lakjak.
  Na és persze TORNÁZTAM ünnep ide vagy oda már kazetta nélkül is tudok ügyes lenni.A csepp unokámnak nagyon tetszettem/most 10 hónapos a legszebb férfi korban van/ leült mellém még nem beszél csak egy két szót de tapsikolt és magyarázott nekem a saját kis nyelvén, míg csináltam a gyakorlatokat és nem mozdult mellőlem .
  Csók mindenkinek a magára is büszke nagyi :Ancsur

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük