Tandemben Dr. Moravcsik Bencével 2. – Csak lassan a testtel, avagy a műtét utáni testmozgásról

Gyakorta keresnek meg műtét után álló Vendégek – az éteren keresztül is, e-mailben – azzal a kérdéssel, hogy “szabad-e már mozognom? mit? mennyit?” Egy e-mail alapján, látatlanban erre elég nehéz egyetemes érvényű választ adnom, már csak azért is, mert, ugye, műtéte válogatja! Sok minden függ attól is, hogy az adott ember mennyire élt aktív életet a műtét előtt … Ilyen esetben mindig azt kérem a Kérdezőtől, hogy első körben a műtétet végző orvossal konzultáljon, s ha Ő rábólint a tornára, akkor mehet :)! Ezért fordultam én is a műtét utáni testmozgás kérdésével Dr. Moravcsik Bencéhez, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus főorvosához, aki az orvos válaszát adja – én meg majd hozzáírom edzői oldalról a tudnivalókat 🙂 …

S mivel a Doktor Úr ortopéd – reumatológus, maradjunk a csípő-térdprotézis műtéteknél!

Mire érdemes odafigyelni, hogyan oldható meg a mozgásterápia a leghatékonyabban? – az ORVOS válaszol

 

Dr. Moravcsik Bence Bala´zsA mozgásterápiát érdemes 3 szakaszra felosztani:

 1. A műtét előtt
  A fájdalom ilyenkor még beteg életének része, a mozgás igen nehezen megy, de már ilyenkor szükség van gyógytornászra, aki felkészíti a szervezetet a műtét okozta „sokk” könnyebb feldolgozására. Ez azt jelenti, hogy az érintett izmok, ízületek, szalagok jobban tudnak regenerálódni, sőt, a műtét utáni kis „kényszerpihenőt” az egész testünk is jobban viseli. A felkészülés szakaszában az olyan kímélő mozgásformák, mint amilyen a Pilates is, segítségünkre lehetnek.
 2. Közvetlenül a műtét után
  A beavatkozás után a legfontosabb a sebgyógyulás! A varratszedés után, amely általában 10-14 nappal a műtét után történik, kezdhetőek el az első rehabilitációs jellegű gyakorlatok, amelyekhez szintén szükséges szakértői segítséget kérni. Gyógytornász által vezetett, úgynevezett izometrikus gyakorlatok (amikor az izom eredése-tapadása egymáshoz nem közeledik, az izom csak tart), stabilizációs torna, vénás torna segít megelőzni a trombózist és elkerülni a vérrögképződést ebben az időszakban. A személyre szabott, speciális gyógytornát körülbelül 6 hétig ajánlott végezni. Ez alatt a páciens óriási haladást érhet el!
 3. 6 héttel – 3 hónappal a műtét után
  6 héttel a műtétet követően még óvatosan, fokozatosan, odafigyelve kell elosztani a terhelést, azonban a hétköznapi dolgok pl. séta, bevásárlás, stb. már egyre kevésbé okoznak gondot – a Páciens visszatér a “rendes kerékvágásba”. Az életmódon azonban kifejezetten ajánlott változtatni: ez azt jelenti, hogy rendszeres mozgást szükséges beiktatni a hétköznapokba. Természetesen a fokozatosság a jelszó és jó, ha van segítség az első hónapokban (például személyi edző). Akár kardio edzés, sőt lassacskán a futás is szóba jöhet, de a leginkább ajánlott sportok a csípő vagy térd műtét után a szobabiciklizés, az úszás, az elliptikus tréner. Tapasztalatok szerint azonban, 3 hónappal a sikeres műtét után akár már a síelésnek vagy a táncnak sem lesz akadálya!

 

Sport műtét után – EDZŐ szemmel 🙂

 

DSC09346Edzőként az ember tudja, hogy hol a helye. Mi nem gyógyítunk (persze, maga a mozgás gyógyít :)) és egy Pilates stúdió nem kórház! Ellenben a mozgásnak, különösen a jótékony hatású, gerinc -és ízületkímélő mozgásnak, mint amilyen a Pilates is, fontos szerepe van a megelőzésben, illetve egy esetleges műtét után, a gyógytornásszal végzett rehabilitációs időszak lezárását követően. Mert mit tehet az ember, amikor már nem foglalkozik vele a gyógytornász, az orvos viszont azt javasolja, továbbra is sportoljon és változtasson az életmódján :)?

Ilyenkor jön jól egy Pilates edző, vagy személyi edző, aki egyénre szabja – a Vendég kórtörténetét, sportmúltját megismerve, a célokat vele együtt meghatározva – az edzéstervet! Maga Pilates rengeteg térd-csípő rehabos balett táncossal dolgozott, ennek fényében tán nem meglepő, hogy a Pilatesben rengeteg olyan gyakorlat van, amely ezeket a területeket célozza. A megfelelő eszközökön végzett, megfelelő gyakorlatokkal e mozgásrendszer rengeteget tud segíteni a teljes gyógyulásban és egy – mozgás szempontjából – teljes értékű élet elérésében.

Az én egyik mentorom, a Peak Pilates edzőképző program egyik kidolgozója, Clare Dunphy, mindkét csípőjével csípőprotézis műtéten esett át. Csodálatosan mozog, pár héttel a 2. műtétje után a Himalája alaptáborban túrázott (a fotón Clare-rel) 🙂 … Szóval, a lehetetlen nem létezik ;)!

Bízom benne, hogy fent leírtak adnak némi iránymutatást arra nézve, hogyan lehet legkönnyebben átvészelni egy műtétet – ha az már nagyon szükséges!

Ha hasznosnak találtad e cikk tartalmát, segítesz nekünk, hogy a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő nyerhesse el “Az Év Magánrendelője” megtisztelő címét?  Moravcsik doktor álma válna ezzel valóra …

Szavazok, hogy a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő legyen “Az Év Magánrendelője”

 

A Doktor Úr nagyon köszöni a szavazatod! Én pedig Neki azt, hogy a rendelkezésünkre állt és megosztotta velünk a tudását!

Olvasd továbbra is az Ágipilates blogot, benne a Pilates világ legfrissebb híreivel ;)! Megtisztelő figyelmed köszönöm!

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

4 válasz

 1. ,Jó napot! én videót szeretnék nézni és ugy tornázni egy hete vagyok a 3. csipőprotézis beültetése után .köszönöm

 2. Jó volt olvasni a cikket. felkeltette az.èrdeklődèsem,szeretnèk rèszt venni a tornàn, 1 hónapja mütöttek csipōprotèzissel. Hol talàlhatok edző termet?PL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük