Miért olyan “nagy szám” ez a neuroplaszticitás???

Minden időszaknak megvan a maga felhypolt területe. Míg a fitnesz-rehabilitációs szakmát az elmúlt évtizedben – úgy nagyjából 2010. és 2020. között – a fasciával, vagyis a kötőszövettel kapcsolatos felfedezések, illetve azok gyakorlati alkalmazásának lehetőségei tartották lázban, az új évtizedben kétségkívül az idegrendszeri kutatásokkal kapcsolatos újdonságok fogják izgalomban tartani a “népet” … s remélhetőleg nem csak a szakmát, hanem mondjuk Téged is! Mert hiszem, hogy a jobb élet kulcsa abban rejlik, hogy megismerd a saját tested működését – s ha így teszel, ráébredsz, mekkora HATALMAS POTENCIÁL rejlik Benned is … csak ezt “elfelejtették” közölni Veled 🙂 ….

1. Hogy jövök én ehhez …?

Hogy miért írok cikket az idegrendszerről? S egyáltalán, hogy “veszem magamnak a bátorságot”, hogy leírjam mindazt, amit meg szándékozom osztani Veled?

Először is, Pilates edzőként nagyon is releváns számomra – és minden képzett Pilates edző számára az kellene, hogy legyen – az idegrendszer működésének ismerete! Hisz a Pilates, mint mozgásrendszer, fő célja nem más, mint a testben fellelhető, oda már beidegződött, épp ezért az egyén számára szinte észrevétlen, viszont az Ő mozgását működtető és izomzatának kiegyensúlyozottságát befolyásoló, “helytelen” (=nem funkcionális) mozgásminták beazonosítása és idegrendszeri szinten történő “átírása”.

Igen ám, de ez közel sem annyira egyszerű, mint amilyennek első hallásra tűnik! Hiszen ezek már berögzült, szokásos mozdulatok, vagy testtartások – amiket az idegrendszered “normálisnak” fog fel, mi több, a kisagyadban, amely a mozgás központja az idegrendszeredben, el is tárolja őket! Értelemszerűen, egy ilyen testtartás, vagy mozgássor nem fogja “könnyen adni” magát (hisz fáradságos munka volt, míg oda bekerült – képzeld csak el, hányszor kellett “rosszul” csinálnod, amíg a rendszer ezt azonosította helyesnek!) … viszont a változás LEHETSÉGES!

Hisz az idegsejtek régi kommunikációs hálózatainak szövetét fel tudod bontani, s újakat tudsz a helyükbe szőni – kitartással, sok-sok munkával, gyakorlással és FOKOZOTT TUDATOSSÁGGAL.

No, és itt kezdett el izgalmas lenni az egész! Mert ahogy a tartásunkban-mozgásunkban megmutatkoznak mintázatok – amiket egy emberre nézve azonnal láthatsz is – , ugyanígy léteznek lelki- és mentális mintázataink, gondolkodásmódunk és egyéb szokásaink. Vannak, amelyek szuperek – és jól szolgálnak Téged. S olyanok is, amiket jobb lenne már “lecserélned”, felülírnod, mert nemhogy nem szolgálnak, de kimondottan hátráltatnak! Ezek szintén az idegrendszered irányítása alatt állnak 🙂 … csakhogy, sajna, nem azonnal észrevehetők és egyáltalán nem oly’ nyilvánvalók, mint mondjuk a rossz testtartás, mert sokszor a mélyből, a tudatalattidból fejtik ki a hatásukat!

Ez hihetetlenül elkezdett izgatni engem – így, gondoltam, jobban beleásom magam az idegrendszer, az agy felépítésébe és működésébe. Mert tényleg azt gondolom, hogyha az emberek tudnák, micsoda csoda lakozik bennük, a saját idegrendszerükben – amelynek a legszuperebb és legmodernebb számítógép is csak silány utánzata! – kicsit (NAGYON!) elkezdhetnénk végre úgy gondolkodni magunkról, ahogy azt megérdemeljük 🙂 …

Ezért beiratkoztam az ausztrál Dr. Sarah McKay online “Neuroscience Academy” kurzusára, ahol az alkalmazott idegtudománnyal foglalkoztunk – vagyis azzal, hogy “OK, ok, ez mind szép és jó, de mitől lesz nekem jobb? Hogyan tudom átprogramozni magam, hogy ne legyek türelmetlen a gyerekeimmel, vagy indulatos a férjemmel?” Szóval, csupa-csupa praktikus dolgot tanultunk, amelynek alapjait – becslésem szerint – több bejegyzésen keresztül  igyekszem megosztani Veled 🙂 …

2. Már idejét múlt tudományos felfedezések – még mindig tényként tálalva …

Biztos vagyok benne, hogy Te is érzékeled: változik a világ. Hihetetlen gyorsasággal – és egy biztos: soha többé nem lesz már olyan, mint “régen”. Azt hiszem, ez a pandémia elhozta egy korszak végét – és ami előttünk áll, az nem csak izgalmas, hanem arra is rávilágít, hogy Te is teremtő szerepet játszhatsz benne … az emberiség új sztorija van kibontakozóban. De ehhez a régi sztori – amelynek kontextusában Te is gondolkodsz saját magadról – hamis hiedelmeinek, régen meghaladott, 150 éves (vagy még régebbi) és általunk “készpénznek” vett téziseinek is meg kell dőlniük végre.

S hogy melyek ezek a “tudományos alapigazságok”, amelyeket az iskoláinkban még mindig így tanítanak? Hogy:

 • ki vagy szolgáltatva a saját génjeidnek, mert a gének kontrollálják az életed. Kvázi, ha a Ti családotokban pl. egy betegség többször előfordult, arra Te is bizton számíthatsz …
 • az evolúció magyarázattal szolgál az emberi faj kialakulására
 • a civilizáció mintegy 5 ezer évvel ezelőtt kezdődött
 • létezik az anyag, meg az energia – és ezek teljesen függetlenek egymástól, mi több, hatással sincsenek egymásra
 • a “dolgok” közötti tér üres
 • a tudat elkülönül a fizikai valóságtól és nincs befolyással rá
 • a természetben a túlélés alapja a verseny – győzzön a legerősebb
 • az emberek nem változnak, az idegrendszer felnőtt korban állandó és az agysejtek innentől már csak pusztulnak

Ezen állítások mindegyike megér egy misét – mert ahogy írtam is: NEM IGAZAK! Az elmúlt 3 évem annak szenteltem, hogy utánajárjak: melyik, miért, hol nem igaz – s hogy mi van helyettük. Milyen új, tudományos és más kutatók által is megvizsgát és elismert kutatási eredmények vezetnek más, új következtetésre … amely új következtetések egy teljesen ÚJ EMBERI SZTORI lehetőségét tárják elénk! Egy olyan történetét, amelynek Te is aktív szerzője lehetsz – ha megismered, ki is vagy Te (s mindannyian!) valójában … de térjünk vissza a számunkra releváns idegrendszer és a neuro-plaszticitás jelenségéhez  😉 …

3. Nem változhatsz … vagy mégis?

Nézzük “az emberek felnőtt korban nem változnak” sztorit, amelyet az idegrendszerrel foglalkozó tudósok hosszú időn keresztül “központi dogmaként” fogadtak el. De miért?

E tétel Santiago Ramon y Cajal orvos, a 20. század elejének neuroanatómusa, az idegtudományok Atyjának nevéhez fűződik, aki vitathatatlan érdemeket szerzett idegrendszerrel kapcsolatos kutatásaival, amely eredményekért 1906-ban orvosi Nobel-díjban is részesült. (pl. Ő fedezte fel, hogy az idegrendszer “szálai” nem folytonosak, hanem sok-sok milliárdnyi, különálló idegsejt kapcsolódik egymáshoz és kommunikál egymással, méghozzá elektromos polarizáció útján)

Ramón Cajal a “plaszticitás” fogalmát, vagyis az agy struktúrájának és funkcióinak alakíthatóságát, leszűkítette az idegrendszer sérülés utáni regenerálódási képességére.

Kb. az 1970-es évekig az idegrendszeri kutatásokkal foglalkozók épp eme “alaptétel” érvényességét soha meg nem kérdőjelezték! Nem azért, mert nem voltak elég szakképzettek – hanem azért, amiért Te sem kérdőjelezed meg, hogy 2+2=4. Egyszerűen elfogadták alapértelmezettként …

Mi sem bizonyítja jobban, mennyire el tudja téríteni az emberiség (csakúgy, mint az egyes ember sztoriját) egy téves hiedelem, vagy feltételezés …!

Mert az ember igenis képes a változásra! Mind érzelmileg, mind gondolatilag, mind viselkedés és cselekedetek szintjén! S mindez az idegrendszer újraszervezhetőségének, képlékeny alakíthatóságának köszönhető :)!

4. Szóval – miért akkora “szám” ez a neuroplaszticitás???

Ha Te is azt hiszed, hogy az agysejtjeid felnőtt korodban már csak pusztulnak; hogy a rossz – vagy legalább is, általad nem kedvelt – tulajdonságaid “örökre” úgy maradnak (“mert én ilyen vagyok, és kész.”); hogy mindig ugyanazokat az érzelmeket vagy kénytelen átélni csupa olyan helyzetben, amiben valahogy kísértetiesen ismétlődik az életedben; hogy képtelen vagy megtanulni angolul, vagy bármi újdonságot, akkor a JÓ HÍREM, hogy a változás igenis LEHETSÉGES :)!

Dr. Sarah McKay önirányított neuroplaszticitásnak nevezi e jelenséget. Ez a kép pedig gyönyörűen illusztrálja, miről is van szó … alatta összefoglalom magyarul:

Forrás: nicabm.com

A neuroplaszticitás nem más, mint az agyad azon képessége, hogy “újraszervezze” saját magát, mind struktúra, mind funkció szempontjából. Az idegrendszered legalapvetőbb sturktúrális és működési egysége az idegsejt (neuron). Ezek a neuronok folyamatosan “beszélgetnek” egymással, méghozzá elektromos impulzusok és idegi ingerületátvivő (kémiai) anyagok, ún. neurotranszmitterek segítségével. Persze, nem “beszélget” mindenki mindenkivel – vannak, “akik” jobb barátságban vannak egymással, vannak, akik szóba sem állnak egymással … (pont úgy, mint mi is :)). A beszélgetés és az összekapcsolódás mértéke és intenzitása e sejtek feladataitól is függ. S azok az idegsejtek, akik gyakran és sokat “beszélgetnek”, szoros kapcsolatba kerülnek – idegi szinapszisokat hoznak létre és elkezdenek együttműködni …

Igen ám, de ezek az összeköttetések bármikor szétkapcsolhatók – és újak hozhatók létre helyettük, ha szükséges …  az agyad “újrahuzalozása” egész életed folyamán zajlik, méghozzá a Téged érő hatások, tapasztalatok, élmények hatására – ha tudatában vagy ennek, ha nem. Agyad  ideghálózataiban, agyi áramköreiben visszatükröződik egész életed! A személyiségedben és hangulataidban pedig megnyilvánul agyad huzalozottságának “előjele”. A minta azonban megtörhető … pláne, ha nem tetszik!

S hogy hogyan változik az agyad?

 • a régi hiedelmekkel ellentétben felnőtt korban is keletkeznek és integrálódnak új neuronok az idegrendszerben – ezt hívják neurogenézisnek
 • hozhatsz létre teljesen új neuronok között idegi összeköttetéseket: ezt teszed, amikor valami újat tanulsz! Pl. a felnőtt kori zongoratanulás csodásan rámutat az idegrendszer gyurmázhatóságára (ezt magam is megtapasztaltam ;)), ha nem tenné, még mindig ott tartanék, hogy a jobb és a bal kezem ugyanazt akarja csinálni 😀 …. (hál’ Istennek, ennél jóval előrébb vagyok már). De ide sorolhatod a rajz tanulást, bármilyen, finommotorikát igénylő tevékenységet, vagy a nyelvtanulást! Ezek építik, frissen tartják az agyad …
 • növelheted a szinapszisok számát és erejét, amivel megerősíted az adott idegsejtek közötti összeköttetést
 • de akár szét is kapcsolhatod őket – ha valamit jó sokáig nem csináltál, úgy érzed, “elveszítetted” a rá való képességed, nem igaz?

5. Használd tudatosan és irányítsd …

Életed folyamán rengeteg élmény ér, történik Veled jó és rossz is. Kétségeid ne legyenek: ez mind-mind hatással lesz az agyadra és otthagyja a lenyomatát! Az agyad változik, ha és amikor:

 • valamilyen trauma ér
 • hosszútávú stressznek vagy kitéve
 • a barátaiddal vagy és társas interakciókban veszel részt
 • meditálsz
 • megtanulod szabályozni az érzelmeid
 • tanulsz, figyelsz
 • táplálod (remélhetőleg olyan étkezéssel, amely támogatja az agysejteid működését)
 • sportolsz (az nagyon jó hatással van rá ;))
 • új élményeknek, tapasztalatoknak teszed ki

Ha tudatában vagy, ha nem – ez mind-mind hat rá! Ám ha megismerkedsz a fejedben rejlő csodával és odafigyelsz rá, 1x csak azt kezded érezni, hogy Te, mint tiszta tudat kommunikálsz a saját idegsejtjeiddel – ők pedig hallgatnak Rád 😉 … ami hatalmas felfedezés és öröm! Innentől TE határozod meg a változás irányát, mélységét – és az egész életed új dimenzióba kerül. EZ az ÖNIRÁNYÍTOTT neuroplaszticitás lényege.

Nagyon-nagyon köszi, ha eddig velem tartottál! Tudom, hogy ez “tömör” anyag – szükség van az emésztgetésére. De hihetetlenül lelkesítő is 😉 … ha van bármely, a neuroplaszticitással kapcsolatos személyes tapasztalatod (bármi, amikor pl. felnőtt fejjel megtanultál valamit, amiről azt hitted, sosem fog menni … vagy olyan változás, amit magadban sikerült elérned ennek hatására) örülök, ha megosztod velünk ;)!

S ha mélyebben is foglalkoztat a téma, jó szívvel ajánlom figyelmedbe a február 6-án lezajlott “Újjászületés” Éntervező Évtervező napunk teljes felvételét, ahol egy teljes napon keresztül foglalkoztunk “új énünk” megtervezésével, a változás lehetőségeivel – itt a kezedbe kapod azt a 6-lépcsős módszert, amellyel rá tudsz kapcsolódni önnön neuro-plaszticitásodra, amelynek eredményeképp ÚJ EMBER lesz belőled :)!


https://agipilates.hu/i-love-pilates-nap/ 

S ha szívesen olvasnál még az idegrendszer működésével kapcsolatban, kérlek, jelezd a hozzászólásban :)! Ha pedig van olyan Barátod, ismerősöd, családtagod, akit érdekelhet a téma, megköszönöm, ha megosztod vele e cikket …

Szeretettel: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

6 válasz

  1. Kedves Gyula!
   Köszönjük. Várjuk szeretettel, melyik programra szeretne előfizetni?

 1. Nagylányom SM-érintett, ezért mindennél jobban érdekel a neuroplaszticitás. Közelebbről is megismerkednék a témával, ha az ő esetében is használható lenne a módszer. Köszönöm, ha információhoz juthatok! Üdvözlettel: Koncz Krisztina

 2. Ági! Szuper vagy már megint! Szívesen olvasok tőled erről a témáról is, mert érthető ahogy elmagyarázod! Köszönjük!

  1. Helló Évikém,

   De jó, hogy hallok Felőled :)! Örülök, hogy tetszett – nagyon szívesen írok ezekről a témákról … igaziból annyi minden van a fejemben, azt sem tudom, mivel kezdjem!
   Használd az itt szerzett tudást egészséggel ;)!
   Puszillak: Ági

 3. Én szívesen olvasnék még az idegrendszer működéséről!

  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük