Pilates senioroknak

Mit mozogjon az ember lánya, ha már nem “mai gyerek”? Nyilván ez függ attól is, hogy a rendszeres testmozgás mennyire képezte szerves részét az életének az elmúlt évtizedekben avagy mennyire impulzus-jelleggel – netán semennyire sem –  mozgott … Egy fontos dolgot tudnod kell: személyi edzésben a “kor” az úgynevezett “vörös pipák” – vagyis rizikó tényezők – közé tartozik … Bármennyire is felháborító, egy férfi 35 és egy nő 40 felett már vörös pipás – vagyis javasolt az éves rutin felülvizsgálat (teljes vérkép, EKG, vérnyomás-mérés stb.) bármely sport megkezdése előtt. Ezért óva intenélek attól, hogy nagy tavaszi lendülettel “csak úgy” belevesd Magad a testmozgásba, mielőtt tisztába kerülnél az alábbiakkal …

 • Így sportolunk mi, magyarok! – ijesztő tények
  A magyar – sajnos – nem egy sportos nemzet. S ez nem egy vélemény, hanem statisztikai adatokkal alátámasztott tény. Míg pl. Finnországban a felnőtt lakosság majd’ 80%-a sportol rendszeresen – heti 2-3 alkalommal – addig Magyarországon ez az arány, a fitneszipar összes erőfeszítése ellenére, mindössze 10% körüli. Ez barátok között is nagyon kevés!
  És a prímet nem a senior korosztály viszi, ezt elhiheted … A mai 55+-os korosztály életéből valamiért a rendszeres testmozgás kimaradt – tisztelet persze a kivételnek … Míg nyugaton nagyon is jellemző a töltésen nordic walking-oló, vagy a parkban kocogó idősek látványa, addig itthon  ez a jelenség elenyésző – pedig …
 • Idősek lendületben :)!
  … pedig edző kollégáimmal egyetértünk abban – mivel tapasztalatunk ezt mutatja – , hogy ha valaki idősebb korában nekidurálja magát és sportolni kezd, gyakran ügyesebbnek bizonyul, mint a fiatalabb korosztály néhány tagja … Ugyanis NEM A KOR A DÖNTŐ TÉNYEZŐ!!! Az idősebbek gyakran elszántabbak, kitartóbbak, lelkesebbek, mint fiatalabb csoporttársaik. Nagyon akarnak, odafigyelnek az edzőre és megpróbálják maximálisan követni az utasításokat – épp ezért igen gyorsan képesek fejlődni! Egyetlen dolog, ami hátráltathatja őket, hogy kicsit jobban hihetnének önmagukban – de egy jó edző a kellő motivációval és elismeréssel ezt könnyen helyrebillentheti :)!Én személy szerint imádok a senior korosztály tagjaival dolgozni, mert roppant hálásak, szorgalmasak és alázatosak … Öröm látni, ahogyan pl. Pilates-szel alkalomról-alkalomra fejlődnek :)!

  Az 1 hetes dömösi Classic Pilates-és életmód táborunk vendégeinek átlag életkora 50 év körül van és bizony – néhol az ifjúságot “megszégyenítő” elánnal és kitartással –  végignyomják a napi edzéseket, sőt, a Rám-szakadék túrát is 🙂 …

  Mit kell tudnod szervezeted változásairól ha az 55+-os korosztály tagjai közé tartozol?

 • Tested változásai az öregedés hatására
  Az öregedés, tetszik – nem tetszik, egy természetes folyamat, amely során számos anatómiai / élettani változás végbemegy a testben (ezen változások ismerete megkönnyíti, hogy eldönthesd, mely edzésmódszer lenne legáldásosabb Számodra) Az idő múlásával az egyes szervrendszerek kopnak – elhasználódnak. Ez legszembetűnőbb a mozgatórendszer esetén.- Idős korra a gerinc veszíthet ruganyosságából, az ízületek “berozsdásodhatnak”, mozgástartományuk gyakran beszűkül. Valószínűbbek a berögzült tartáshibák, az izomrendszer egyensúlyának felborulása, a kopások és krónikus ízületi problémák kialakulása. A csontsűrűség – különösen nők esetén – csökkenhet, ami a veszélyes csontritkuláshoz, az pedig a csontok könnyű töréséhez vezethet. Csökken az izomtömeg és az izomerő is (ami egyébként 35 éves kor körül éri el a maximumát).

  – A szív-és keringési rendszer állapota is romolhat, ha csak az ember nem végez célirányos kardio edzést, amellyel edzettségi szintjét fenntarthatja. Erre a magasabb vérnyomás, magas nyugalmi pulzus a jellemző, ami azt jelzi, hogy a szívizom edzettségi szintje alacsonyabb.

  – A kor előrehaladtával érzékszerveid is tompulnak: romlik a látás és hallás, egyensúlyozó képességed pedig csökken! Koordinációd romlik; az ellentétes végtagok mozgásának összehangolása problémát okozhat.

  – Ha nem használod izmaid, akkor a mozgatórendszert az idegrendszerrel összekötő ideg-izom összeköttetések (neuro-muscularis sinapsis-ok) száma csökken, vagyis izmaid nem tudják végrehajtani, vagy nem olyan gyorsasággal, ahogy szeretnéd, az agyad által nekik kiadott parancsot! Nagyon sok sérülés tudható be annak, hogy egy régen sportoló személy agya és idegrendszere “úgy emlékszik”, hogy ez neki ment – anno 10 évvel ezelőtt :), igen ám, de azóta esetleg eltelt 10 inaktív év – az izomzata viszont nem emlékszik rá, mert azóta jól berozsdásodott!

 • “A test mozgás által változik és a mozgás gyógyít” – mondta Joseph Pilates.
  Vagyis a “recept” egyszerű – kezd el mozogni MOST! Igen ám, de mit? Hol, hogyan és mennyit?
 • Hát persze, hogy a Pilates :) !
  Miért a Pilates a legjobb mozgásforma, amit  senior korúaknak ajánlok?-Nem azért, mert Pilates edző vagyok :) (aerobic edző is vagyok, de azt mégsem javaslom … )
  Először is, maga Joe bácsi is végezte gyakorlatait, egészen 87 éves korában bekövetkezett haláláig. És nem nézett ki rosszul az “öreg” :) … Sőt, összes tanítványa, akik ma már majdnem matuzsálemi korban vannak, a mai napig Pilatesezik.

  Miért is ajánlott idős korban a Pilates? Mert:
  – kíméletes mozgásforma, amely nem terheli fölöslegesen a szívet, a tüdőt és az ízületeket
  – visszaadja gerinced ruganyosságát és ízületeid normál mozgástartományát (tudod, csak annyi idős vagy, mint a gerincoszlopod :) ); segít a krónikus mozgásszervi problémák kialakulásának megelőzésében
  – sok súlyviselő gyakorlata segít megelőzni a csontritkulást, mert serkenti a csontképző sejtek működését és gátolja a csontlebontókét
  – ha már probléma van, az egyik leghatékonyabb eszköze a rehabilitációnak
  – a Pilates funkcionális edzés, amely segít, hogy tested az idő múlásával is megőrizze normál működését és funkcióit; a Pilates órán a testedben és mozdulataidban végbement változásokat Magaddal viszed a hétköznapi életedbe (megtanulod, hogyan kell helyesen emelni, fordulni, állni és leülni stb.)
  – minden szervrendszered működését az ideális felé tolja, ezáltal javítja az életminőséged!

Vagyis, “öregember nem vénember” :)! Kezdj el Pilates-ezni most azonnal, hogy nemsokára azt kérdezgessék Tőled: mit csinálsz Magaddal, hogy az évek múlása ellenére Te egyre fiatalodsz :)?

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

4 válasz

 1. Kedves Edit,

  Nincs a közeledben egy kvalifikált Pilates edző, aki megnézné, hogy helyes tartással végzed-e a Pilates DVD-d gyakorlatait? A 2 alkalom egy héten nem sok, de jóval több, mint a semmi – nem kéne, hogy fájjon a hátad. Viszont ha valami nem jól van “beállítva” a testedben gyakorlás közben, az vezethet fájdalomhoz …

  Kedves Anna,

  Nagyon örülök, hogy ilyen pozitívak a tapasztalataid és ilyen hamar elkezdtél javulni a Pilates segítségével. Ha úgy érzed, van rá energiád, nyugodtan elvégezheted a kezdő programot 2x egy nap – ártani nem fog, az biztos :)! Gratulálok, hogy ilyen szorgalmas vagy!

  Köszönöm, jól vagyok – igen rohamosan nő a pocakom :)! Már a 32. hétben vagyunk. Nem sok van hátra …

  Szép hétvégét!

 2. Szia Ági!
  57 éves vagyok és vasárnap arra ébredtem, hogy fáj a derekam. A fájdalom ismerős volt és figyelmeztetett, hogy mozgásra fel, mert balhé lesz.:)
  Elővettem a pilates DVD-m és végigcsináltam a kezdőprogramot. Ez bemelegítéssel és nyújtással együtt kb. 35 perc volt. Hétfőn is végigcsináltam és azóta minden nap. És láss csodát, a derékfájás a múlté. Nem hagyom abba, mert az energiáim visszatértek, a fáradékonyságom elmúlt és csodásan érzem újra magam. Szeretnék napi 1 órát tornázni. Lehet úgy, hogy a kezdőt megcsinálom reggel és délután is? Számomra nagyon bejön ez a mozgásforma, viszont a haladóval még várnék……ahhoz még fejlődni kell.:)
  Te hogy érzed magad? Nő már a pocak és benne a pocaklakó?:)
  Üdv
  Anna

 3. Kedves Ági! (Vagy akinek jó ötlete van)
  52-éves leszek az idén.Egész nap 9 órát ülök egy irodában.Öt óra után Anyukámhoz megyek, onnan haza.
  Hét óra körül már nem sok kedvem van mozgni.
  Kaptam egy pilátesz dvd-t, fél óra az egész, de néha még ahoz sincs kedvem.(lusta dög vagyok)
  Azért hetente 2x csinálom, de fáj a derekam.(persze nem attól)Lehet többször kellene?
  Hétvégén főzők, takarítok(fiuk mosnak)és mászkálok a piacokon,vásárokon.
  Gratula a kis jövevény érkezéséhez

  Edit

 4. Szia Ági!
  Az az igazság hogy amióta nyugdíjas lettem 42év után először annak örültem hogy már nem kell óracsörgésre kellnem.Eltelt 5év és mostmár érzem hogy kipihentem magam,voltam egy kis gerálon szénsavasfürdő kezelésen,a térdfájásom is elviselhető és tavaly résztvettem Piláteszen is,és megvan a válogatás DVD-m.
  Végig néztem a gyakorlatokat,hogy választani tudjak.
  A következő hogy elkezdjem gyakorlatban is.Az eredményről majd beszámolok,de előtte még egy kivizsgálásra kell mennem mert 2 Srokém volt.
  Üdv:Kárász Erzsi
  ui.Mikor jön a kis Hercegnő?van még kiscipőm neki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük