Mint a borotva: 10 összetevő, hogy így vágjon az eszed :) …

Kinek ne jutna eszébe, ahogy telik-múlik az idő, hogy „szépen” lenne érdemes megöregedni. Testileg-szellemileg egészségben. Hogy érdemes is legyen élni – s nem csak létezni! Különösképp akkor, amikor találkozol olyan idősekkel, akiknél a mentális-kognitív funkciók már súlyos hanyatlásnak indultak … megrázó megtapasztalás tud lenni! Amely után az suhan át rajtad, szinte önkéntelenül: „jajj, csak ezt ne!” Mert az ember nem akar az őt körülvevő szerettei számára teherré, kétlábon járó problémaforrássá válni. Tehát, ha tudnád, mit kell tenned, hogy megőrizhesd agyad egészségét – megtennéd? Ha igen, ez a cikk pont Neked szól …

Az agyad, vagy az elméd?

Felmerülhet Benned a kérdés, hogy OK, de akkor most mit is védjek valójában? Az agyam, vagy az elmém?

A kettő szoros kapcsolatban van egymással. A testedben MINDEN szervrendszered rendelkezik egy struktúrával (forma) és egyfajta, a struktúrából fakadó működéssel (funkció). S e kettő szoros kölcsönhatásban van egymással! A funkció alakítja a formát, a forma pedig hatással van a működésre, annak ideális, vagy abból kibillent állapotára.

Az agyad – a struktúra. Az elméd pedig nem más, mint az agyad működés közben (hozzátenném, hogy az elme nem csak a fejedben működik, hisz testelméd is van – vagyis az elméd tested minden egyes sejtjére kifejti a hatását)

Nyilvánvaló, ha az agyadban szerkezeti változások mennek végbe, pl érszűkület miatt csökken annak vér-és oxigén ellátottsága, az hatással lesz a funkciójára is. Nem fogsz tudni olyan világosan gondolkodni, „ködössé” válik az agyad, esetleg romlik a rövidtávú memóriád …

Ahhoz, hogy tényleg arra tudd használni az agyad, amire való, egyértelműen látszik, hogy gondoskodnod kell róla. „Tejben-vajban” fürösztened, hogy mindent megkapjon ahhoz, hogy csúcsra járathasd. Azt hiszem, érted a lényeget …

Nincs rossz, vagy jó memória! Csak edzetlen, vagy edzett …

Előfordult már Veled valaha, hogy találkoztál egy csapat emberrel, akik sorra, szépen be is mutatkoztak Neked, de ha agyoncsaptak volna, akkor se tudtad volna visszaidézni a nevüket? Próbáltál lavírozni, hogy nehogy kiderüljön, mert tök kellemetlenül érezted magad miatta. S jó lenne, ha nem kéne újra átélni ezt az „élményt”? Ennél már csak egy rosszabbat tudok elképzelni: amikor valaki folyamatosan azt sulykolja saját magába, hogy neki milyen rossz a névmemóriája! Hidd el, hogy az is lesz, ha ezt ismételgeted – ez már csak így működik! Hisz az agyad ismétléssel és asszociációval tanul. Ezért figyelj oda nagyon, mit tanítasz meg neki …

A jó hír viszont az, hogy csakúgy, mint az izmok esetén, amelyek szinte azonnal reagálnak a jól-tartásra, az agyad is rögtön meghálálja, ha tudatosan elkezded edzeni, használni! Villámgyors és igen látványos, épp ezért roppant lelkesítő is az a fejlődés, amelyet az agyad edzésével elérhetsz! S itt most nem napi több óra agytréningről beszélek – napi 10 perc is rengeteget számít! Mert a gyakorlás és a következetesség az – nem az időtartam – ami haladáshoz vezet – s ez remek érzés!

A másik tény, amely igen reménykeltő bármely életkorban, saját agyad fejlesztési lehetőségeit tekintve, hogy annak egészsége és memóriád karbantartása csak 1/3 arányban függ a biológiádtól. 2/3-a az életmódod függvénye (epigenetika!), amely felett ki rendelkezik? Hát Te …

Nézzük is, mi a teendőd, ha még 80-90 évesen is szeretnél dédunokáid méltó szellemi partnere lenni!

A 10 összetevő, amellyel felturbózhatod az agyműködésed – csináld!

Fogadást mernék kötni rá, hogy a most következő 10 pont közül majdnem mindet ismered. Ami szuper! De vajon mennyit csinálsz belőle? Az élet legtöbb területén nem arról van szó, hogy ne tudnád, mit is kéne tenni. Egyszerűen csak nem kerül átültetésre a gyakorlatba! Hogy miért nem? Az egy másik cikk témája … ha érdekel, szívesen írok majd arról is.


Akkor viszont most jöjjenek az összetevők:

1. Végy magadhoz az agyműködésed támogató táplálékokat!

Van 10 olyan táplálék, amely kimutathatóan remek hatást gyakorol agyad működésére. Ezek: az áfonya, az avokádó, a vadlazac, a tojás, a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a kókuszolaj, a dió (hmm, nem olyan alakja van, mint az agyadnak?), a kurkuma és az étcsoki.
S ami rettentő fontos: víz, víz, víz. Az agyad és a tested majd 70%-ban vízből áll – persze, hogy nem működik, ha szomjazik …

2. Le az automatikus negatív gondolatokkal!

Mindnyájunkban, szinte folyamatosan, zajlik egy belső monológ (van, amikor inkább dialógus, mert még vitatkozik is magával az ember, nem igaz?).  Olyan, mintha egy előre felvett szöveg ismételné magát, nap-nap után. Ezt az automata programot a tudatalatti elméd játssza Neked, ha akarod, ha nem. Viszont a tudatos elméd figyel. Detektál. S ha rájössz, hogy ez a belső monológ kicsit sem támogató, sőt … – amúgy az emberek 95%-ánál inkább negatív, mint öntámogató – akkor eljött az ideje, hogy kiszanáld!

Na de, hogyan vedd észre, hogy milyenek a gondolataid? Teljesen jogosan mondhatod, hogy nem tudod egész nap azt figyelni, hogyan gondolkodsz éppen, mert akkor ki fogja élni az életed? 😀
Viszont, azt megteheted, hogy óránként beállítod a telefonod figyelmeztetőjét, s amikor megszólal, megnézed, mire is gondolsz épp … érdekes kísérlet. Lehet, hogy meg leszel lepődve!

3. Mozogj, tornázz – minden nap!

Minden, ami jót tesz a szívednek, jót tesz az agyadnak is! A testmozgás a teljes test vérkeringését felpezsdíti. A több vér pedig több oxigénhez juttatja a szerveid – amitől azok működése javulni fog. Ez nagyon logikus és egyszerű … „csak” csinálni kell!
Ez összecseng azzal is, amit kedvenc Joe bácsink mond a testmozgásról: agyépítés is egyben!

4. Fogyassz az agyad számára fontos ásványi anyagokat, vitaminokat!

Pl. Omega3 zsírsavat, E, B és C vitaminokat, kalciumot, magnéziumot és cinket, amelyek hozzájárulnak agyad és idegrendszered kiegyensúlyozott működéséhez.

5. Tartozz pozitív hangulatú, támogató, összetartó emberi Közösségekhez!

Annak a 7 embernek vagy az átlaga, akikkel a legtöbb időt töltöd. Nagyon válogasd hát meg, kit engedsz be az életedbe napi szinten! (már akit meg lehet) Ne hagyd, hogy mások leszívják az agyad, menekülj az olyan emberek környékéről is, akik folyamatosan a Te energiád elszívásától érzik magukat jobban.
Jogodban áll megvédeni a saját energiád! Az a legbecsesebb kincsed!

Ellenben egy hasonló értékrenddel bíró, Téged támogató, Veled egyirányba haladó közösség aranyat ér! Óvd, védd, adj bele … hogy kaphass!

6. Teremts tiszta, rendezett környezetet magad körül!

Amint bent, úgy kint … tartja a mondás. Hogyan is tudna az agyad fókuszáltan, hatékonyan működni, ha a környezetedben eluralkodik a káosz? Ez elvonja az agy figyelmét a feladatról – hisz organizálni szeretne és kívül is rendet teremteni. Jobban jársz, ha ezt meg is teszed – amennyiben szükséges. Ettől az agyad is megnyugszik, s arra fog tudni figyelni, amire szeretnéd ???? …

7. Aludj jól, álmodj szépeket!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni! Sajna, azonban, az emberek által megélt stresszmennyiség nem segíti a minőségi alvást. Az álmatlanság mostanra szinte népbetegséggé vált. De nem! Fel ne add nekem!

Volt egy időszak az életemben, amikor olyan csapnivalóan aludtam, hogy komolyan aggódtam a mentális egészségemért. Ám hittem benne, hogy visszatalálok a normál alvásritmusomhoz! (a gyerekeink körében szállóigévé vált a mondás:”anya szerint az alvás a legjobb dolog a világon!) S így is lett. Hogy ezt elősegítsd, a következők járulhatnak hozzá:

– Hajíts ki minden (tényleg MINDEN) elektronikus kütyüt a hálószobából! Semmi keresnivalójuk ott! Legyen ez a pihenés, relaxáció és regenerálódás megszentelt helye …
– Alváshoz teljes sötétséget teremts! A tested nem csak a szemeddel lát. A bőrödben fotoreceptorok találhatók, amelyek bármilyen kis fényforrást érzékelnek! Végeztek egy kísérletet, amelyben egy picike LED-et raktak a résztvevők térdhajlatába – akik közül sokan így egyáltalán nem tudtak elaludni (nem volt megfelelő mennyiségű melatonin termelésük, a fény miatt)
– Ne vidd be a munkát a hálóba! Ld. 1. pont
– Legyen a hálószoba hőmérséklete hűvös. 20-21 fok az ideális az alváshoz.
– Inkább reggel tornázz, ha megteheted. Ha nem, akkor este már magas intenzitású tréninget ne végezz, mert túlzottan felpörgeti a szervezeted!

8. Védd a fejed – fizikailag is!

Ha bringázni, lovagolni, síelni mész, viselj kobakot, sisakot, bármit, amely védi a koponyád! És ne gondold, hogy Veled nem történhet meg! De igen, megtörténhet … (jött már haza az én Férjem is úgy biciklizésből, hogy amikor belépett az ajtón és én még nem láttam, ezzel kezdte: „majd ne ijedj meg!„ Gondolhatod … a frász jött rám!  Akkorát esett egy alattomos hupliba belehajtva, hogy csak repült át a bicikli felett – a sisakja kettétörve. Még jó, hogy rajta volt …)
És kerüld az extrém sportokat! Pl. a boxolás szerintem ember ellen elkövetett vétek.

9. Tanulj új dolgokat!

Az élethosszig tartó, élvezetes tanulás éveket adhat hozzá az ember életéhez. Arról nem is beszélve, hogy „képben tart”. Nem fogod magad „dinoszaurusznak” érezni egy rendkívül gyorsan változó, bizonyos szempontból fejlődő világban.

10. Növeld lelki állóképességed, menedzseld a stresszt!

Tudod, a stressz nem az, ami történik Veled. Hanem az, hogyan válaszolsz rá, milyen belső megéléseid vannak egy szituációval kapcsolatban. Hogy mennyire érzed a magad biztonsága számára fenyegetőnek a szituációt.
A reziliancia edzhető. A mindfulness, a meditáció, a szív-agy koherencia, a légzéstechnikák, mint módszerek, mind roppant hatékonyak!

A névmemorizáló metódust és a pihenőidődben bevethető „agyjóga” gyakorlatot a következő bejegyzésben hozom!

Addig is, megosztod velem, Te melyiket alkalmazod máris a fenti összetevők közül, hogy megőrizd az „épeszed”? S mi az, amit ezen írás hatására mindjárt be is vezetsz? Érdekelnek a tapasztalataid!

S ha hasznosnak találod ezt a cikket – nem is tudom, olvasnak-e még blogot manapság az emberek? mindenesetre, én szeretem írni őket! – oszd meg bátran!

Szeretettel: Ági

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

8 válasz

 1. Köszönöm az információidat. Még,ha tisztában is van vele az ember, de nem árt néha emlékeztetni magunkat az általad írt szuper tanácsokkal. Köszönöm. Erika

 2. Köszönöm, hogy ha kicsit is magam alatt vagyok,és elolvasok egy bejegyzésedet,vagy csak megnézek egy videódat,kezdek pozitívan gondolkodni.Reménykedek,hogy egyszer csak a gondok tova szállnak. 🙂

 3. Nagyon hasznos így csokorba szedve, élvezettel olvastam. Edzettem , törtem magamnak diót, a folyadék fogyasztást is igyekeztem teljesíteni a mai napra , és most elolvastam az írásod öröm , hogy hozzátartozik a mindennapjaimhoz amiket fontosnak tartasz. Összegezve köszönöm, hogy olvashattam, és érdeklődéssel várom a folytatást is , amiről említést tettél.

 4. Köszönöm a hasznos infókat! Igen, sok mindent már tudok, alkalmazok, de mindig írsz számomra új dolgokat és megerősít a már ismertekben. Köszönöm! ????

  1. Kedves Magdi,

   Nagyon szívesen! 🙂 Én pedig köszi, hogy velem tartasz!

   Puszi: Ági

 5. Drága Ági!
  Ez most nagyon jólesett, köszönöm szépen! Olyan jólesett az agyamnak, hogy szépen, rendszerezve összeszedted a karbantartásához szükséges tudnivalókat!:)
  Az egyetlen, amivel egy picikét vitatkoznék (?), az az elme fogalma. Én azt gondolom, hogy bizony jóval több az agy működésmódjánál. Inkább olyasmi, ami mutat némi közös nevezőt a pszichével is, hiszen valahol errefelé lakik a lelkiismeretünk, a szabad akaratunk és más hasonló, nehezen definiálható részünk.
  De miért is muszáj nekünk mindig mindent definiálni?!
  Köszönet még egyszer a remek bejegyzésért, mindig örömmel olvaslak!
  Szeretettel, Anikó

  1. Kedves Anikó,

   Köszi, hogy olvasol – és a meglátásaid is! 🙂
   Használd egészséggel!

   Puszi: Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

“Szívből éld!” – Tavaszváró 3-az-1-ben Pilates nap Ágival, február 24-én, a BME Sportközpontban!

Ahol nem csak a Pilatesben mélyedhetsz el és alapozhatod meg a tavaszi rutint, hanem megálmodjuk – és persze meg is tervezzük – a 2024-es éved!
A nap végén pedig mindezt egy közös vacsorával ünnepeljük meg – mert megérdemled

Szívből éld! Pilates nap