Szép has szülés után – tapasztalatok egy kismama tollából …

“Kockás”, de legalább is “normális”  has szülés után – minden kismama álma. Mégis mit tégy, ha érintett vagy, hogy a Tiéd is ilyen legyen? Az alábbi bejegyzést az élet írta. Egy kismama tollából …

Alábbi levélváltásra nyáron került sor.

 

Kedves Ági!

Segítségedet szeretném kérni. Én 7 hónapja szültem, és a hasam még mindig kb. olyan, mint 5 hónapos terhesen. Az egyenes hasizmaim teljesen szétváltak egymástól diastasis rectim van (nőgyógyászom mondta).  Megvásároltam a kezdő dvd-det,  szerinted a pilates rendbe tudja hozni, esetleg valamilyen speciális gyakorlat nem kellene hozzá?  Az orvosom azt mondta hasizmozzak, de sosem lesz tökéletes! Nagyon elkeseredtem, mindenki azt hiszi jön a következő kistestvér.  Egyébként a súlyom már visszaállt a terhességem előttire, csak a hasam szörnyű 🙁 …

Előre is köszönöm: Lívia

Kedves Lívia!

Köszönöm leveled és kérlek, nézd el nekem, hogy csak most sikerül válaszolnom. Az én kicsim – aki a 3. gyermekünk –  7 hetes és még elég nehezen tudok gépközelbe kerülni 🙂 …

Szóval, egy percig ne csüggedj és ne foglalkozz az orvosoddal!!! (néha az agyamra mennek ezek a nőgyógyászok! Fogalmuk sincs, hogy mekkora hatalma van
a szavaknak és milyen energiákat közvetítenek velük a test felé …)

Én tudom, hogy helyre fog jönni a hasad a Pilates-szel – edzettem lányokat szülés után ezzel a problémával és mind szépen helyre jöttek! Ki hosszabb, ki rövidebb idő alatt. Tehát, a lényeg, hogy csak pozitívan :)!

Amit tégy, próbálj 1 héten legalább 3-4x Pilates-ezni. Nagyon koncentrálj az Erőközpontozásra (vagyis a haránt hasizmaid be-és felfelé kanalazására, mint amikor egy szűk farmer cipzárját szeretnéd felhúzni a hasadon)! Ha jól csinálod, akkor a lengőbordáid és a csípőcsontod jó távolra kerülnek egymástól – “hosszú” lesz a derekad. És légy türelmes! Adj Magadnak időt + bízz a testedben! Így az együtt fog majd működni Veled!

Amit NE TÉGY: kerüld a forgató mozdulatokat (legalább addig, amíg az egyenes hasizmok 1 harántujjnyira közelebb nem kerülnek egymáshoz), mert azok növelik a rést az egyenes hasizom 2 fele között. Vagyis ne végezd a Fűrészt, vagy a Criss-crosst (keresztező mozdulatok), vagyis semmi olyat, ami a ferde hasizmokra van. Legalább is, egyelőre … Ezen kívül próbáld elkerülni a cipekedést. Az nagyon megerőlteti nem csak a hasizmaid, hanem a medencealapi záróizmaid is.

Szívesen venném, ha esetleg visszajeleznél kb.2 hónap múlva, történt-e változás :)! (én biztos vagyok benne, hogy fog :))!

További szép nyarat és jó egészséget Nektek!
Szeretettel: Ági

Ezt a levelet pedig néhány napja kaptam.

Kedves Ági,

2,5 hónappal ezelőtt váltottunk levelet.  Akkor megígértem, hogy jelentkezni fogok. Elképesztő a pilates hatása! Sosem sportoltam igazán, mindig belekezdtem valamilyen edzésbe, de egy idő után meguntam, nem volt időm stb… De mindig bennem volt az igény, csak valahogy nem találtam meg a nekem megfelelőt. De a pilatest imádom, az első 2 hónapban 5x sikerült egy héten, most sajnos csak 3x, de épp nagy költözésben vagyunk. És az eredmény szuper :)! Most már 1 ujjnyira tudok csak benyúlni, és nem a linea alba teljes vonalán, csak a köldököm alatt és felett 2-2-cmre, bár most, hogy így megkockásodott a hasam sokkal jobban látom a megmaradt hájat, amin szintén elkezdtem dolgozni kardiózással.  Azt szeretném elérni, hogy olyan hasam legyen, amilyenről mindig is álmodtam lánykoromban. Eddig ésszel akartam valamit sportolni, most már a testem kívánja a pilatest! Nagyon köszönöm Neked!

Szeretettel: Üveges Lívia

Hiába, no. A Pilates egyszerűen MŰKÖDIK :)!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

17 válasz

 1. Kedves Ági!
  2 gyerkőcöm van és az első után kötényhasam lett, ez már 9 éve. Próbáltam tekercselést, tornát nem tudtam vele sajnos semmit kezdeni. Most 7 hónapos a második gyerkőcöm és a kötényhasam ugyan úgy megmaradt. Tudsz e nekem ajánlani valamit mert rettentően zavar de viszont a plasztikától nagyon félek. Előre is köszönöm a válaszodat.
  Üdvözlettel Berni

 2. Kedves Ági!
  Én jelenleg a harmadik gyermekemet várom. Mind a 3 császár. Az első után viszonylag vissza állt a hasam, de már a második után kötényhasam lett és szétváltak az egyenes hasizmaim. Szülés után nehezen gyógyult a császármetszés helye és sokáig ki is sebesedett. Most pedig rettegek, hogy sokkal rosszabb lesz. Esetleg tudnál ajánlani vmit, hogy eltüntessem a kötényem? És ha lapos hasam nem is lehet, de legalább fel tudjak venni úgy farmert, hogy ne vágja ketté a hasam?
  Nagyon várom a válaszod! Előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Eszter

  1. Kedves Eszter,

   Köszönöm a bizalmad, hogy kérdéseddel hozzám fordultál.Ne rettegj! Van megoldás … A szétnyílt egyenes hasizom egy viszonylag egyszerű gyakorlattal rehabilitálható, hogy azután pedig a Pilates gyakorlatokkal olyan lapos legyen a hasad, amilyenre nem is számítasz :)! Nekem is 3 gyerekem van (a legkisebb most 4 éves) és a 3. után elég érdekesen festett a hasam 🙂 …

   De a Pilatesszel sikerült helyrepofozni és sok-sok kismamától kaptam ugyanezt a visszajelzést! A blogban ajánlom figyelmedbe az alábbi 2 cikket – a 2.-ban találod azt a bizonyos gyakorlatot 😉 …

   Kívánok Neked kitartást, szülés után sok gyakorlást (persze, csak szép fokozatosan) és jó egészséget az egész Családnak!

   1. blog bejegyzés:

   https://agipilates.hu/pocak-atalakito-hadmuvelet-indul-a-tied-melyik-az-5-hastipus-kozul/

   2. bejegyzés – a törölköző gyakorlattal:

   https://agipilates.hu/szules-utan-is-lehet-lapos-hasad-igy/

 3. Kedves Dalma,

  Ha még soha nem Pilateseztél, akkor a citromsárga (Kezdő-és Középhaladó) DVD-t ajánlom szíves figyelmedbe, mert a Pilates alapjait ebben magyarázom el részletesen!

  És ezen a DVD-n található egy Hasszobrász, meg egy Far+combszobrász blokk is, ami a cél elérése érdekében sokat segít majd.

  A másik DVD, amit jó szívvel ajánlok (esetleg későbbre, ha a Kezdő és a középhaladó program már jól megy) a “Pilates 13” DVD, amelyen 5 db, egyenként 13-17 perc hosszúságú program található. Ezen a DVD-n is külön figyelmet fordítunk a hasra: a “Kockahas-és nádszálderék” program erről szól 🙂 …

  Kitartó gyakorlást és sok sikert kívánok!

  Szeretettel: Ági

 4. Kedves Ági!
  Kérlek segíts nekem abban, hogy szülés után jócskán maradó pocakomat hogyan (melyik dvd-d) segítségével tudom lefogyasztani (még soha sem pilateseztem).
  Válaszát előre is köszönöm!

 5. Kedves Ági!

  2001-ben hármasikreket szültem – gondolhatod mekkora hasam volt! A hasizmaimat eléggé megviselte ez az örömteli, ámde jelentős teher. 2006 körül kezdtem el Pilatesezni a Te DVD-idről, azóta több-kevesebb rendszerességgel űzöm. A hasgyakorlatok azonban sose mentek igazán jól – például a felgördülést soha nem tudtam szabályosan megcsinálni, mindig csak kis lendülettel. A kilók közben szépen lassan gyarapodtak rajtam, ami nem vitt közelebb a gyakorlatok tökéletes kivitelezéshez. Tavaly májusban ismét szültem, most “csak” egy babát. Nyár vége fele elkezdtem újra pilatesezni – a hasgyakorlatok immáron kétségbeejtően nehezemre estek. Azóta fogytam is, meg fejlődtem is valamelyest, de elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaha is normálisan tudjam végezni mondjuk a nyak húzását. (A próbatételről álmodni sem merek.) Ez azért egy kissé kedvemet szegi. Kérdésem, hogyha a gyakorlatokat úgy végzem, ahogyan sikerülnek (pl több-kevesebb lendületet is használva), és nem feltétlenül szabályosan, nem ártok-e többet, mint amennyit használok? Vagy egyáltalán remélhetek-e fejlődést ilymódon? Tudom, nehéz virtuálisan megtárgyalni ezt az ügyet, de egyelőre más lehetőségem nincs.
  A nagy fogyáshoz csatlakozok én is – május végéig 8 kg-ot szeretnék (és fogok is!) fogyni, amivel ugyan még nem érem el az ideális testsúlyomat, de már majdnem.

 6. Kedves Ági! Köszönöm a gyors és részletes választ, mondanom sem kell, hogy épp ezeket a válaszokat reméltem, hogy élvezhessem, hogy megtaláltam a számomra tökéletes mozgásformát. Bár még nagyon-nagyon az elején tartok, ezt végre élvezem, nem unom meg a 100. mozdulatot, nem kell attól félnem, hogy hány óra lesz, mire végzek, mégis, karban tudom tartani vele fájós hátamat és akkor ezek szerint a jövőbeni terveimben sem kell lemondanom róla.

  További nagyon sikeres munkát kívánok Neked!

  Hédi

 7. Korvalics Hedvig,

  Kedves Hedvig,

  Akkor szépen sorban igyekszem válaszolni :)!

  Az Ungaro könyv remek választás! Klasszikus Pilates-t tartalmaz, vagyis azt az irányvonalat, amit én is képviselek (mert ugye, ezt és így alkotta meg Joe bácsi :)) Abszolút remélheted a csípőd és a combod karcsúsodását – rengeteg gyakorlat szól erről a területről, pl. a teljes oldalláb sorozat, vagy a Vállhíd. Igaziból ha minden gyakorlatnál összeszorítod a nagy farizmodat (amitől a lábfejed egy kis V-be fog kinyílni), a popsid igen látványos átalakuláson megy keresztül.

  Akkor, amikor még nem tudod, hogy babát vársz-e, vedd lightosabbra a figurát! Azt tapasztaltam, hogy aki a várandósság előtt is sportol és ismeri a teste jelzéseit, abszolút érzi, mennyi az elég. Sőt, továbbmegyek – azt is megérzed torna közben, hogy nem vagy egyedül (én Nati érkezését egy BodyArt óra közben észleltem, mert egyáltalán nem úgy reagáltak az izmaim a terhelésre, ahogy azt megszoktam. Rögtön tudtam, hogy babát várok, pedig nem lehetett több 2 hetesnél 🙂 …)

  A PocakPilates gyakorlatai pedig olyan módosításokat tartalmaznak, amit nyugodtan végezhetsz. Ami a lényeg, hogy mindig hallgass a testedre és csak annyit végezz, amennyi jól esik.

  Ehhez kívánok Neked sok sikert :)!

  Ági

 8. Kedves Ági!

  Nekem több kérdésem is lenne:) Most kezdtem ismerkedni a Pilaes-szel, egyelőre nem DVD-ről, mert nekem valahogy könyvből könnyebb (Alycea Ungaro Pilates könyvét használom, a bevezető gyakorlatoknál tartok).
  Ezelőtt Callanetic gyakorlatokat végeztem, de azok nagyon hosszadalmasak és már kicsit untam őket, annak ellenére, hogy nagyon hatásosnak bizonyultak. Feltűnt, hogy a Pilates gyakorlatok inkább a törzs izmaira koncentrálnak, nekem azonban nagy szükségem lenne a csípőm és combom karcsúsodására is, remélhetem ezt is aettől tornától hosszú távon?

  Másik kérdésem, hogy milyen szinten lehet Pilates gyakorlatokat végeznie annak, aki éppen családalapításra készül? Úgy tudom, hogy az első három hónapban vetéléshez is vezethetnek az arra hajlamosaknál a nagyon erőteljes hasizomgyakorlatok, így nem tudom, milyen gyakorlatokat kéne kihagynom vagy módosítanom, hogy semmiképpen ne kockáztassak első hetekben sem, amikor még nem tudom, hogy kisbabát várok. Mert természetesen a mozgást nem szeretném felfüggeszteni attól a pillanattól, hogy komolyabban próbálkozni kezdünk:)

  Előre is nagyon köszönöm a válaszodat és tanácsaidat!

  Ui. Kismama-pilatesz DVD-det mindenképpen szeretném megrendelni, de nem tudom, ezeket a gyakorlatokat hányadik héttől lehet végezni….

 9. Kedves Anikó,

  Kérlek, ne haragudj a kissé megkésett válaszért! Nem a gyakorlatok végzésével eltöltött idő számít, még csak nem is az ismétlésszám. Hanem a gyakorlat kivitelezés pontossága és a koncentráció. A Pilates-ben van pl. egy fantasztikus, 5 gyakorlatból álló hassorozat, amelyet ha elvégzel, az össze hasizmodat úgy megdolgoztatod (egyenest, ferdét, haránt hasizmokat), hogy többet érsz vele, mint 20 percnyi haspréssel, vagy 100 felüléssel :)! Szóval, nem a mennyiség, hanem a minőség számít (a hassorozat elvégzéséhez kb. 10 percre van szükség)

  A második kérdésedre a válasz: igen, biztosan hamarosan lesz akció a DVD-kre…

  Üdvözlettel: Ági

 10. Kedves Ági!

  Szeretném megkérdezni, hogy heti 3-4 alkalommal mennyi ideig (hány percig) kell végezni a gyakorlatokat?
  Illetve érdekelne a kezdő dvd (szülés után “kismama hasam maradt), lesz esetleg akciós áron a közeljövőben?
  (gyed-en lévő anyukaként minden fillér számít, sajnos…)

  Válaszod előre is nagyon köszönöm,
  üdvözlettel:
  Anikó

 11. Szia Ági!
  Köszönöm a válaszod! Megnéztem, de úgy tűnik, hogy nincs kinyúlva a linea albám. Nem sikerült benyúlnom az izmok közé. 🙂 Elkezdek “hasazni”, és majd meglátom, hogy hogyan alakul.

 12. Simonné, hajni,

  Kedves Hajnal,

  Soha semmi nem késő – és 50 év az még nem kor 🙂 … (az akkor 90 éves tőzsdegurutól, André Kosztolánytól kérdezte meg egyszer egy fiatal újságírónő, hogy nem szeretne-e 30 éves lenni. Mire ő azt válaszolt: “kedvesem, én 60 szeretnék lenni!” :))

  Azt gondolom, hogy ha valami, akkor a Pilates nagyon hatékony az ember hasizmainak formálásában (erről szól az egész, az Erőközpontodról, amely az összes hasizmod magában foglalja). Azt sajnos nem tudom ígérni, hogy tökéletes lesz a végeredmény, de hogy sokat fog javulni, abban biztos vagyok!

  A Pilates a sérült lábad sem terhelné, hisz a tested súlyát nem az ízületeid és szalagjaid viselik, hanem – a talajon alátámasztott kiinduló testhelyzetek miatt – a talaj: fekszel hason-háton-oldalt, ülsz … innen kivitelezed a mozdulatokat.

  A séta továbbra is nagyon jó – Pilates + kardioedzés (jelen esetben tempós séta) a súlyvesztés és a feszes izmok kulcsa!

  Úgyhogy hajrá Hajni! Vágj bele!!! Heti 3-4 alkalom Pilates és rövid időn belül szemmel látható lesz az eredmény. (Tudod: “10 alkalmat érzel, 20 már látszik, 30 után meg mintha új testet kaptál volna” – mondta Joseph Pilates)

  Kitartást az elhatásozásodhoz és sok sikert!

  Szeretettel: Ági

 13. Réka,

  Kedves Réka,

  Az egyenes hasizom a szegycsontod köti a szemérem csontodhoz, lefutása hosszanti irányú. 2 “fél” kötegből áll, amit középen az úgynevezett linea alba, vagyis a fehér vonal kapcsol össze (ami egy kötőszövet). Amikor az ember babát vár, a linea alba mentén tágulnak az izmok, hogy tudjon nőni a pocak 🙂 …

  Előfordulhat, hogy a 2 köteg nagyon eltávolodik egymástól és ez szülés után is így marad. Ilyenkor hosszanti irányban befér közé akár a mutató+középső ujjad is. De ezen lehet dolgozni, hogy javuljon (erről szólt a Líviával folytatott levelezésem :))

  Az esztétikai kérdéssel hagyd a dokit – kezdj el tornázni heti 3-4 alkalommal, ha belefér … biztos vagyok benne, hogy javulni fog! Viszont ha továbbra is fáj, akkor mindenképp konzultálj egy nőgyógyásszal!

  A cipekedést próbáld leredukálni – tudom, hogy kisgyerek mellett ez nem könnyű – mert nem tesz jót a belső női szerveknek (süllyedéshez vezethet)

  Sok sikert Neked!

  Ági

 14. Kedves Ági!

  Először is gratulálok kisbabátokhoz és jó egészséget, erőt kívánok az egész családodnak.
  Olvasva itt a bejegyzéseket, látom milyen sikereket lehet elérni ezzel a “pilátes”-sel…
  Rendszeresen megkaptam/megkapom ezeket a leveleket tőled és el is olvastam , de én csak a számomra legegyszerűbb és legoptimálisabb mozgást végeztem eddig, az erdei sétát,mivel erdő mellett lakom,és ugyanis akkorára hizlaltam magam, hogy már csak ez ment. Most elindult a súlyom lefelé, de akkora kötényhasam alakult ki és 50 éves is vagyok már. Sőt a súlyom miatt van egy térd sérülésem is, részleges keresztszalag szakadás, régebbi… ezzel azt mondta az orvos nem lehet igazából mit tenni, azaz nem igényel műtétet, és lesznek könnyebb és nehezebb napjaim. Ezen már nem lehet segíteni tényleg semmivel?? ha egyszer megsérül örökké problémát kell okozzon??? Nem tudom erre tudsz-e tanácsot adni, hogy az egy 50 éves nőnél természetes úton intenzív tornával akár évek alatt is rendbe jöhet még a kötény has vagy már csak a plasztikai műtét marad??? Vagy a kötényhas már fiatalon sem hozható rendben
  Tudsz nekem ezzel kapcsolatban mondani valamit???

  Nagyon szépen megköszönöm neked, ha lesz időd válaszolni. Azt hiszem, sőt tudom, hogy most már lenne energiám valamit kipróbálni.

  KÖszönettel: Simonné György Hajnal

 15. Kedves Ági!
  Hú, ez engem is érint. Az előző terhességem után szépen visszaállította heti 2x végzett hasprogram a Pilates 13-ról a hasam, most viszont még katasztofálisabbnak érzem, de mostanra lett erőm ahhoz (5 hó), hogy nekikezdjek rendesen a hasizmazásnak. Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan állapítható meg, hogy hol van az egyenes hasizmom? Mennyire húzódott szét? Sajnos, ha cipekedek (nagyobb gyerkőc emelése), van, hogy estére fáj a hasam, szóval innen gondolom, hogy nincs minden rendben… Vagy menjek el dokihoz? De kihez? Nem hiszem, hogy a nőgyógyászok ehhez nagyon értenének. Előre is köszönöm a válaszod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük