Pilates “mumusok” 4.: a Criss-cross

Kicsit se töltsön el aggodalommal, ha ezzel a gyakorlattal Neked is meggyűlik a bajod! Nem vagy vele egyedül, hidd el 😉 … Nem véletlen, hogy a Criss-cross (vagy más néven, Keresztező mozgások) az 5 gyakorlatból álló, matracos Hasblokk utolsó gyakorlata! Mert szükségeltetik hozzá medence stabilitás, mellkas mozgékonyság, koordináció, középvonal … nem sorolom ;). Inkább nézzük!

A gyakorlat legnagyobb kihívása 

Hogy a tested csomó része egyszerre mozog, miközben a medencéd beton stabilan kell tartanod!

A gyakorlat helyesen, szépen kivitelezve úgy néz ki, hogy törzseddel megemelkedsz a lapockád alsó csúcsáig, elcsavarod a törzsed az egyik oldalra, miközben az ellentétes térded húzod a mellkasod felé! A másik lábad előre nyújtva, méghozzá a tested középvonalában, a 2 könyököd szélesre nyitva, medencéd pedig fixen! Ellentétes könyököd – vagy még inkább a hónaljad – közelít a behajlított térded felé.

 

Crisscross_3
Criss-cross

 

 És mi van akkor, ha ez nem megy ilyen “olajozottan”? Semmi gáz, hisz a klasszikus Pilates építőkockái lehetővé teszik, hogy lépésről-lépésre haladva juss el a gyakorlat ideális formájáig, menet közben elsajátítva, begyakorolva mindazokat a mozdulatokat, amelyekre szükséged lesz.

Így építsd!

Azt javaslom tehát, hogy 1. lépésként a 2 lábad tartsd lent a talajon és csak a törzscsavarást gyakorold, szélesre tárt könyékkel. A medencéddel a törzscsavarodással szemben levő oldaladon törekedj bele a matracba (vagyis, ha balra csavarodsz, a jobb csípőddel tarts ellen és lefelé dolgozz)!

Ha már elérted a medence stabilitást, váltva emeld el a még hajlított lábad a matractól és afelé fordulj. Két lábad végig maradjon a törzsed középvonalában és ideális esetben a tekinteted kövesse a hátsó könyököd (én szerettem volna Rád nézni a fotón ;))

 

Crisscross_1            Crisscross_2

 

 

Adj időt magadnak, hogy az izomzatod és – legfőképp – az idegrendszered megszokja a “multitaskingot” – és menni fog!

Ha tetszett ez a bejegyzés, illetve hasznosnak találtad, oszd meg azokkal, akiknek segíteni szeretnél vele ;)!

Jó Pilatesezést – minőségi Criss-crosst Neked :)! 

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük