Mikor kezdhetem újra? – Pilates műtét után

Mikor kezdhetek újra sportolni műtét után? – kérdeztétek sokan mostanában. (naná, hogy a Pilates is ide tartozik :)). Úgyhogy ennek most szentelünk egy rövid bejegyzést … Ez először is függ a műtét típusától. Mivel a kérdést valamilyen hasi műtét kapcsán érintett lányok tették fel – a császármetszés is egy nagy hasi műtétnek számít! – ezért most erre koncentrálunk.

Egyébként a következő tanácsok bármilyen műtét esetén alkalmazhatók :):

 • Először is, konzultálj a műtétet végző orvossal, hogy ő mikortól javasolja a mozgás újfent történő elkezdését. Mivel ő “tárta fel” a problémád és szembesült  vele először, valószínűleg arról is van némi fogalma, milyen állapotban vagy. Küldött hozzám már sebész úgy vendéget, hogy alig a műtét után 2 héttel az orvos kifejezett kérésére kezdtük el a tornát … Mivel minden eset egyedi, fontosnak tartom, hogy kérd ki az orvos véleményét! Általában szülés után azt a bizonyos 6 hetes gyermekágyas időszakot szokták pihenőnek javasolni – császármetszés után ennél néhány héttel hosszabb időszakot.
 • Tudom, hogy 1000x elmondtam már, de akkor is így van: hallgass tested visszajelzéseire! Mert tested intelligens. Csak éppen sokszor elnyomod a visszajelzéseit. Megpróbálod “megerőszakolni” és ezért nem hálás … (velem is előfordult már: szülés után 2 héttel szépen, lassan kezdtem Pilates-ezni; jól esett és a könnyített gyakorlatok mentek is, mint a karikacsapás. Gondoltam, kicsit beleerősítek – pedig éreztem, hogy nem esik olyan jól, mégsem törődtem vele. Utána 2 hétig pihi volt, mert megerőltettem magam … erre mondják, hogy lassan járj, tovább érsz :))
 • Általános szabály, ha olyan műtéted volt, ahol a hasadon végigfutó hosszanti vágást szereztél, vagy a terhesség során nagyon megnyílt az egyenes hasizmod, vagy pl. hálót ültettek be a hasizmaid regenerálására: NE végezz a törzs forgatásával, csavarásával járó mozdulatokat, mert azok még jobban “szétszedik” a hasizmaid. Ilyen Pilates gyakorlat pl. a Fűrész, a Törzs csavarása, vagy a Criss-cross. Bármi, ami a ferde hasizmokra hat … Ezeket hagyd későbbre!
 • Szépen, fokozatosan terheld Magad – különösen a műtét által érintett területet a rá ható gyakorlatokkal! Ha így teszel, azt fogod érezni, hogy egyre könnyebben megy. Ekkor emelhetsz a terhelés fokán, intenzitásán.

Mit tégy, ha a műtét a végtagjaid érinti (pl. boka, avagy térdszalag szakadás)? Azonnal kezdj el Pilates-ezni – erre lett kitalálva :)! A végtagok jóformán egyáltalán nem terhelődnek, hisz a talaj viseli a a törzsed súlyát. Nem véletlenül lett népszerű e módszer sérült táncosok körében is …

Ha van műtét utáni tapasztalatod a Pilates-szel kapcsolatban, kíváncsian várom ….

Még ezek is érdekelhetnek

9 válasz

 1. Sziasztok lenne egy kerdesem ha esetleg itt meg valaszoljak mert mashol nem.
  Vagbél műtét után mennyi idővel lehet teherbe esni???
  Valaszukat elore is koszonom.

  1. Kedves Adrienn,

   Én nem vagyok orvos – Pilates edző vagyok. Ám nem gondolom, hogy ok-okozati összefüggés áll fent a vakbél műtét, illetve a teherbeesés között (magyarán, a kettő független egymástól) Úgyhogy, szerintem bármikor … HAJRÁ, előre az ügy érdekében :)!

   Sok sikert!

   Szeretettel: Ági

 2. Mester Tibor,

  Szia Tibi,

  Bármely Pilates gyakorlatokat! Azt javaslom, hogy a kezdő gyakorlatsorral ismerkedj meg először!

  Ha teniszezel, nagyon-de-nagyon szükséged van a Pilates-re. A tenisz ugyanis “féloldalas” izomzatot csinál! Ha jobbkezes vagy, ugye, az ütéseknél mindig azt az oldalad használod. Edzettem már teniszezőt: az ütőkéz oldali gerincmerevítő izmai sokkal vaskosabbak voltak, mint a túloldaliak. Ez az izomrendszer egyensúlyának felborulásához, egyes izmok “túlhasználatához” és lerövidüléséhez, más izmok gyengüléséhez és megnyúlásához vezet. Hosszú távon pedig sok fájdalomhoz …

  Úgyhogy, Pilates-re fel :)!

  Ági

 3. Judit,

  Kedves Judit,

  Kérlek, ne haragudj a kissé megkésett válaszért, de elfelejtettem, hogy épp őszi szünet jön és mindhárom gyerekem itthon van folyamatosan. Ilyenkor nemigen jutok gépközelbe …
  Tehát: a porckorong sérveknek nem tesz nagyon jót a step! Sőt, semmilyen rázkódással, “becsapódással” járó sport. Tudom, hogy ez nem túl jó hír annak, aki szereti a táncos mozgásformákat (én is imádom és futni is nagyon szeretek, ami szintén ellenjavallt gerincsérv esetén, amiből nekem is van néhány aprócska). De erre találták ki a Pilates-t :)! “Vele” tökéletesen karban tarthatod a gerinced, így belefér 1-2 step óra is – ha Te azt szereted.

  Sérv esetén a legjobb az úszás – nem feltétlenül a mell, attól függ, pontosan hol a sérv. És bármi olyan, ahol nincs becsapódás, ami végigfut a gerinceden. Az ütődést ugyanis a porckorongok hivatottak elnyelni.

  Vagyis mit sportolj? Ússz, használhatsz elipszis trénert, biciklit, nordic walkingolhatsz és természetesen Pilates-ezz! A megfelelő technikával kivitelezett erősítő gyakorlatok is hasznosak lehetnek a gerinc megtámasztása szempontjából.(én egyébként amondó vagyok, ha rendszeresen végzed a Pilates gyakorlatokat, szinte bármely mozgásformát megengedheted Magadnak – az ésszerűség határain belül – anélkül, hogy rosszat tennél magadnak)

  Mozogni pedig mindenképp kell – ezt tökéletesen látod! Anélkül a helyzet csak rosszabbodna és a fájdalom erősödne.

  Sok sikert Neked!

  Ági

 4. Kedves Ági!
  Nagyon örülök ennek e bejegyzésnek és köszönöm. Már kezdek magamra találni. Igaz, egyelőre még csak light-os gyakorlatokkal próbálkozom de napról napra jobb.
  Minden sorstársamnak mielőbbi gyógyulást!
  Sziasztok
  Virág

 5. Szia Ági!

  Nekem is a sok futástol es a rendszeres teniszezestol
  nagyon megfajdult a bal bokám,Heti 5-6 alkalommal uzom.
  Tudom ,hogy az en hibam mivel nincs meg a regenerálodási
  idoszak. Te mit javasolnál, milyen pilates gyakorlatokat?
  Mivel erosithetem a bokámat? Jo egeszseget kivánok es sok
  boldogságot es oromet a piciben!!!!!!!!!

  Maradok tisztelettel Tibi

 6. Kedves Ági!
  Szívesen olvasom minden sorodat, mértéktartó, határozott véleményedet. Ezért is kérlek, adj tanácsot, hogy porckorong sérvvel (nyaki és lumbalis) mit javasolsz? 57 éves vagyok, gyógytorna mellett steppre és általános erősítő tornára járok. Azt tapasztaltam, ha nem járok tornászni, erősödnek a fájdalmak. Lehetséges ez, vagy csak a mozgás iránti vágy altatja el a fájdalmat? De hosszú távon nem ártok-e többet ezeknek a fránya sérveknek? Köszönettel: Judit

 7. Kedves Ági!

  Nagyon örültem a témának…!100%-ban egyet értek veled,testünk üzenni fog,mikor “készen áll” újra a mozgásra,tornára!Sajnos volt egy nőgyógyászati műtétem augusztusban(méhen kívüli terhesség),és utána eltelt 4 hét úgy,hogy eszembe sem jutott semmilyen fajta testmozgás.Sebeim kívül-belül fájtak(és a lelkem is),de aztán 4 hét után úgy éreztem,muszáj lesz mozognom,mert rettenetesen hiányzik!Szinte nincs is olyan nap,hogy valamilyen mozgást,tornát ne iktassak be.Nekem is van 2 nagy fiam(12 és 9 évesek,és remélem előbb-utóbb lesz majd egy 3.gyerkőc is).Szép napot kívánok!Üdv.Nóra

 8. Sziasztok!
  Nekem januárban volt hasi műtétem, megmondom őszintén, 6-7 hétig még a gondolat is fárasztott,hogy bármit is tornázzak.. (Nem vagyok túl fiatal, közel az 50-hez) Aztán visszamentem dolgozni és minden kezdett a régi lenni. A Pilates-t is elkezdtem, ami jólesett, csináltam. Egypár hét után ugyanúgy ment minden, mint azelőtt. Biztos nagyon egyéni, hogy ki mikor tud újra tornázni, szerintem sem jó erőltetni magunkat. Várom a hasonló tapasztalatokkal rendelkezők bejegyzéseit és jó egészséget kívánok mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük