Sosem fogsz lefogyni, amíg ezzel nem vagy tisztában …

Ez a cikk Neked szól, ha életed nagy része a kilókkal folytatott “küzdelem” jegyében zajlik. Ha mindent, de TÉNYLEG MINDENT kipróbáltál már, mégsem sikerült végleges és megnyugtató megoldást találnod a kilóidtól történő megszabadulásra és az ideális állapot FENNTARTÁSÁRA vonatkozóan (ami, valljuk meg őszintén, néha sokkal nehezebb, mint maga a fogyás …)

Akinek nem inge, ne vegye magára … de elolvasni talán akkor is érdemes, mert ebben a cikkben a túlsúly kialakulásának okára keressük a választ és nem arra, hogy hogyan szabadulj meg mielőbb 5-10 kg-tól. Itt most nem “tuti-diéta” típusokról lesz szó, hanem mélyen fekvő okokról. Arról, hogy miért viselkedik úgy a szervezeted, ahogy … Ha ugyanis nem “gazolod ki” az okot, hanem csak a tünetet kezeled, mindig a jojo csapdájában fogsz vergődni!

Nem mozdul a mérleg nyelve – nem és nem. Pedig Te mindent megteszel, ahogy a “nagykönyvben” meg van írva: szolidan étkezel, rendszeresen mozogsz, mégis hónapok óta nincs más, csak stagnálás …

Mit lehet ezzel kezdeni??? És leginkább MIÉRT nem történik már semmi, miért nem indulnak lefelé az életed megkeserítő plusz kilók?

Mivel tényleg utánamentél a témának, pontosan tudod a következő alapvetéseket:

  •  lefogyni csak úgy lehet, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz (szerinted ez Nálad rendben is van!)
  • az Alapanyagcsere értéked – azt a minimális kalória mennyiséget, amely tested alap funkcióinak, az egyes szervrendszerek működésének ellátásához szükséges – meg kell enned, az alá nem mehetsz, mert a tested raktározó üzemmódba áll át. Te ezt is tudod és eszerint jársz el …
  • és még mozogsz is, ráadásul pulzus kontrollal, MÉGSEM TÖRTÉNIK SEMMI!

Hol lehet a “hiba”? Gyere, ássunk mélyebbre!

Mit mutat a túlsúly?

A túlsúly mindig csak egy tünet! Induljunk ki abból a 2 – első olvasásra talán “túl vad”-nak tűnő, ám attól még igaz – axiómából, hogy:

1.) Az egyensúlyban lévő, egészséges szervezet önmagától, szinte észrevétlenül áll be az ideális testsúlyra. Az önmagával és a környezetével harmóniában lévő test és elme boldog, egészséges és normál testsúlyú.

2.) Szervezeted egy csodálatos, intelligens, öngyógyító képességgel felruházott precíziós “gépezet”, amely folytonosan az egyensúlyi állapot, a homeosztázis visszaállítására törekszik.

Neked egyetlen feladatod van, ám ez épp elég: hogy önbecsapás nélkül beazonosítsd, hol történt Benned ez az egyensúlyvesztés! Testi? Lelki? Vagy mentális síkon?
Az egyensúlyi állapotot és annak fenntartását legjobban a napi – néha egészségesnek vélt és gondolt, de valójában attól távol álló – táplálékod fenyegeti, de negatív irányba befolyásolja a rendszertelen életvitel, a krónikus stressz, érzékszerveid állandó ingerlése, a lelki trauma csakúgy, mint a negatív gondolatok. Ezek mindegyike MÉRGEZŐ!

S mivel a szervezeted intelligens, megpróbál MEGVÉDENI Téged, méghozzá úgy, hogy elkezdi növelni a zsírszövetet. A zsírszövet nem más, mint a Te védelmi vonalad – az a “lerakat”, ahol a méreganyagok eltárolásra kerülnek, a lehető legtávolabb a létfontosságú szerveidtől, hogy ne veszélyeztessék azok működését!

A nagy mennyiségű zsírszövet (= nagy túlsúly) egyet jelez: a szervezetednek toxikus krízissel kell szembenéznie! (ez így elsőre egy kissé ijesztőnek tűnhet, ám a 2.) pont alatti axióma ad némi reményt :)) A túlsúly a megzavart emésztés és anyagcsere jele! Ezt pedig nem baj, ha komolyan veszed. Azt jelenti, hogy emésztő -és kiválasztó szerveid az évtizedek során annyira eltömődtek, panganak (ilyenkor alapulnak ki pl. az epe- és vesekövek) hogy már nem bírják a további méreganyag terhelést – ezért van szükségük a zsírszövet-lerakatra! Van, aki hosszú éveken keresztül hordozza testében a mérgező salakanyagokat, magán pedig a túlsúlyt, amitől semmilyen fogyókúrával nem tud megszabadulni! De miért is nem?

Hát mert a szervezeted intelligens!!! Azért alakultak ki a zsírpárnák, hogy megvédjenek Téged a mérgező kajától, amelyet nap, mint nap beviszel (és amelyet tápláléknak a legkevésbé sem lehet nevezni!) vagy akár a mérgező, feldolgozatlan gondolataidtól! Esze ágában sincs egy gyors, drasztikus fogyókúrával a véredbe szabadítani a megrekedt toxinokat – ez a szervezeted természetes ellenállása, amiért nagyon hálás lehetsz neki!!!

Ebből egy viszonylag egyszerű következtetés adódik: előbb meg kell tisztítanod tested, emésztőrendszered a méreganyagoktól, hogy a fogyás beinduljon! Ha méregtelenítéssel sikerül “átmosnod” a májad és az epehólyagod, az emésztésért felelős “tűz” pislákolóból újra lángra lobban! Ha sikerül megtisztítanod a szervezeted a felhalmozódott méreganyagoktól, a fogyás tartós és biztonságos lesz :)! Ezt szeretnéd, ugye???

De akkor mit is tégy pontosan?

  • Nézd meg jól, mit eszel!!! Óvakodj pl. a nátrium-glutamáttól, amely a leggyakoribb és a címkéken legsikeresebben – különféle fedőnevek alatt elrejtett – ízfokozó (hazánkban gyakorlatilag nincs olyan virsli, amiben ne lenne benne!!!) Sejtszinten a Na-glutamát lebontásával melléktermékként formaldehid keletkezik (igen, a kórbonctanon ezzel tartósítják a szerveket …), amely a DNS-hez kötődve különböző betegségeket, többek között rákot, idéz elő! Jellemzője még, hogy a vele etetett kísérleti egerek irgalmatlanul meghíztak, ráadásul a hipotalamuszukban – amely az agyad étvágy-és anyagcsere központja, így a testsúly szabályozáshoz is van némi köze – kóros elváltozásokat találtak! Aszpartam dettó …
  • Vizsgáld fölül gondolataid!!! Azért, mert a Te fejedben keletkeztek, még nem biztos, hogy igazak! És itt most nem arról van szó, hogy “bolond” lennél, csupán arról, hogy az ember gyakran félinformációk alapján elkezd “sztorikat gyártani” – kikerekít egy történetet úgy, ahogy ő gondolja, amin aztán képes felbosszantani is magát, pedig a valóság köszönőviszonyban sincs a fejedben keringő gondolatokkal!!! Belénk rögzült vélekedéseink, megkérdőjelezetlen, igaznak vélt sztorijaink, fájó emlékeink magunkkal hurcolása MÉREG, ami bánathájhoz vezet …
  • Azon nyomban kezdj el Pilatesezni (ha még nem teszed :)), mert ez a mozgásrendszer MÉREGTELENÍT! Joe Pilates szerint a jó egészség kulcsa a HELYES LÉGZÉS és a JÓ KERINGÉS – és itt nem csak a vérkeringésről van szó, hanem a nyirokkeringésről is! A Pilates gyakorlatok segítségével el tudod végezni a “belső nagytakarítást”, amely hozzásegít tested méregtelenítéséhez, vagyis a fölös kilóktól való megszabaduláshoz is :)! 
    (hogy ezt pontosan hogyan is “csinálja”, arról bővebben már írtam a blogban, lásd: A legjobb természetes immunerősítő – avagy miért nem betegszenek meg soha a Pilatesesek c. cikket :))

 

A cikk forrásául Andreas Moritz:  Fogyj természetesen, élj egészségesen! c. könyve szolgált!

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük