Tartás-leltár Pilates-szemmel :)

A Pilates akkor kezd igazán érdekessé-izgalmassá válni, amikor a saját tested leelemezve, annak igényeit felmérve rájössz, melyek a Te személyes kihívásaid szerkezetileg (izmok, csontok, ízületek szempontjából) és funkcionálisan (vagyis a mozgásod szempontjából). Ha pedig gyakran küzdesz derék / hátfájással, a kiindulási pont, hogy megnézed: hol van a kutya elásva … a tartás-leltárral Te is be tudod azonosítani a problémás területeket. Bekapcsol a Pilates-szemed, amit aztán többé már ki sem fogsz tudni kapcsolni 😉 …

Tudod, én szeretem, ha nem “csak úgy” elhiszel nekem valamit, hanem Te magad is látod-megérted … Hisz minél jobban tisztában vagy saját tested kihívásaival, annál jobban fogod érteni, mire van szükséged és miért! Márpedig fejlődni csakis úgy fogsz tudni, ha elkezded nem csak nézni, de látni is a tested – méghozzá az objektivitás szemüvegén keresztül :). (azt egy szóval sem állítom, hogy mindig tetszeni fog, amit látsz …)

Tehát, tartás-leltár indul ;)! Aki kérdez: Simonfi Ági. Aki válaszol: Te :).
Amire szükséged lesz, az egy teljes alakos tükör és elfogulatlan szem. Ja, és az sem baj, ha van egy tollad, meg egy jegyzetfüzeted, hogy felírd, amit látsz …

S hogy legyen némi viszonyítási alapod, nézd meg az alábbi fotókat! Az elsőn a helyes tartást látod, ahol szemmel látható a “Pilates-doboz”: amikor a vállad a válladdal, csípőd a csípőddel 1 vonalban helyezkedik el. A másodikon – ahogy a doboz oldalvonalai is mutatják – a csípő és a váll is el van “csúszva”, a 3. képen az egyik váll helyezkedik el alacsonyabban, mint a másik (igyekeztem kissé eltúlozni a tartáshibákat – úgy látom, ez egész jól sikerült ;)). 

 

tartasmontazs2
 
  Most Te jössz!
 1.  A 2 vállad egy szintben van egymással? Ha nem, melyik van lejjebb? Miért lehet ez? Van-e bármely olyan szokásod, ami ennek okozója lehet?
 2. A fejed egyenesen “ül” a gerincoszlopod tetején, vagy el van billenve valamelyik irányba (egyik füled közelebb van az azonos oldali válladhoz)? Mi lehet ennek az oka? 
 3. A karjaid és a törzsed közti távolság egyforma? Ha nem, melyik oldalra kell igazítanod magad, hogy egyformának tűnjön?
 4.  Amikor lenézel a törzsed mellett lógó karjaidra, a hüvelyk és a mutatóujjad látod csak, vagy mind az öt kézujjadat? Ha nem csak a mutató-és hüvelykujjad, pásztázd végig a karod a tekinteteddel a válladig és vedd szemügyre a könyököd és a vállad: történik-e bármi ott, amely a csavarodást okozza a csuklódban?
 5. A 2 csípőd teteje (elülső felső csípőtövis – amit a népnyelv csípőcsontnak hív :)) egy szintben van-e? Ha nem, mi lehet az oka ennek? Gyakran állsz pl. valamelyik lábadra terhelve a súlyt? Mindig az egyik csípődre támasztva cipelsz súlyt és ez gyakran történik?
 6. Nézzük a lábaid :)! A térdkalácsaid egyenesen előrefelé néznek, vagy kifelé/befelé fordulnak? Ha “alapból” nem néznek előrefelé, be tudod-e őket állítani úgy, hogy előre nézzenek? Ilyenkor mi történik a csípődben? Minek kell még alkalmazkodnia a testedben (figyeld meg, mely izmok kezdenek még dolgozni), hogy ezt tudd kivitelezni?
 7.  Haladjunk lefelé, a bokáid irányába! Egyenesen áll a bokád/sarokcsontod? Vagy beesik? Esetleg kifelé? Mi történik, ha beállítod egyenesre? Ilyenkor a talpad több pontját érzed kapcsolatban a talajjal? Stabilabban állsz a lábadon?
 8.  Nézzük a testarányaid! A vállaid szélesebbek, mint a csípőd? Esetleg fordítva?  A lábaid hosszúak a törzsedhez viszonyítva? A felső tested, vagy az alsót érzed erősebbnek? Ennek lehet-e köze a testarányaidhoz? Az alsó és a felső tested működése támogatja egymást vagy valamelyik nagyobb részt vesz ki a függőleges testhelyzetben végzett munkából?
 9. Mindent összevetve, milyen üzenetet sugároz a tartásod a külvilág, a környezeted felé? “Nyitott” vagy és egyenes? Görbe hátú és zárkózott? Merev és eltökélt? Lágy és odaadó? Ezeket a tartásod mind-mind megmutatja …

 

Felfedeztél-e bármi újat magaddal / a testtartásoddal kapcsolatban? Ha megvizsgálod a szokásos mozdulataidat, vagy az ülés-állás-járás módodat, lehet-e kapcsolat a  “leltárod” eredményei és a szokásos mozdulataid, statikus testhelyzeteid között?

Mert bizony a funkció alakítja a formát – a forma pedig befolyásolja a funkciót! Hogy ne legyen ennyire kínai, íme, egy példa, mit értek ez alatt: a balett táncos férfiak nyaki gerince gyakorta túlzottan kiegyenesedik, nem követi a normál nyaki lordosis vonalát. Ennek hátterében pedig az áll, hogy rengeteget emelik a partnernőjüket, s hogy a test előtti emelést kivitelezni tudják, a fejüket hátratolják a test képzeletbeli függőleges vonala mögé. Így a funkció (vagyis az, hogy sokat emelnek maguk előtt), hatással van a formára (a nyaki gerinc kiegyenesedik).

Joe Pilates célja a Pilates Módszerrel az volt, hogy kiegyensúlyozza a tested! Minden gyakorlat sorozatot – legyen szó akár a matracról, akár a Reformerről – úgy épített fel, hogy ennek a fő irányelvnek megfeleljen: az előrehajlást hátrahajlás kövesse; ha hanyatt fekvésben, a hasizmaid dolgoztatod, utána biztosan hason fekvésben következnek a hátizmaid; s ha sokat dolgoztál előrefelé a karjaiddal, akkor utána biztosan a mellkas nyitása következik, karjaid a tested mögé helyezve! Tehát a rendszer szisztematikusan, logikusan és intelligensen épül, ezért sem mindegy, hogy mi után mi következik 😉 …

A sok, jó helyről kivitelezett ismétlés hatása pedig beépül a tartásodba, a mozdulataidba, nyitottá, ruganyossá, könnyeddé téve azt. (tudtad, hogy kutatások szerint a nyitott, büszke testtartás lecsökkenti a szervezetben a kortizol stresszhormon szintjét, míg a tesztoszteronét növeli, ezáltal magabiztosabbá, kockázatvállalóbbá téve az embert?  A zárkózott, “összeroskadt” testtartásnak épp ellenkező a hatása … Tehát megéri a tartásodon dolgozni – életed többi területét is befolyásolja …)

S ha megvagy a tartás-leltároddal, az elkövetkező blog bejegyzéseimben górcső alá veszem, mit jelenthet, amit találtál 🙂 – s hogy arra milyen Pilates gyakorlatsor lehet a legcélravezetőbb! Vagyis hamarosan indul a “tartáshibák” sorozatunk, benne a leggyakrabban előforduló tartáshibákkal: a fokozott ágyéki lordosissal, a kypho-lordotikus testtartással, a hanyag tartással és a gerincferdüléssel …

Mert manapság, sajna, a tartáshibák a legtöbb embert érintik! S ha valami, akkor a Pilates tud segíteni!

Ha érdekel, hogy a saját tartás-leltárod alapján mivel állsz szemben, iratkozz fel a blogra, s így rögtön látni fogod, amint új bejegyzés születik :)!
Van olyan ismerősöd, akinek gyakran fáj a háta, dereka? Oszd meg vele ezt a cikket, hátha tudsz segíteni neki :)!

Megtisztelő figyelmed köszönöm!

Ági 

 

 

 

Még ezek is érdekelhetnek

Keresés

6 válasz

 1. Szia Ági!

  Nagyon örültem ennek a bejegyzésnek, mert épp a napokban fedeztem fel magamon én is, hogy bizony gondok vannak a gerincemmel és nem csak ferde, de a csípőm fölött előre hajlik, így a hasam is nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában és ez nagyon zavar. 2004 óta “ismerlek” 🙂 és alkalmazom a pilates mozdulatait, sajnos nem napi szinten, de ezen igyekszem változtatni. Kíváncsian várom azokat a feladatsorokat, amelyek megoldást nyújtanak a gerincferdülésre és az ebből adódó problémákra!

  Köszönöm, hogy segítesz!

  Zsuzsa

 2. Alanyok az analízishez: https://www.youtube.com/watch?v=gK9XU6dxgPg
  – nem csak mókából.
  Szóval nekem a tükör előtt ez ugrott be. Szóval Pilates bácsi a múltban szintén talált volna tökéletesítendő testeket, bár igaz, jóval megelőzte a korát, maradt még a követőinek is dolga bőven.
  Tehát kíváncsian várom a blogbejegyzés folytatását a tartásjavító Pilates elemekkel.
  Veronika

 3. Kedves Agi ! Remelem jo egeszsegnek orvend a Csaladod, es a siker sem maradt el ! Ami a ‘ testtartas – leltar “t illeti, kritikus szemmel szemleltem magma husz evesen is .( jo lett volna akkor Valaki, hogy megmutassa a helyes iranyt .Mostmar az onbiralattol ovakodom, onmarcangolasom miatt.) Szeretnem menteni ami meg mentheto ! A Pilates jotekony hatasa egesz lenyunkre kihat ezt tapasztaltam. Ami engem illet : gerinc gorbulet egyszer balra majd jobbra; eloreallo nyak; eloreallo vall, nem egyenes kar, begorcsolt vallizom. Gondolom, ha sikerul osszesitened a leggyakoribb testtartasi hibakat es arra osszeallitasz gyakorlat sorozatot, nagyon megkoszonjuk, sokan fognak belole profitalni.. Sok erot, kitartast, lenduletet kivanok Neked a tovabbi munkadhoz. Nagy elismeressel es szeretettel Marti

  1. Szia Mártikám,

   Nagyon örülök, hogy írtál :)!
   Igen, valóban igazad van – kár a múlton merengeni, a jelenben tedd meg azt, ami megtehető azért, hogy a jövőben jól érezd Magad!

   Te pedig ezen az úton vagy – és a Pilatesszel – tudod – bármi lehetséges 😉 …

   Sok puszit küldök, szeretettel: Ági

 4. Kedves Agi ! Az iment megirtam egy terjedelmes elemzest. Sajnos hibat jelzett vissza. Sajnos !Majd maskor irok. Varom a jo tanacsaidat. Marti

 5. Aranyos Ági!
  Köszönöm a sikerélményt, amit a tartás-leltár eredményével okoztál nálam 🙂
  Biztos vagyok benne én is, hogy a tízévnyi rendszeres Pilates tornának köszönhetem vénbanya létemre.
  Sőt, mikor emelek valami nehezet, szinte a tudat alatt belémrögzült helyes egyenes tartással csinálom azt is, eszembe sem jutna valamiféle csavart, ferdeséget belevinni.
  Sokadszorra sem bírok mást írni, köszönöm 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük