Pilates DVD-ről??? Na ne! Na de :) …

Ez az a téma, amellyel sokáig nem foglalkoztam, de mivel sokadjára botlom bele, úgy érzem, szentelnem kell neki néhány sort – csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.
Jó múltkoriban a neten böngészve ismét elkapott a “harci ideg”, amikor egy Pilates oktató fennhangon és kategorikusan kijelentette: “márpedig Pilates-ezni DVD-ről nem lehet!” Erről több dolog is eszembe szokott jutni egyszerre: vajon ki az, aki ezt mondja? (kajánul a “savanyú a szőlő?” mondás ugrik be :)) Nyilván az, aki mondjuk Pilates órákat tart, vagy saját stúdiójába szeretné becsábítani a Vendéget (én is tartok, én is “csábítok” :)),  DVD-t viszont nem tud alternatívaként kínálni annak, aki mondjuk tőle 200 km-re lakik, esetleg egy olyan helyen, ahol nemhogy képzett Pilates oktató nem lakik, de ezt a mozgásformát még mindig csak hírből ismerik.  Másrészt …

… sok-sok Pilates DVD elkészítőjeként többszörösen is cáfolhatom, hogy ne lehetne DVD-ről Pilates-ezni! Ez így egyszerűen nem igaz! Több száz elégedett, lelkes vásárlói vélemény alapján mondhatom, hogy ha egy csöpp kis testtudattal rendelkezel – értsd, tudod, hol a medencéd, meg a mellkasod 🙂 – a Pilates sem egy “ördöglakat” … és micsoda eredményeket értek el vele a Lányok, Fiúk!!!
Azt egy szóval nem mondom, hogy ha van rá módod és lehetőséged, ne menj le órára, de azt is gondolom, hogy egy jól és alapos szakmaisággal megszerkesztett Pilates DVD többet használhat és nagyobb élményt jelenthet, mint egy rossz óra …

Magyarországon a Pilates mozgásformát sok helyen még mindig “lila köd” övezi, amely részben a szakma felelőssége. Úgy látom – és biztosan lesz, akinek ez nem fog tetszeni – , hogy ez a “ködösítés”  nagyon is tudatos! Hisz ha – roppant képzett edzőkként, a Pilates-szel kapcsolatos latin szavakkal dobálózva – azzal riogatjuk az embereket, hogy “ha otthon végzed, többet árthat, mint amennyit használ …”, biztosan lesznek jó sokan, akik ezt tényleg el is hiszik és inkább neki se állnak!  A “riogatók” szándéka nyilván az, hogy mindenki lemenjen Pilates órára (ha lehet, hozzájuk :)).  De mi van akkor, ha Te olyan helyen laksz, ahol erre egyszerűen nem nyílik lehetőséged? Vagy nem vagy meggyőződve arról, hogy szakmailag tényleg a legjobb helyen jársz, amikor lelátogatsz egy órára? Vagy esetleg 3-4 gyerek mellett egyszerűen sem időd, sem energiád nem marad arra, hogy felcihelődj és lemenj egy terembe tornázni? Számtalan élethelyzet adódhat, amikor a legnagyobb akarat és rákészülés mellett sem tudod megoldani az óralátogatást (van olyan DVD-vásárlóm, aki rengeteget utazik és mindenhová magával viszi a DVD-ket, mert a laptopján akár a szállodai szoba szőnyegén is tud rá tornázni 🙂 …)Egyébként az 1. Ági Pilates DVD pontosan ilyen élethelyzetben lévő Vendégek kérésére és bátorításával született meg, 2005-ben.

Ha Te is az otthoni, DVD-s Pilates-re  “szavazol”, íme, egy rövid használati útmutató:

 • először nézd végig a teljes DVD-t, ismerkedj meg a rajta szereplő programokkal, gyakorlatokkal
 • legalább 10 alkalommal végezd el a könnyebb programot, mielőtt egy nehezebbre lépnél
 • mindig nyugodt körülmények között, biztonságos környezetben állj neki tornázni (ne legyenek körülötted nagyon közel bútordarabok, vizes palackok – nehogy “repüljön”, ha lendül a kar, vagy a láb)
 • szánj időt arra, hogy “megismerkedj” testeddel és izomzatoddal a Pilates gyakorlatok kontextusában, különösen, ha régen tornáztál (a felnőtt, ülőmunkát végző emberek 85%-nak le van rövidülve az izomzata. A Pilates ezt szépen visszanyújtja, de csak szépen, lassan, finoman …)
 • mindig hallgass a tested visszajelzéseire! Ne szakadj meg a tornában, hanem élvezd, ahogy alkalomról-alkalomra egyre többet bírsz majd! Ez mutatja, hogy fejlődsz 🙂 … Egyébként meg, lassan járj, tovább érsz – nem hajt a tatár!
 • ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz! Akár tőlem, akár egy – Számodra hiteles – forrástól!

És döntsd el, Neked hogy jó! Ha úgy, hogy lemégy Pilates órára, mert le tudsz, menj le! Ha otthon, DVD-ről, akkor úgy! Csak mozogj :)! Pilates-re fel!

Ha van tapasztalatod e témában, oszd meg velünk! Szerinted lehet, vagy nem lehet DVD-ről Pilates-ezni?

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

15 válasz

 1. Simonfi Ági,

  Szia Ági!
  Köszönöm a válaszod,valóban tökéletes az őszi kezdés,ott leszek!
  Megrendelten az ajánlott DVD-t,kíváncsian várom a kihívást:)Peak Pilates órákra járok,szeretem minden pillanatát,ezért is szeretném a jövőben megosztani mással is az örömet,amit ad.
  A mielőbbi személyes találkozásig további jó tornázást,kitartást a nyűgös éjszakákon és sok-sok türelmet kívánok! Kati

 2. Birovecz Kati,

  Kedves Kati,

  Az pont jó, ha júliusban jössz haza 🙂 – szeptemberben kezdődik a PPS I-es tanfolyamunk, amelyről bővebb infot itt találsz:
  https://agipilates.hu/Agipilates_PPS.html

  Ha addig is készülni szeretnél, klasszikus Pilates órákat látogass! Ha eddig is ezt tetted, a legjobb úton vagy! Ha gondolod, tudok Neked Belgiumban PeakPilates edzőt ajánlani …

  Az én DVD-im közül a KardioPilates DVD gyakorlásával tudnád leginkább előkészíteni az utad (ebben a klasszikus sorozatokat találod, dinamikus formában)

  Remélem, tudtam segíteni. És azt is, hogy hamarosan személyesen is megismerjük majd egymást !

  Addig is, jó Pilates-ezést: Ági

 3. Kedves Ági!
  Néhány hónapja figyelemmel kísérem a blogot és csatlakoznék a táborodhoz,ill.a Pilates rajongói táborhoz.3.éve,heti 3-4 alkalommal tornázom Pilates edzésen és itthon és dédelgetek egy Pilates edzői jövőt,ehhez kérném a segítséged.Jelenleg- júliusig Belgiumban élünk,míg hazaérkezünk szeretném kérdezni,hogy mivel készülhetnék előre,hogyan könnyíthetném meg a távolból az utat a célomig.Ha van időd,kérlek válaszolj.Köszönettel:Kati

 4. Kedves Lányok,

  Nagyon örülök, hogy ilyen nagy számban vagyunk jelen, akik a DVD-ről Pilates-ezni képesek – szerintem amúgy népes – Csapatát erősítjük :)!

  Köszönöm a bejegyzéseket :)! Csak így tovább!!!

  Sok puszi: Ági

 5. Virág,

  Szia Virág,

  Hmm! Nem szeretnék ilyen “álomalakot” – semmi nőies nincs benne …

  Induljunk ki abból, mit akar a hölgy: eladni a saját dolgait. S hogy miért a Pilates-t hozza fel? Mert az roppant népszerű, másrészt igen-igen hatékony. S ha az ő cucca még ennél is jobb, akkor az már bombasztikus lehet – gondolhatja az érdeklődő …

  Igen ám, csak hogy semmi – sem a torna, sem az étrend – nem egyik pillanatról a másikra fejti ki a hatását! Részemről most már majdnem 9 éve Pilates-ezem, de minden edzés után érzem és látom, ahogy alakítja az embert :). Részemről maradok is a Pilates-nél 🙂 …

 6. Sziasztok.
  Egyet is értek a “nem lehet dvd-ről pilatesezni” kijelentéssel, meg nem is.
  Csoportos pilates órát vagy személyi edzést eddig még nem vettem igénybe, az otthon tornázást – több szempontból is – jobban szeretem, így pilatesezni is otthon kezdtem.
  Rengeteg pilates dvd van már forgalomban, jó párat beszereztem már.
  A tapasztalataim:
  1.) nem elég látni, érteni is feltétlenül szükséges a torna közbeni instrukciókat is (ahogy Szabóné Ági is írta). Tehát aki nem ért angolul, ne angol nyelvű anyagot szerezzen be, a saját érdekében. Az erőközpont aktiválását vagy a helyes légzést, vagy hogy mi hol és mikor feszüljön/ne feszüljön, pl. nem lehet ellesni képanyagról. Ahogy a biztonsági figyelmeztetések is szóban hangzanak el.
  2.) sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy hiába adnak ki kezdőknek szóló anyagot, azt nem egészen a kezdő átlagemberek testi adottságait, képességeit, korlátait figyelembe véve készítik, sokszor a bevezetés, alapfogalmak magyarázata is hiányzik, vagy felületes.
  3.) Az sem valami szerencsés megoldás, ha a haladóbb változatba belemossák a könnyített alternatívát, amit a videón x ember közül egyvalaki végez, valahol hátul, jól eldugva, az útmutatások sem az ő feladatsorához hangzanak el főleg, és a kamera is csak elvétve mutatja őt, tehát ember legyen a talpán, aki abból megtanulja az alapokat!
  4.) sokszor nehezen is tudtam követni az edzőt, nem volt világos, pontosan mit kell csinálni.
  Úgy vettem észre, hogy a teljesen kezdők, kevésbé hajlékony, kevésbé edzett emberek ilyen dvd-kről tényleg nem fognak tudni eredményesen tanulni. A kellő jártassággal rendelkezők nyilván eredményesebben használhatják a különböző anyagokat.

  VISZONT:
  Ági kezdő dvd-jével nagyon is érdemes próbálkozni, azzal alapozni! Nagyon jó, tényleg kezdőknek való, eredményesen használható otthon pilates-tanulásra. A bevezetésben érthetően, kellő részletességgel elmagyarázza a főbb fogalmakat, és az edzésprogramok során is időt szán a szükséges útmutatásokra. A haladóbb programjai is hasonlóan alaposak, jól követhetőek, látszik a mögöttük álló szaktudás. Így igenis lehet dvd-ről pilatesezni 🙂 Külön megemlítem, nekem nagyon tetszik, hogy mindegyik videót szabad ég alatt, szép időben forgatták, ettől számomra különösen hangulatosak, élvezetesek a programok! Emellett meg ugye itt a honlap és a blog, sok-sok hasznos tudnivalóval.

  Biztos jó lehet edzőterembe járni, annak is megvannak az előnyei, szépségei, de akinek otthoni tornázásra van lehetősége, annak mindenképpen Ági anyagait ajánlom.

  Köszönöm, Ági :)))

  Jó pilatesezést, örömteli mozgást mindannyiunknak!:)

 7. Óóóóó .. Írtam egy jó hosszút és úgy látom nem jelent meg. 🙁
  A lényeg, hogy igazad van Ági és az ominózus pilates blog ahol ezt a “dvd-re nem lehet pilátesezni” szöveget anno én is megleltem egy fikázás gyűjtemény. Nagyon bökte a csőröm és le is töröltem az RSS-t, mert mindig csak felbosszantottam magam az olvasása közben. 😀

  Szóval azt kívánom legyen sokkal népszerűbb a te blogod és áradjon ez a mentalitás a “nagy közösbe” 🙂

 8. Szia Ági és többiek!

  Őszintén szólva mikor olvastam az első bekezdést hangosan felnevettem. Már rég óta böki a csőrömet ez a “pilatesezni dvd-ről nem lehet” szöveg, ez egyszerűen nem igaz. Ésszel és egy kis anatómiai ismerettel bármilyen sportot lehet csinálni DVD-ről.

  Sőt ha egy hölgyről beszélünk és biztos vagyok benne, hogy igen, akkor a bejegyzései 90%-a kiütötte a biztosítékot nálam, leginkább, mikor más sportolási formákat “fikázott”.

  Persze lehet mondani, hogy akkor mért olvasom a blogját. Hát ez az, már nem olvasom, mert elegem volt és kitöröltem az RSS-t. Gondoltam, hogy hasznos infókat kapok sport ügyben, de csak a folyamatos szapulás ment az oldalon. Bárki aki ellenkezett megkapta a magáét.

  A lényeg, amiért megosztom a véleményem, hogy az a blog meglehetősen népszerű oldal, sok bejegyzéssel – ami olyan amilyen.
  Én azt szeretném és azt kívánom neked, hogy a te blogod legyen sokkal népszerűbb és ismertebb, hogy a pilates mellett a tolerancia és a kedvesség is eljusson az emberekhez és ha a googleban rákeresünk legelsőként ez jöjjön fel!

 9. Sziasztok,

  Egyetertek en is a cikkel, nincs mindig ido es lehetoseg elmenni piletes-re. Sokszor az orak olyan idopontokban vannak, hogy a napkozben dolgozok nem tudom, hogy tudnanak megjelenni:-) Azonban ha van is ora, az sem biztos, hogy “hasznal”. Korabban ket evig olyan edzotermi foglalkozasra jartam (minden nap volt es “normalis” idoben, 6-7 korul, illetve hetvegen delelott) ahol fantasztikusak voltak az oktatok, kihasznaltak mind az 55 percet a bemelegitestol kezdve a nyujtasig, az oraikat jol epitettek fel, valtozatosan es mindenkire odafigyeltek, hogyan tartsa magat. Ha kellett, megmutattak tobbszor is a gyakorlatokat, elmagyaraztak, mit miert, a kezdok se ereztek magukat idiotanak. Gondolhatjatok, hogy ott lettem pilates-orult:-) Azota elkerultem onnan, viszont elso dolgom volt pilates-orat kereseni a kornyeken. Talaltam is egyet tolunk 5 percre (a tobbi itt is olyan idopontban van, hogy csak az ejszakasok tudnak beugrani, vagy nagyon draga, ja, ezek mind matracos orak). Elismerem, hogy az oktato jol ismeri a pilatest, de a ket ora kozti kulonbseg eg es fold! Itt joforman sosem kezdodtek pontosan, neha 30 percre redukalodott a tornara forditott ido es ami szamomra abszolut szokatlan volt (es hihetetlenul idegesito), hogy semmi koncepciot nem veltem felfedezni az orak felepiteseben. Az oktato neha percekig allt es morfondirozott, hogy akkor mit is csinaljunk,ez volt mar? A halado oran nehany hajlongast es csipoemelest letudni egy kicsit keves szamomra…Hat, ezt en is meg tudom csinalni, sot, ezerszer jobban a DVD-k segitsegevel (engem mondjuk motival, hogy eljarjak valahova, mert akkor tuti megcsinalom, otthon meg hajlamos vagyok ellustulni, vagy a korulmenyek…ha mar ketten vagyunk azon a 3 negyzetmeteren, akkor mar nehez osszehozni:-)).
  Szoval, szerintem is lehet DVD-re tornazni. Lehet, nekunk van eleg jo “test-erzetunk”:-), lanyok, de Agi DVD-i, es meg egyet lattam, az is, annyira vilagosan elmondjak es bemutatjak, mit kell tenni, hogy nem is ertem, ki mit nem ert:-) Lehet, valoban jo egy par orat venni gyakorlott oktatotol, de aztan biztosan menni fog. Sot, mikor meg nem volt DVD, konyvbol is lehetett…

  Mas: szerintem az edzotermekrol kialakitott kepunk egy kicsit elter a valosagtol. En sem mertem elmenni jo ideig, mert fogalmam sem volt, melyik gepet hogy kell hasznalni, meg mindenki a kezdot fogja nezni es hasonlo butasagok. Azota ravettem magam es megbizonyosodtam afelol, hogy bizony nem csak bombazok es nadszal legenyek jarnak oda, sot…sok duci izzad es kuzd a ketsegtelenul csinibb tarsak kozt. Sokszor lattam szemelyi edzoket megmutatni, mi hogy mukodik es embereket az altaluk osszeallitott programmal a kezukben. Lehet, jo helyre vetodtem:-)

  Tovabbi vidam pilatesezest!

  Udv,

  Judit

 10. Kedves Ági, Lányok és Fiúk!
  200km távolságból nehéz lenne személyesen eljárni Ági Pilates óráira. Szerencse, hogy DVD-in mégis együtt tornázhatunk minden nap. Szerintem az az edző aki
  állítja, hogy a DVD-vel végzett Pilates gyakorlatok többet ártanak, mint használnak, lenézi a tanítványait. Nem tételezi fel, hogy értelmes emberről van szó, aki képes eldönteni, hogy mi a jó neki, és nem képes kontrolláltan dolgozni. Az is lehet, hogy nem képes látatlanul a jó irányba vezetni az embereket. Ági DVD-i alapján jól érzem magam, többet bírok fizikailag és lelkileg is. Ha ilyen “károkat” okoz neken, azt mondom; csak így tovább.
  Köszönjük Ági!

 11. Kedves Ági,

  Köszönöm ezt a cikket, a legjobbkor érkezett. Minden egyes szavával egyetértek. Úgy tűnik, hogy minden területen vannak “huhogó szakértők”, akiknek elsődleges szempont az üzleti haszonszerzés.
  Én, ugyanúgy mint Te olyan nőknek, anyukáknak szeretnék segíteni a szépülésben, akik igényesek, de nem tudnak rendszeresen tanfolyamra járni. (én is tartok tanfolyamot, sőt még házi feladatot is adok) Több mint 19 éve foglalkozom az arccal, arcbőrrel, jelenleg pedig arcjógával, amit Amerikából “hoztam be”, a magyar, elfoglalt nők igényeire szabtam. Buta és káros dolog riogatni az embereket, sajnos sokan vannak, akik valóban el is hiszik, hogy otthon nem lehet testet vagy akár arcot edzeni. De szerencsére léteznek olyanok is, akik racionálisan gondolkodnak és “átlátnak a szitán”, velük csudajó foglalkozni és válaszolni a kérdéseikre. További sok sikert kívánok Neked mind a munkádban mind pedig a családban!

 12. Szerintem egyértelműen lehet DVD-re tornázni, de kizárólag jó DVD-re, és akkor, ha sikerül kiválasztani a tapasztalatoknak és edzettségnek megfelelő szintű programot. TUdom, mert Ági kezdő DVD-je előtt egy külföldi Pilates DVD-vel is próbálkoztam, amiről azonban később kiderült, hogy egyrészt nem kezdőknek készült, másrészt, hogy itt nem elég látni, hogy mit csinál a hölgy a DVD-n, meg is kell érteni, hogy mit mond, mert sok alapvető fontosságú dolog (pl. erőközpont aktivizálása, stb. nem látszik) Alaposan meg is sérültem sajnos egy ilyen alkalom után, és nem értettem, miért jó a PIlates, hogyan ajánlhatják gerincproblémákkal küzdőknek, és persze más pozitív hatását sem éreztem. Ági kezdő DVD-jével más a helyzet. Jól felépített, érthető, követhető, és mindig van egy magasabb szint, aminek az elérését célul lehet kitűzni magunk elé. És nagyon megszerettem a DVD-re tornázást. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a kezdetben éppen megfelelő tempójú és megfelelő mennyiségű magyarázatot tartalmazó DVD gyakorlatait egy idő után kiírom egy kis füzetbe az ismétlésszámokkal együtt, és aztán a saját tempómban tornázom le, és a következő ehézségi fokozatig nem is kell nagyon újra elővenni a DVD-t.

  SZóval összefoglalva: bizonyos feltételek mellett nagyon-nagyon jól lehet otthon is követni a programot, én cdak ajánlani tudom mindnekinek.

 13. Sziasztok!
  Ági jól mondja, sokaknak nincs ideje lemenni az edzőterembe és ott “gyötörni” magát, sokaknak viszont (mint pl én) nincs elég bátorsága hozzá. Mert ott ugrálnak a tökéletes testű fiatalok (én se vagyok idős szerintem a magam 24 évével) és egyszerűen megrémülünk, hogy mi leszünk a béna, 2perc után kifulladó kezdők. Én sosem jártam edzőterembe, csak évekkel ezelőtt a testnevelő tanárom tartott délutánonként aerobik órát, oda mentem hetente 2x, és nagyon szerettem a hangulat, a csapat miatt. Tinédzsertől nagymamáig tényleg ott volt, az edző tényleg szívből csinálta, mint ahogy a mi Ágink, és nem pénzszerzés céljából (200Ft volt a felnőtteknek 60perc!), és a kedvencem az volt, hogy ő is mindig bevallotta, hogy olyan izomláza van, hogy mozdulni is alig tud!:D
  Mai programom a Pilates13-ról volt a pocak és a comb-csípő rész, közel nem volt tökéletes pl a lábtartásom, de nagyon örültem neki, hogy a csípőm, vállam egyáltalán nem mozgott:) Pár hónap múlva én is leszek majdnem tökéletes a feladatokban:D
  Pilates-re fel!:D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük